Michal_g Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 hindus - ile to ma głębokości i jakie nachylenie ścian? Poza tym poczekaj na pierwszy solidny deszcz, to dopiero będzie test stateczności ścian okopu. Z analiz stateczności konstrukcji ziemnych to ja żyję, na chlebuś (i kulki też) tym zarabiam... Link to post Share on other sites
Thad Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 Ja się za znawcę nie uważam, ale cały semestr Pani Olga prała mi do łba na Geotechnice o badaniach gruntu i mam takie studenckie zboczenie, że się czepiam :D to, że ładnie wygląda i wytrzymało 2 tygodnie jeszcze nic nie znaczy ;) plus to co napisał Ci Michal_g ;) Link to post Share on other sites
kulikson Posted January 9, 2007 Report Share Posted January 9, 2007 Hmm...Ja też planowałem coś w stylu bunkra tylko na przeszkodzie stoi mi: 1)leśnictwo na 10000% nie zgodzi sie na cos takiego,więc budowa czegos takiego może być ryzykowna 2)Skąd przytachać do lasu belki i skąd wziąść na nie pieniądze?Bodajże parenaście belek o dłgości 2m koszyuje koło 500zł? 3)Zwykłe worki plastykowe rozwalą się po paru strzałach w nie(dziury) Ma ktoś jakiś pomysł co z tym "fantem" zrobić? Link to post Share on other sites
Thad Posted January 10, 2007 Report Share Posted January 10, 2007 Hmm...Ja też planowałem coś w stylu bunkra tylko na przeszkodzie stoi mi: 1)leśnictwo na 10000% nie zgodzi sie na cos takiego,więc budowa czegos takiego może być ryzykowna Buduj na swoim terenie (lub przynajmniej tam, gdzie masz pozwolenie) 2)Skąd przytachać do lasu belki i skąd wziąść na nie pieniądze?Bodajże parenaście belek o dłgości 2m koszyuje koło 500zł? Jak Cię nie stać to nie buduj, proste (ewentualnie idź pod kościół ;)) 3)Zwykłe worki plastykowe rozwalą się po paru strzałach w nie(dziury) Użyj czegoś mocniejszego... Głupie pytanie, głupia odpowiedź :roll: Link to post Share on other sites
hellmans Posted January 10, 2007 Report Share Posted January 10, 2007 Worek jutowy dałby chyba radę. Lub takie plastikowe jak na makę. Link to post Share on other sites
wojocki Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Spotkałem się juz z przenośną wersją tego zagadnienia... żekłbym: "modelarską" :) Byłem kiedyś na strzelance w której jednym ze scenario było zdobycie wzgórza z 4 bunkrami... właściciel terenu raczej nie zgodził się na rycie okopów więc bunkry były wykonane po prostu z dużych kartonów po lodówkach i pralkach ze sklepu AGD. Żeby nie wygladały obciachowo były pomalowane w kamo, miały wycięte otwory strzelnicze i były jeszcze pokryte siatką maskującą ściągniętą z jakiejś remizy strażackiej. Mimo mało realnych materiałów efekt był naprawdę dobry a zabawy było co niemiara. po imprezie kolesie złozyli wszystkie "bunkry" na płasko do samochodu i było cacy. W środku mozna było swobodnie strzelać klęcząc na kolanie a rozpięta siatka maskująca sprawiała wrażenie z zewnątrz że strzelec siedzi w środku wzgórza. Oczywiście niektóre kulki z mocniejszych AEG-ów wchodziły przez ściany do środka, ale nie tam gdzie karton był 3 warstwowy. Część plątała się w siatkę. pozdro for all W. Link to post Share on other sites
Guest Kapitan Mitchell Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 Witam Troche czasu minęło od ostatniego postu ale ja mam pomysł co do zrobienia bunkra otóż weżcie łopaty nie saperki ! i wykopcie dziure na 150cm o powierzchni 5x5m wokół bunkra wykopcie małe dziury włózcie deski i zakopcie, oczywiscie najlepiej jakby deski miały jakieś duże dziury żeby można było strzelać z nich i całość zamaskujcie jakimiś patykami itp a na dach połóżcie dużo zwykłych kartonów my tak zrobiliśmy u kumpla na działce i jest super zabawa. Link to post Share on other sites
woma Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 :wink: Link to post Share on other sites
Thad Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 Kapitanie Mitchell chciałbym wiedzieć ile to kopaliście ;P o do samego bunkra... dach jest na pewno bardzo wytrzymały... z pewnością wytrzyma obciążenie śniegiem itp ;] naprawdę godna polecenia konstrukcja... dla samobójców^^ Link to post Share on other sites
Guest Kapitan Mitchell Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 (edited) kopaliśmy to ze jakieś 3-4 dni, strzelaliśmy się tam ze jakieś 10 razy na wakacjach po wakacjach tam już nie byliśmy, co do dachu to zrobiliśmy z kartonów żeby to jakoś na zabawe wyglądało nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam spać pod taki bunkrem, a dach na wakacjach zamierzamy zrobic też z desek. Edited February 10, 2007 by Kapitan Mitchell Link to post Share on other sites
Thad Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam spać pod taki bunkrem Ja też nie ;) bo ja czegoś takiego budować nie zamierzam^^ trochę mnie o konstrukcjach na studiach nauczyli, więc z pewnością będzie lepsze ;) Link to post Share on other sites
Guest Kapitan Mitchell Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 (edited) No wiem troche niewypadł z tego bunkra, niedługo na swojej działce rekreacyjnej o wymiarach około 200mx50x będę chciał z bratem zrobić taki "mini" poligon z jakimiś okopami i 1 góra 2 malutkimi bunkrami i jak zostanie coś desek z budowy takiego małego domku, to cały zrobie z desek z otworami takimi jak miały bunkry na plaży w Normandii w filmie "szeregowiec Ryan" jak troche tych desek zostanie to może zrobie jakąś podloge. Edited February 10, 2007 by Kapitan Mitchell Link to post Share on other sites
PrezesOi Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 No wiem troche niewypadł z tego bunkra, niedługo na swojej działce rekreacyjnej o wymiarach około 200mx50x będę chciał z bratem zrobić taki "mini" poligon z jakimiś okopami i 1 góra 2 malutkimi bunkrami i jak zostanie coś desek z budowy takiego małego domku, to cały zrobie z desek z otworami takimi jak miały bunkry na plaży w Normandii w filmie "szeregowiec Ryan" jak troche tych desek zostanie to może zrobie jakąś podloge. Proponuje usypać jeszcze pagórek z kompostu i nazwać to "Wzgórze rozdartych serc". Link to post Share on other sites
dzikki Posted February 12, 2007 Report Share Posted February 12, 2007 Temat zamykam. Polecam nowym autorom zatrzymanie dla siebie pomysłów, które nie mają realnego odniesienia w "miodności" względem "airsoftu". Link to post Share on other sites
Recommended Posts