boron Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Witam! Nie pisałbym tego postu gdyby nie to że dziś dostałem telefon z serwisu z military.pl Rozchodzi się o to że kupę osób używa propanu w swoich replikach. Ja sam w pewnym sensie tez starałem się nie stosować do swojej repliki propanu. Wszystko się zaczęło od tego że po zakupie MK1 Ruger słychać było syczenie z górnego zaworu w magazynku. Po dłuższym czasie postanowiłem wysłać go do serwisu. Dziś byłem lekko zdziwiony, gdy dostałem telefon ze sklepu. Serwisant zapytał się czy używałem propanu do pistoletu. Ja zaprzeczyłem bo używałem Green Gasu. Jednak jak się okazało jakimś sposobem propan znalazł sie u mnie w magazynku. Jedyne co mi przyszło na myśl to to, ze ten niby green gas który mam to zwykły propan z nalepka GG. Także jeśli zamierzasz użyć propanu do repliki to zastanów się czy warto, bo z jednej strony zaoszczędzisz marne grosze na kupnie propanu , a z drugiej może ci się rozszczelnić zawór i jak się dowiedziałem od serwisanta, to oni nie naprawiają takim gościom którzy używali propanu. Bogu dzięki, że miły pan z military.pl uwierzył mi na słowo, ze nieświadomie użyłem propanu (sam byłem przekonany ze to co mam na polce to Green Gas) Ten niby Green Gas kupiłem w sklepie "Green Camo" w Lublinie i nie dość że sprzedali mi pol. pusta butelkę to jeszcze zamiast GG propan :| . Ciekawe tylko czy oszukał mnie ten sklep czy sklep militaria.pl skąd (sadząc po nalepkach na butelce) pochodził GG. Tu fotka owej bulti : http://img146.imageshack.us/img146/7334/gas7lh.jpg Quote Link to post Share on other sites
alias Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 kupuj power gas(red) i nie bedzie takiego problemu. I male pytanko, jakiego masz gaziaka? ^^ Quote Link to post Share on other sites
boron Posted March 16, 2006 Author Report Share Posted March 16, 2006 Mam MK1 Ruger od KJW A co do red gasu, to slyszalem jak reaguja rugery bez przerobki jak nabijesz w nie RG :). Ponoc jednemu wystrzlil caly dol sbiorniczka na gas a drugiemu piny wylecialy Quote Link to post Share on other sites
maXus Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Uzywam od dłuższego czasu propanu do Beretty 93R Ksc-Kwa i niczego takiego nie zauważyłem. Ciekawe jak "servisant" sprawdził czym nabijałeś swojego Rugera. Myślę że to zwykła ściema i próba nastaraszenia ludzi propanem. p.s. Kupuj tylko oryginalny, nie podrobiony GG tylko w Military.pl :wink: Quote Link to post Share on other sites
pavel3d Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Sprostowojac 2 uzytkownikow mk1 z ktorymi gadalem wlasie opisywali jakie byly skutki nabicia co2 Jednemu rozerwalo wnecznosci gornego nie dolnego zaworu przy strzale i uwolnil sie caly gaz a drugi pisal ze po kilku strzalach rozszczelnil mu sie dolny zawor a kilkadziesiat minut pozniej odpadla mu ta dolna czesc maga - mial uzywanego rugera moze piny byly dorobione z jakiegos slabego materialu i podczas rozprezania gazu zostaly uszkodzone do tego dochodzi jeszcze mroz Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 co do RED gasu czy można go w polsce kupić i w jakiej cenie ? Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Lol jasne "od propanu sie mag moze rozszczelnic " a wiesz co to jest gg ?? kiedys byl link gdzie byl wykres ktory gg ma ile silikonu i tam naprawde nikle ilosci byly - to poprostu dawaj kropelke oleju silikonowego w dysze propanu i heja mamy gg :| Quote Link to post Share on other sites
boron Posted March 16, 2006 Author Report Share Posted March 16, 2006 Wiem co to jest GG i o to chodzi, że zawór pewnie jest nieszczelny dlatego, że wcisneli mi zamiast GG z dodatkami środków smarujących propan bez nich i od kiedy tylko mam guna strzelalem na "sucho". Quote Link to post Share on other sites
Guto_Bandito Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Ale co z tego ze nie ma tej kropli silikonu ?? :roll: Quote Link to post Share on other sites
alias Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 power gas mozna nabyc na mg.pl i asgshop.pl :wink: dajcie spokuj ten propan jest niepotrzebny, jakbym uzywal propan to m,ialbym uczucie, jakbym bawil sie chinszczyzna :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 A to mogę potwierdzić. Propan smierdzi jak jasna cholera bo ma dodatek smierdzidłą cobybyło czuc kiedy się ulatnia. A co do mądrości "serwisanta" w military: Po1: Greengas TO propan z sladową domieszką silikonu. Jak najdą mnie chceci wydłubie te rozpiski składu z airsoftinnovations. Po2: Czy uzywasz GG czy propanu czy Dwupierdzianu Grochu, musisz i tak gaziaka smarować. Na MG zreszta piszą, ze "ŻADEN GAZ NIE ZAWIERA ILOSCI SILIKONU ZWALNIAJĄCEJ ZE SMAROWANIA". Po3: "Servisant" zwany tez jako Szaman, Dziad, Dziadek z Military. Jest dość ciekawą osobą. Przykłady masz na forum a zeby nei bylo ze pisze o czym o cyzm nie wiem: Pekła mi gumka (nie nie ta. ta od...hop-up) w Ruger Mk1C. Zaniosłem. Powiedział, że wymieni. Polażał 2 tygodnie odebralem. Zadnej porpawy strzału. Dalej ten sam efekt. Rozlozylem sobie i co widze ? dlaje pęknięta w TYM SAMYM MIEJSCU na TAKIEJ SAMEJ DŁUGOŚCI. Ręce opadają. Aha w servisie przy odbiorze porosiłem o zepsutą część ale mowil ze wywalil. PS: a nie mowil ci przypadkiem ze smarowałeś WD40 ? albo ze AEG działa jak odkurzacz zasysając do srodka wszystkie brudy ? P.S. A ja i tak go lubie dopoki nie grzebie w mojej replice P.S.2. Wydałem 19 zł i kupilem hopsiup na machiengunie. No i teraz działa. Zatem odpowieni komentarz: :wink: @boron: Spokojnie. Pewnie mag wroci w stanie takim jakim był.... No moze nasmarowany :) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 :wink: :wink: :wink: Jak już wiele razy było wyjaśniane: pod względem mocy(a więc i destrukcyjnego działania na zawory) GG i propan różnią się o kilka procent(nie pamiętam dokładnie, 3%?). Sprzedali Ci propan w butli z GG? A to nowość. W takim razie cały świat jest rąbany w du$@ tak samo jak ty bo GG pod względem składu to w znakomitej większości właśnie propan. Sprzedali ci do połowy pustą butle? A jak to poznałeś? Zważyłeś? Każda butla G(twoja sądząc po fotce też) ma „przykrywkę” skonstruowana tak ze nie da się jej zdjąć i powrotem założyć nie pozostawiając po tej operacji śladu(jest tam plastikowy pierścień jak w butelkach z napojami). Serwisanta „wąchacza” w ogóle przemilczę… [ Dodano: Czw 16 Mar, 2006 ] Cerber szybszy :) I jeszcze odnośnie zapachu: Fakt o ile GG był dla mnie jak perfumy :wink: to propan ma już mniej przyjemny zapach(ale gównem bym tego na pewno nie nazwał – po prostu gaz). Z resztą jak często strzelasz z gazika w domu(są jeszcze okna które można otorzyć :roll: )? Chyba częściej na strzelankach na świeżym powietrzu a tam zapachu nie czuć... Dla „zapachowców” jest też propan o zapachu cytrynowym(ale droższy i trudniej dostępny – ja na żywo nie widziałem) Z reszta po co ja to pisze? Macie pieniądze to kupujcie najtańszego gazika i karmcie go „burżujnym” GG. Quote Link to post Share on other sites
Jodi Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 wachal-PODOBNO proban wali guwnem Hahaha Zgadza się. Propan ma troszkę z zapaszku gnojowicy 8) . Co do sładu GG i Propanu zapodaje link gdzie jest skład propanu oraz gg.http://www.arniesairsoft.co.uk/?filnavn=/r...pter_review.htm Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 to moze zacznę tak: :wink: teraz troche mniej niepoważnie: Ogolnie Pan Serwisant (zeby nei było, ze bez szacunku dla lokalnego szamana) jest ostatnią osobą której uwierzyłbym na słowo. Kiedy jeszcze uzywalem pierwszej butli co mialem a byl to slabszy HF134 - tak zwany gaz letni - tez pytal sie czy propanu uzywam :D. A zeby nie bylo to dla chlopakó z military duży +. Pomocni itp. :) i warto ich rad czasami posłuchac. Tylko skąd oni tego dziadka wzięli ?? ;d No i dzięki Jodi, ze podałeś linka, nie musze szukać. @boron - jak ruger wroci (w to ze wroci naprawiony nie wierze) to napisz co ci servis napisal. :D P.S. pozatym wolna wola.... Jak chcesz to nikt ci propanem na siłę maga nei nabije. Tylko nie smaruj WD-40 :F :F :F Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Zapach mi jakoś specjalnie nie przeszkadzał. I tak się strzela na powietrzu. Jak się człowiek umie z repliką obchodzic, to propan nie bedzie przyczyna żadnej awari. Jeśli nie, to i na gg ją rozwali... Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 (coś mi sie o uszy obiło więc zadam ....może..... głupie pytanie) czy jest jakaś różnica w ciśnieniu zawartości butli gg i propanu(słyszałem że w propanie jest większe)?????? bo skoro osiągi są (ponoć) lepsze na propanie a przecież gg to wkońcu propan......to by analogicznie wynikało z tego że propan może(np przez większe ciśnienie) wpływać na żywotność magazynków(w magu jest po naładowaniu takie ciśnienie jak w butli)....... :D jak coś palnełem głupiego to poproście moda o wywalenie posta :D ps: jestem za eutanazją Pana z serwisu military :D :F :F :wink: :F Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 ogolnie do tematu... srutututu majtki z drutu.. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 sjzmisiek, zdaje się że coś palnąłeś. ;) Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 (coś mi sie o uszy obiło więc zadam ....może..... głupie pytanie) czy jest jakaś różnica w ciśnieniu zawartości butli gg i propanu(słyszałem że w propanie jest większe)?????? bo skoro osiągi są (ponoć) lepsze na propanie a przecież gg to wkońcu propan......to by analogicznie wynikało z tego że propan może(np przez większe ciśnienie) wpływać na żywotność magazynków(w magu jest po naładowaniu takie ciśnienie jak w butli)....... :D jak coś palnełem głupiego to poproście moda o wywalenie posta :D ps: jestem za eutanazją Pana z serwisu military :D :F :F :wink: :F Ma lepsze osiągi w stosunku do HFC123. Cisnienie w butli jest wyższe, ale mag jest ładowany do takiego samego ciśnienia jak w przypadku gg- ktos w innym topicu wyjaśniał działanie zaworu w magu. Quote Link to post Share on other sites
boron Posted March 17, 2006 Author Report Share Posted March 17, 2006 Sprzedali ci do połowy pustą butle? A jak to poznałeś? Zważyłeś? Każda butla G(twoja sądząc po fotce też) ma „przykrywkę” skonstruowana tak ze nie da się jej zdjąć i powrotem założyć nie pozostawiając po tej operacji śladu(jest tam plastikowy pierścień jak w butelkach z napojami). nie zważyłem ale komu byś nie dał butli to by ci powiedziala , że moja jest co najwyżej napelniona tylko do połowy. A jak to zauważyłem? Ostatnio zamawiałem dla kumpla GG, jak przyszla paczka i dogrzebałem się do zawartości, wziąłem do ręki ten nowy GG. Porównując ciężar mojej butli "niby" nowej ze sklpu a tej co kupilem kumplowi ta moja była z 3 razy lżejsza. Nie wiem jak ci to wytlumaczyc lepiej ale na pewno moja nie bylo napelniona conajmniej do tych 50-60% Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 a oto kawałek postu zapożyczony z tematu: "gaz-jakość", mianowicie post użytkownika Crip'a dotyczącego gg i propanu(głównie chodzi mi o to ile jest atmosfer w butli i jak to wpływa na żywotność gaziaka.....) "Dobralem sie wreszcie do gazow. Na potrzeby stestowania wydlubalem nawet na necie kalkutator cisnien PNEUMATIG CALC. A wiec. Green Gaz w pojemniku 1000ml 400g zaleznie od zakupionej butli jest pod cisnieniem od 8 do 12 kg/cm2. Co w jezyku polskim oznacza od 8 do 12 atmosfer. Swoja droga sporo jak na taki baziewny zbiornik. Butla zwykle jest lekka i odnosi sie wrazenie ze wiekszosc gazu jest w stanie lotnym, malo co sie przelewa. Przy zakupie Propanu Bernzomatic (Castorama 31,99 pln za butle) otrzymujemy 1000ml gazu o wadze netto 400g. Roznica jest natomiast taka, ze gaz sprezono do 25 bar`ow co daje 25 atmosfer. W tej butli w zwiazku z duzo wiekszym cisnieniem wiekszosc gazu jest w stanie plynnym. Butla ze wzgledu na grubsze scianki i mocniej sprezony gaz jest sporo ciezsza. I tu zaczynaja dzialac prawa fizyki . Gaz jest substancja ktora mozna bardzo sciesnic. 400g gazu pod cisnieniem 10 atmosfer to 2,5 raza mniej substancji niz 400g pod cisnieniem 25 atmosfer. Stad bierze sie na www.machinegun.pl stwierdzenie ze jest to ponad 2-krotna oszczednosc. Porownujac butle GG pod cisnieniem 12 atm i butle Bernzomatic pod cisnieniem 25 atm mozemy powiedziec ze rozprezonego gazu mamy 2 razy wiecej. Na stronie http://www.airsoft-innovations.com mozna poczytac szczegoly dotyczace strzelania z propanu. Firma Airsoft Innovations jest producentem wspomnianego adaptera do propanu i sprzedaje go w cenie 30$ takze 119 pln na machinegun to zdrowa kwota. Na stronie firmy AI dowiemy sie rowniez ze Tokyo Marui i Western Arms nie zalecaja strzelania z propanu (notabene GG to w 90% propan tyle ze z silikonem ) gdyz cisnienie w butlach jest zbyt wysokie. Naturalne jest ze magazynek napelnia sie do wyrownania cisnien wiec nabicie magazynka pod 2-krotnie wyzszym cisnieniem teoretycznie powinno skonczyc sie rozsadzeniem komory lub wypluciem uszczelek. Na szczescie zaworki w magach to zwykle sprezynowe zapadki, ktore pracuja w dosc specyficzny sposob. Ich podstawowa cecha jest to ze im wyzsze cisnienie w magu tym krotszy czas otwarcia zaworka. Im wiecej gazu chce sie wydostac tym szybciej glowiczka wraca w polozenie zamkniete. Dzieki temu nie powinno sie nic stac ze sprzetem, ale producenci mowia inaczej. Wiec nalezy chyba miec to na uwadze. W kazdym badz razie nikt nie uwzgledni wam reklamacji jezeli udowodnia wam strzelanie z propanu...." więc może wcale nie palnąłem, poczytajcie w tamtym temacie dokładniej Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 jedno pytanie.. W JAKI SPOSOB /do :pani lekkich obyczajow: nedzy/ moga udowodnic komus ze strzelal z propanu?? Stary.. przeciez nikt w serwisie nie bedzie przeprowadzal szczegolowej analizy skladu chemicznego gazu w magazynku, ktorego z reszta i tak tam nie bedzie.. :? Quote Link to post Share on other sites
cerber Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 do propanu dodaja smeirdzidło zeby bylo czuc jak sie ulatnia. wystarczy powachac. :wink: @sjzmisiek tak tylko przypomina ze gaz i tak PRZELEWASZ do magazynka wiec ta różnica w cisnieniu nie ma takiego znaczenia. Zresztą było to napisane w dalszej częsci tematu z którego pozwoliles sobie wyrwac ten post. Pozatym na MG uznaja gwarancje jak bedziesz strzelal na propanie (poza gaziakami KSC bo one sa na HF134). :) Quote Link to post Share on other sites
Jodi Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 gazu w magazynku, ktorego z reszta i tak tam nie bedzie.. Confused Jesteś pewien, że nie będzie? :wink: Niektórzy zostawiają gaz w magazynkach, żeby uszczelki były na swoim miejscu prawda? Więc co za problem strzelić raz i sobię powąchać? Zapach gg i propanu róźnie się znacznie i nawet idiota wyczuje różnice 8) Quote Link to post Share on other sites
sjzmisiek Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 S.G.S... niekiedy nieświadome zagrożenia ludziki same mówią że propanu używały i tracą gwarancje, cerber.....na MG owszem niepowinno być problemów z reklamacją, choć Panowie z MG zwracali mi uwagę że kożystam w moim diglu marui z gg (jak powiedzieli gg=propan, który szybciej niszczy replike) a nie z gazu HF134 pod który to właśnie ta replika była robiona, ale okazało sie że większych problemów nie było Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts