Shadow Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Witam. Niedawno stwierdziłem, że zwykłe bieganie z repliką po lesie w byle-jakim oporządzeniu mi nie wystarcza i zacząłem poważnie myśleć może nie o pełnej rekonstrukcji wysokobudżetowej, ale przynajmniej robienia czegoś w stylu 173 Brygady Powietrznodesantowej. Poszukałem na internecie, na różnych forach i poznajdowałem stronki ze zdjęciami żołnierzy, operacjach w jakich brali udział, historii brygady, ale nie potrafię znaleźć najważniejszych dla mnie rzeczy: Jakiego oporządzenia używają, jakich mundurów itp. Wiem, że używają ich parę rodzajów, lecz mi chodzi o cokolwiek, byleby jak najnowsze, ale nie desertowe/marpatowe, tylko czysty woodland. Czy ktoś zna jakieś szczególy dotyczące ich sprzętu? Zaznaczam jednak, że chodzi mi o ewentualnie rzeczy podobne do nich, a nie, żebym np. płacił za hełm 1000zł. Najlepiej gdyby rzeczy nie były kontraktowe i łątwo byłoby je dostać. Jeżeli jednak nie da się tych warunków spełnić, to jaką dywyzję/brygadę z USA polecacie mi rekonstruować pod względem finansowym? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że nie powypisywałem jakichś głupot, ani nie pomyliłem działów, jednakże jeżeli tak się stało, to przepraszam. Pozdrawiam Shadow Link to post Share on other sites
Foka Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Pytanie nr jeden - w jakim okresie? Teraz na pewno używają ACU, wcześniej Woodland i Desert. MARPAT nigdy, bo oni nie są w Marines. Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Oporządzenie - MOLLE. A co do względów finansowych, to polecam Gwardię Narodową Stanu Illinois. Będzie taniej niż pierwszoliniowe jednostki... Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 MOLLE. Do woodlanda - ALICE, bo - o ile pamiętam - niedawano ich reaktywowali, a jadąc do Iraku mieli woodlandy i ALICE właśnie. Link to post Share on other sites
Shadow Posted August 23, 2006 Author Report Share Posted August 23, 2006 Wielkie dzięki, masz może jakieś jeszcze bardziej szczegółowe informacje? Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 O czym? Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 MOLLE.Do woodlanda - ALICE, bo - o ile pamiętam - niedawano ich reaktywowali, a jadąc do Iraku mieli woodlandy i ALICE właśnie. Ogolnie to panowal wtedy mix kompletny i w uzyciu bylo wszystko: ALICE, IIFS, MOLLE I i MOLLE II. Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Tyz prowda, ale na większości zdjęć dominuje ALICE, zaraz po nim IIFS, a na szarym (choć woodlandowym) końcu MOLLE. :) Link to post Share on other sites
Shadow Posted August 23, 2006 Author Report Share Posted August 23, 2006 O czym? Wiem, że to zabrzmi głupio, ale butki, hełm itp. Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 To zabrzmiało głupio, masz rację... Hełm - stamdardowy PASGT, zwany Fritz: Z dodatkami: Buty - Jungle boots i tzw. marine boots. Coś jeszcze? Link to post Share on other sites
Shadow Posted August 23, 2006 Author Report Share Posted August 23, 2006 Nom to chyba wszystko, a jeszcze ostatnie pytanko: tego alice czy molle mogę konstruować w jakiejkolwiek formie chcę, czy istnieją pewne standardy, to znaczy ta kieszeń tu, a ta tam itp.? Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Mozesz dzialac wedlug instrukcji/regulaminow skladaja wszystko do kupy a mozesz to robic pod katem praktyki ;) Polecam to drugie wyjscie. Link to post Share on other sites
Shadow Posted August 23, 2006 Author Report Share Posted August 23, 2006 Dziękuję wszystkim z bogate wypowiedzi, temat można zmknąć. Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 23, 2006 Report Share Posted August 23, 2006 Zgodnie z zyczeniem ;) Link to post Share on other sites
Recommended Posts