tofik___ Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 oczywiście Medium masz racje lecz ja nadal nie wiem co to za różnica dawać podkładki i do tłoka i na prowadnice , a dać podkładki na przykład na samą prowadnice ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Xychu Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 Tofik, polecam spróbować. Jak dajesz 2*więcej podkładek to bardziej ściskasz spręzyne i uzyskujesz większa moc ALE nie można dać w MP5SD3 UHC podkładki grubszej niż mniej wiecej 8mm jak dasz więcej(gdziekolwiek) to po prostu nie naciągniej bo tłok nie bedzie mógł sie wystarczająco cofnąc żeby sie zachaczyc o ten kawałek od mechanizmu spustowego o który powinien. Jest jeszce opcja że jeśli dasz odpowiednie podkładki na prowadnice to można dać ich wtedy więcej ale u mnie te podkładki które mam na prowadnicy nie wchodzą do tłoka wiec jak dam wiecej to nie naciągne. A w tłoku ie możesz dać wiecej bo jak sie dotkną prowadnicy i jeszcze nei zablokuje to musisz wyjąc czyli mozesz zostawic ok 8mm troche namieszałam :wink: ale mma nadzieje że mniej więcej wytłumaczyłem :D Quote Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 ej ludzie nie bawci sie w podkładki.Wiem sam wcześniej o nich pisałem i sie na nich przejechałem.Co spring to spring i ja bym nic nie robił szkoda,bo tłok nie wytrzymie albo cylinder.Pozdrawiam. P.S-Mi M16A1 Z cg na podkładce 5 mm strzelało idealnie 6 miesięcy a później sie tłok sypnął.POZDRO Quote Link to post Share on other sites
Xychu Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 5mm to tyle co nic. Ja mam z 15mm i wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku. Może miałes PH. Ja nie ma żadnych problemów a strzelam dużo, podejrzewam że dobrym rozwiązaniem jest to co zrobiłem ja: nakładka na tłok z sylikonu("łagodzi" uderzenie tłoka o cylinder). MOże ta własnie nakładka pozwala mi wciąz strzelac :D Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted March 2, 2005 Report Share Posted March 2, 2005 no podkladki dobra rzecz , moj kolega dal 1 cm podkladki do swojego ak47 CG (sprezyna) i wali teraz jak slabszy aeg, wiem co mowie bo widzialem... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted March 3, 2005 Report Share Posted March 3, 2005 A w jakiej sprezynie chcesz to zastosowac ? Bo na przyklad w mojej xm juz w stocku tlok chodzil stosunkowo ciezko w cylindrze i musialem odciac troche glowicy (same obrzerza) i wtedy dopiero tlok chodzil luzno zachowujac przy tym porzadana szczelnosc.Jezeli uwazasz ze Twoj tlok jest nieszczelny , to jak najbardziej na miejscu jest wstawienie oringa , ale musi byc on z wiadomych przyczyn odpowiednio dopasowany. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PrzeMas Posted March 3, 2005 Report Share Posted March 3, 2005 Jeżeli Twoj tłok chodzi szczelnie i lekko, nie kombinuj z oringami :) A jeśli już to pamiętaj też o materiale - czym cięższy tłok, tym wolniej się porusza... Ja w AK47 takiego problemu nie miałem. Tłok chodził leciutenko a był szczelny jak cholera :) Teraz go sprzedaje ;q Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted March 7, 2005 Report Share Posted March 7, 2005 Panowie "brzydką" dyskusję wyciąłem. Jeśli nadal czekacie na czyjś głos rozstrzygający Wasz problem - zapraszam do lektury: http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=3635 . Jeśli są jeszcze jakieś pytania i wątpliwości proszę rozmawiać w tamtym temacie (uprzedzam, że wycieczki osobiste będę usuwał) Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
GALIM Posted March 19, 2006 Report Share Posted March 19, 2006 Potrzebuje kilka rad. Mam mp5 sd3 UHC, jeżeli ktoś wie w jaki sposób mogę zwiękrzyc zasięg i skutecznośc strzału, prosze napisać na gg : 4746257. Quote Link to post Share on other sites
leszczy Posted April 1, 2006 Report Share Posted April 1, 2006 Witam! Bawił się może ktoś w tuning Famasa z CG ? Nie wiem czy można dac podkładki i czy bebechy wytrzymają jakieś zmiany? Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 Czołem! Czy wiesz może Medium jaki wpływ na osiągi repliki ma średnica wewnętrzna dyszy? Czy np. zwiększenie średnicy coś da, jakie mogą być efekty? Ostatnio wpadłem na dość ciekawy sposób w jaki można zrobić świetną lufę do repliki. Jest takie coś jak niklowanie (galwanizacja), bez wchodzenia w szczególy jest to pokrywanie metalu warstwą niklu. Otóż są firmy które mogą takie coś zrobić z naszą lufą od repliki, mam na myśli lufę stock. Chodzi o to aby pokryć lufę wewnątrz warstwą niklu (jest ona bardzo cienka, liczona w 0,01mm) która zmniejszy średnice wew. lufy oraz poprawi jej gładkość ("śliskość" powierzchni). Przy czym taka powierzchnia jest bardzo równa. Często takie firmy oferują także taki zabieg jak elektropolerowanie, nie wiem na czym to polega ale poprawia gładkość metalowych powierzchni oraz ich twardość. Powiedz Medium co o tym sądzisz? Może ktoś już robił takie coś? Tu jest taka firma: http://www.galdak.neostrada.pl/index.htm Pozdro Soldat Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted February 28, 2007 Report Share Posted February 28, 2007 Pytanie tylko jak z cenami takich usług ... Jesli takie niklowanie lufki miało by kosztować więcej niż Precka ze sklepu to nie ma to sensu absolutnego. Ale jak jest to tania operacja to dlaczego nie ?? Kto wie ile kosztuje niklowanie lufy metodą galwaniczną ?? ;> Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted February 28, 2007 Report Share Posted February 28, 2007 (edited) Oczywiście napisałem do tej firmy z zapytaniem. Zacytuję mojego maila oraz odpowiedź jaką dostałem, powinno to wszystko wytłumaczyć: "Witam. Mam kilka pytań. Czy można niklować aluminiowe oraz mosiężne elementy? Jaki byłby koszt niklowania i elektropolerowania dwóch małych rurek o dł. 12cm i 43cm oraz śr. zew 9mm, jedna z nich jest aluminiowa a druga z mosiądzu. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Sławomir Witkowski -------------------------------------- Witam Koszt rurek mosiężnych: 12 cm - 0,80 zł 43 cm - 3,00 zł Koszt rurek aluminiowych: 12 cm - 1,20 zł 43 cm - 4,00 zł pozdrawiam Dariusz Klejment" Długości które podałem miały na celu wyjaśnić jaki jest koszt w przypadku lufy od pistoletu oraz od np. karabinka snajperskiego. Tylko nie jestem pewien jakie będą rzeczywiste efekty takiego zabiegu. Myśle że koszt jest na tyle mały że można zaryzykować i wysłać do obróbki jakąś niepotrzebną lufe w celu sprawdzenia. Czekam na wasze opinie. Edited February 28, 2007 by soldat Quote Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 (edited) Jeżeli chodzi o wkładanie podkładek między sprężynę i tłok a ktoś nie ma odpowiedniego rozmiaru takowych podkładek w swoim domu to POLECAM użyć poprostu jednogroszówek, które jak na życzenie mają idealną średnicę. Ja do swojej pompki Mp5 sg3 UHC włożyłem 4 jednogroszówki. Zdaje mi się, że efekt jest bardzo pozytywny. Wczoraj podczas testu mojego tuningu strzelałem z tej samej broni (3 egzemplarzy) w wersji nietuningowanej. Efekt jest taki- Strzelajac mniej wiecej z odleglosci 20m do celu kulka leci duzo mocniej. Zasieg tez się poprawil o kilka metrów jednak gdyby ta bron miala regulowanego HOP-UP'a to na pewno było by widać większe efekty. Ponadto niektóre egzemplarze wydają dziwny dźwięk za sprawą luźnej sprężyny. Tak było z moim karabinkiem. Teraz jest już dużo lepiej i trochę ciszej. Edited March 18, 2007 by Wojtass_nt Quote Link to post Share on other sites
soldat Posted March 21, 2007 Report Share Posted March 21, 2007 (edited) Groszówki to dobry pomysł choć nie idealny. Monety mają swoją wage a dodatkowe dociążenie tłoka sprawia że wolniej się przemieszcza co źle wpływa na osiągi. W tak małej skali jest to prawie nie zauważalne ale polecam robić podkładki z czegoś lekkiego. Warto dać także jakąś metalową, gładką i cienką podkładke na prowadnicy aby działała jako łożyskowanie, pozwoli to nieznacznie szybciej rozprężać się sprężynie. Pozdrawiam Sławek Edited March 21, 2007 by soldat Quote Link to post Share on other sites
Aclaw Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 A np. guziki w końcu są z plasiku, a rozmiarów jest mnóstwo. Quote Link to post Share on other sites
jaozyrys Posted May 22, 2007 Report Share Posted May 22, 2007 znacznie lepiej jest dawac podkładki z drugiej strony, nie dociążając tłoka. Wystarczy znaleźc jakąś plastikową rurkę o średnicy wew. takiej jak prowadnica i uciąc z niej 2 cm Quote Link to post Share on other sites
Wojtass_nt Posted May 24, 2007 Report Share Posted May 24, 2007 2cm? jak wsadzisz 2cm to lepiej żebyś miał już przygotowaną kasę na nową pompkę. Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted November 12, 2009 Report Share Posted November 12, 2009 Mam pytanie,czy jak wsadze do sig sauera p226 HFC podkladke pod sprężyne 1 mm to nic się niestanie?-wg mnie bebechy wygłądają na całkiem solidne.Pozdrawiam i prosilbym o odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts