PAT_Zamrok Posted July 19, 2003 Report Share Posted July 19, 2003 Szkoda że w dziale "Warsztat" na wmasg nie ma schematu jak zrobić tłumik we własnym zakresie :cry: Może jakiś majsterkowicz mógłby coś takiego zrobić i zamieścić to w tym dziale Quote Link to post Share on other sites
nonejm Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Niedlugo bedzie takie HOWTO na AX... Nie wiem czy juz go tam nie ma... Kolega Tumor juz zrobil tlumik metoda halupnicza, kosztowalo go to troche jezdzenia po miescie i 70 zl z czego 50 zl kosztowala przejsciowka z gwintu lewo na prawoskretny albo odwrotnie.... W kazdym razie tlumik nie wiele kosztowal, a bardzo fajnie wyglada i rzeczywiscie wycisza :) (jak to tlumik) Pozdro nonejm Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Niedlugo bedzie takie HOWTO na AX...Nie wiem czy juz go tam nie ma... Kolega Tumor juz zrobil tlumik metoda halupnicza, kosztowalo go to troche jezdzenia po miescie i 70 zl z czego 50 zl kosztowala przejsciowka z gwintu lewo na prawoskretny albo odwrotnie.... W kazdym razie tlumik nie wiele kosztowal, a bardzo fajnie wyglada i rzeczywiscie wycisza :) (jak to tlumik) Pozdro nonejm tylko znosi na prawo co utrudnia celowanie z wykorzystaniem standartowych przyrzadow celowniczych ... jak by temu zaradzic? Quote Link to post Share on other sites
Reptile Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Spróbuj używać cięższych kulek (Swojego czasu jak miałem mp5sd3 to pomagało :)) Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Spróbuj używać cięższych kulek (Swojego czasu jak miałem mp5sd3 to pomagało :)) tzn. moje rozwazania sa teoretyczne, bo to Tumorowi znosi przy tlumiku - samorobce :) nie wiem, jakich kulek uzywa... Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 waga kulek nie ma znaczeniu jezeli to znosi na prawo, prawdopodobnie ma krzywo ten tlumik :wink: Quote Link to post Share on other sites
Reptile Posted July 20, 2003 Report Share Posted July 20, 2003 Zjawa wlasnie ze ma, biale kulki sd3 z tlumikiem znosila mi lekko na lewo a bez tlumika lecialy prosto, za to z kompozytu z tlumikiem lecialy prosciutko :] Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted July 21, 2003 Author Report Share Posted July 21, 2003 na stronce http://www.snajper.prv.pl/ jest kilka schematów tłumików do markerów paintballowych tylko jak to by sie miało w odniesieniu do replik ASG bo podobno orginalne sklepowe tłumiki zbudowane są nieco inaczej :? Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted July 22, 2003 Report Share Posted July 22, 2003 Zamrok przedewszystkim kaliber :wink: No ale to już wiemy. Zrobienie tłumika nie jest aż tak trudne. Jeśli jest dostęp do gwintów (żeby nakręcić na lufę) i 6 mm rurki. Wszystko to wystarczy włożyć w ładną obudowę (najczęściej grubszą rurę :D ) pomalować czarną farbą w spry'u i mamy tłumik. Sam kiedyś zrobiłem sobi tak głumik ale był zrobiony z opakowania od pusssssz'a no i wyglądał całkiem miło. Niestety nie bawiłem się aż tak żeby mieć wszystkie ładne końcówki gwintowane tylko nakładałem go na tłumik płomienia. Problem był w tym, że cały czas był minimalnie krzywy przez to, że był na tłumiku płomienia (co wogóle nie miało wpływu na osiągi ale mnie irytowało) to go rozpieprzyłem :D bo się zdenerwowałem. Pozdrawiam Lukzari. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted July 22, 2003 Report Share Posted July 22, 2003 Zjawa wlasnie ze ma, biale kulki sd3 z tlumikiem znosila mi lekko na lewo a bez tlumika lecialy prosto, za to z kompozytu z tlumikiem lecialy prosciutko :] Niby jakie prawa fizyki na to pozwalają. Masa kulki nie ma prawa skrecic jej toru lotu. Najwyzej leci blizej badz dalej ale nie na boki, litosci czlowieku. Najwyrazniej testowales w roznych warunkach, przy innym wietrze, albo ten tlumik miales naprawde krzywy. 8) Nie wcisniesz mi ze ciezsze kulki skrecają na boki :lol: Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted July 22, 2003 Author Report Share Posted July 22, 2003 Lukzari mi chodzi o tłumik który żeczywiście tłumi bo sposób jaki podałeś nie jest niczym innym jak przedłużeniem lufy :wink: Quote Link to post Share on other sites
Reptile Posted July 22, 2003 Report Share Posted July 22, 2003 Ee, no moment kompozyt jest ciezszy od bialych :P Zjawo Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted July 22, 2003 Author Report Share Posted July 22, 2003 GuNNeR a jakie odległości między pierścieniami dawać ? A może wogóle olać pierścienie i umieścić jednolity wkład ? A może lepszy efekt bedzie dając zamiast gąbki pierścienie metalowe ? właśnie tego typu żeczy mnie ciekawią i może ktoś ze sceny ASG ma jakieś doświadczenia związane z wykonaniem swojego tłumika :?: chętnie bym usłyszał jakie efekty przyniosły ich próby Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 29, 2003 Report Share Posted August 29, 2003 Ja bede chyba robił tłumik. Tyle ze to bedzie chyba wprost na lufe wewnętrzną. Na razie jeszcze nic nie jestem w stanie powiedziec Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted September 2, 2003 Report Share Posted September 2, 2003 Oto mój wstępny projekt - tłumik na gołą lufe wewnętrzną. Co o tym sądzicie ? Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted September 2, 2003 Report Share Posted September 2, 2003 Jakiej długosci tłumik przeważnie stosuje się do mp5 :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 3, 2003 Report Share Posted September 3, 2003 przewaznie jak ktos potrzebuje MP5 z tlumikiem to bierze MP5SD :D :D :D a na serio to nie tylko dlugosc, ale tez (a moze przede wszystkim) srednica jest wazna jak dasz 4-5 cm srednicy i ok 20 cm dlugosci bedzie ok Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted September 3, 2003 Report Share Posted September 3, 2003 ZAMROK podaj mi e-mail to przesle ci chemat ktory otrzymalem od jednego maniaka ASG za co mu bardzo dziekuje szczegolowo jest opisane co i jak :!: :wink: Quote Link to post Share on other sites
PAT_Zamrok Posted September 5, 2003 Author Report Share Posted September 5, 2003 Schemat jest wpożo tylko brakuje w nim jednego-średnicy otworu wylotowego. Quote Link to post Share on other sites
piotrek44 Posted August 28, 2007 Report Share Posted August 28, 2007 też mogę prosić o schemat szczot@vp.pl Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted August 29, 2007 Report Share Posted August 29, 2007 O ja pierdziu O_o 4 lata! Quote Link to post Share on other sites
sadowski25 Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Gratuluje odgrzewania stareg okotleta :P Jeden odgrzewany schabowy RAZ ! Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted August 30, 2007 Report Share Posted August 30, 2007 Stary ale jary, może by ktoś (jeśli jeszcze posiada) zapodał schemat tłumika tu na forum ? A co myślicie o zakupie tego szitu http://allegro.pl/item230521445_tlumik_do_...uble_eagle.html wyjęcie ze środka cokolwiek tam jest ( a pewnie nie ma ) i wsadzenie czegoś dobrze pochłaniającego dźwięk. No i tu właśnie moje pytanie, co by tam wsadzić, bo szkoda czasu i roboty na bawienie się z rurkami, skoro można prościej i taniej :-F . Myślałem o jakimś silikonie albo gąbce wygłuszającej ? :twisted: PZDR Quote Link to post Share on other sites
pav Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 (edited) To są linki do małego przewodnika jak wykonać tani tłumik. http://bibainfo.pl/pub/89.228.132.180/2007...ojekt%20pav.jpg http://bibainfo.pl/pub/89.228.132.180/2007...20asg%20pav.jpg Powodzenia Edited September 9, 2007 by pav Quote Link to post Share on other sites
boychristo Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Wszystko fajnie, ale to atrapa tłumika, bo on nie tłumi, nie ma materiału tłumiącego. Polecam www.rgsa.prv.pl / artykuly . Tam jest instrukcja do prawdziwego tłumiącego Silencera który spełnia swoją funkcję(sprawdzone) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts