Kantek Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 interesuję się troche bronią, nie jestem zły z fizyki, matematyki i tak mi przyszło do głowy że czemu nie. I dlatego pytam co należy zrobić aby móc pracować w przemyśle zbrojeniowym (konstruktor lub coś rusznikarz). Może ktoś ma z tym jakieś doświadczenie to... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 Konstruktor? No, to jeszcze trochę roboty przed Tobą. Przede wszystkim musisz skończyć studia na wydziale mechanicznym (np. Polibuda), na odpowiednim kierunku. Potem możesz próbować. Rusznikarz to chyba nieco łatwiej - wydaje mi się, że szkołą średnia o odpowiednim profilu powinna wystarczyć. Potem pewnie jakiś kurs lub staż i możesz szukać pracy. :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 Tylko ją znajdź :P Kumpel studiował chyba na Polibudzie Warszawskiej... a może na czymś innym, a każdym razie na kierunku zbrojeniowym. Na dyplomie robił projekt karabinka, chyba bullpup. I pracy w zawodzie nie dostał, choć szukał ina uczelanich, i w wojsku, i na policji. Cech rusznikarski to raczej biznes rodzinny i trudno się dostać z zewnątrz. Quote Link to post Share on other sites
Technik Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 Przeglądając ostatnie ogłoszenia pracy z UK znalazłem mnóstwo z sektora zbrojeniowego. Często powtarzane to "engineer", niekoniecznie z doświadczeniem, ale nie piszą konkretnie w jakiej specjalizacji miałby ten człowiek pracować, tylko ogólnie. Warunki są świetne, płaca też... nic tylko wyjeżdżać. Moim zdaniem jedyny mankament to praca pod "obcą banderą". Tam na pewno coś znajdziesz bylebyś miał wykształcenie. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted December 12, 2005 Author Report Share Posted December 12, 2005 obca bandera - przecież bryci to też słowianie :twisted: - i przy okazji to NATO, więc osobiście nie widzę przeciwskazań. No cóż - Kelgrenowi się udało, to może warto spróbować Quote Link to post Share on other sites
brok Posted December 13, 2005 Report Share Posted December 13, 2005 obca bandera - przecież bryci to też słowianie :twisted: - i przy okazji to NATO... Slowianie sa tylko na wschod od odry :) A co do tematu to mysle ze np projektowanie broni w polsce raczej nie przyniesie wielkich zyskow bo nie mialby kto kupowac nowych modeli. Zapotrzebowanie na nowe rodzaje i modele uzbrojenia recznego jest chyba dosyc niskie. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted December 13, 2005 Author Report Share Posted December 13, 2005 ktoś nie zrozumiał mojego specyficznego humoru :? w Polsce broni się raczej nie kupuje, a jeżeli już to zagranicznej produkcji. Najlepszy teren dla konstruktorów broni to chyba USA - co prawda duża konkurencja, ale i duży rynek Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted December 13, 2005 Report Share Posted December 13, 2005 w Polsce broni się raczej nie kupuje, a jeżeli już to zagranicznej produkcji? Quote Link to post Share on other sites
brok Posted December 14, 2005 Report Share Posted December 14, 2005 ...w Polsce broni się raczej nie kupuje, a jeżeli już to zagranicznej produkcji.... Beryl tez jest z zagranicznej produkcji :wink: a moze glauberyt tez? Nie wiem kto procz Lucznika produkuje w polsce bron, ale wydaje mi sie ze Armia kupuje bron z radomia a nie z izewska. Quote Link to post Share on other sites
xasistis Posted December 14, 2005 Report Share Posted December 14, 2005 Proponuje zorientować się w kierunkach studiów na WAT. Jest tam coś takiego jak: mechatronika: - technika uzbrojenia i materiały wybuchowe - uzbrojenie klasyczne i środki bojowe Powinno cię zainteresować. Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted December 20, 2005 Report Share Posted December 20, 2005 Nie wiem kto procz Lucznika produkuje w polsce bron Z tego co wiem to zakłady "Prexer" w Łodzi - produkowali "osławiony" pistolet WIST 94 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_WIST-94 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts