Butu Posted June 24, 2007 Report Share Posted June 24, 2007 (edited) To teraz ja wrzucę swoje 3 grosze. Ogólnie buty są dobre oprócz sznurówek i kodury która została w nich użyta. Buty są wygodne, szybko przeciekają, są lekkie w porównaniu do desantów. Equil ja na podeszwę nie narzekam, mi się jakoś po stromych i mokrych skarpach wchodziło bez po ślizgu, podeszwa jest "mięka" co daje komfort na marszach . Z tego co zauważyłem błoto się do nich nie przylepia. Gromy przetestowałem na bagnach, marszach (50 km), jeziorku, lesie i w budynkach. W ciągu półtorej miesiąca zużyłem w nich dwie pary sznurówek i uszkodziła się w nich kodura. Jeżeli by użyli do nich cordure to buty według mnie byłby godne polecenia. A ja mam kółeczka i haczyki :-P Edited June 24, 2007 by Butu Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 mam gromiaki od roku i sznurówki dalej "firmowe' :P buciki dobre jak za taką cenę. Jednak na marsze się nie nadają :-/ co do nagrzewania - nei zauważyłem, co do przemakania - pasta sylikonowa do butów roks, co do trwałości dalej mozna na rynku trafic na wadliwa pierwsza wersje gdzie odpada podeszwa... Co do porównania mogę powiedzieć że miałem na nogach wszystko co nie ceniło się więcej jak 250zł z "taktycznych" i gromy nie wypadaja wcale tak źle. Ale do budynku sa do dypy z racji twardej i głośnej podeszwy w porównaniu chocby z miltekowymi thinsulate swat. Mimo wszytko tak w teren jako przejściówki między kupczakami a letnimi to jaknajbardziej daja rade Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 To masz jakąś dziwną wersję. Podeszwy w GROMach są miękkie i jak idę po asfalcie to w ogóle nie słychać. Na marsze wydaje mi się jak najbardziej, są bardzo wygodne. Jedyny mankament - albo ja mam taką dziwną stopę albo o GROMy mają taki krój. W Adidasach mam rozm. 44,5 i wchodzą idealnie. Jako, że nie było w GROMach rozm. 44,5 to zamówiłem 45, w sumie może mi jeszcze stopa podrosnąć. I co się okazało? Że na długość raczej dobre, trochę za długie, ale dobre, tylko między wierzchem (?) stopy a górną powierzchnią buta jest ogromna przestrzeń! Musiałem włożyć 3 wkładki (czyli razem z fabryczną są aż 4), żeby wypełnić tą przestrzeń. Wtedy buty siedzą sztywno, na 2 (3 z fabryczną) też da się chodzić, ale jest trochę luźniej. Poza tym dlaczego te buty mają IDENTYCZNY krój jak Magnumy (nie pamiętam modelu)? Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Equil, czyli uważasz że Gromy mają wysokie podbicie (w proporcji do długości)? Dla mnie to bardzo dobra wiadomość. Noszę rozmiar 38-39 (na szczęście takie małe też robią) ale podbicie mam wysokie co skutkuje sporymi problemami z kupnem butów. A do Gromów właśnie się przymierzam. Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 No to sam sobie odpowiedziałeś :) Quote Link to post Share on other sites
brt Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Szmerglu, a używałeś butów też protektora model kommando? Może ktoś ma coś do powiedzenia na ich temat? Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Equil - a jakie to butki miałeś na nogach by mieć porównanie do innych : mowie tutaj o empirycznych doznaniach które pozwolily Tobie obiektywnie potraktowac te buciki. Ja się wypowiedzialem w ten a nie inny sposob gdyż uważam że są buty zdecydowanie lepsze od GROMow jednak mimo wszystko swoje zadanie spełniają całkiem dobrze. PS Wszystkie buty taktyczne sa do siebie podobne a wywodzą sie od projektu 5.11 zwanym pózniej na rynku MAGNUM CLASSIC ktore moim zdaniem sa do dupy Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 Z tego co wiem to Grom nie ma ustalonego obuwia kazdy nosi to co sam uwaza, podobnie jak z nozami... Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 z tego co wiem to firma taksówkarska z Szczecina nazywająca się "GROM" też raczej z nimi nic wspólnego nie ma :roll: Chłopie jakbym był producentem i miał kaprys to bym sobie widelec nazwał GROM :P Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 No wlasnie spotkalem sie z czyms takim ze jakis mlodzik pytal sie mnie czy te buty co grom urzywa sa dobre..... Widzial Allegro zapewne... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 Wszystkie buty taktyczne sa do siebie podobne a wywodzą sie od projektu 5.11 zwanym pózniej na rynku MAGNUM CLASSIC ktore moim zdaniem sa do dupy Chyba nieco Ci się pomieszało... Magnumy to produkt HI-TEC'a. 5.11 bardzo późno wszedł na rynek butów... Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 oczywiście masz rację :P robiłem w tym czasie opis do hi-tec'ów i było nawiązanie do 5.11 stąd dziura w mózgu i mała pomyłka ;) - przydałoby sie wyspać :D Quote Link to post Share on other sites
M83A2 Posted August 6, 2007 Report Share Posted August 6, 2007 Czy można kupić buty grom o rozm. 48? Chciałbym kupić dobre buty do strzelanek i chyba te będą odpowiednie a może coś innego doradzicie??? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 6, 2007 Report Share Posted August 6, 2007 Tematów o butach są setki, szukaj i czytaj. A co do butów w rozm. 48, masz na forum adresy sklepów lub producenta i się zapytaj czy mają takie... Quote Link to post Share on other sites
Fear Factor Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Niestety po ok 2 tygodniach muszę wysłać buty do reklamacji, bo mi się rozkleiła podeszwa, a szkoda, bo bardzo mi się buty podobały. Albo wymienią na nowe albo zwrot kasy. Szkoda, bo oprócz tej podeszwy było wszystko ok. Dobra łatka dla BW jak się noga zmęczy. Quote Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Ja swoje szybciej zgubiłem niż schodziłem. Polecam jak najbardziej chociaż teraz chcę spróbować czegoś innego. Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Też dołożę swoje 3 grosze i powiem że buty Grom są godne polecenia, biegam w nich już od wiosny ubiegłego roku w różnych warunkach i nie mam do nich zastrzeżeń. Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 No to ja też coś dopiszę. Po nieco ponad pół roku użytkowania Gromów, praktycznie codziennie. Od miasta przez jacht po las. Lekkie, wygodne, dobrze trzymają kostkę. Przyczepność podeszwy do podłoża - dobra. Jak narazie nie było klasycznej "szklanki" na chodniku więc jeszcze nie wiem jak na lodzie się trzymają, ale na szronie dobrze. Dokupiłem do nich plastikowe wkładki - komfort noszenia wzrósł jeszcze bardziej. Ogólnie w porównaniu z "desantami" które nosiłem przez parę lat - rząd wielkości lepiej. Z drobnych uwag - mają stosunkowo wysokie podbicie, jak dla mnie to duża zaleta. Są produkowane również w małych rozmiarach - ja potrzebowałem 38. A dostać buty wzoru "okołowojskowego" w takim rozmiarze nie jest łatwo. Wszystko powyższe z perspektywy kręgosłupowca z nieco po...przestawianą ortopedią czyli osoby szczególnie czułej na dobra współprace butów z nogami. Quote Link to post Share on other sites
Mszaan Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Nic dodać, nic ująć - po roku intensywnego użytkowania także polecam. Jedyna "awaria" to rozklejanie się podeszwy od reszty buta, 10 złotych u szewca ;) Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 (edited) Swoje Gromy używałem przez 6 miesięcy. Mogę o nich powiedzieć, że są wygodne pierwszym ich testem był marsz na 50 km po asfalcie a następnie około 10 po lesie i kilometr w rzepaku, zero odcisów. Strasznie szybko łapią wodę. Są zrobione z gównianego materiału z kodury, zaczeła ona się przecierać po około 1 miesiącu i pojawiła się pierwsza mała dziurka na kostce. Używane były na bagnach, lesie, budynkach i pod czas marszów. Średnio miałem je dwa dni w tygodniu na nogach. Nie używam ich od listopada 2007 i tak zostały do fotek :P Mój post z Tacticala. Swoja drogą jak wy to robicie, że one się Wam tyle trzymają :-F Edited February 10, 2009 by Butu Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Wyglądają jak po jakimś prawdziwym Crush Test-cie:) Z mojej strony dodam że używałem gromów ale jeszcze tej starszej wersji gdzie na sznurówki nie było tych "przelotek" tylko normalne oczka. Dobre buty, wygodne jak adidaski, dobrze trzymają stope, podeszwa sie nei sciera i ma dobrą przyczepność. W Lato ciepło w nich i stopa sie poci ostro ale da sie wytrzymać. W tą zime używałem ich jako butów zimowych i ani razu stopa mi nie zmarzła. Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 To było tylko normalne używanie ;-) Co do wygody potwierdzam i podeszwa trochę mi się starła ale dużo w nich przechodziłem. Mi akurat ciepło w lato nogi załatwiło 5 km przed końcem ale ponad 10 godzin w słońcu maszerowania ;-) Quote Link to post Share on other sites
jarko Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Buciki są poprostu super . W lecie ekstra lekkie i wygodne w zimie trzeba założyć grubszą skarpetę , no ale to sa lekkie buty patrolowe a nie zimowe "kupczaki" Ja zakupiłem Gromy na allegro za 155 zł. Gorąco polecam :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
baalp Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Mój post z Tacticala. Swoja drogą jak wy to robicie, że one się Wam tyle trzymają Konserwujemy je :) Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted May 1, 2009 Report Share Posted May 1, 2009 (edited) Odświeżam temacik :) Też mam zamiar kupić buty tylko że ja potrzebuje obuwia typowego do długich marszów po lasach, łąkach, bagnach itd I mam pytanie do osób które mają te buty i chodzą w nich po mokrym terenie. Wiem że są wygodne ale i też łatwo przesiąkają więc jak jest z komfortem po wejściu do rzeki a później długim maszerowaniu? Czy ktoś doznał tego doświadczenia? Z góry dziękuje za pomoc P.S. Jak jest z żywotnością takich butów po częstym ich moczeniu? Edited May 1, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts