sadowski25 Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Może trochę zbocze z tematu ale czym najlepiej przesmarowac cylinder ?? Olej sylikonowy czy jakis specjalny smar ?? Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Tylko i wyłącznie czystym olejem silikonowym Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 Na sprężynę nałozyłem tawotu, dzięki temu nie ma "brzęczenia" po strzale. Co do tłoka to wydaje mi sie że smar był niewypałem, bo karabin sie jakby ksztusił i był słabszy. Powróciłem do starego sprawdzonego sprayu silikonowego "sil", tłok chodzi jak dawniej. Hopek uszczelniony, a dla upartych, którzy puszczają słowa Thora mimo uszu, polecam rurki termokurczliwe dostepne w każdym sklepie elektrycznym. Aha, jeszcze kilka słów co do kolby. Kiedyś było kilka pytań co do tejsmiesznej blaszki dołączonej ze śrubami. Dzieki "czeskiemu przyjacielowi" wiadomo że to do kolby. W praktyce w kolbie są dwie takie blaszki,w nie wkręca sie śruby. W przypadku zepsucia gwintu - szczerze to nie mam pojęcia w jaki sposób - wymieniamy blaszkę na nową. Poza tym w kolbie jest pręt zbrojeniowy jako obciążenie, a miejsce jest na.... 2 takie pręty, tak że jak ktoś chce dociążać to pret ma wymiary dł 123mm, średnica 22mm. Moim zdaniem warto też pokombinować z usztywnieniem miejsca chwytu na kolbie, w moim APS2 kolba wyginała się lekko, wystarczyło dodać wypełnienie. Tak bajdałej to karabinek waży teraz około 4 kg :D i w uzytku sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 no ok...wszystko fajnie... ale czy zastanawiał się ktoś jak uszczelnienie wpłynie na żywotność guna? W końcu nie ma nic za darmo, a nie chciałbym żeby mi M6 padł po 500 qlkach :( Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 oto sie nie ma co martwić - przy uszczelnieniu poprostu potietrze które normalnie ucieka bokiem komory jest skierowane przez lufe czyli zero minusow :) Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 oto sie nie ma co martwić - przy uszczelnieniu poprostu potietrze które normalnie ucieka bokiem komory jest skierowane przez lufe czyli zero minusow :) taka jest idea, natomiast mamy do czynienia ze zwiększonym ciśnieniem, które już może coś namieszać. 2 sprawa: co jaki czas trzeba powtarzać operację uszczelniania, bo podejrzewam, że po iluś tam strzałach uszczelnienie puści Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Demo666 wymyślasz jak młody :) Jakie ciśnienie i co namieszać ?? Pewnie cofnie tłok i wybije Ci zęby zamkiem podczas strzału :mrgreen: Widziałeś tą komorę ?? czy tylko tak sobie myślisz że coś za coś?? Co do kwestii 2: Może albo poczekaj aż ktoś napisze że musiał uszczelnić jeszcze raz, albo sam to zrób i wtedy napisz jak zajdzie taka potrzeba bo "puści" uszczelnienie. Proponuję troche uruchomić myślenie zanim się zacznie pisać "dziwne" pytania. Jak byś otworzył swoja replikę to zobaczyłbyś że części które są "narażone" na zwiększone ciśnienie po uszczelnieniu są: 1) zbyt ciężkie żeby powietrze mając do wyboru wypchnąć kulkę ważącą 0.2-0.3g albo rozwalić komorę czy cylinder z tłokiem wybrało jedyna słuszna drogę przez lufe wypychając kulkę. 2) na tyle "delikatne-elastyczne" (gumka HU) że nie mogą sie uszkodzić z powodu wzrostu ciśnienia o takie wartości (jakoś nie wierzę żeby jej coś takiego zaszkodziło)0. Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Widziałeś tą komorę ?? czy tylko tak sobie myślisz że coś za coś?? Swojej jeszcze nie rozbierałem, to mój 1 gnat :) Co do kwestii 2: Może albo poczekaj aż ktoś napisze że musiał uszczelnić jeszcze raz, albo sam to zrób i wtedy napisz jak zajdzie taka potrzeba bo "puści" uszczelnienie. No to tak z ciekawości :) Wiem, że teflon mocno 3ma, używamy go do uszczelniania przy produkcji rakiet :] Proponuję troche uruchomić myślenie zanim się zacznie pisać "dziwne" pytania. Proponuję ograniczyć takie uwagi ;) Jak byś otworzył swoja replikę to zobaczyłbyś że części które są "narażone" na zwiększone ciśnienie po uszczelnieniu są: 1) zbyt ciężkie żeby powietrze mając do wyboru wypchnąć kulkę ważącą 0.2-0.3g albo rozwalić komorę czy cylinder z tłokiem wybrało jedyna słuszna drogę przez lufe wypychając kulkę. 2) na tyle "delikatne-elastyczne" (gumka HU) że nie mogą sie uszkodzić z powodu wzrostu ciśnienia o takie wartości (jakoś nie wierzę żeby jej coś takiego zaszkodziło)0. J.w. M6 to mój 1 gun, i nie wiem jak się sprawa ma w przypadku replik. Natomiast wiem na pewno, że nie ma nic za darmo. Coś kosztem czegoś. Bardzo pradwopodobne, że nic się nie stanie bo jakby nie pa3ć konstrukcja dość solidna. Natomiast pewności nigdy za wiele, dlatego wolę spytać (w końcu po to jest forum by rozwiewać wszelkie wątpliwości). Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Pewnych wątpliwości nie rozwiejesz zanim nie zobaczysz co i jak. Gwarantuje że większość ludzi mających choć trochę doświadczenia w "dłubaniu" z replikami raczej nie "psuje" ich tylko po to żeby 3 razy strzelić lepiej niż inni. Ja osobiście wychodzę z założenia że stawiając tezę "coś za coś" najpierw staram się w miare maxymalnie zbliżyć do tematu. W tym przypadku proponuje przynajmniej rozebranie komory HU i ocenę jej rozwiązania a dopiero wtedy zastanawianie się czy to się nie posypie po takim zabiegu. :) Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Pewnych wątpliwości nie rozwiejesz zanim nie zobaczysz co i jak. Gwarantuje że większość ludzi mających choć trochę doświadczenia w "dłubaniu" z replikami raczej nie "psuje" ich tylko po to żeby 3 razy strzelić lepiej niż inni. Ja osobiście wychodzę z założenia że stawiając tezę "coś za coś" najpierw staram się w miare maxymalnie zbliżyć do tematu. W tym przypadku proponuje przynajmniej rozebranie komory HU i ocenę jej rozwiązania a dopiero wtedy zastanawianie się czy to się nie posypie po takim zabiegu. :) No nic...chyba będzie 3ba spróbować :] Czas pokaże, czy było się czego bać ;) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Budowa karabinku jest bardzo prosta, jak przysłowiowa budowa cepa. Cały mechanizm wykonany z metalu, gumowe uszczelki w hu, plastikowe dzwignie w hu i kolba z abs - to chyba wszystko ?! :wink: Nie ma co sie bać, jeśli ktoś choć troche lubi i umie dłubać w urządzeniach to można śmiało rozbierać replikę. Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 najwiecej problemu moze ci sprawić skrecenie komoru w calość lecz: jeśli jestes złota raczka to skrecisz w 2 minuty, jesli nie to w 10 max ;) no dobra troche pomoge: zaciskasz komore nawed z imadle i po kłopocie.... Quote Link to post Share on other sites
1974 Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 To jeszcze raz mi to ktoś wytłumacz bo nic nie łapie. 1. Obkleja się całą gumke czy tylko część? 2. Jak grubo(ile warstw)? 3. Co zrobić z cylindrem i czy jest to konieczne? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 10, 2006 Report Share Posted July 10, 2006 Oklejasz miejsce łaczenia gumki z tworzywem (taka szczelina dookoła) i to w zupęłności wystarczy. Ile warstw ?? nie wiem ile uważasz za odpowiednie i tyle żeby zamknąć potem komorę. Cylinder nasmaruj silikonem i zostaw nie musisz przy nim nic robić wiecej. Quote Link to post Share on other sites
Buczek Posted July 12, 2006 Report Share Posted July 12, 2006 a zwykla tasma klejaca (taka przezroczysta) tez moze byc ??? bo moj kumpel kupil tasme teflonowa i nie miala kleju :| Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted July 12, 2006 Report Share Posted July 12, 2006 Tasma teflonowa jest taka biala i nie ma kleju poniewaz ona sie naciaga ladnie i sama do sibie sie przykleja.sproboj okleic cokolwiek i zobaczysz. A dyszy cylindra faktycznie nie ma co oklejac bo nic to nie daje a sie po pewnym czasie zwija i wtedy psuje osiagi. a hopek wystarczy w rekach scisnac i spokojnie dokrecic bez problemu sie da . Do uszczelnienia stosujemy tylko tasme teflonowa poniewaz jest ona cienka, wytrzymala i bardzo dobrze przywiera do powierzchni , a co za tym idzie dobrze uszczelnia.ufff, sie naprodukowalem. :P Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 jak widze posty typu czy da sie taśma izolacyjna czy czymś podobnym to mnie aż skreca - ludzie myślcie! temat jest i wyraźnie pisze że uszczelnia sie taśma teflonową a nie normalna klejacą.... Quote Link to post Share on other sites
martian1 Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 A ja uszczelnilem dobra tasma izolacyjna i tez bezproblemowo rozwala puszke... nie wiem czy z tasmy teflonowej da sie wyciagnac wiecej... Quote Link to post Share on other sites
sadowski25 Posted July 13, 2006 Report Share Posted July 13, 2006 Przez pomiar Vp mikrofonem i kompem wyszło mi że moja replkia po uszczelnieniu ma 107-110m/s na kulkach 0,12g. Na 0,2g wyszło 103-105m/s jeszcze w tym iesiącu moze sprawdze swoje M6 na chrono to dam dokładniej. Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 jestem po teflon fix'ie. Przed fixem rzebijałem 1 ściankę "żywca" i wgniatałem poważnie 2. Po jest tak samo, jednak jak strzelam prosto przed siebie qlkę znosi bardzo szybko. Za mało/ za dużo taśmy czy co? Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 A ja mam inne pytanie - czym można uszczelnić to połączenie hop up z lufą poza taśmą teflonową? Spieszy mi się ponieważ jutro wyjeżdżam a chciałbym mojego M6 podrasować dziś jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 A ja mam inne pytanie - czym można uszczelnić to połączenie hop up z lufą poza taśmą teflonową? Spieszy mi się ponieważ jutro wyjeżdżam a chciałbym mojego M6 podrasować dziś jeszcze. teflonową i tylko tą...dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym, czy hyraulicznym. 2-2.5 pln. Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 Spoko, dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Ktoś tam przebąkiwał o rurkach termokurczliwych ale dobra, pies to zajął. Quote Link to post Share on other sites
Jaski Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 Teflonową to możne nwet kupić w Castoramie 1,98 jeśli dbrze pamiętam dałem,ale to taki mały OT :wink: Quote Link to post Share on other sites
Demo666 Posted July 14, 2006 Report Share Posted July 14, 2006 qrcze...u mnie coś nie halo...przed teflonem przebijam ściankę żywca i porządnie wgniatam 2, a po teflonie nie przebijam nawet 1...za dużo/ mało taśmy czy co? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts