Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP7 UTG?

Recommended Posts

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...

Ja mam tą mp7, bardzo fajna celna itd. Ma 3 szyny ris tylko, że postrzelałem sobie 3 dni, bo się rozwaliła :wink:

Tym się nie rzuca, z tego się strzela :wink:

Z mojego mp7 wystrzelałem już około 1 000 kulek i jak na razie ma się dobrze. Potwierdzam przydatność do CQB i jako broń boczną dla snajpera. Odkręciłem tłumik ognia co skróciło broń o ponad 4 cm. Problem jest z dokupieniem zapasowej baterii :wink:

• 2 weeks later...

Na pewno nie jest wymienna, nie wiem czy przycięcie standardowej gumki rozwiąże problem. Warto spróbować dokupić TMową, obawiam się jednak że problem tkwi w samej komorze. Tak jak ja, trafiłeś na egzemplarz z uwalonym HU. Jak dla mnie - cała komora do wymiany.

Chętnie kupię całą komorę , tylko gdzie ją dostane?

Pytanie za mln$ :???: Jedyna opcja to z drugiej ręki (chociaż kto by sprzedawał komorę?). Jeśli masz dowód zakupu, to ślij, niech z tym robią. Ja sobie podarowałem tylko ze względu na kryzys z kasą. A warto, bo chwilami hopek nosił bosko...

właśnie dzis obmacałem w nowym sklepiku w Poznaniu MP7 Galaxy i mogę powiedzieć WOW :)

za mniej niż 300zł 260fpsów w stocku 2 magazynki * hi cap - długi i low cap krótki... bardzo fajny :) _ ładowarka "nasza" i bateria myślę że cholernie ciekawa opcja;)

Mam te mp7 i problemem jest hopup. Czy ktoś się orientuje, czy gumki są wymienne z innymi aegami?

Moze to pomysł z czapy ale może warto zapytać tam gdzie ja nabyłem swoje MP7... wersja Umarex'a nie różni się chyba zbyt mocno od Well'owskiej i serwis broni.pl powinien mieć jakies tam zaplecze cześci zamiennych - można spróbowac od nich odkupić gumkę lub całą komore HU. W swoim modelu na ten element nie narzekam więc jest to jakas alternatywa.

Sugeruje pognębić obsługe któregoś salonu firmowego :killer: Jak bedziesz dostatecznie niemozliwy do zniesienia to może cos wskórasz :-F

Edited by Yeneth

Rozebrałem swoje MP7 (zgodnie z artykułem o MP7TM na wmasg.pl), okazuje się że to prawdopodobnie 100% kopia (nie jestem pewny co do gb...bo się na nim nie znam) TM. Rozkłada się identycznie. Dorobiłem dystanser, i przy następnej okazji tj. jutro przy normalnym świetle zobaczymy, czy gumka już kręci kulki. Ciekawy myk btw zastosowali w gumce, dystanser ma kształt litery Y.

• 4 weeks later...

Pozwoliłem sobie popełnić recenzję pistoletu maszynowego MP7:

Nazwa handlowa R-4 [Well], cena 299.- zł, do nabycia w ARSOFTGUNS, GUNFIRE, TAIWANGUN.

Broń już na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie, właściwie trudno dopatrzeć się różnic pomiędzy nią, a znacznie droższym wyrobem TM. Rozmiary pozwalają na dość wszechstronne zastosowanie a w szczególności jako:

- jako broń główna w CQB,

- jako broń boczna w lesie (zwłaszcza przydatna dla snajpera).

Bardzo czytelna obsługa za wyjątkiem umiejscowienia baterii - znajduje się ona nad lufą, a komora dostępna jest po zdjęciu (przy użyciu umiarkowanej siły) czołowej osłony. Rękojeść mieszcząca magazynek bardzo wygodna, zastosowane przetłoczenia zapewniają antypoślizgowość. Przedni chwyt (przynajmniej dla mnie) mało wygodny (zbyt cienki) i średnio przydatny, używam broni ze złożonym chwytem przednim trzymając jak GLAUBERYTA. Dyskusyjna jest również przydatność wysuwanej kolby. Jest ona w miarę stabilna, ale jak dla mnie zbyt krótka. Poza tym, zakres zastosowania pistoletu nie wymusza precyzyjnej celności, a co za tym stabilnej, wygodnej kolby. Gdy używam jako broni bocznej (w lesie) zdejmuję i zostawiam kolbę w zbrojowni, co zmniejsza ciężar broni noszonej w kaburze udowej. Broń posiada aż trzy szyny, dwie boczne i górną. Pozwala to na "obwieszenie" dodatkowymi akcesoriami, ale wówczas nie ma mowy o przenoszeniu w kaburze. Jeśli przyjmiemy przenoszenie na pasie, warto zamontować dobry kolimator - zda egzamin zarówno w CQB jak i w lesie. W celu zmniejszenia ciężaru broni zdjąłem boczne szyny (górnej nie można zdjąć gdyż są na niej zamocowane przyrządy celownicze, a poza tym stanowi ona jednocześnie górną pokrywę szkieletu. Z mojego krótkiego doświadczenia (wystrzeliłem około 1000 kulek zarówno w akcji jak i do tarczy) broń na miarę zastosowań jet celna. Przy ogniu pojedynczym skupienie na 15 m bdb, przy ogniu ciągłym zdecydowanie pogarsza się, ale sylwetkę człowieka średnich rozmiarów można trafić bez problemów i skutecznie (poczuje trafienie) na odległość około 20 m, co wystarcza w CQB i przy zastosowaniu jako broni bocznej. Maksymalny zasięg strzału oceniam na 30 m. Bardzo pozytywnie należy ocenić doskonałe, w pełni regulowane przyrządy celownicze, identyczne jak w ostrym oryginale. Selektor ognia i przycisk zaczepu magazynka są obustronne, co jest szczególnie ważne dla leworęcznych. Przy przełączaniu selektora nie wyczuwa się wyraźnie jego pozycji, co powoduje, iż wymaga bezwzględnie wzrokowej kontroli ustawienia. Magazynek w rękojeści mocowany bardzo stabilnie, zatrzask mocny, zapięcie magazynka jest sygnalizowane wyraźnym, głośnym kliknięciem. Stokowe magazynki low-cap mają małą pojemność zaledwie 30 kulek, ale zwiększa to realizm w akcji, gdy nagle słyszy się "pusty" strzał i trzeba wymienić magazynek, dla tego należy zaopatrzyć się w co najmniej dwa zapasowe. Ma to mniejsze znaczenie gdy stosujemy broń jako boczną, do CQB należy dokupić hi-cap'a o pojemności 190 kulek (są dostępne w SPECSHOP i ASGSHOP). Na marginesie - w CAPRI można kupić real-cap 20 kulek, low-cap 50 kulek i mid-cap 100 kulek. Hi-cap i mid-cap są dwukrotnie dłuższe od pozostałych i znacznie wystają z rękojeści, co prawda nie przeszkadza to w przenoszeniu w kaburze, ale wyraźnie zawadza przy czołganiu, lub zjazdach ze skarpy "na fokę", dlatego uważam, że mają praktyczne zastosowanie jedynie w CQB. Pistolet jest dość głośny, ale konstrukcja nie pozwala na zastosowanie tłumika dźwięku - lufa całkowicie jest schowana w pokrywie czołowej, na zewnątrz wystaje tylko cienkościenny tłumik ognia (osobiście odkręciłem go w celu zmniejszenia wagi broni). Tłumik ognia trzeba zaraz po zakupie przesmarować, bo potrafi się zakleszczyć na gwincie, a brak możliwości odkręcenia znacznie utrudnia wymianę baterii. Bateria trzyma dobrze, jak dotąd wystarczała na okres całodziennej akcji, wadą jest jej niepodmienialność, aktualnie zapasową można kupić w SPECSHOP i ASGSHOP. Pistolet można przenosić tradycyjnie na pasie dwupunktowym (posiada dwa mocne zaczepy do karabińczyków), lub w specjalnej kaburze (dostępna w ASGSHOP i VEST), wówczas należy dokupić pas jednopunktowy. Biorąc pod uwagę zakres zastosowania można generalnie ocenić pistolet na 7 punktów (w skali 1-10).

Zalety:

- super wygląd,

- niewielkie rozmiary i ciężar,

- doskonałe przyrządy celownicze,

- niezawodność,

- możliwość przenoszenia do wyboru - w kaburze udowej lub na pasie,

- obustronność dźwigni obsługowych.

Wady:

- tylko 240 fps,

- praktyczny zasięg około 20 m,

- ograniczone możliwości tunningu,

- zbyt lekko "chodzący" selektor ognia.