Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

tak chodzi o kurek tylko tyle ,że jak odciągam zamek i przesuwam kurek do pozycji w której teorytycznie powienien się zablowkować się nie blokuje :evil:

[ Dodano: Czw 27 Kwi, 2006 ]

zmontowałem guna i jak odciągam zamek kurek pozostaje w tylniej pozycji tylko czasami się tak niedzieje.

Hi-capa posiadał (posiadała :wink: ) taki bezpiecznik w kurku, kiedy odciągasz kurek do połowy to nie da się oddać strzału teraz to nie działa :evil:

Nr. posłałem ci mailem, ale jeśli chodzi o ten problem, to niestety nie potrafię pomóc. Moje rozkładanie jej, kończyło się na zdejmowaniu zamka, obu luf i raz zatrzasku magazynaka. Jeśli ją rozkładałeś nieco w większym stopniu... to podejrzewam, że trzeba jeszcze raz rozkręcić i poskładać tym razem dokładnie - co o ile przypominam sobie instrukcję do prostych czynności nie należy.

W tym konkretnym przypadku nie ma to nic do rzeczy, bo przyczyną jest, jak wnoszę - nieprawidłowe złożenie pistoletu? Jeśli usterka nastąpiła ot tak bez pomocy z zewnątrz to powinna obowiązywać gwarancja/rękojmia. Do tej pory wszystkie usterki sprzętowe usuwałem sam, a na forum daje się słyszeć różne głosy dotyczące serwisu MG. Ja osobiście nie miałem styczności, więc nie wypowiem się. Do MG musisz wysyłać, a do FA możesz podskoczyć - może na miejscu zdiagnozują co jej jest. Będzie na pewno szybciej i może taniej.

Jezus nie rozkładajcie tej Hi-Capy nigdy w życiu, Polch dobrze mowi. Lufy, zatrzask magazynka, ok. Ale nie chwyt. Jak ktoś niebardzo sie zna na tym (np. ja) to po rozłożeniu chwytu jest masakra. Te własnie cholerne blaszki jak Killer napisal. Miałem ten sam problem - też kurek nie zostawał w napiętej pozycji. Po 2 godzinach obserwacji tych cholernych blaszek powoli zacząłem kapować co i jak tam działa, ale to nie do opisania. Killer proponuje samemu postarac się obczaić o co chodzi. Ja w tym celu złożyłem replikę tak żeby w chwycie pozostała mała szpara i przez nią z latarką w zębach obserwowałem co się dzieje po odciągnięciu kurka, naciśnięciu spustu. Złożyłem po jakimś czasie idziała (ale bezpiecznik chwytowy już nie, ale pies mu morde lizął w ogole sie ciesze ze coś działa). Napewno po jakimś czasie dojdziesz o co tam biega. Drugie rozwiązanie to oddać komuś ale nie MG, to naprawdę da się zrobić trzeba tylko pokombinować, a MG zatrzyma replike na miesiąc i skasuje i nie naprawi. Pozdr.

mialem cos podobnego w beretce od stti ale jak mniemam ma ona latwiejsza budowe wewnetrzna u mnie blaszka prowadzaca od spustu do mechanizmow przy kurku unosila sie nieznacznie do gory i prawdopodobnie nie lapala jakiegos zabka albo czegos takiego zdjalem palik mocujacy spust przetarlem go od kurzu wsadzilem na swoje miejsce i jest dobrze wszystko dziala jak nalezy

• 3 weeks later...
  • 11 months later...

HAHA!!

Zamontowałem Hi- Cape!!

Jestem Blady i dumny... rozłożyłem ją do czyszczenia, po czym nie wiedziałem jak złożyć... Zajęło mi to dwie noce, aż doszedłem, jak ta chińska myśl techniczna działa.... miałem problem z dokładnie tak samą usterką jak opisana w temacie

Jesli komuś będzie potrzeba tej wiedzy niech się odzywa do mnie na GG, to na bieżąco będę pomagał, bo opisać się tego faktycznie nie da....

Edited by Apollyon
  • 1 year later...

Znalazłem jeszcze jedno rozwiązanie kłopotów z kurkiem. W mojej Hi capie sprężynka była na miejscu, ale przyczyna nie blokującego kurka była blaszka znajdująca się w chwycie pistoletowym.

Okazało się, że środkowa blaszka w chwycie pistoletowym miała za zadanie przyciskać ruchome nie wiadomo coś, gdy naciągamy kurek. Niestety to nie wiadomo coś (języczek?) jest wykonane z szajsmetalu i się wytarło z lakieru itp. W W wyniku czego blaszka zjeżdżała z tego języczka i go nie dociskała.

Rozwiązaniem jest, albo wydłużyć jakoś blaszkę o ok 1mm lub pokryć czymś ten szajsmetal aby miał pierwotną grubość. Aby mieć pewność, że wszystko będzie trzymać wystarczy, że z powrotem przykręcimy chwyt na amen, aby nie było luzów. Powinno zadziałać

• 1 year later...

Ja również miałem ten problem, dodatkowo replika zaczęła walić seriami. Kurek także się nie blokował jednak po którejś próbie złożenia, pokombinowałem z blaszkami i kurek blokuje się elegancko. Nadal jednak pistolet strzela niekontrolowanymi seriami, zarówno na GG jak i na CO2. Nie wiem już co z tym robić, a żal się go pozbyć, jest moim oczkiem w głowie.

Zaiste, pokombinowana konstrukcja potwornie, tego nie wymyślił normalny zdrowy człowiek.

No co Ty, hi capa TM jest wykonana jeśli chodzi o zasadę działania tak samo a działa doskonale! Ba, jest najlepiej strzelającym gaziakiem z klasy "standardowych" gaziaków (bo DE i socoma TM pomijam).

Moze nie będzie to nic odkrywczego ale przez sporo gnatów które przegrzebałem mam jeden a bardzo pomocny wniosek: rozmontowanie, wyczyszczenie, nasmarowanie i zmontowanie gnata z powrotem zazwyczaj rozwiązuje 90% problemów z repliką oraz wniosek drugi: nadmiar smaru zdecydowanie szkodzi gaziakom.

• 7 months later...

Jeśli mój problem jest nie związany z tym tematem to gratuluję Ci.

Jeśli nie chcesz pomóc o po co odpisujesz na PW? To jest chyba oczywiste, że człowiek chce się czegoś nowego dowiedzieć. Nic konstruktywnego nie piszesz, więc lepiej będzie jak zamilkniesz.

Chcę pomóc i chyba pomogłem na PW. Twój problem jest niezwiązany. Temat jest o hi capie. Rozbiera się ją odrobinę inaczej niż colta1911 więc pytanie tu jest bezsensowne. Podobnie pisanie w temacie o colcie 1911 inokatsu o którym prawdopodobnie nikt nie wie nawet jak jest zbudowany. Ja nie piszę nic konstruktywnego- Ty zaśmiecasz temat pytaniami które powinny znajdować się w temacie o 1911 WE.

P.S. Fakt, na przyszłość jednak odeszła mi ochota na pomaganie Ci przez PW.