ilian Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 Cześć od razu mówię, że nie wiedziałem gdzie to dać więc jak coś to proszę o przeniesienie. A więc tak. Zamierzam kupić sobie m15a2 rifle i do tej pory myślałem że jest to replika m16a2 ale zobaczyłem na zdjęciu ze strony CA, że oznaczenia na korpusie są m15a2. I tu pojawia się moje pytanie. Czy jest taka broń jak m15 czy to jest po prostu zmieniona nazwa przez CA i czy producentem m16 nie jest przypadkiem colt bo na body repliki jest nazwa firmy Armalite.inc? Nie wiem czy tekst jest zrozumiały mam nadzieję, że tak. Prosiłbym o odpowiedzi tu na forum lub jak ktoś chce i ma czas dokładnie wytłumaczyć to na gg9412409 Ps. Szukałem, nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 M15A2 to cywilna wersja M4A1. Quote Link to post Share on other sites
Eversmann Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_M16 Proszę bardzo :wink: Quote Link to post Share on other sites
JimBO Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 Colt robi M16 i jego odmiany jak M4, M733 i inne. Armalite robi tą samą broń tylko pod oznaczeniami, M15A... firma jak najbardziej prawdziwa i produkty też ;) poprostu na licencji Armalite. Teraz jeszcze przyłączyło się do produkcji broni M-ko podobnej H&K. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 M15A2 to cywilna wersja M4A1. Szczególnie Rifle ;) Quote Link to post Share on other sites
cooler404 Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 z tego co wiem to colt robi dla wojska a armalite dla cywili. prosze mnie poprawic jak sie myle :wink: Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted November 18, 2006 Report Share Posted November 18, 2006 Zgadza sie. I z tego co ja wiem to jak akzda bron cywilna M15 w oryginale nie ma trybu ognia ciaglego, zas replika go posiada. Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted November 19, 2006 Author Report Share Posted November 19, 2006 "Colt nadal produkował te karabiny, ale wyłącznie na rynek cywilny i dla policji...." to cytat z tekstu z liku powyżej i teraz już nie rozumiem jak jest dokładnie. Ale ok teraz chciałbym wiedzieć czy jeżeli chcę odtwarzać jednostkę która używa m16a2 to muszę do tego kupić koniecznie m16a2 czy jak kupie m15a2 od ca to będzie duża różnica. Quote Link to post Share on other sites
naytec Posted November 19, 2006 Report Share Posted November 19, 2006 Istnieje, istnieje... Ale że replika CA trochę różni się od karabinów ArmaLite, to już inna sprawa. ;P Zobaczcie sobie, jakie to piękne... ^^ http://www.armalite.com/sales/catalog/adob...teCatalog10.pdf Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted November 19, 2006 Report Share Posted November 19, 2006 "Colt nadal produkował te karabiny, ale wyłącznie na rynek cywilny i dla policji...." to cytat z tekstu z liku powyżej i teraz już nie rozumiem jak jest dokładnie. Ale ok teraz chciałbym wiedzieć czy jeżeli chcę odtwarzać jednostkę która używa m16a2 to muszę do tego kupić koniecznie m16a2 czy jak kupie m15a2 od ca to będzie duża różnica. Jeszcze jest pytanie czy zolniez ktorego chcesz odtwarzac byl wyposazony w M16 Colta czy moze FN bo i oni dostarczali amerkanom eMki Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 19, 2006 Report Share Posted November 19, 2006 czy jeżeli chcę odtwarzać jednostkę która używa m16a2 to muszę do tego kupić koniecznie m16a2 czy jak kupie m15a2 od ca to będzie duża różnica. To juz tylko od Ciebie zalezy... Dla niektorych trademarki i odwzorowanie oryginalu sa bardzo wazne, dla innych mniej, dla innych w ogole. Chociaz jezeli to ma byc jakis powazny reenacting to przydaloby sie wszystko miec kontraktowe i zeby replika byla wierna. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 Oryginalne M15 różni się w mniejszym lub wiekszym stopniu od repliki (w zalezności od wersji). Tutaj sobie mozesz pooglądać: LINK (tylko M15A2 właściwie nie posiada większych różnic). Co do rekonstrukcji, to oczywiście najlepiej byłoby mieć trademarki również. Wszystko zalezy od tego na ile "ortodoksyjny" jesteś :P. Procent Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted November 20, 2006 Author Report Share Posted November 20, 2006 Zależy mi na jak najbardziej dokładnej rekonstrukcji. Dlatego cały sprzęt to kontrakty, ale myślę, że mogę zrobić trochę luzu i kupić m15 bo jednak nie chcę m16 od TM jakoś nie ufam tej firmie. A poza tym m15 ma metal body. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted November 20, 2006 Report Share Posted November 20, 2006 nie chcę m16 od TM jakoś nie ufam tej firmie. A poza tym m15 ma metal body. Komu jak komu ale TM mozna zaufac z pelni - nie rozumiem tego zdania. Jednak peirwsze AEGi TM (w tym M16) sa tak ohydne z wygladu, ze w sumie nie dziwie Ci sie ze decydujesz sie na M15 - polecam! Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Seria eMek ICSa i po sprawie masz problem z odwzorowaniem z głowy nic więcje nie da się już chyba chcieć. Jeżeli nie wystarczy Ci te 280-300 fpsów i chcesz mocniejszą kup FTK ICSa będziesz miał około 400 fpsów, wymień magazynki na inne niż oryginał (oryginał jest wymiarami dokładnie taki jak prawdziwy ale niestety płycej "wchodzi" w "gniazdo" i przez to wystaje go więcej niż w realu. Po zmianie na każdy inny mag niż ICSowski wszystko jest OK. Myślę że to Ci załatwi sprawę "odwzorowania" Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Mozesz jeszcze sie nad czyms z G&P zastanowic. Bo jednak M15 to widac wyraznie, ze nie jest m16, chocby z takiego powodu, ze trademarki sa biale, a w prawdziwych M16 sa wygrawerowane. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 21, 2006 Report Share Posted November 21, 2006 Grawerka to raczej na M15 jest, w M16 są "wybijane" wręcz. Quote Link to post Share on other sites
flanker Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 peirwsze AEGi TM (w tym M16) sa tak ohydne z wygladu, ze w sumie nie dziwie Ci sie ze decydujesz sie na M15 - polecam! Ciekawe M16 TM jest ochydne, a M15 CA to wzór repliki? Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem takich stwierdzeń. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 Jest ochydne, bo po pewnym czasie uzytkowania w CA schodzi farba i wygląda to lepiej niż od nowości, a TM się przeciera i otrzymujemy świecący się, szary plastik. Po czasie również coraz więcej elementów zaczyna się chwiac i ogólnie replika jest "rozklekotana", czego w CA się nie zauważa. Odnoszę sie oczywiście do M'ek z TMa (no może poza SIRem). Tyle Procent Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 Grawerka to raczej na M15 jest, w M16 są "wybijane" wręcz. No wlasnie chodzilo mi o to ze w M16 napisy sa wklesle, juz jaka technika to robia to nie wiem, natomiast w replikach M15 trademarki to po prostu biały nadruk, nie wiem jak jest w oryginalnych M15. Quote Link to post Share on other sites
naytec Posted November 23, 2006 Report Share Posted November 23, 2006 w replikach M15 trademarki to po prostu biały nadruk Nie sam nadruk... Grawerka jest (tak, są wklęsłe). ;P Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 25, 2006 Report Share Posted November 25, 2006 Hm... jak jezdze palcem po tych trademarkach to cos czuje, aczkolwiek nie wiem czy to wklesla grawerka czy wypukla farba :D Jesli jest grawerowane, to baaaaardzo plytko... Albo mamy jakies inne wersje? Quote Link to post Share on other sites
naytec Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Hm... jak jezdze palcem po tych trademarkach to cos czuje, aczkolwiek nie wiem czy to wklesla grawerka czy wypukla farba :D Jesli jest grawerowane, to baaaaardzo plytko... Albo mamy jakies inne wersje? Haha, no rzeczywiście. ;P Ale ja wolę żyć w przekonaniu, że to jest grawerowane. ;] Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Na pewno nie jest to farba, przynajmniej według tego co producent pisze. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Na pewno nie jest to farba, przynajmniej według tego co producent pisze. Hmm może flamaster ?? ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts