Wraith Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 Ignorantia iuris nocet. Wizyta w nadleśnictwie' date=' konieczna.[/quote'] Mea culpa. Faktem jest, że to martwy przepis. Quote Link to post Share on other sites
agat Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 Jak wspominałem brak jakichkolwiek budynków bardzo zuboża rozgrywkę i możliwości scenariusza. :? Czy aby napewno zabuża?!?! Tego bym nie powiedzial!! Kwestia wyobrazni i dobrego scenariusza!! :) Do bunkrów i silosu mozna wchodzic!! Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 Faktem jest' date=' że to martwy przepis.[/quote'] Żebyś się nie zdziwił kiedyś. Ja przerabiałem. Zresztą ciężko nie zauważyć/przymknąć oko na 50 samochodów, prawda? Quote Link to post Share on other sites
Fizia Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 Witam , Ja tylko powiem że fotki "silosów" to schrony przeciw lotnicze dla ruchomych wyrzutni rakiet Balistycznych rozmieszczone na trasie ich przejazdu A fotki drugich "bunkrów" to schrony bojowe ale może się czepiam :D Pozdrawiam , Fizia Quote Link to post Share on other sites
agat Posted September 14, 2006 Report Share Posted September 14, 2006 ok moze byc jak piszesz ;)!! Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Nasze kontakty z nadleśnictwem wyglądały strasznie. Po prostu nadleśnictwo nie chce aby ktoś chodził po lasach, gdzie wciąż leży mnóstwo niewybuchów. A to, że upilnować nie może - to już inna sprawa. [ Dodano: Pią Wrz 15, 2006 12:59 pm ] Jak wspominałem brak jakichkolwiek budynków bardzo zuboża rozgrywkę i możliwości scenariusza. :? Czy aby napewno zabuża?!?! Tego bym nie powiedzial!! Kwestia wyobrazni i dobrego scenariusza!! :) Do bunkrów i silosu mozna wchodzic!! Moim zdaniem - napewno. Nie ma w pobliżu ani rzeki, ani nic podobnego co mogło by dzielić teren. Prawda wygląda tak, że jest to bardzo mały, ciekawy kompleks, który znajduje się w samym środku dupy. Ot - nudny, płaski las. Przypomnę też, iż współczesna wojna toczy się głównie w mieście. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Zaiste, współczesna wojna jest kluczowym argumentem przy rozważaniach o lokalizacji imprezy AS. :wink: Pośmiali się, to teraz poważnie. Istotnie, różnorodny i odpowiednio duży teren jest jednym z czynników rzutujących na jakość rozgrywek. Jednak nawet najwspanialszy obiekt nie pomoże, jeśli organizator nie ma pojęcia o organizacji imprez i gier AS lub też ma to zwyczajnie w dupie. Symptomatyczne w tym kontekście jest to, iż np. w Mikstacie dało się bawić - całkiem nieźle - bez "rzeki, ani niczego podobnego" i mimo, że terenem był "nudny, płaski las". Niebagatelną rolę odgrywa także kwestie bezpieczeństwa. Oczywiście możemy też bawić się wśród walących się budynków, i biegających wokół cywili. Niewątpliwie bardzo pomoże to w kreowaniu klimatu "współczesnego konfliktu zbrojnego toczącego się w mieście". Reasumując - kwestią nie jest teren, lecz pomysł na jego wykorzystanie. Jest wiele czasu, można więc zastanowić się nad także takim aspektem sprawy jak ew. zmiana lokalizacji. Jednak kluczowym jest nie miejsce, a pomysł i sposób przeprowadzenie imprezy. Może tym razem warto byłoby postarać się o coś więcej niż dotychczasowe: My z synowcem na czele i jakoś to będzie... A do tego potrzebny jest zdecydowany i kompetentny organizator, a nie sejmik za pomocą forum. Dlatego zastanawia mnie po w ogóle co ta dyskusja. Jeśli ktoś chce podjąć się organizowania imprezy i czuje się na siłach, niech to robi, ew. zwracając się o pomoc czy opinię w konkretnych sprawach. Jeśli nie, to czemu ma służyć ten watek , założony na rok przed imprezą i pozbawiony choćby zarysu jakichkolwiek konkretów. Po co? Czy aby nie po to aby rozmyć pewne kwestie? Bo do tego się to będzie sprowadzało, wraz z przyrostem ubitej tu piany. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted September 15, 2006 Report Share Posted September 15, 2006 Wypowiedź Kuby winna stanowić zakończenie pewnych kwestii i czekanie na konkrety. Quote Link to post Share on other sites
Szczepi Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 nie chce mi sie cytowac Agata ale napisze kilka rzeczy. Przy okazji przebywania w Bornym udalismy sie do wyzej wymienionego miejsca w Brzeznicy i kilka moich spostrzezen. 1. Turysci- sa bo spotkalismy i ludzie wiedza o tym miejscu. Juz nie mowie ze jest zaznaczone dokladnie na mapie turystycznej i nawet fotka w niej tez jest :) Wiec jak widza zdjecie silosa to naprawde chca to zobaczyc. 2. teren jest rozlegly ale nie ogromny choc nie ukrywam ze bardzo kuszacy. 3. Wydaje mi sie ze nadlesnictwo nie bedzie zadowolone chocby wlasnie ze wzgledu na te ostrzezenia. 4. W srodku w bunkrach nie bylem ale Will byl i chyba nie jest tam do konca bezpiecznie jesli chodzi o impreze zmasowana. Kwestia tylko zeby znalazl sie jakis konkretny organizator z pomyslem, ktory pojedzie zobaczy, podejmie decyzje i ewentualnie zrobi co nalezy Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted September 16, 2006 Report Share Posted September 16, 2006 4. W srodku w bunkrach nie bylem ale Will byl i chyba nie jest tam do konca bezpiecznie jesli chodzi o impreze zmasowana.Szczepi, wszystkie bunkry niestety zostały zasypane. Teraz są tam tylko małe schrony i ten silos. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Rataj Posted September 17, 2006 Report Share Posted September 17, 2006 no nie sa zasypane da sie do nich wejsc bez wiekszych problemóhttp:// tylko zeczywiscie do najbezpieczniejszych to nie nalezy w srodku jest ciemno nie ma drabin wszystko rozebrtane. Tak wogole to nie bardzo rozumiem czemu rezygnowac z Kołomina :-/ duzo ciekawszy teren a cywili przeciez można sie pozbyć poprzeż odpowiednie załatwienie sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Kuba Posted September 17, 2006 Report Share Posted September 17, 2006 Boże a Wy dalej swoje... Tak wogole to nie bardzo rozumiem czemu rezygnowac z Kołomina :-/ duzo ciekawszy teren Nie bardzo rozumiem po co w ogóle dyskutować nt terenu' date=' skoro są ważniejsze kwestie. Do zrobienia - nie sejmikowania. cywili przeciez można sie pozbyć poprzeż odpowiednie załatwienie sprawy. Tak - sądzisz, że skoro poprzednio nikt z tzw. organizatorów, nigdy nie potrafił tego załatwić, to teraz przytrafi się cud? Zresztą kto by się przejmował - dostaniesz w zamian piękną, całoroczną, wioskę ASG. W odpowiednim czasie zostanie przedstawiony plan koncepcyjny ( przedstawie go na forum )' date=' który to mam nadzieje zostanie wzbogacony i uzupełniony koncepcjami środowiska ASG. (...) Nad realizacją obejmie patronat grupa odpowiedzialna za całość! Taką mam koncepcję... [/quote']Może więc poczekać należy na ów "plan koncepcyjny" (cokolwiek to znaczy) - potem zaś dodawać sugestie własne. Kwestie tego dlaczego w braku ww. pojawił się ten wątek, co oznaczać ma slowo patronat, co ma wspólnego z osobami odpowiedzialnymi i odpowiedzialnością, jakie ma być tego przełożenie na praktykę, etc. pozostawiam inteligencji interlokutorów i czytelników. Ale póki co, być może należałoby się zastanowić nad zamknięciem wątku do czasu pojawienia się konkretów. Bo znów będzie masa piany, zero treści i ogólny burdel (mam na myśli forum, o innych zdarzeniach prorokował nie będę ). Pozdrawiam KZ Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted September 18, 2006 Report Share Posted September 18, 2006 1. Okopy tego typu jest ich cała masa na całym terenie bazy http://img144.imageshack.us/my.php?image=okoppe3.jpg http://img144.imageshack.us/my.php?image=okop2xt5.jpg A czy baza nadal podzielona jest na sektory odgrodzone płotem ?? 2. SIlos na terenie bazy tylko jeden http://img222.imageshack.us/my.php?image=siloszi1.jpg http://img222.imageshack.us/my.php?image=silos2ml7.jpg Nie silos, tam remontowano wozidełka do rakiet. 3. Bunkry 2 bunkry tego rodzaju wraz z podziemiami po bokach bunkrow rampy fundamenty http://img95.imageshack.us/my.php?image=bunkierbi1.jpg Tutaj trzymano rakiety, bardzo fajne obiekty. Widzę że wszystkie wartownie, garaże i bloki mieszkalne zrównano z ziemią? Dziwne było tego więcej i bardziej ciekawsze, to było niż Gródek. Grodek stoi a to rozebrano :/ Był tam jeszcze areszt, oczyszczalnia scieków, kuchnia i stołówka - jak byłem ostanim razem były w lepszym stanie niż budynki z Gródka - stoi to jeszcze ? Czy poszło na cegły wraz z resztą budynków? Quote Link to post Share on other sites
agat Posted September 18, 2006 Report Share Posted September 18, 2006 Budynki sa tylko te ktore widac na fotach nic wiecej nie ma rozkradzione, zniszczone, zrownane z ziemia!! Niestety jedyne pozostalosci po ogrodzeniu to gdzieniegdzie resztki drutu kolczastego i nic wiecej! Quote Link to post Share on other sites
ZBYL - MORDULEC Posted September 18, 2006 Author Report Share Posted September 18, 2006 Ja jednak pozostaję wciąż przy pierwotnym planie, aczkolwiek należy pomyśleć nad nowymi perspektywami. Jeśli "da się załatwić" to załatwcie pozwolenia i całą resztę... Tymczasowo pozostajemy na ziemi! Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Po rozmowach 24th MEU doszliśmy do wniosku, że nie będziemy organizować 4 edycji zlotu w Kłominie. Oczywiście w Bornem będziemy - i to pewnie już 2 tygodnie przed zlotem. Będziemy organizować też jakąś dłuższą strzelankę ze scenariuszem i zamierzamy zaprosić kilka ekip, odbędzie się ona jednak prawdopodobnie na poligonie, z racji tego że na dniach zmieni się burmistrz Bornego Sulinowa. Oznacza to, że nie będziemy mieli już tam wystarczająco dużych "pleców" aby zdobyć pozwolenie na uzyskanie Kłomina do rozgrywek. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted November 24, 2006 Report Share Posted November 24, 2006 A wiec jak "da sie zalatatwic" i beda konkretne informacje, to my sie tez chetnie pojawimy i wprowadzimy troche zamieszania. (jesli orzymamy zaproszenie) Quote Link to post Share on other sites
Deepthroat Posted November 24, 2006 Report Share Posted November 24, 2006 Jeżeli dostane zaproszenie to też się stawie !! Może nas sporo nawet przyjechać !! Quote Link to post Share on other sites
combat Posted December 7, 2006 Report Share Posted December 7, 2006 COMBAT - TEAM również zgłasza swoją gotowość :-P Quote Link to post Share on other sites
ZBYL - MORDULEC Posted January 14, 2007 Author Report Share Posted January 14, 2007 Przykro mi się wycofać ale cóż, jestem z moją jednostką i niestety nie gramy solo. Organizacja spotkań w Bornem ( zlot ) jest niestety obarczona zbyt wielkim ryzykiem, obowiazkami i niewymierną wdzięcznoscią. W zamian postaramy się dobre strzelanie... Quote Link to post Share on other sites
nep2n-MORS Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 mamy maj i zednego info na temat zlotu .nalezy rozumiec ze nieznalazl sie nikt chetny zeby to zorganizowac ??i impreza sie nie odbedzie ? Quote Link to post Share on other sites
EyraCk Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=30450 http://www.majowkazairsoftem.fora.pl/ Zlot się odbędzie ma być 400 osób zapisy już dawno się skończyły więc już raczej się nie załapiesz;] Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Neptunowi raczej chodzi o normalną wersję zabawy w Borne w okresie urlopowym a nie w Maju. Quote Link to post Share on other sites
nep2n-MORS Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 dzikki ma racje ,chodzi mi o zlot asg polaczony ze zlotem pojazdow militarnych w lato. Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Tym bardziej że "majówka w Bornem" odbywa się już nie pierwszy raz i zdecydowanie jest to całkiem coś innego. Neptun: z mojego punktu widzenia, z wielu miejsc w Polsce jest tam debilny dojazd, ale faktycznie mógłby się ktoś znaleźć. Inna rzecz: PRZYNAJMNIEJ TYLE, że można się umówić w kilka osób żeby przyjechać na tydzień wczesniej i cokolwiek przygotować. Albo aby nikogo nie pogrążać, może faktycznie umówimy się na "spotkanie" (nie zlot, więc bez oficjalnych organizatorów czy innych kozłów ofiarnych) w Bornem na zlocie pojazdów militarnych. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts