headshooter Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Poniewaz wygląda na to, że nie nabęde juz P-14 kjw (wycofali prawdopodobnie produkcje) chciałbym zebrać opinie na temat beretty M92F/M9 [KJW] wersji zwykłej (ABS) zamieszczam do niej link: http://www.taiwangun.com/index.php?str=pro...t&product_id=13 zamierzam uzywac ją jako broń główną.zalezy mi wiec na informacjach: -czy hop-up jest regulowany -osiągi (skuteczny i maxymalny zasieg w realu) -występowanie problemów technicznych -oraz obiektywna ocena z góry dziekuje za odpowiedz. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Trochę nie bardzo - klamka jest kopią gaziaka Marui, i to kopią, jak to mawiają, "humorzastą" (mniej więcej tak samo jak M190 HFC). Lubi czasem wysyfonować, jak dotąd nie sprowadzono do nas nowej wersji z regulowanym HU, a poza tym KJW ma fatalną kontrolę jakości. Lepiej wysupłać stówę ekstra i poszukać M190'tki. Albo czekać na Colta M1911 WE, miał być na dniach. Quote Link to post Share on other sites
gobello Posted September 1, 2006 Report Share Posted September 1, 2006 Hmm, ja używam tej repliki już jakiś czas, wprawdzie jako broni bocznej, ale strzela na tyle celnie że czasem zastępowała mi strzelbę na całą rozgrywkę, szczególnie w budynkach, gdzie robi wiele hałasu ;) Blowback kopie jak marzenie, szczęk mechanizmu podczas strzału i przeładowania jest po prostu mistrzowski :) Na razie nie odnotowałem żadnych problemów z repliką. Wystrzelałem z niej jak dotąd ok. 3k kulek, dwa razy upadła mi ze znacznej wysokości, w tym raz na beton (ma po tym zajściu ślady na zamku). Regularnie ją smaruję, szczególnie tłok i połączenie lufy z korpusem - staram się ją maksymalnie uszczelnić. IMHO między innymi to sprawia, że moja replika ani razu nie syfonowała! Wsadziłem w trakcie strzelanki bardzo stary magazynek od HFC pożyczony od kumpla, postrzelałem troche, bum! syfon. Podobno na tym magu to norma :) A więc może przydałoby się uszczelnić mag/wymienić w nim zawór, skoro Twoja replika Westie syfonuje? Chyba że nie mówiłeś o swoim gnacie, a powtarzałeś zasłyszane opinie nt. tej beretty, wtedy być może przekonam Cię że przy odrobinie samozaparcia, kartce papieru ściernego i sporej ilości troski podczas użytkowania może to być doskonała i długo służąca broń :) W przyszłości zamierzam dokupić do niej metalowy zamek, lufę zew, hop-up i jakąś preclufkę, a co najbardziej mnie zdziwiło - wszystko jest bez problemu dostępne i w pełni kompatybilne z TM! Ogólnie polecam, dobrze spisująca się i relatywnie tania broń. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 1, 2006 Report Share Posted September 1, 2006 być może przekonam Cię że przy odrobinie samozaparcia, kartce papieru ściernego i sporej ilości troski podczas użytkowania może to być doskonała i długo służąca brońWiesz, na Arnie's dość ciepło wypowiadają się i o HFC, i o KJW (mówimy o wersjach FM), ale jednak HFC jest lepszy (o ironio, materiał źródłowy, czyli gaziak TM, jest oceniany najniżej). A syfonującego HFCta na własne oczy widziałem, ale wtedy chyba -5 było.A właśnie, skoro masz jakieś porady dotyczące KJW, to może spisz artykuł? Przyda się każdemu... A właśnie, muszę spytać Krakmana, czy będzie sprowadzał nową wersję KJW M9 z regulowanym HU (w tym roku takie cudo opracowali). A, właśnie, poza tym wiem co z Paraordnancem. KJ wycofuje się z produkcji wersji ABS, wersja metalowa nadal będzie produkowana. Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 Sorki za odświeżanie tematu, ale napisze to o co Westie miał zapytać Krakmana.. doszła do mnie w tym tygodniu beretka od Nich ze sklepu, i ma regulowany HU (moja poprzednia, plastikowa, nie miała..)- co prawda imbusem i po zdęciu zamka, ale zawsze ma... aha, to wersja FM.. Pozdrawiam!!! Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 W moim przypadku główny problem to nieszczelny magazynek. Pistolet celny, zasieg przyzwoity, ale jednak regulowany HU to konieczność - kulka pod koniec ostro idzie do góry. Prędkość wylotowa 305 fps. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 20, 2006 Report Share Posted September 20, 2006 doszła do mnie w tym tygodniu beretka od Nich ze sklepu, i ma regulowany HU (moja poprzednia, plastikowa, nie miała..)- co prawda imbusem i po zdęciu zamka, ale zawsze ma... Tak, to jest wersja 2006, z hopkiem a la Western Arms (co ciekawe, nowy Paraordnanc ma hop-up w stylu Marui).Oszaleję, już zupełnie nie wiem, co kupić na boczną. :roll: [ Dodano: Czw 21 Wrz, 2006 ] W moim przypadku główny problem to nieszczelny magazynek.Kup maga albo zawory Marui i po problemie :P Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted September 21, 2006 Report Share Posted September 21, 2006 Oszaleję, już zupełnie nie wiem, co kupić na boczną. Rolling Eyes Kup Beretkę....ładnie strzela, przyjemny chłód metalu i ładny odgłos odciaganego kurka...:D a jak chcesz to zamek jest "czysty" i można na nim oryginalne oznaczenia wygrawerować...ja osobiscie spróbuje wyryć u grawernika napisy takie jak na PAMASie... Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 21, 2006 Report Share Posted September 21, 2006 No bo, bracie Talibie, problem jest tej natury, że za trzy stówy z hakiem (hak od 10 do 70 zł - zależnie od kursu dolara i humoru celników) mogę ściągnąć z HK nowiutką Bertę HFC (a i tak będę potem przecierał lufę po wierzchu papierem ściernym i kupował brązowe okładziny z KJW - jak będę miał kasę, to może przez gościa z Arnie's sprowadzę oryginalne okładziny do TM'owskiej wersji Biohazard). I teraz pytam wszystkich wokół, czy lepiej nową wersję KJW, czy tego HFC'ta. Quote Link to post Share on other sites
Talib Posted September 21, 2006 Report Share Posted September 21, 2006 HFC beretki nie widziałem, dlatego sie na jej temat nie wypowiem... ale KJW IMO jest bardzo ciekawą pozycją, zwłaszcza te z HU regulowanym.... Kulki śmigają szybko, szybciej niż w wersji z ABS i bez reg. HU (wiem, bo miałem) ale Westie, wybór należy do Ciebie.... :D :D :D Quote Link to post Share on other sites
bubus Posted September 21, 2006 Report Share Posted September 21, 2006 Od tygodnia mam BERETTA M92F/M9 [KJW] FM kupiona w taiwangun.com Ponieważ to moja pierwsza zabawka asg nie mam porownania, ale napisze co nieco.. Wystrzelone ponad 2k kulek i 1l gazu (wiem.. wali mi.. :)) Celnosc naprawde dobra! Z dobrych kilkunastu metrow bez problemu trafia w dno puszki po piwku (no chyba ze wieje wiatr :)). Na jedno ladowanie gazem przy temp. 20 st. C wystarcza na ~50 kulek (2 mag.) Dzis wieczorem juz bylo chlodniej i po ~35-40 gazu juz brakowalo (ale dodatkowo to byla koncowka butli). Ani razu nie bylo syfonu.. pewnie jeszcze jest za cieplo na takie atrakcje :) Potwierdzam, jest regulowany HU (chociaz na stronie pisza ze nie ma). Gdy sie sciemni brakuje bialych kropek celowniczych (w sumie zaden problem, ale trzeba dorabiac). Najbardziej martwi mnie chyba zbyt szybkie zuzycie mechanizmu zabezpieczajacego spust (po sciagnieciu zamka element po prawej stronie obok kurka ma juz wyrazne wyzlobienie zewnetrznej czesci, wine ponosi zbyt waski element zabezpieczajacy w zamku). Moze to tylko "dotarcie", a moze po prostu zabezpieczenie bedzie sie sypac.. zobaczymy. Dodatkowo podczas zakladania zamka trzeba mu delikanie pomoc popychajc w bok tlok ze sprezyna powrotna.. nie spasowalo sobie.. Ogolnie jest piekny metalowy i ciezki :) Szkoda ze plaskik na rekojesci nie ma logo beretty :) no i zamek tez wymaga "poprawek estetycznych" u grawernika. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted September 22, 2006 Report Share Posted September 22, 2006 A jeszcze ktoś z weteranów w drugim topicu o M9 KJW stwierdził, że jeśli się tylko będzie regularnie czyściło i smarowało dyszę i cylinder, to klamka nie powinna odwalać żadnych hopsztosów. Więc teraz to już tylko problem natury finansowej - czy się bujać z paypalem, czy czekać na nową dostawę u Krakmana. (co ciekawe, u Gunnera M9 KJW jest droższe) Quote Link to post Share on other sites
kamileq Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Od tygodnia mam Berette M9 z KJW, wersja ABS+metal (tańsza, bez regulowanego hop upa). Jest to w sumie mój wstęp w świat ASG, trochę jeszcze wydałem na maskę, gaz oczywiście (powergas jakiś) i kulki. Śmiga miło, celność bardzo dobra, na polu testowane przy obecnych warunkach - dosyć zimno, jedno napełnienie przy ok. 10 st C to 35 kulek. Myślałem jednak, że faktyczny zasięg jest większy. Blow-back wspaniała sprawa, niestety na wersję full metal nie było już mnie stać, szkoda że tu jest plastikowy zamek, ale i tak w pomieszczeniu i na zewnątrz głośno strzela. Syfon się zdarzył jak był mrozik i przez okno chwilę strzelałem. Może teraz pytanie techniczne - gdzie to dokładnie trzeba smarować, mam jakiś specjalny smar silikonowy i czy trzeba coś uszczelniać? -- kamileq (Rzeszów) Quote Link to post Share on other sites
Szeregowy Piotr Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 hmm.. ja też jakis czas temu kupiłem berette M9 kjw i polecam tą replike jest w przystępnej cenie świetnie sie nadaje na broń boczną Polecam! :) Quote Link to post Share on other sites
frodo147 Posted February 12, 2007 Report Share Posted February 12, 2007 Mam małe pytanko do użytkowników tej broni ile potrafi wystrzelic kulek na green gazie 1000 ml ?? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 13, 2007 Report Share Posted February 13, 2007 Na bańce greena? Jezusie... Licz w tysiącach! Ja przez swojego Ingrama przepuściłem ładne 100 kilka magazynków na jednej butli... Quote Link to post Share on other sites
Piotrekpiast Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 (edited) Witam mam pytanie do posiadaczy Beretty M9 Full Metal z KJW ale ta wersja z regulowanym Hop-upem. Ile możecie wystrzelić kulek przy szybkim strzelaniu z repliki na jednym ładowaniu gazem ? bo ja 50-siąt a jak strzelam wolno miej więcej strzał 2-3 sekundy przerwy i następny stał to wychodzi mi koło 40-tu a czasem i mniej czy tak powinno być? Używam UltraAir Power Gas i strzelam w pokoju wiec temperatura jest koło 22-stopni. Edited February 23, 2007 by Piotrekpiast Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 To co napisałeś, to dość przyzwoity wynik. Quote Link to post Share on other sites
Piotrekpiast Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 Ale zastanawia mnie dlaczego jest taka różnica w ilości wystrzelonych kulek? Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 Taki urok gazówek. Ich osiągi i gazożerność zależą od temperatury i szybkości oddawanych strzałów. Przykład- Colt od TM- gdy się szybko strzela nawet jeden magazynek jest ciężko opróżnić, gdyż brakuje gazu. IMHO nie ma powodów do niepokoju. Quote Link to post Share on other sites
Piotrekpiast Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 Dzięki DaVID AntiTerrorist za odpowiedź ale u mnie jest akurat odwrotnie jak strzelam szybko to więcej kulek wypluje niż jak bym strzelał w odstępach 2-3 sekundowych i zastanawiam sie czy to normalne. Może mam już końcówek Gren Gazu wiec pewnie jutro po pracy podjadę po GG mam taki na oku http://www.taniemilitaria.pl/sklep/product...products_id=224 chyba nada sie do berettki Full Metal? albo coś takiego http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=552 ale troszkę martwi mnie ciśnienie panujące w tej butli bo 25 berów to sporo. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 Do full metali, z tego co wiem powinno się używać mocnych gazów (nie, nie pierdź do magazynka :D ). Być może masz problem z zaworkami. Czy gaz ucieka gdy naładujesz magazynek? Mimo wszystko to co piszesz i tak niezły wynik jest. Ciekawy jestem jak zachowuje się magazynek z gazem po kilku godzinach. Nie jest przypadkiem pusty? Pamiętaj żeby po zakończeniu strzelania psiknąć nieco gazu do magazynka. Ważne żeby nie był pusty. Z pozdrowieniami: DaVID AT Quote Link to post Share on other sites
Piotrekpiast Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 (edited) DaVID AntiTerrorist magazynek chyba nie puszcza bo zawsze zostawiam trochę gazu jak skończę sobie strzelać. Gdzieś na 6-eść strzałów i jak przychodzę z pracy następnego dnia i rzucam sie na giwerke żeby sobie postrzelać to w magu nadal panuje takie samo ciśnienie. Ale że mam psikać olejkiem po każdym strzelaniu to nie wiedziałem :???: Jak kupowałem Guna to słyszałem od sprzedawcy że mam psikać do niego po wystrzeleniu 20 magów. Co do magazynka to mam pytanko jeszcze czy mam psikać olejkiem na zaworki ten dolny i ten górny bo gdzieś tak czytałem? Myślę jeszcze nad przerzuceniem się na taki zestaw napędowy http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...products_id=552 tylko zastanawiam się czy ta berettka wytrzyma podwójne ciśnienie jakie panuje w takich butlach? Ps. DaVID AntiTerrorist bąki też czasem mam mocne i pod niezłym ciśnieniem więc może to być niezłym napędem ;-) :-P Edited February 25, 2007 by Piotrekpiast Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 (edited) Wygląda na to że wszystko jest w porządku;). Modele gazowe wymagają nieco więcej "pieszczenia". Dobrze by było jakbyś po każdym strzelaniu smarował replikę. Mozesz psikać silkonem właściwie większość rzeczy. Zaworki, zamek prowadnice. Co do napędu który podałeś- mój kolega stosował takie coś w swoim GLOCKu z plastikowym zamkiem i był zadowolony, przede wszystkim nieco taniej to wychodzi, choć trzeba zainwetować na początku. P.S.: Beretka powinna wytrzymać propan itp. gazy ale mieszanki gazów własnej produkcji ( :)), zbliżonej w składzie do butanu chyba nie wytrzyma :D Edited February 26, 2007 by DaVID AntiTerrorist Quote Link to post Share on other sites
Piotrekpiast Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 Właśnie postrzelałem sobie na nowym gazie "Toy Jack Top New Power Green Gas" który kupiłem po pracy i mogę powiedzieć, że jest chyba mocniejszy od Ultrair zielonego, ale trochę wali z niego propanem (ale to akurat mi nie przeszkadza) i zaobserwowałem że strzelając powoli ilość strzałów zwiększyła mi się do ok. 48 na jednym ładowaniu maga gazem 8) Więc jest tak jak na początku jak kupiłem guna. Pistolecik jest super nieźle kopie ale mam pytanie do posiadaczy tej repliki czy wam też ciężko chodzi bezpiecznik? Jak odbezpieczam berettke to ładnie i lekko ale z wyczuwalnym oporem bezpiecznik sunie w górę ale jak chce ją zabezpieczyć to strasznie o coś trze :???: Ps. Smarowałem miejsce gdzie bezpiecznik przechodzi przez zamek ale to nic nie daje. W środku w zamku jest on przykryty kawałkiem metalu który jest zamocowany na śrubkę, ale nie za bardzo chcę to rozbierać, chodź jak nie będzie innej możliwości to pewnie to zrobie. Ps2. DaVID AT Wielkie dzięki za rady z twojej strony na pewno pomogą mi w utrzymaniu pistoletu w przyzwoitym stanie 8) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts