Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Akumulatory do AEG i telefonów komórkowych

Recommended Posts

To nie tak do konca, moga byc nawet a wlasciwie powinny 3 baterie, ale nie w tym rzecz. Nie znam sie za dobrze na bateriach w Komorkach, ale akumulator akumulatorowi nierowny. Mam na mysli tutaj hmm.. nie wiem jak wyjasnic laikowi (sam jestem laikiem) sprawe wiec powiedzmy ze EAG jako pobierajacy prad jest troszke inny niz telefon kom. I właśnie baterie do komorek sa doskonale przystosowane jako zrodlo zasilania do nich, czysta specjalizacja. W skrocie w komorkach tryb odbioru kiedy nie gadasz jest inaczej traktowany zasilaniem niz tryb nadawania. EAG pobiera prad bardziej "Impulsowo". Aczkolwiek sprawa jest bardzo ciekawa i wcale nie beznadziejna. najwiekszy klopt moim zdaniem (oprocz ceny 3 akumulatorow do komorki , chyba nieoplacalne w porownaniu do zwyklego akumulatorka) jest ladowanie tego. bo z zwyklej ladowarki do EAGow to nie polecam. Najbardziej sie oplaca kupno kilku akumulatorkow w sklepie modelarskim, najlepiej firmy Sanyo. sa identyczne jak te w EAGu :)

po pierwsze akumulator to akumulator. Wątpie jednak czy posiadasz akumulator odpowiedni. Akumulator NiCd o pojemności 1400 mAh raczej nie znalazlby zastosowania w telefonie ze względu na swoje rozmiary.

Aby wyjaśnić wam różnicę pomiędzy akumulatorami oraz abyście zrozumieli dlaczego tylko NiCd stosuje się w AEGach posłużę się porównaniem. Wyobraźcie sobie, że prąd to piwo, a akumulator to butelka. Butelki NiCd mają baaaaardzo szeroką szyjkę, natomiast NiMh posiadają ją wąską. Teraz wyobraźcie sobie że jesteście AEG i potrzebujecie napić się czasami ale za to baaaardzo dużo piwa (powiedzmy litra na sekunde). Niestety z butelki NiMh nie napijecie się w ten sposób ponieważ posiada ona zbyt wąską szyjkę, żeby litr piwa wyleciał przez sekundę, natomiast butelka NiCd posiada bardzo szeroką szyjkę i z tej butelki napijecie się w ten sposób bez problemu. Teraz wyobraźcie sobie że jesteście telefonem i potrzebujecie cały czas ale raczej sącząc powolutku. Z jednej i drugiej butelki napijecie się w ten sposób, ale butelka NiCd posiada pewne wady.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to dość jasno :D

Jest jeszcze problem innego typu. Natomiast akumulator z telefonu, nawet jeśli już będzie NiCd to składa on się z trzech ogniw (3*1,2=3,6V). My potrzebujemy ich 7 albo 8. Ni w ząb nie wychodzi bo potrzbujecie albo 2,33(3) albo 2,66(6) takich telefonowych akumulatorków. Nie wiadomo jak je podzielić. Rzeczą kolejną jest to, że często w takich akumulatorach siedzą jeszcze układy ładowania akku. Układ taki nie jest przystosowany do podłączenia do AEGa więc pewnie wykluczy to zastosowanie takiego akku. Kolejną sprawą jest cena, która przemawia za akku oryginalnymi do AEG. Inny aspekt to wymiary. Wątpie czy to zmieściłoby się do niektórych giwerek.

Jedyna zaletą NiMh  jest fakt, że nie mają efektu 'pamięci chemicznej' i nie trzeba ich rozładowywać...  i własnie dlatego używa sie ich w komórach :)

To nie jest jedyna zaleta. Nawet nie główna. Podstawową zaletą jest fakt że są mniejsze i lżejsze przy takich samych pojemnościach, co pozwala wydłużyć czas pracy telefony przy jednoczesnym zmniejszeniu wymiarów i wagi.

Według informacji książkowych akumulatory NiMh są w stanie oddać prąd od 3 do 5 krotnie większy niż jego pojemność. Według zrobionych bardzo na prędce pomiarów AEG (mój) pobiera prąd chwilowy 10A. Nie wiem jednak czy te pomiary są właściwe ponieważ mój miernik odwalał kiedyś już numery przy pomiarze prądu. Jeśli pomiary byłyby prawidłowe to akumulator NiMh zastosowany w AEG nie mógłby być mniejeszy niż 2000 mAh.

Nie jestem jednak pewien ani pomiarów mojego miernika ani informacji książkowych. Z różnych źródeł bowiem informacje podawane są naprawde różnie. Szczerze mówiąc sam tego nie rozumiem gdyż jedno źródło przeczy drugiemu, a wszystkie są uznane w dziedzinie elektroniki. Właśnie tylko przy akumulatorach spotkałem się z taką rozbieżnością.

Dlatego proponuje powstrzymać się od dyskusji na ten temat przez jakiś czas. Ja przeprowadzę testy empiryczne kiedy tylko będę miał do tego środki. To rozwiąże w końcu wątpliwości pod jakimi warunkami akku NiMh mogą być stosowane w AEGach.

Miernik nie kłamie. Z opisów na forach gdzie to sprawdzano wiem, że niektóre elektryki mogą mieć nawet prąd chwilowy dochodzący do 15A, a 10A to minimum standardowych replik.

O samodzielnym robieniu akumulatorów z ogniw ostatnio trwa ciekawy wątek: http://www.airsoftgun.ru/phpBB/viewtopic.php?t=3360.

W skrócie:

- ogniwa powinny mieć możliwość oddania wysokiego prądu (szyjka butelki)

- łączenie ogniw tylko jednakowych (od producenta i pojemności, a najlepiej ta sama partia produkcyjna)

- po przygotowaniu takiego akumulatora (podobnie jak w przypadku nowych) pełną pojemność uzyskuje się po 5-ciu, 6-ciu naładowaniach i rozładowaniach, także na początku może się wydawać, że nie wyszło tak, jak było planowane.

Dodatkowo podano kilka ciekawych trick'ów, ale zapraszam do lektury (opłaca się znać języki)

Pozdrawiam

Medium

Pinky -> W skrocie w komorkach tryb odbioru kiedy nie gadasz jest inaczej traktowany zasilaniem niz tryb nadawania. EAG pobiera prad bardziej "Impulsowo"

Troche OT ale zeby nie wprowadzac ludkow w blad. Pierwsze zdanie jest sluszne. Drugie nie. Zdziwilbys sie jak bardzo 'impulsowo' pracuje mobil w stanie 'idle', rzeklbym ze bardziej niz kiedy przez niego rozmawiasz (srednio 2 razy w ciagu sekundy wysyla wiadomosc do stacji bazowej o mocy syglnalow okolicznych komorek(cel) i jest to tylko jedna z wielu wysylanych wiadomosci). Rzecz bardziej (jak napisali chlopaki) w mocy pobieranego pradu. Nie prowadzilem badan ale na zdrowy, chlopski, elektroniczny rozum prad pobierany przez silnik elektryczny EAG'a (szczegolnie w momencie rozruchu) bedzie sporo wiekszy niz prad pobrany przez uklad nadajnika mobila.