Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Styk wygląda na czysty na 2 fotce, chociaż na 1 fotce nie wiedziałem czy to cień czy osad ;] zakładam że drugi styk też jest czysty?

Oczko w koszyku ładnie zrobione, jedyne co mi przychodzi do głowy to mała cienka tarcza żeby zrobić wpust i wpuścić w niego blaszkę 1-2mm którą zakołkujemy... nic innego mi nie przychodzi do głowy w tej chwili.

Jak by ci kiedyś puścił język zwalniacza magazynka, a pewnie puści, to przed klejeniem zrób w obu połówkach otwór pod wspólny kołek i dopiero sklejaj, chyba że chce ci się teraz bawić to od strony która ma kontakt z palcem lecisz cienkim wiertełkiem tak żeby przeszło za płaszczyznę klejenia i weszło trochę w drugą połówkę i... kołkujemy na klej ;]

Najlepsze chyba do kołkowania są stalowe pręciki modelarskie, aczkolwiek wyprostowany biurowy spinacz trzyma u mnie w domu popychacz spłuczki od kilku lat ;]

Co do komory, to nie jestem pewien czy BIOSN PLASTIC ruszy ją, ale rzadko się spotykam z plastikiem którego nie ruszy.

W sumie na to miejsce nie działają nie wiadomo jakie siły a pęknięcie raczej powstało przez przekręcenie więc żeby tego uniknąć trzeba by wpuścić tam mosiężny gwint taki jaki zazwyczaj jest spotykany w obudowach laptopów czy innych lepszych plastikowych zabawek. Problem tylko skąd go wytrzasnąć tak czy inaczej jak wypróbujesz klej na jakiejś części komory i zrobi ci się galareta z plastiku to możesz śmiało "wpuścić" taki gwint w miejsce starego dodatkowo zaklejając i wtapiając go w drugą spreparowaną połówkę i sklejając całość do kupy.

Można też ściąć całkowicie stary gwint i po obrobieniu pozostałego po nim słupka na mniejsze fi nagwintować go i nakręcić na niego gwintowaną tulejkę odpowiadającą fi śrubki a jak będzie pasować wkleić permanentnie.

Może ktoś będzie miał inne pomysły ;]

• Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Z kablami jak się bawisz, to spokojnie 1,5 mm^2 silikony stykają, podebrać trzeba lekko front aby je poprowadzić, w okolicach przodu GB. Feta nie wstawiałem, replika ma kilkukrotnie większy przebieg od Twojej, z tego spory przebieg z silnikiem ultra torkowym i nic jej nie jest.Tak jak Shamoth Ci napisał, zakołkuj to przed sklejeniem,a co do komory, to możesz wkleić kawałek plastiku, komorę rusza klej "Super Bostik" i jak Ci pisałem, blachowkręt daje radę ;-). Ew. wklej kawałek tulejki z gwintem M2 czy tam 1,5 i zwykłą śrubką później skręcaj.

Edited by Tuksiak

Może tego nie widać na fotkach, ale styki były mocno zaśniedziałe troszkę je obtarłem, wydaje mi się że najlepiej będzie wymienić całe styki i przewody - w takim razie jako, że tego nie robiłem i nie wiem jakie przewody wybrać - po za tymi danymi które podaliście. Wolałbym rozwiązanie kompleksowe - jest jakiś zestaw przewodów i styków który mógłbym wstawić do fala. A oglądając gb i zębatki jakoś nie dostrzegłem ubytków czy czegokolwiek co powodowało by że trzeba coś wymieniać.

Pierwotnie tuning objął:

-zębatki stu CA

-spręż 130 guarder

-bore-up guarder

-dysza df

-prowadnica spreż df

-guma systemy

-lufa 550 guarder

co dało wynik zważywszy na jakieś przecieki około 450fps

Podsumowując

1) Dlatego - jaki zestaw kabelków i styków - czy coś co jest na rynku podpasuje np ? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3138

2) Będę chciał zmienić silnik - być może na taki ? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1096

Edited by sakai80

Przecieki pewnie są na zestawie BU-sprężyna może być za słąba albo już ubita żeby prawidłowo uszczelnić BU- a druga sprawa to dysza którą także może ci uciekać bo może być złej długości-FAL ma nietypową i najbliższa jest SIG'owa którą trzeba zeszlifować trochę. Stock czy nawet podmienione podzespoły na guardera, bardzo ładnie się doszczelniają, u siebie w stockowym krótkim FAL'u wymieniłem plastikowe głowice na guarderowskie i mam bardzo stabilne ~330fps jak na AEG'a.

Styki do GBv3 czyli jakiekolwiek do serii kałaszy powinny podejść chyba że te nie są przepalone na wylot to jeszcze pożyją tylko trzeba je oczyścić i zainwestować w mosfeta. Okablowania raczej gotowego do FAL'a nie będziesz miał, pozostaje kupić sylikonowe przewody modelarskie 1.5mm^2, których użyjesz do podłączenia silnika z mosfetem i dodatkowej pary cieniutkich przewodów 0.25m^2 lub nawet cieńszych do podłączenia mosfeta ze stykami. Na przewodach naprawdę nie ma co oszczędzać, modelarskie w sylikonowej izolacji z miedzi beztlenowej dają bardzo ładną reakcję na spust a przy okazji mniej targają baterię ze względu na mniejszy opór własny.

Ze średnich silników to chyba tylko systemka i ten co podałeś się nada ale fabryczny też powinien pociągnąć taki zestaw, kwestia tylko z czego go zasilasz.

PS co do komory i gwintu, poszukaj tulei redukcyjnej dwustronnie gwintowanej, przyciąć na odpowiednią długość, gwint zewnętrzny kaleczysz w poprzek i jak takie coś wtopisz to nie powinno się to ruszyć.

Średni silnik elementa ultra torkowy będzie w sam raz TAKI JAK TEN.

Na borku i 130 guardera to taki ubogi wynik nader Waść osiągnąłeś. Może być nieszczelność na dyszy, choć ja stawiam raczej na tłok-cylinder.

Na co Ci te STU?

Styki widzisz mogły by i się nadać, ale dalej będziesz miał łączenie instalacji przy kolbie. Ja tam, osobiście, wychodzę z założenia, że im mniej połączeń, tym lepiej dla instalacji. A zrobienie kabli, to naprawdę nie jest nic strasznego. Silikony dobre to koszt koło 6-7 zeta za 1m, do Fala potrzeba prawie po 1m jak chcesz w dwóch kolorach, albo 2m w jednym ;-). Do tego złocone konektorki damskie 2 szt do silnika (po pół zeta za sztukę) i wtyczki typu Deans, złocone koło 5-7 zeta komplet bateria/replika. Trochę jakiejś pasty, kawałek cyny i ze 20 minut jak pierwszy raz w życiu lutownicę w reku trzymasz ;-). I blaszki na styki, lub blaszki z tych styków co je pokazałeś.

Pisz będziem dalej kombinować, w kilku coś pewnie mądrego wymyślimy ;-).

• 2 weeks later...

Przez te koszyki latałem z L1 (póki baterie żyły).

Mają na ehobbyasia cały czas te koszyki, link stronę wcześniej masz. Na mnie przy zamówieniu na razie nie licz, bo zdechła mi ładowarka i na razie na nową kasy nie styka i z szotem muszę biegać ;-).

Ale za to z innych wydatków Małżonka zadowolona nader, więc i mi płakać za bardzo nie wolno ;).

Edited by Tuksiak
  • 3 months later...

Ostatnio przeglądałem dysze i z tego co mierzyłem dysza PSG-1 jest o 0,1mm krótsza od stockowej więc jak komuś nie chce się bawić w szlifowanie dyszy od SIG'a może śmiało używać tej od PSG-1 tylko pewnie nie zaszkodzi docisnąć gb do komory jakąś pianką czy gumką wsadzoną między gb a ten sześcian za gb.

• 3 months later...
  • 4 months later...

Witam po długiej przerwie.

http://imageshack.us/photo/my-images/443/dsc03394aj.jpg/

Niestety ale ten patent nie wytrzymał nawet jednej strzelanki i padł w trakcie prób technicznych. Do tego zagubiła mi się jego jedna część. Zatem przyszło mi dorabiać całą część. W wolny zimowy dzień trzeba będzie spróbować.

Falka ponownie poskładałem do kupy i chodzi, aż miło - mosfecik sprawdził się, nowe kabelki też.

Dziękuję za wszelkie informacje zawarte w tym wątku - pomogły mi.