Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Brytyjski DPM...

Recommended Posts

• Replies 684
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ACU w DPM dasz wiarę ? ;-)

Fantastyczne! A gdzie to można dostać? A po ile? :-P Miodzio!

Z tego nie ma co się śmiać, to jest tutejsza "nowość" [szkoda, że tylko w desercie dostnępna] i jeśli materiał jest ok, to i użyteczność także.

A "te żółte rzeczy" na elkach, to wszystko to, co potrzeba do strzelania się ze ślepaków [żeby każdy widział po magazynku, że ślepaki].

Edited by mer

Dziwie ci się mer... odnośnie ACU. Czyżby lans?

Przed kim niby? Nie siedze w ASG. :-P (na razie)

Szukam alternatyw. Jeśli nie pasuje mi to, co mam, szukam czegoś innego. Najlepiej w DPM'ie, aby te stare trepy się nie uczepiły.

Szukam głównie po to, że chciałabym mieć coś na poligon [oprócz combat jacket], ciepłe dni. Coś innego, niż ta przeklęta koszula s'95.

Ale nie lans.

mer, a co sądzisz o brytyjskich butach pustynnych? Nadają się do czegos?

Witam

Noah, dwa tygodnie temu kupiłem używane buty pustynne Magnum Amazon 4 na allegro za 99PLN. Są w bardzo dobrym stanie, bez dziur, plam, nitek itp. Podeszwa jak nowa. Pobiegałem w nich na jednej strzelance w lesie (noszę je w komplecie z mundurem i kamizelką w "leśnym" dpm) i spytałem następnie kolegów czy ze względu na ich kolor gorzej się maskuję, stwierdzili że nie.

Pozdrawiam

Nie wiecie może w jaki sposób montowana jest tutaj do plce torba na maskę? Bo jest wyraźnie pod ładownicą, a jakoś zaczepiona do oporządzenia przecież musi być.

webbing3dy1.th.jpg

I jeszcze jedno – sprawdzi się też taka torba jako buttpack bądź torba zrzutowa na magazynki? Bo chcę właśnie 2 takie kupić do ww celów.

Haversack założony jest na pasku przez kark, na skos przez plecy, i nie jest przypięty do PLCE. Najpierw zakładasz torbę, i na to dopiero PLCE. Dzięki temu torba pięknie przylega do półdupka i nie majta się zbytnio, bo jest dociskana przez PLCE. A co do zasosowania jako kieszeń "na śmieci"-m IMHO zdecydowanie jest za duża i za sztywna

=========

BTW widzę chyba po raz pierwszy 'pustynne' zdjęcie eLki bez SUSAT'a :/

Może to airsoftowiec? ;) (żart :P)

Edited by leander

Witam.

Przy oporządzeniu (mowa o PLCE oczywiście) haversack respirator S10 (podobnie zrest ajak poprzedie modele) możesz nosic na TRZY sposoby:

* przewieszony trokiem przez ramię jak zwykły chleBak POD PLCE

- ZALETY - ściśle przylega do ciała, nie "chlebota się" zbytnio

- WADY - trudny dostep do srodka (zwłaszcza gdy masz wyładowane oporządzenie) trok przewieszony przez ramię potrafi po jakims czasie mocno cisnąc i wgniatac się w ciało.

* przewieszony trokiem wokół pasa POD PLCE

- ZALETY - jw

- WADY - trok potrafi się po jakims czasie zsunąc.

* zamontowany na pasie jako częśc oporzadzenia (za zaczepy systemu PLCE)

- ZALETY - umieszczony po lewej lub prawej stronie z tyłu (nie na środku!) wysmienicie słuzy jako swego rodzaju buttpack. (jest bardzo pakowny)

- WADY - umieszczony centralnie z tyłu przy biegu dośc mocno się kołysze obijając nasz tyłek.

Osobiście nie uzywałbym go jako dump poucha, raczej jako rodzaj buttpacka w sposób opisany powyżej. Kupując go pamiętej , że jego pierwotnym zastosowaniem jest noszenie maski pgas i do tego przede wszystkim słuzy.

Sprawdza się jako chlebak i buttpack ale nie jako dump pouch.

Jeżeli chcesz taniego dump poucha na zużyte magi w DPM odetnij nogawkę starych spodni, zszyj jeden koniec i zrób mocowanie do pasa.

Będziesz miał najprostszy i wygodny worek zrzutowy za grosze.

Pozdrawiam.

Duncan McLain

Witam

I jeszcze jedno – sprawdzi się też taka torba jako buttpack bądź torba zrzutowa na magazynki? Bo chcę właśnie 2 takie kupić do ww celów.

Nosiłem tak torbę przez kilka miesięcy jako buttpack doczepiony do holenderskiej kamizelki taktycznej i była bardzo przydatna. Dużo sie do niej zmieści (gaz, kulki, cienki polar, aparat itd.) , ale z drugiej strony dla niektórych może wydawać za wielka, źle trzymająca się oporządzenia itp. Aktualnie jej już nie noszę, zmiana kamizelki i camelbag na plecach mi teraz w tym przeszkadza, a szkoda...

Co do mocowania tej torby jak pokazano na zdjęciu, kolega nosi swoją maskę przy pomocy wspomnianej przez Duncana McLain'a (wybacz jeśli źle odmieniłem...) metody przewieszania torby trokiem wokół pasa pod PLCE i chyba nie narzeka :)

Pozdrawiam

BTW widzę chyba po raz pierwszy 'pustynne' zdjęcie eLki bez SUSAT'a :/

Nie. Gdybyś się kiedyś miał okazję przeglądać także GAZETY [tak, w języku angielskim], i gdybyś nie oczekiwał wiecznie widzieć SUSAT'a, to dostrzegłbyś, że nie trzeba czekać na wielki dzwon, aby ujrzeć zwykłe Iron Sight. :???:

Noah - widziałam na www.flecktarn.co.uk dump bag [czy jak to się nazywa], jeśli tak bardzo potrzebujesz. Jeśli mnie pamięć nie myli - w DPM'ie, ale NIE na licencji MoD'u.

ThePesH - dzięki, całkiem fajne tylko pytania:

1. Czy to takie zdjęcia, czy materiał wydaje się jakiś inny? [przypomina mi się kurtka z podobnego materiału, która ma znajoma kapral, ale jej sie nazywał Windstoper i był to materiał i produkt, którego do tej pory nie odnalazłam w żadnym sklepie, czy ebayu]

2. Spodnie ACU są zapinane na metalowy guzik?

A z drugiej nogawki pokrowiec na replikę/karimatę

Tak, jeśli spodnie wcześniej nosił słoń. :roll:

Wracając do haversacka, wspomnę inne wady: w PLCE istnieje taki problem, że tylne kieszenie [puste, a szczególnie naładowane czy nawet przeładowane] lubią sobie "odstawać od tyłka" bo tak i już. Da się temu zapobieć - odpowiednio przeplecione troki od Yoke oraz odpowiednio spasowany pas do naszego ciała. Niemniej, taka godzilla-pouch [Duncan, nasze ulubione nazewnictwo, co? :) ] ciągnie do tyłu, przez co - wygląda się głupio oraz ma się problemy z zapinaniem pasa. Szczęście, że to nie P58, gdzie Kidney Pouches po prostu odpadały w czasie marszu (oczywiście wtedy, gdy nie można było się zatrzymać) :-F

No i na koniec - trzeba jakoś ten bur... na kółkach [na paskach ;) ] ogarnąć, tam w środku haversacka służącego za godzille-buttpacka.

Zamiast Haversacka proponuję MINIMI Pouch. No i ma ludzkie zapiecie, jak na PLCE przystało [podobnie z montowaniem].

Witam.

Polecam minimi pouch. Jest wygodniejsza w uzyciu od havera. Przez jakiś czas nosiłem havera na PLCE jednak po jakims czasie z niego zrezygnowałem. Obecnie mam 2x utility, 2x canteen, 1x DAP, 1x SAP, 1x minimi, bayonet frog i poncho nad tym wszystkim i mi w zupełności wystarcza.

Haver nie sprawdza się jako dump pouch, natomiast (w szczególności dla osób większych) może służyć jako forma buttpacka, nalezy jednak wziąśc pod uwage to, o czym pisałem wczesniej - pierwotnie został zaprojektowany do czego innego.

Oczywiście, mozna go doładować do granic mozliwości (zmieści się w nim w $%$%^^ rzeczy) jednak każdy element dociąza nasze oporządzenie i utrudnia poruszanie.

Ja jestem zwolennikiem tego aby w oporządzeniu trzymać te rzeczy, do których kieszenie zostały zaprojektowane (czyli amunicję, wodę, First Aid KIt czy mess kit) natomiast pozostałe rzeczy nosić w daysacku czy mniejszym plecaczku.

Praktycznośc i mobilność.

Pozdrawiam.

Duncan McLain

PS mcpik - dobrze odmieniłeś :)

@ Mer - No więc tu mistrz maszyny do szycia zrobił odstępstwo od oryginalnego kroju ACU - guziki w rozporku i zapięciu zastąpił suwakiem w rozporku i napą jako zapięcie spodni.

Szkoda, bo ja ostatnio obraziłam się na rozporek w spodniach issue DPM, po tym, jak go zepsułam w jabardziej niewinny, ale też najgłupszy sposób [chyba tutaj pisałam]. I jestem za guzikami [ps. w ogóle nie przepadam za zipami-ekspresami-błyskawicznymi zamkami].

Mr Duncan, nie ma nic mniejszego, niż daysack [pojedyńczy]. Jest taki mały plecak bobek, 15 litrów, ale to wciąż o 5 litrów wiecej, niż sam day sack. :D

Edited by mer
A z drugiej nogawki pokrowiec na replikę/karimatę;)

Tak, jeśli spodnie wcześniej nosił słoń. :roll:

Niekoniecznie. Starczy aby wcześniej nienosiła ich wiewiórka :P

Serio, ja mam rozmiar 80/72/88, i sama karimata wchodzi w nogawkę na luzie. Zrolowana razem z BivyBagiem już gorzej, trzeba się trochę posiłować ;)

Ogólnie tyle rzeczy można zrobić ze starych spodni że to głowa mała :D