maciejs Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 No cóż. W mokrych butach jak to mokrych. Miałem podobne doświadczenie ale zimą. Chodziłem przez dłuższy czas z mokrymi stopami w bucie (buty były przesiąknięte ponieważ ciągły ruch powodował, że śnieg który na mnie spadł od razu się rozpuszczał). Nic mnie nie obcierało a przed zmarznięciem ratował mnie ciągły ruch. Dla mnie ok. Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Granat91 do takich warunków jak piszesz to najlepsze będą jungle. Z mokrymi gromami można iść i spisują się w miarę. Nie posłużą Ci one długo jak będą moczone, kodura zacznie się mechacić i zaczną się robić dziury co widać na fotkach. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) no właśnie że mam jungle i jak zacząłem je moczyć to tragedia :( no może ze to wina złej pielęgnacji, ale po każdym strzelaniu starannie czyszczę i smaruje pastą do butów Edited May 2, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Jeśli chodzi o jungle to lepiej trochę poszukać i kupić stary model nie z kordura a brezentem są o nie bo wytrzymalsze co prawda maja jeden poważny minus szybko się moczą ale to są buty które szubko się moczą i szybko wysychają. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Prawda, naprawdę baaardzo szybko wysychają, to jest ich wielki plus ! Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Też mam zamiar kupić buty tylko że ja potrzebuje obuwia typowego do długich marszów po lasach, łąkach, bagnach itd Długie marsze dla Ciebie to ile? Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) długie czyli długie pisząc długie można chyba zrozumieć że dłuższe od zwykłych strzelań. Km mam ci podawać? ze jutro tyle, a pojutrze tyle? Edited May 2, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 To fakt to jet pojęcie względne bo ja nie odważył bym się w junglach przejść powiedzmy tych 20 km (to uważam za długi marsz) na takie wypady treki sandały itp ale oczywiście dożo zależy od podłoża po jakim chodzimy jak bardzo jest wilgotne miękkie itp. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 długie czyli długie pisząc długie można chyba zrozumieć że dłuższe od zwykłych strzelań. Km mam ci podawać? ze jutro tyle, a pojutrze tyle? Dla jednego długim marszem będzie 5 km, dla drugiego 10 km, a dla trzeciego 20 km. Wstydzisz się określić? Bez przesady. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) Nie będę miał przecie innego obuwia do 5km i innego do 15np Chodzi o przemarsze np 15km, oraz na patrole 36h (nie wiem dokładnie ile można przejść ale na pewno więcej niż 15km) Edited May 2, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 W 36 godzin dużo można przejść. Pamiętam jak na zecie wypędzili nas na ćwiczebny wymarsz z plecakami (chociaż właściwie to były takie duffle bagi z ramionami z prostej taśmy, koło plecaka nawet nie stały). W kilkanaście godzin zrobiliśmy całym batalionem (a może i cała brygada szła, nie pamiętam...) ponad 50 kilometrów. Całość przeszedłem w józefach - teren kombinowany (asfalt i leśne ścieżki) - odciski dawały się we znaki jeszcze cały następny tydzień. Na ostatnim wypadzie zaprzyjaźniona grupa przedzierała się przez jakieś bagna, ale oni chyba buty zdejmowali na czas przeprawy, o ile dobrze pamiętam. Ja bym wziął jakieś treki, albo jungle. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) już pisałem że jestem właścicielem jungle i nie jestem zadowolony fakt że but jest wygodny, lekki ale jego żywotność ma sporo do życzenia a co do treków to one raczej nie ochraniają kostek przed urazem. mam racje? Edited May 2, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 Wysokie tak. http://www.summit-asolo.pl/?p=productsMore...sName=TPS-535-V - dla przykładu asolo podam. Sztywniejsze w kostce od jungli, bo cholewka jest cała ze skóry, bez nylonu. Ale treki to temat rzeka, która zbacza nieco z założonego tematu. Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 to jest fakt. Czyli możemy podsumować coś :) GROMY do wody odpadają JUNGLE posiadam i nie radzę ich wsadzać do wody A skoro zeszliśmy z tematów gromów (przepraszam moderatorów,adminów i pozdraiwam całą redakcje wmasg :) ) co sądzicie o tych butach http://armyworld.pl/product-pol-77-NOWE-BU...BERGSCHUHE.html Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 A czy masz kontraktowe Jungle, czy g*wno Mil-Teca? Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 http://armyworld.pl/product-pol-141-Nowe-B...ura-czarne.html mil-tec Po twoim poście rzeczywiście przyszło mi do głowy że to g**niana firma (miałem kamizelkę tej firmy) Czyli sprawa chyb się wyjaśniła? :) A wiecie gdzie można dostać tanio kontrakty? Quote Link to post Share on other sites
Wzorek Posted May 2, 2009 Report Share Posted May 2, 2009 (edited) A wiecie gdzie można dostać tanio kontrakty? http://allegro.pl/19507_oryginalne.html Edited May 2, 2009 by Wzorek Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Poszukaj starszej wersji z brezentem zamiast kordury jedyny minus takiego czegoś to niestety śmierdzące stopy no ale cóż na randkę w takich butach raczej nie będziesz chodził choć znam i takich. A jeśli chodzi o treki to rzeczywistość temat rzeka ja osobiście posiadam już którąś parę treków i musisz pamiętać o jednym zależy wszystko od firmy i kroju bo możesz rozróżnić treki niskie wysokie górskie no i bardzo wysokie czyli lekko poniżej pół żydki ale treki wysokie górskie mają jeden duży plus masz w miarę dużą mobilność stopu i duży zakres ruchu w kostce ale w wypadku nagłego upadku bądź przekręcenia buta chronią kostkę. co do gromów natomiast mówię im stanowcze nie. Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 A co takiego złego jest w Gromach że tak stanowczo? Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Dzięki panowie za wyczerpującą dyskusje na temat obuwia :) Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Podeszwa przez którą można się zabić na piaszczystych ubitych górkach i na mokrych gałęziach. Poza tym wytrzymałość widziałem na własne oczy jak takie buty wyglądały po okresie roku wykorzystywania przez osoby które jakoś szczególnie nie niszczyły tych butów i w wszystkich trzech przypadkach wyglądało to że tak powiem źle. Choć powiem ze moje odczucia mogą być zakłamane z powodu że od paru ładnych lat chodzę niemal że jedynie w trekach. A to śą buty zgoła inne aniżeli gromówy Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted May 6, 2009 Report Share Posted May 6, 2009 (edited) Kelo, bo to są buty (moim zdaniem) na rok użytkowania ;) Więcej zazwyczaj nie wytrzymują, ale w tej cenie moim zdaniem warto. Co do długości marszów, w mojej nomenklaturze do 30km na raz to spacer, w byle butach da radę przejść. Oczywiście dodatkowym czynnikiem określającym "trudność" jest tempo, podłoże i balast. Ale to inna bajka. Generalnie do marszy mam inne buty, ale swego czasu w Gromach zrobiłem ok 50km bez odparzeń i bąbli (w dużej mierze to zasługa dobrych skarpet). Słabością Gromów jest cienka podeszwa (w końcu to buty miejskie, a nie leśne). Więc po długim marszu może się pojawić "obicie" stóp spowodowane słabą amortyzacją podeszwy. Edited May 6, 2009 by ORKAN_Hubert Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Ja swoje gromów wprawdzie nie używam już, lecz przeszedłem w nich pielgrzymkę ok.20 km i więcej dziennie, w tydzień nazbierało się ponad 160 km. Szliśmy ciągle asfaltem w słoneczną pogodę. Ani odcisków, ani obtarć. Noga zupełnie bez szwanku. Także dla mnie but całkiem niezły. Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 Witam, mam pytanie w "starszym" modelu tym bez systemu szybkiego sznurowania były wkładki które były kawałkiem dziadowskiego materiału. Kupiłem nowe buty już tymi nowymi przelotkamii zauważyłem że wkładka jest tak jakby porządniejsze. Warto ją trzymać czy opłaca się wymienić na wkładke 3D za 25 zł? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 2, 2009 Report Share Posted October 2, 2009 ale są nowsze wersje gromów :P byłem ostatnio w protektorze i do wyboru były 3 wersje. cena max 200zł Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts