thor_ Posted November 29, 2006 Report Share Posted November 29, 2006 Aaa to przepraszam zweryfikuję poglądy ;) zabawka Margolin na 25m a P-83, Beretta M9, DesertEagle.50 na 10 meterków ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Thor, taka jest prawwda. Margolin to broń sportowa i strzela się nią precyzyjnie na duże odległości. Z broni bojowej nie strzela się w praktyce na odl. większe niż 10m, no w skrajnych wypadkach 15m. Owszem, są konkurencje sportowe z pistoletu centralnego zapłonu, ale to jest sport. W boju na większe odległości bierzesz pm'a albo kbk. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Albo granat :D Prawda jest taka że wszystko zależy od sytuacji, czasu i umiejętności. W pewnych sytuacjach faktycznie strzelac się będzi ena max10 metrów ale w innyhc moze się zdażyc potrzeba strzłau na 25 metrów a może i na 50. Myślę że "duże" pistolety kal. 9mm i "większe" nadają się do skutecznego strzelania na 50 metrów oczywiscie poza sytuacjami "stresu bojowego" ;) Quote Link to post Share on other sites
Dundee Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 (...)piszą, że jego taktyczny zasięg rażenia wynosi 150m, więc trochę więcej niż pisałeś ogólnikowo o tego rodzaju broni. Jak się to ma do rzeczywistości? Czy naprawdę ma on taki zasięg?(...) Tak, tylko że ja nie pisałem o taktycznym zasięgu rażenia tylko o przeznaczeniu. Rozwijając jednak temat: taktyczny zasięg rażenia kbkAKM wynosi 1000m ponieważ do tej odl. wyskalowane są otwarte przyżądy celownicze jednak praktyczny jest na odcinku 150-200m przy założeniu że ogień prowadzimy krótkimi seriami. Powyżej 200m, strzelając pojedyńczym bez optyki też da się trafić w sylwetkę celu (ale jeżeli nie zrobisz tego za pierwszym razem to strzelając poraz kolejny tylko niepotrzebnie zdradzasz własne pozycje, narażając siebie i innych) Podobnie jest w przypadku pmów. Tak jak szybkostrzelność praktyczna różni się od teoretycznej, tak i taktyczny zasięg rażenia prawie nigdy nie idzie w parze z zasięgiem praktycznym. (...)Myślę że "duże" pistolety kal. 9mm i "większe" nadają się do skutecznego strzelania na 50 metrów(...) ...cóż, w niektórych jednostkach WP do dzisiaj "drużyny wiertarek" strzelają zadania na odl. 50m używając pm98, pm84, a nawet pm63 i to z dobrym wynikiem :wink: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 No i Dundee pięknie, slicznie i konkretnie pokazał sedno ;) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted November 30, 2006 Author Report Share Posted November 30, 2006 Dzięki za odpowiedzi. Sorka, że zadaję może lamerskie pytania, ale niestety nie jestem fachowcem, i tylko tak mogę zdobywać jakąkolwiek wiedzę. Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica celności miedzy "wiertarką" a np. mp5, czy innym pistoletem maszynowym tego typu, tj z magazynkiem przed kabłąkiem spustu? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Miejsce umiejscowienia magazynka nie ma żadnego wpływu. No, może mały - na wyważenie broni. Chodzi głównie o zasadędziałania. UZI jest pm'em strzelającym z zamka otwartego z zamkiem swobodnym. MP5 strzela z zamka zamkniętego z zamkiem półswobodnym. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Czyli po prostu UZI bardziej się trzęsie niż MP5 w czasie strzelania ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 No na prosty thorowy rozumek tak to można powiedzieć ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 :P Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted November 30, 2006 Author Report Share Posted November 30, 2006 No ja rozumuje to w ten sposób jak Thor ;) A gdyby zarówno mp5 jak i UZI strzelały sztywno do czegoś przymocowane (nie wiem czy istnieje w praktyce taka możliwość) to byłaby różnica skupień pocisków z obu broni? Jeśli tak, to w czym oprócz "trzęsienia" tki w nich różnica w użyciu? Quote Link to post Share on other sites
rucznoi Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 taka że uzi jest produkowane przez izrael a h&k mp5 przez niemców/amerykańców a co za tym idzie różnią się jakością wykonania, myśleże mp5 wygrałoby Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 Nie no tym tekstem to mnie zabiłeś Waść ;) Jeżeli umocujesz obie giwery w czymś co z jednej strony nie uszkodzi ich i nie wpłynie na działanie ich mechaniki a z drugiej uniemożliwi im jakikolwiek ruch to na odległościach do 50 metrów powinny mieć takie same wyniki. Tyle że takie unieruchomienie jest w praktyce niemożliwe. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2006 Report Share Posted November 30, 2006 A gdyby zarówno mp5 jak i UZI strzelały sztywno do czegoś przymocowane (nie wiem czy istnieje w praktyce taka możliwość) to byłaby różnica skupień pocisków z obu broni?Na sztywno? Jak? Przyspawasz do wieży Eifela? Imadła rusznikarskie mają amortyzacje, żeby nie uszkodzi broni i imadła. Strzelanie z broni zapoartej na sztywno może spowodować szybsze zużycie. Jeśli tak, to w czym oprócz "trzęsienia" tki w nich różnica w użyciu?Długość lufy, różnia między strzelaniem z zamka zamkniętego i otwartego. taka że uzi jest produkowane przez izrael a h&k mp5 przez niemców/amerykańców a co za tym idzie różnią się jakością wykonania, myśleże mp5 wygrałoby:lol: Pierdolicie Hipolicie... No przecież te Tavory i Merkavy czy Jerycho to taki złom, Żydzi się wogóle na uzbrojeniu nie znają... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 1, 2006 Report Share Posted December 1, 2006 Nie wspominająć, ze MP5 są też produkowane np. przez Turków :) I z tego co czytałem, bardzo lubią się zacinać, hehe :) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted December 2, 2006 Author Report Share Posted December 2, 2006 Aha, dzięki :) Co do umocowania broni na sztywno-była to tylko czysta teoria, ale dzięki za konkretne wytłumaczenie. Foka-na Twojej stronie przeczytałem, że powstały werasje Uzi strzelające ogniem pojedynczym z zamkna zamkniętego. Jaki wpływ ma ta zmiana na celność pistoletu? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 2, 2006 Report Share Posted December 2, 2006 Ma wpływ dodatni, ale bynajmniej nie to że broń jest samopowtarzalna. Pomyśl trochę... a najlepiej przeczytaj co to oznacza że broń strzela z zamka otwartego lub zamkniętego - wtedy poznasz odpowiedź na swoje proste pytanie. Albo w momencie ściągnięcia spustu masz opóźnienie i przemieszczjącą się gwałtownie masę zamka, albo nie. Zgadnij jak to wpływa na celność... Dlaczego Wy Ludzie tak o wszystko pytacie skoro macie Google? ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted December 2, 2006 Author Report Share Posted December 2, 2006 Wiem czym sięróżnią te zasady działania (mniej więcej ;) -i dlatego na forum staram się poszerzać zakres swej wiedzy). I nie pytałem o wpływ tego, że broń jest samopowtarzalna, tylko tego, że strzela z zamka zamkniętego w trybie ognia pojedynczego... Bo w ogniu ciągłym nadal strzela z zamka otwartego, jak pisał ktoś wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
kamik Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 A ja mam takie pytanie, czemu na niektórych filmikach na youtube uzi strzela szybciej a gdzie indziej wolniej? :???: Tutaj na początku tnie szybko, a podczas drugiego strzelania wolniej; http://www.youtube.com/watch?v=fYoQM1T6Gkc...feature=related Tutaj też na innych filmikach jest inaczej pokazane; http://www.youtube.com/watch?v=h9Khq7x2ax4...feature=related Odpowiedzcie mi bo nie wiem o co chodzi w tym. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Z ostatniego filmu wynika, że są to dwie różne wersje, jedna na 9mm, druga na .22 LR. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Full-auto Uzi demo in 9mm and 22LR A w trzecim filmie to są ujęcia w zwolnionym tempie. :lol: ;) Quote Link to post Share on other sites
kamik Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 no w ostatnim jest normalnie i w zwolnionym tempie :-P W tym pierwszym te różnice najlepiej widac. Quote Link to post Share on other sites
Boszcz Posted August 24, 2009 Report Share Posted August 24, 2009 Dodam tylko szczegół: Glauberyt wz98 odległość 75m, popiersie ludzika w skali 1:1. Każdy strzał (ogień pojedynczy!) trafia bez najmniejszego problemu. Z autopsji. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 No ale to zupełnie normalne. Jakbyś to powtórzył na 150 metrów już by było się czym chwalić. Quote Link to post Share on other sites
Boszcz Posted August 25, 2009 Report Share Posted August 25, 2009 (edited) Z miłą chęcią - wytłumacz to panienkOM za "Sz.Gen." ;D Edited August 25, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts