xxxFENCExxx Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 Nie było piękniejszego modelu jak rkm wz.28: No i niedługo Inokatsu wypuści BAR-a - będzie baza do konwersji. Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 Sporo tutaj o Berylu ale spójrzcie na to z innej strony: Zapewniam Was że ponad 80% ludzi na świecie nawet nie zastanowi się nad tym co to za broń i nazwie ją kałachem, pozostali gdy się zorientują to pomyślą... a ci Polacy to niczego własnego nie mają tylko Ruskie im licencję sprzedały i fabryki pozostawiły bo to mało wybitny kraj więc robią podróbki i przeróbki. Wiem że macie inne zdanie ale tak pomyśli ktoś poza naszym krajem. Beryl zawsze będzie polskim kałachem. Wiem że wz.28 wzoruje się na Browningu ale przynajmniej nie jest pospolity. [ Dodano: Pon Lis 13, 2006 1:38 pm ] Dodam że jeśli miałbym wybierać coś innego niż wz.28 to pozostaje RAK i Mors. Ale brzydkie i niechwytliwe więc firma na to nie pójdzie. Jak znam życie zaprzepaścimy szansę i zostaniemy krajem post kałachowym. Przeciętniakiem uzbrojenia Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 wojt-as zapomnialeś o karabinie Marioszki Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 Nie wiem co to za produkt... wiem że było sporo prototypów i karabinków ale to nie AEG'i a Mors nie był już prototypem ale nie zdążył wystąpić w większej ilości Quote Link to post Share on other sites
sadowski25 Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 A moze tak zgłosić kbkm wz. 2003 ?? Więcej tutaj :) Kliknij Mnie! To Rokaz! Quote Link to post Share on other sites
zawodowiec777 Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 ja jestem za Berylem bo to najbarziej znana produkcja polska Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 Wojt-as kbk Marioszki wyprodukowano w kilkuset sztukach. Elektryka można było by z niego zrobic (na zasadzie bebechów z m-14). A co do kbkm wz 2003 to prototym i zdaje się ze to ma sie nazywac UKM 2003. Wygodniej byloby wykonać (jako broń istniejącą i występującą na uzbrojeniu naszej armii) UKM 2000 D albo P. Quote Link to post Share on other sites
sadowski25 Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 No skoro UKM 2000 to ja bym był za wersją C lub D :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 c?? cyba ze masz czołg to tak Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 Nie mogę tego wygrzebać więc chyba ten karabinek nie jest zbyt znany. Tak naprawdę to nie możemy się niczym pięknym a zarazem oryginalnym pochwalić. Ale jeśli polskie to polskie a nie postradzieckie. Pewnikiem weźmie górę opcja tych którzy chcą sobie kupić Beryla a nie pozostawieniu w świecie ASG polskiego akcentu. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/piec...z38M/index.html o kbk Maroszki mnie chodziło (czemu i dodałem nie wiem) Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 chyba Maroszka.... UKM 2003 ?a co to?UKM- uniwersalny karabin maszynowy... a RKM wz.2003 to rozumiem bo to ręczny karabin maszynowy... [ Dodano: Tue 14 Nov, 2006 ] btw jedne z chłopców na tym forum zrobił karabin Maroszka z Shohotguna i wyglądało kapitalnie...[lufa samoróbka okładziny też reszta shotgunowskie)!!brawo dla tego pana! Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 a wz38 to rozumiem ale to niestety kbk samopowtarzalny więc odpada a szkoda. Ktoś na początku wspomniał o Błyskawicy i to chyba broń która najlepiej charakteryzuje polską historię. Hybryda zagranicznych wzorów, polskiej pomysłowości i wieloletniej walki podziemnej no i znana w polsce marka i tutaj nie ma pomyłki ze stenem a już wogóle nie będzie typowego tekstu na Beryla o Kałach ale fajny... a Polak na to "dokręciłem pare śrubek" i mamy narodową broń... chłe, chłe, chłe. Da eto nasza maszynka. Tak rzuciłem propozycję ponownej ankiety ale to nie ma sensu i tak będzie Kałach... eee Beryl. Jeśli Polak nie ma świadomości narodowej to nie liczę że G&G ma ją za nas. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 Polak nie ma świadomości narodowej to nie liczę że G&G ma ją za nas. Wojtas co Ty bredzisz...nie skomentuje nawet tego! Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted November 14, 2006 Report Share Posted November 14, 2006 ... a w G&G najpierw będą długo szukac Polski na mapie a potem jak zwykle nas oleją .... :? Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 16, 2006 Report Share Posted November 16, 2006 Napewno wskaże im to miejsce jakiś pakowacz z lini. A pewnikiem nas oleją, szukają propozycji z każdego kraju, przeanalizują rynek i jeśli będzie się to opłacać to wyprodukują taki model. Ale temat do dyskusji jest. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Schabek Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 Absolutnie Beryl. Quote Link to post Share on other sites
sabat Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 a ja bym nie chciał nic polskiego... wolałbym żeby zrobili MR-C Quote Link to post Share on other sites
wojt-as Posted November 22, 2006 Report Share Posted November 22, 2006 a ja bym nie chciał nic polskiego... wolałbym żeby zrobili MR-C johny89 tutaj ja też nie będę komentował. Quote Link to post Share on other sites
starszy szeregowy Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 ile jest osób,tyle pojawić sie może pomysłół na replikę... ja obstawiam pm 98 glauberyt i tantala Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 aleś dinozaura odkopał... Quote Link to post Share on other sites
Walduś_18 Posted February 5, 2007 Report Share Posted February 5, 2007 (edited) tak przeczytałem wszystko i doszedłem do wniosku, że większość na tym forum jest za Berylem, więc w głosowaniu na pierwszym miejscu wypada BERYL a później GLAUBERYT PM-98, więc jednogłośnie, głosowanie wygrywa BERYL <bezradny> :P Edited February 5, 2007 by Walduś_18 Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted February 5, 2007 Report Share Posted February 5, 2007 Ale istnieje jakakolwiek mozliwosc iż takiego BERYLA zmachaja?? Bo to fajna sprawa by była!!;) Quote Link to post Share on other sites
cooler404 Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 (edited) hmm... ciekawe określenie - "zmachać beryla" :mrgreen: Edited February 7, 2007 by cooler404 Quote Link to post Share on other sites
Dragunow Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 200 post<lol> To ma byc Polska broń z akcentem na Polska czy moze byc np. sowiecka używana przez Polaków! PPsH 'a hmmmmmmm Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts