Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mnie tez optyka do M14 interesuje. Zastanawiam sie czy kupic jakś lunetę o w miarę sporej średnicy, a niewielkim powiększeniu, czy też inwestowac tylko w kolimator. W snajpera bawić sie nie mam zamiaru, raczej chodzi mi o kontrolę celności strzałów, potwierdzenie trafienia. Ewentualną optyke będę zakładał na ten bocznym montaz z risem.

Ostatnio gdzieś widziałem (na allegro chyba) lunetkę o średnicy okularu 56mm, a powiększeniu zmiennym od 2,5x, cena około 240 złotych

Jeśli chodzi o kolimator, to do czternastki najładniej aimpointy chyba pasują, chyba że chciałbyś montować całego RISa, wtedy można się o EOTecha pokusić, wygląda świetnie, zakładając że podoba Ci się futurystyczny design repliki :)

edit - znalazłem lunetkę :)

http://www.allegro.pl/item137512391_luneta...ontaz_free.html

Wtręt nie na temat...

Nie psujcie sobie wzroku gównianą optyką z allegro.

Cytat z artykułu o doborze celownika optycznego do wiatrówki (fakt, że wiatrówki sprężynowe mają spore wymagania co do wytrzymałości, ale cena celownika to również jakość optyki):

Po co psuć dobrą wiatrówkę tanim celownikiem.

(...)

Celownik o stałym powiększeniu powinien kosztować ok. 30 - 50 % ceny broni.

(...)

Celownik o zmiennym powiększeniu ogólnego przeznaczenia powinien kosztować ok. 60 - 100 % ceny broni.  

(...)

Celownik o zmiennym powiększeniu do strzelania precyzyjnego Field Target powinien kosztować ponad 100 % ceny broni (nawet kilkakrotnie więcej).

Oczywiście, zaraz będą głosy że wiatrówki to nie ASG. Ale to nie zmienia faktu, że dobry celownik optyczny NIGDY nie będzie tani.

Jak dla mnie te 200-300zł to już lepiej wydać na dobry kolimator. Oczywiście to i tak nie będzie jakaś "wysoka półka", ale przynajmniej wzroku nie będzie psuł a pomoże w szybkim celowaniu.

Koniec wtrętów z mojej strony :wink:

-

Ritter myślę że kwestię "psucia wzroku" przy wiekszości lunet w przedziale cenowym od 80 do 200 PLNów można spokojnie sobie odpuścić.

Dlaczego ??

Z racji wykonywanego zawodu średnio patrze przez "lunetę" jakieś 7-15 godzin w tygodniu, przyjmijmy średnio 11godzin. W miesiącu daje to 44 godziny a w roku jakieś 500 godzin. "Luneta" na której pracuje kosztuje w sklepie około 30-40 tysięcy złotych czyli zakłądam że jest dobrej jakości. tyle tytułem wstępu ;)

Czuję mimo to że wzrok "dostaje swoje" po mniej więcej 12-13 latach pracy na takich "urządzeniach" 'widzę" róznicę w pracy swojego wzroku.

Teraz do sedna: Ile czasu patrzysz przez lunetę bawiąc się na strzelankach ?? Powiedzmy że strzelanka trwa średnio 4 godziny jakbyś nie liczył przez lunetę w ciągu tych 4 godzin patrzysz/celujesz w sumie może jakieś 10-20 minut, idąc dalej w tygodniu strzelasz średnio 2 razy (sobota i niedziela) czyli 20 minut x 2 daje 40 minut. Dalej w miesiącu 160 minut i w końcu w roku jakieś 32 godziny.

Pytanie: skoro sprzęt za 40 000 PLNów potrafi znacząco wpłynąć na wzrok po przyjmijmy 10 latach pracy na nim (około 5000 godzin) to za ile chcesz kupić lunetę żeby miec gwarancję że bedzie "bezpieczna" ??

Powiedzmy że kupując lunete za 200 PLNów kupujesz sprzęt o 200 razy gorszy. Czyli wpływ jej na oczy będzie taki jak sprzętu za 40 000PLNów tyle że w ciągu roku a nie 10 lat. To czysta teoria.

Mając na uwadze jednak jakość faktyczną optyki jestem gotów zaryzykować stwierdzenie że używając lunety w ASG kupionej za 80-200 PLNów wpływ jej na wzrok bedzie na poziomie na którym raczej zastanowić się powinnismy nad oglądaniem TV i siedzeniem na forum bo to dużo więcej niszczy wzrok ;)

Jedynym kryterium przy wyborze optyki do replik ASG powinna być trwałość (zdarzają się takie w których same z siebie "sypią" się siatki celownicze, wpuszczają wilgoć czy poprostu rozpadają się) i ewentualnie mniej lub bardziej potrzebne "wodotryski" typu zoomu, podswietlenia itp.

Wzrok najbardziej dostaje przy zmianach "ogniskowej" czyli przestawianiu "ostrości" patrzenia na różnych odległościach. Kiedy patrzysz przez optykę i odrywasz wzrok od celownika wtedy najbardziej dostaje oko. A "czystość" obrazu w celownikach za 80-200 złotych naprawdę nie odbiega od celowników za 1000 czy 5000 PLNów. Oczywiscie rozpatruję to w zakresie "patrzenia" na odległości standardowe w ASG czyli 30-100 metrów. Do obesrwacji na większe odległości proponuje stosować jednak lornetki.

Sprawa następna każdy celownik, luneta czy inna optyka która jest obsługiwana jednym okiem zawsze będzie prowadziła do uszkodzenia "zespołu wzroku" czyli realcji jedego oka z drugim. najzdrowszym rozwiązaniem byłyby montowane na broni lornetki :mrgreen: Dlatego kolimatory są dużo zdrowsze niż lunety własnie z powodu "obsługi" ich obuocznie.

Pozdrawiam ;)

I sorka za pociągnięcie OT ;)

Mając na uwadze jednak jakość faktyczną optyki jestem gotów zaryzykować stwierdzenie że używając lunety w ASG kupionej za 80-200 PLNów wpływ jej na wzrok bedzie na poziomie na którym raczej zastanowić się powinnismy nad oglądaniem TV i siedzeniem na forum bo to dużo więcej niszczy wzrok ;)

Musze się nie zgodzić

Lunety ponizej poziomu Bushnela Legenda czy Elite strasznie niszczą wzrok i to jest potwierdzone, głównie przez anglików którzy strzelaja FT i HFT parenaście dobrych lat

A "czystość" obrazu w celownikach za 80-200 złotych naprawdę nie odbiega od celowników za 1000 czy 5000 PLNów. Oczywiscie rozpatruję to w zakresie "patrzenia" na odległości standardowe w ASG czyli 30-100 metrów.

:wink:

Powiedz, czy porównywałeś takiego np. IOR`a czy Zeissa Diatala za ok. 2000-2200zł z Bushnellem Elite za ok. 1000zł i resztą poniżej

Jeśli nie, to prosze, nie pisz takich głupot

Jak dla mnie te 200-300zł to już lepiej wydać na dobry kolimator. Oczywiście to i tak nie będzie jakaś "wysoka półka", ale przy

Mogę się tylko zgodzić

Sorry za OT

Powiedz, czy porównywałeś takiego np. IOR`a czy Zeissa Diatala za ok. 2000-2200zł z Bushnellem Elite za ok. 1000zł i resztą poniżej  

Jeśli nie, to prosze, nie pisz takich głupot

Czytałeś może zna jakim sprzęcie pracuję na codzień ?? Lunetki za 2000 czy nawet za 10000 to zabawki w stosunku do optyki w sprzecie na którym robię. Więc powiem tak mam porównanie jak wygląda obraz ze sprzetu za 40 000 i za 100 PLNów.

Więc wybacz że pozwolę zignorować Twoje uwagi i śmiechy. Uważam że cała broń z której miałeś okazję strzelać plus optyka do niej nie jest warta tyle co "mój" sprzęt że o jakości optyki nie wspomnę, lunety i celowniki nawet ne stały obok tego sprzetu. Dodam że z optyką najwyższej klasy Zeissa też mam doczynienia i najtańszy Zeiss jakiego mamy w firmie kosztuje jakieś 4500 PLNa (nie jest to luneta)

Więc wybacz że zapytam możesz udostepnić mi gdzieś dane do badań potwierdzających że optyka za 100 złotych z allegro tak znacząco wpływa na niszczenie wzroku ??

Proszę moda o wydzielenie tych kilku postów bo szkoda zaśmiecać temat o M-14.

Czytałeś może zna jakim sprzęcie pracuję na codzień ?? Lunetki za 2000 czy nawet za 10000 to zabawki w stosunku do optyki w sprzecie na którym robię. Więc powiem tak mam porównanie jak wygląda obraz ze sprzetu za 40 000 i za 100 PLNów.

A napisałeś dokładnie co to jest, zastosowanie, marka i model prosze

Lunetki za 2000 czy nawet za 10000 to zabawki w stosunku do optyki w sprzecie na którym robię.

Jeśli to nie jest lunetka do broni to możesz nie porównywać, bo nie porównuje się samochodów dorogowych do tych WRC

Uważam że cała broń z której miałeś okazję strzelać plus optyka do niej nie jest warta tyle co "mój" sprzęt że o jakości optyki nie wspomnę, lunety i celowniki nawet ne stały obok tego sprzetu.

Jasnowidz jesteś czy co, nie wiesz z ilu sprzętów strzelałem, ile miałem, ile mam i nie będe sie chwalił jak ty sprzętem za 40k zł na którym pracujesz

najtańszy Zeiss jakiego mamy w firmie kosztuje jakieś 4500 PLNa (nie jest to luneta).

Wieć, cóż to jest :?:

Nikon DTM seri 400, Sokkia SET 600, Sokkia C3xx, co do Zeissów aktualnie nie mam ich pod ręką ale poszukaj sobie informacji na temat Zeissowskich niwelatorów precyzyjnych i Total Station opartych o optykę Zeissa.

Jasnowidz jesteś czy co, nie wiesz z ilu sprzętów strzelałem, ile miałem, ile mam i nie będe sie chwalił jak ty sprzętem za 40k zł na którym pracujesz

Nie chodzi mi o licytowanie się co kto i za ile tylko podaję Ci w celu informacyjnym wartość sprzętu jaki mam okazję porównać z optyką z allegro.

Jeżeli znajdziesz mi jakikolwiek celownik optyczny który jest w stanie obsłużyć "odczyt" dwóch punktów oddzielonych od siebie o 2mm z odległości 500-700 metrów i zapewni taką ostrość obrazu na tej odległości to zmienię swoje podejście do optyki służącej na odległościach do 100 metrówi i niszczącej wzrok.

Nie wiem czy jeszcze gdzieś poza instrumentami pomiarowymi w geodezji stawia się na taką "czystość" obrazu i "rozdzielczość".

Nikon DTM seri 400, Sokkia SET 600, Sokkia C3xx, co do Zeissów aktualnie nie mam ich pod ręką ale poszukaj sobie informacji na temat Zeissowskich niwelatorów precyzyjnych i Total Station opartych o optykę Zeissa.

Sprzęty kosztujace chore pieniądze do specyficznych zastosowań

Nie mozesz tego porównywać z optyką do broni, która jest kompaktowa

Jeżeli znajdziesz mi jakikolwiek celownik optyczny który jest w stanie obsłużyć "odczyt" dwóch punktów oddzielonych od siebie o 2mm z odległości 500-700 metrów i zapewni taką ostrość obrazu na tej odległości to zmienię swoje podejście do optyki służącej na odległościach do 100 metrówi i niszczącej wzrok.

Jest firma nazywajaca sie USO, robią optyke do broni tylko na zamówienie, kilka sztuk rocznie, ale tworzą takie perełki że głowa boli, np. ostrzeznie od 6 do 80m przy realnym 8x powiększeniu

Może by stworzyli lunete wg. twoich wymagań, tylko jak duża by była i ile ważyła :lol:

Nie wiem czy jeszcze gdzieś poza instrumentami pomiarowymi w geodezji stawia się na taką "czystość" obrazu i "rozdzielczość".

W astronomii 8)

Nie chodzi mi o licytowanie się co kto i za ile tylko podaję Ci w celu informacyjnym wartość sprzętu jaki mam okazję porównać z optyką z allegro.

Pochwale się, strzelałem z karabinu czarnoprochowego z 1819r., prawie cały pozłacany z niesamowitym ryflowaniem i zdobieniem, wyceniony w Polsce na "tylko" 80.000zł, strach było to trzymać 8O

I jeśli nie miałeś okazji poważnie potestować optyki do karabinków to nie ma sensu dalej dyskusji toczyć. Celownik optyczny do broni ma specyficzne zastosowanie i jest dostosowywany do borni i strzelca, nigdy nie bedzie miał jakości jak sprzęt na którym pracujesz, ale są takie lunetki, jak np. Nikon że większość porządnych lornetek może sie schować, jedyny problem to mały obiektyw.

ps. Mniejszy obiektyw to większa głębia ostrosci w lunetce, w większym obiektywie zyskujemy tylko większe pole widzenia. Takie info dla wsyztskich

Oki nie porównuję rodzaju zastosowań i specyfiki w połączeniu z bronią. Poruszyłem temat szkodliwości optyki za 80-200 PLNów, szkodliwości optyki za 2000-5000 PLNów i tej za 40 000 PLNów i tylko o to tu chodziło.

Rozumiem że sa ludzie którzy na repliki ASG wsadzają oryginalne celowniki warte 10x tyle co replika, że wymieniają "body" na drewno czy metal od oryginałów i rozumiem to sam czasem mam taki eprzebłyski ;)

Ale dorabianie ideologii mającej umotywować kupowanie do repliki wartej 1000 PLNów i strelającej na odległość 40 metów celownika za 4000 PLNów opierającej się na "dość dziwnych" przesłankach jet trochę chyba "nie teges".

Stwierdziłem fakt i starałem się "policzyć" zależność między jakością, ceną, czasem użytkowania optyki a psuciem się wzroku. I jakby do tego nie podchodzić to i tak więcej zepsułem oczy pisząc te kilka postów tu niż strzelając ze swojego M6 z lunetą za "stówkę"

PEACE i EASY :mrgreen:

Rozumiem że sa ludzie którzy na repliki ASG wsadzają oryginalne celowniki warte 10x tyle co replika, że wymieniają "body" na drewno czy metal od oryginałów i rozumiem to sam czasem mam taki eprzebłyski ;)

W Polsce wogule nie słyszałem o takich :lol:

Ale dorabianie ideologii mającej umotywować kupowanie do repliki wartej 1000 PLNów i strelającej na odległość 40 metów celownika za 4000 PLNów opierającej się na "dość dziwnych" przesłankach jet trochę chyba "nie teges".

Ależ skąd, ile sie w tym ASG patrzy w tą lupę, pomijam "sniperów" gapiących sie godzinami w 4x20 w celu wypatrzenia wroga :lol:

Sam do ASG kupiłbym coś na poziomie Nikko czy AGS, lunety za 300-400zł, chyba żebym faktycznie miał rasową snajperkę o dużym zasięgu, tylko ciężko znaleźć lunetę o 1,5-6 powiększeniu

PEACE i EASY :mrgreen:

piwo dla ciebie jak sie kiedyś spotkamy :ok:

Zaczynam ślepnąć od samego czytania.... :roll:

To moze fachowcy od ostrości i głebi doradzą, jaką lunetę do strzelń na dystansie 40-50 metrów wybrać. Nie chodzi mi o precyzyjne celowanie i strzelanie, raczej o potwierdzenie trafienia. :-)

Tak wiem laik jestem i szczerze mówiąc mam to gdzieś. Po to są specjaliści, zeby sie ich pytać. tak wiec panowie "optycy" doradźcie coś rozsądnego, a nie toczcie sporów między soba. :-)

Hessusie, ale nam się dyskusyja rozwinęła

wróciwszy do tematu - ja na M14 używałem, i na razie zmuszon jestem przez jakiś czas poużywać jeszcze kolimatora "lunetkowego" boskiej firmy CyberGun, za sto dziewięćdziesiąt złociszy, do obejrzenia na www.cybergun.pl ;)

i powiem że sprawdza się nienajgorzej, gdyby nie mała średnica

M14 z tłumikiem wygląda jak kupa. :wink:

Też miałem lunetę Tasco 3-9x40, założoną na T96 i nie odnotowałem gorszej jakości obrazu w porównaniu do Edneberga kolegi. No może jedynie w nocy było mniej fajnie (brak podświetlenia i ciut ciemniejszy obraz).

Jaculo, czy luneta nie jest za wysoko ?

Ja mam tą http://www.nfm.no/poland/ofertypracy/marketing.html

Sprawuje się świetnie.

Zaraz się posypią posty pod tytułem: "Na przyrodzenie Ci takie powiększenie w ASG. Więc uprzedam pytania - tylko ta lupka spełniała moje wszystkie wymagania. Przy strzelaniu używam 4,5-6x. Wiecej to obserwacji, maximum zazwyczaj nieużywane :)

Raczej posypią się posty - to nie ten link. Zmień go./dzikki

@Mateo

do czego to ma być

bo' date=' albo Edenberg 1,5-7x50 (czyli duży) albo Delta 1,5-6x40 (czyli mniejszy)[/quote']

Jak to do czego, do airsoftowej repliki m14. To strzela na jakieś 40 metrów. Chciałbym widzieć czy trafiam czy też nie. Nie będę z nej lunety celował w kartkę a4. Raczej używał jej będę do potwierdzenia trafień i obserwacji. Dobrze by miała odpowiednią "jasność", aby móc jej używać, gdy jest już ciemniej, niż w słoneczny dzień.

A moze dac sobie spokój z lineta i zamontowąc kolimator? W sumie do celowania kolimator wystarczy.

Kurde chyba musze pożyczyć lunety i zobaczyć czy w ogóle mi to będzie pasowało.

I to ostatnie jest najrozsądniejsze.

Też mi łazi luneta po głowie od dawna (nie do M14). Niestety wydaje mi się, że nie istnieje sprzęt dobry, niezbyt drogi (nie mówię "tani") i jeszcze do tego nadający się do szybkiej walki na niewielkie odległości...

-