sledz Posted November 16, 2006 Report Share Posted November 16, 2006 Od początku używania kałacha hop dziwnie się zachowuje, po przeleceniu 20 kilku metrów kulka skręca w prawo. Aby strzelić prosto muszę przechylić replikę w lewo o około 30 stopni. Co mam z tym zrobić? Wymienić całego Hopa, samą gumkę czy może wystarczy wyjąć gumkę i włożyć ją z powrotem prosto? Nie chcę rozbierać repliki na darmo. Quote Link to post Share on other sites
Ungeziefer Posted November 16, 2006 Report Share Posted November 16, 2006 Sproboj rozlozyc replike, nastepnie hopup i zobacz czy cos nie pasuje, zloz potem i zobacz czy dobrze banga. ;) Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted November 16, 2006 Author Report Share Posted November 16, 2006 Mógłby ktoś zarzucić mały tutorial jak się dosatć do hopa. Chcę uniknąć takiej sytuacji, kiedy rozkręcam całą replikę, a okazuje się że wystarczyło wykręcić dwie śrubki. Byłbym też wdzięczny za informację, jak zdjąć przednie "elementy drewnopodobne" i metalowy wycior spod lufy, wydaje mi się , że trzeba tam użyć trochę siły, ale nie ejstem pewny. Quote Link to post Share on other sites
Gumski Posted November 16, 2006 Report Share Posted November 16, 2006 Odezwij sie do mnie na priwa, mialem to samo. Quote Link to post Share on other sites
SebaGt90 Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 Ja z moim mam to samo raz strzela ładnie na 40m a raz po przekroczeniu 20 m kulka gwałtownie leci gdzie chce POMOCY rokrcać będę za chwilę ale boję sie czy czegoś bardziej nie popsuje Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted November 17, 2006 Author Report Share Posted November 17, 2006 Już zrobiłem z pomocą Gumskiego - odkręć dwie śrubki pod magazynkiem - odkręć następne dwie znajdujące się 5 cm w kierunku lufy. - zdejmij pokrywkę od baterii, wyjmij baterię i zdejmij plastikową płytkę, na której leży - rozłóż replikę na dwie części - odkręć śrubki mocujące komorę hop-upa Zrób harmonijkę z papieru, o szerokości ok 5 mm. Jeśli kulka skręca w prawo, połóż harmonijkę na prawą dziurkę na śrubkę, jeśli w lewo to na lewą. Gumski pisał mi o 3-5 warstwach, ale mi pomogło 12. Wypróbuj różne grubości. Uważaj, żeby nie napchać za dużo papieru - hop może się trochę wygiąć i magazynek nie będzie chciał wchodzić. Max to chyba około 16-18 warstw. Quote Link to post Share on other sites
SebaGt90 Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 Dzięki za obszerną instrukcję. Replike rozłożyłem wszystko bezproblemowo. Testy zrobie jutro jak bedzie jasno. Jeszcze raz Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 To poprostu gumka hopa jest krzywo, a nie komora :| Najlepiej wymienić albo ustawić ją, a nie bawić sie w "papierki" i "warstwy". (jak się mylę to poprawcie) Quote Link to post Share on other sites
SebaGt90 Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 Replike musiałem rozkręcić 2 raz i mam wniosek: hop-up to szajs. Przynajmniej tak jest w moim przypadku. Zbieram na nowego z tym nieda się strzelać podkręca kulki jak chce. Jestem w******** :evil: Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 po przekroczeniu 20 m kulka gwałtownie leci gdzie chce Tzn? Lufa w cymowskim AK ma bardzo dużą średnicę, nawet jak na karabinek szturmowy, nie spodziewaj się cudów. Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted November 18, 2006 Author Report Share Posted November 18, 2006 nową lufę i hopa kupię niedługo, a tymczasowo ten łopatologiczny sposób jest prosty i skuteczny Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted December 3, 2006 Report Share Posted December 3, 2006 a ja mam taką prośbę do posiadaczy AK47 ale w wersji ze stałą kolbą. czy mógłby ktoś zrobić kilka fotek 'dupy' tej repliki ze zdjętą kolbą,,,chodzi mi o mocnowanie:) pozdrawiam i dzięki:) Quote Link to post Share on other sites
huron96 Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 a ja mam taką prośbę do posiadaczy AK47 ale w wersji ze stałą kolbą. czy mógłby ktoś zrobić kilka fotek 'dupy' tej repliki ze zdjętą kolbą,,,chodzi mi o mocnowanie:) pozdrawiam i dzięki:) a ja zdaje sie poradzilem sobie z tym problemem :) i mi nieskreca . w komorze jest krzywo osadzona gumka ta gorna ktora wchodzi w rowek , ma krzywe gniazdo -pilniczek i po problemie Quote Link to post Share on other sites
Bobo Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 Pytanie - czy hop-up firmy G&G pasował będzie do cymki? Quote Link to post Share on other sites
Bobo Posted March 16, 2007 Report Share Posted March 16, 2007 Przepraszam za pisanie dwóch postów pod rząd, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na poprzednie pytanie, a pytanie stało się nieaktualne - komorę już kupiłem. Zakupiłem do swojego AK47 Cymy preclufę 6,04 Classic Army, metalową komorę hop-up G&G i sylikonową gumkę Guardera. Bez żadnych problemów zamontowałem całość w karabinie. Podczas próby ogniowej okazało się, że kulki blokują się w hop-upie. Gdy strzelam, jedna kulka blokuje się. Muszę strzelić drugi raz, aby kolejna kulka przepchała poprzednią. W efekcie kulki wylatują w liczbie 2-3, w międzyczasie obserwuję strzały puste. Gdy rozkręcę karabin, wyjmę z hop-upa lufę i założę na nią gumkę, kulki przelatują bez problemu. Nie widać też żadnych usterek w samej komorze. Przesmarowanie całości sylikonem nic nie dało. Strzelam kulkami 0,2g firmy Excel, więc cały problem nie jest prawdopodobnie spowodowany niską jakością kulek. Poniżej zamieszczam paczkę ze zdjęciami. Na jednej z nich widać miejsce, kulkę zaciętą w miejscu, w którym zwykły to robić. Jest też zdjęcie metalowego pierścienia, którego przeznaczenia nie znam. Dostałem go razem z komorą. Czy istnieje jakieś zastowowanie dla niego w mojej Cymie? Link do zdjęć [600kB]: http://recon.boo.pl/wmasg/ak.rar Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 Metalowy pierścień nasuwa się na lufę i wsuwa tam, gdzie lufa wchodzi w komorę hop-up - ma on za zadanie zapobiec zbytnim ruchom lufy, czyli wysuwaniu. Co do hop-upu, to sprawdź, czy po prostu nie masz go za bardzo podkręconego. Gumki Guardera, a raczej dystansery majuą to do siebie, że są twarde i optymalne podkręcenie kulki jest zaraz "na początku", a później to już tylko blokada. Quote Link to post Share on other sites
Bobo Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 (edited) Kulki blokują się nawet przy wyłączonym (!) hop-upie. PS. w opisie 2 posty wyżej nastąpił błąd. Gumka w moim karabinie jest wyprodukowana przez firmę Systema. Edited March 17, 2007 by Bobo Quote Link to post Share on other sites
senior-pachol Posted March 23, 2007 Report Share Posted March 23, 2007 mam dokładnie ten sam problem tylko jestem posiadaczem gumki guardera. czy są jakieś metody pewniejszego umocowania lufy? Może w tym lezy problem? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts