poldeck Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 Nie wiem gdzie masz małe kolczaste zwierzątka w karabinie ale wiem, że język spustowy :-P jest taki sam. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 Z własnego doświadczenia powiem, że przy mocniejszej sprężynie i np. stalowym pistonie tłok siądzie po góra 50 strzałach. Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 Z własnego doświadczenia powiem, że przy mocniejszej sprężynie i np. stalowym pistonie tłok siądzie po góra 50 strzałach. Chodzi Ci o stockowy plastikowy tłok ? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 9, 2007 Report Share Posted August 9, 2007 Raczej o taki mu chodziło. Mała korekta: jeśli to będzie "MOCNA" sprężyna a nie zaledwie "mocna" to pójdzie po 10 strzałach albo nawet mniej:P. Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted August 9, 2007 Report Share Posted August 9, 2007 Chodzi Ci o stockowy plastikowy tłok ? No tak bo z tego co napisał Barbie to nie ma wzmocnionego tłoka do tej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted August 10, 2007 Report Share Posted August 10, 2007 (edited) No tak bo z tego co napisał Barbie to nie ma wzmocnionego tłoka do tej repliki. Tere-fere. To że nie pasuje od VSR to nie znaczy że takiego nie ma. Mozna zawsze dorobić 8) Lufa niby też standardowa nie pasuje... ja jakoś zamontowałem.. Edited August 10, 2007 by Ariel_ Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 20, 2007 Report Share Posted November 20, 2007 (edited) Dzisiaj włożyłem nową sprężynę do MP001 ( części które wymagały wymiany na mocniejsze zostały wiemienione ). Średnica drutu 2mm, skok 6,5mm, długość 215mm. I tak: w ręku spręzyny się nie ściśnie nawet o 1cm. Wsadziłem, przy okazji musiałem dorobić stalowego spring guide stoppera bo stockowy by się napewno złamał przy próbie naładowania. Próbowałem ładować na różne sposoby, z uwzględnieniem pomocy nóg i osób trzecich, ale dochodziło maksymalnie do jakiś 75%... I takie pytanie: mógłby ktoś zmierzyć średnicę drutu jakiejś bardzo mocnej sprężyny np. 400S (PDI) do M40xb, lub 380% do M24 CA ? Edited November 20, 2007 by Ariel_ Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted November 22, 2007 Report Share Posted November 22, 2007 Nie wystarczy Ci sp170 ?!!! Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 :wink: Żadna sprężyna oprócz PDI do M40xb nie wlezie to stockowego tłoka ale kosztuje obłędne 115zł :!: Dostałem info od Capri że 210SP ma średnicę drutu 1,76mm. Wczoraj zamówiłem z drutu 1,6mm. Mam nadzieję że nikogo nie zabiję. Quote Link to post Share on other sites
Lui Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 (edited) średnica drutu to nie wszystko sprężyna jest twardsza im mniejsza średnica zwoi i im mniejsza ich liczba no i właściwo stali z jakiej zrobiony jest drut na sprężynę Edited November 23, 2007 by Lui Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 średnica zwoju = średnica drutu :?: Jak mniejsza ich liczba to nic sięnie stanie (o ile będize krótsza ). Twardsza będize jak skok będzie większy. Quote Link to post Share on other sites
Lui Posted November 23, 2007 Report Share Posted November 23, 2007 chodzi konkretnie o średnicę podziałową sprężyny nie średnicę druta chodzi o to że drut w sprężynie działa na skręcanie, im ten drut w sprężynie krótszy (mniej zwoi, mniejsza średnica sprężyny) tym bardziej musi zostać skręcony drut - trzeba użyć większej siły oczywiście to ma swoją granicę, nie pamiętam wzoru na wytrzymałość ale wzór na twardość sprężyny (G*d^4 ) /(8*z*D^3) G - moduł sprężystości postaciowej d - średnica drutu z - liczba zwoi D- średnica podziałowa sprężyny czyli im drut w sprężynie krótszy tym ona twardsza Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Spokojnie, jeśli chodzi o śr. podziałową to wiem że im mniejsza tym ciężej ścisnąc sprężynkę. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Kiedy jakieś testy z nowym springiem? Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 (edited) Jak dojdzie. Zamówiłem o średnicy podziałowej 9,4mm. Średnica drutu 1,6mm. Poprzednia ( ta której nie dałem rady naciągnąć ) miała drut o średnicy 2mm. 40zł w plecy. Jak ktoś chce to za 15 oddam, może uda się skontruować komuś jakiegoś potwora. W weekend dorobiłem tłok i nowy mechanizm spustowy. Fotki: Dzięki wzorowi podenemu przez LUI'ego ( wielkie dzięki ) po skróceniu/pominięciu pewnych wartości ( identycznych w przypadku tych sprężyn ) wyszło mi takie coś: Stock - 16,7 Moja zamówiona #1 ( drut 2mm ) - 58,8 Moja zamówiona #2 ( drut 1,6mm ) - 22,13 PSS 210SP ( drut 1,76mm ) - 26,65 Jeśli wierzyć tym danym moja sprężynka będzie wsam raz :D Edited November 27, 2007 by Ariel_ Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted December 2, 2007 Report Share Posted December 2, 2007 No i sprężynka doszła w piątek wieczorem. Było ciemno więc nie dało się zmierzyć osiągów. W sobotę była mgła - po ok 50m kulki stawały się niewidzialne. Dopiero dziś udało mi się wykonać jako-takie testy. A więc zasięg maksymalny średnio 80m (czasem kulka spadła 2m bliżej, czasem 2m dalej) na kulce 0,28g. Muszę powiedzieć że trochę się zawiodłem - będzie trzeba lżejszy tłok dorobić bo szczelność lepsza niż dobrym AEGu a sprężyna dość twarda by przeciętny człowiek miał problemy z naciągnięciem. Stalowy tłok jest trochę ciężki i zapewne chodzi dość wolno w porównaniu z plastikowym... Co do zasięgu skutecznego - ciężko ocenić. Kulka do ostanich metrów leci prosto w orientacji poziomej. Cel dawał radę robić "Matrixy" stojąc na 70m. Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted December 3, 2007 Report Share Posted December 3, 2007 Odkryłem przyczynę tak słabych osiągów. Waga tłoka to 63g. LayLax ma 23g :F . Odchudziłem odpowiednio i w tygodniu zobaczę jak strzela (gdy wracam ze szkoły jest juz ciemno a muszę jeszcze jedną pirdółkę dorobić). Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 czy wsadzenie tego springa: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=978 będzie skutkowało posypaniem się wszystkiego? Dobrze rozkminiam? :) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted January 27, 2008 Report Share Posted January 27, 2008 Dobrze rozkminiasz. Quote Link to post Share on other sites
kard Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Mam pytanie czy da się wsadzić zestaw cylindra z innego typu karabinku konkretnie APS-2 choćby takie jak te http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1844 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1400 przy oczywistej wymianie mechanizmu spustowego, i czy udało się komuś zamontować zero tiggera? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Nie da się to jest do aps-2 a nie mp001 :wink: Quote Link to post Share on other sites
25tomek Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 witam. Ja zadam precyzyjne pytanie -czy był ktoś taki kto tę spreżynę zamontował sobie bez żadnych innych modyfikacji-i mu się posypał sprzet/lub nie posypał-podkreslic właściwe:) Czy tylko niektórzy teoretyzują a nie wiedzą na sto procent? Przepraszam tych którzy poczuli sie ewentualnie dotknięci :) http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=978 Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Ale jeśli tłok do m24/aps2 ma taką samą średnice co w mp001 to i cylinder ma taka samą. Zresztą, na dniach przyjdzie do mnie cylinder do m24 własnie wiec sprawdzę. Quote Link to post Share on other sites
kard Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 (edited) hellmans czytać to ja umiem, chodzi mi o to tylko czy się zmieści a nie czy będzie pasowało do jakichś części MP001, samemu bowiem robić mi się nie chce... 25tomek posypał, zresztą zrobiłem tę wymianę właśnie z ciekawości, dlatego szukam czegokolwiek co by w to wsadzić od cylindra począwszy 8-) o tej sprężynie zapomnij poldeck dzięki, właśnie to chciałem usłyszeć Edited January 30, 2008 by kard Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 30, 2008 Report Share Posted January 30, 2008 Ale ja nic nie gwarantuję, sam tłok nie oznacza jeszcze cylindra, aczkolwiek powinien ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts