sienio Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 :?: jeśli ktoś już stosował ten granat z zawleczką niech troche dokładniej opisze sposób mocowania tego wszystkiego do petardy i tak po polsku bym prosił :?: Link to post Share on other sites
augustox Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 lekko dobry ten granat na zawleczke:Pa gdzie mozna dostac petardy latem w malym miasteczku ?? Link to post Share on other sites
comando44 Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 W sklepie z fajerwerkami zapytaj. Nawet na moim zadupiu taki jest(choc nie wiem akurat czy maja petardy nadajace sie do granatów, bo sie wybieram do niego od miesiąca i wybrać nie moge ;) BTW. ten topic dawno przestał traktować o granatach gazowych, wiec może by ktos go tak łaskawie przeniósł... Link to post Share on other sites
terpil Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 U mnie to zaden problem. Glownym zaopatrzeniowcem jest kwiaciarnia. POszukaj w sklepach z zabawkami albo w kwiaciarniach ;). Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Witam! Mam do Was pytanie, chodzi mi mianowicie o klasę petard. Ponieważ pytałem się w sklepie i sprzedawca nie potarfił mi odpowiedzieć czy owe petardy mają oznaczenia k206, czy k204 natomiast mają klase huku II. Co to oznacza?? Dodam, że są to korsarze firmy Kometa, o podwójnym huku. Pozdrawiam!!! Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 klasa huku II ??? pierwsze slysze... moze chodzi o klase wyrobu? ( jest to numerowanie wg zawartości prochowej, dokladnie nie pamietam jaka gramatura ale I klasa - wyroby z mala zawartoscia, II klasa - wyroby z duza zawartoscia prochu no i III klasa - wyroby profesjonalne. ) Jak znajde tabelkę to ją wrzucę [ Dodano: Sro 05 Lip, 2006 ] Klasyfikacja wyrobów pirotechnicznych pod względem bezpieczeństwa użytkowania i dostępności 3.1. Klasa I. Do klasy I (symbol klasy: I) zalicza się wyroby zawierające do 3 g mieszaniny pirotechnicznej - z wyłączeniem petard, rakiet, moździerzy, świec rzymskich, żabek pirotechnicznych, korków wybuchowych oraz WPW miotanych z odpowiednich urządzeń (wyroby te zaliczane są do klasy II lub III). Wyroby dające efekt dźwiękowy mogą zawierać następujące masy mieszaniny pirotechnicznej lub azydku srebra: strzelające kulki - do 2,5 mg azydku srebra; kapiszony - do 7,5 mg mieszaniny na bazie chloranów (V) lub chloranów (VII) w pojedynczym kapiszonie (nie jest dozwolone stosowanie azydku srebra). 3.2. Klasa II Do klasy II (symbol klasy: II) w zależności od ilości mieszaniny pirotechnicznej zalicza się: rakiety - do 20 g (w tym mieszanina pirotechniczna wywołująca efekt pirotechniczny do 10 g); korki wybuchowe - do 80 mg; moździerze - do 20 g; petardy - do 5 g; - strzelające konfetti - do 10 mg mieszaniny na bazie chloranów (V) lub chloranów (VII); ognie bengalskie - 2 500 g; pozostałe wyroby - do 50 g. 3.3. Klasa III Do klasy III (symbol klasy: III) zalicza się wyroby pirotechniczne zawierające mieszaninę pirotechniczną o masie przekraczającej wielkości podane dla Klasy II, przeznaczone wyłącznie do stosowania w profesjonalnych pokazach pirotechnicznych. ze strony strazy pozarnej, w Krotoszynie http://www.krotoszyn.psp.wlkp.pl/index.php...hp?file=im&dz=2 Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 ok dziekuje! sprawdzałem te paterdy i nic nie ma :( najwyżej wieczorem jeszcze raz sprawdzę i napiszę wszystkie oznaczenia z tej petardy. a o takiej firmie jak Kometa słyszeliscie, bo ja się na tym nie znam... Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Masz może zdjęcie tego wyrobu? Wydaję mi się, że będzie to klasa I, czyli najsłabsze [ za słabe? ] . Poza tym, po co robić granat z dwu-hukowej? Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 no właśnie nie mam, ale sś dość cieńkie i raczej nie przypomonają tych z Waszych zdjęć. Więc chyba jest tak jak mowisz. Jeszcze ich nie odpalałem więc okaże się jutro. Co do 2 huków to ma to swoje zalety - nie trzeba rzucać 2 petard :) Link to post Share on other sites
tarnus Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Tu jest sklep wysyłkowy http://www.jgs.pl/fajerwerki-petardy-c-26_41.html Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 dzięki chyba znalazłem coś podobnego do tych co kupiłem: http://www.jgs.pl/petardy-tc3-p-314.html to chyba jest to, co o tym sądzicie? Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Cóż, ja za pierwszym razem zrobiłem z K207 z kulkami dość mocno opakowane. Efekt? Kulki zerwały tynk :) Na szczęście to była tylko próba. Do budynku powinny wystarczyć K204. Używaj raczej petard z oznaczeniami K-xxx, chyba, że przetestujesz inną. Najlepiej najpierw na kartonie, potem na sobie. K204 - budynek K206 - przestrzen otwarta ( normy z warszawskich strzelanek, kolega wczesniej podal link do forum warrior.pl ) Chciałbym jeszcze dodać, że mój kumpel używa Big Jumbo ale to już jest przesada. Duża przesada. ( Na szczęście bez kulek, w formie odstraszacza. Ale i tak nie miło się robi gdy czujesz tą falę ) Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 to jest wykluczone :D nawet nie przewiduje używania tego rodzaju petard, jedyne co narazie chcę z tym zrobić to "bangi". Dlatego 2 huki. Zobacze jak to działa. Chciałem zastosować do tego rurke metalową w celu wzmocnienia huku, ale to w innym topicu. Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Chciałem zastosować do tego rurke metalową w celu wzmocnienia huku, ale to w innym topicu. Przepraszam, że JAK !? :evil: Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Wytrzymałą, stalową, najwyżej 2,3 uzycia na rurke. Muszę to przetestować ale dopiero w weekend. Taka rurka (z tego co kiedyś mi się nudziło, jeszcze przed asg jak wrzycaliśmy np do rynny) to doś mocno wzmacniała huk, ale spowodowane to może było wielkością tej rurki i tutaj pojawia się pytanie jak robrać srednicę tej rurki oraz długość, aby jej nie rozsadziło. Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Nawet tego nie próboj, wiem co mówię... Link to post Share on other sites
tarnus Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Lepiej daj sobie luz z tą rurą. :twisted: Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Ok. Ale jakie przewidujesz skutki?? Testowałeś już coś takiego? Link to post Share on other sites
Irwin Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Skutki moga być proste: rurki może nie rozerwie ale wybuch petardy może zmienić ja w pocisk lecący w losowym kierunku mogacy zrobić komuś krzywdę. Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 O! Dziekuję. W sumie proste do przewidzenia :D Ale zawsze wolę sie sptać bardziej doświadczonych. Tak wieć pozostanę przy "ruskim zapalniku" i czernej taśmie :D Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Skutki moga być proste: rurki może nie rozerwie ale wybuch petardy może zmienić ja w pocisk lecący w losowym kierunku mogacy zrobić komuś krzywdę. I tyle wystarczy w tym temacie. Kiedyś widziałem jak mały korsarz rozwalił porządną rurkę, nie pamiętam z czego była wykonana ale nie wytrzymała ciśnienia i pękła ( na 60% aluminiowa ) . Gdyby był większy rozwaliło by ją, a wtedy miałbym, właściwie to mógłbym "czegoś" nie mieć :lol: . Mogę powiedzieć, że była to szczeniacka zabawa ze starym tapczanem, ale już zmądrzałem. Nie będę miał szczęścia przez całe życie. Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 O! Dziekuję. W sumie proste do przewidzenia :D Ale zawsze wolę sie sptać bardziej doświadczonych. Tak wieć pozostanę przy "ruskim zapalniku" i czernej taśmie :D Też tak myślę! Dzieki za ostrzeżenie :) niby człowiek swoje doświadczenie ma, ale zawsze lepiej zapytać! Link to post Share on other sites
kondi2002 Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 A no i w kwesti zapalników ( nie zdążyłem zanim wysłałeś posta ) Odradzam wszelkie na nadmanganianie potasu i glicerynie. Zbyt ryzykowne i proste, by funkcjonowało :) ( wtedy gdy chcesz; bo tak to potrafi nawet w nocy odpalić ) Link to post Share on other sites
esco Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Nie no :) to było już opisywane na forum. Zwykłe zapałki, draska i gumka recepturka :D Link to post Share on other sites
augustox Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 witam szukam w tym sklepie http://www.jgs.pl/fajerwerki-petardy-c-26_41.html petard k206,nie maja,gdzie je na necie moge dostać ?? Link to post Share on other sites
Recommended Posts