Jump to content

Recommended Posts

Posted

Interesuje mnie zestaw bore up od strony technicznej oraz porównanie ze zwykłym cylindrem typ '0' pod względem objętości. Wymiary standardowego cylindra podawałem wcześniej w innym temacie.

Wczoraj po raz kolejny rozkładałem g'box i tym razem nie zapomniałem pomierzyć cylindra. Jest to standardowy cylinder typ '0' (bez żadnych otworów) montowany w kałaszach marui i jego wymiary są następujące:

Wysokość 72mm.

Średnica wewn. 24mm.

Średnica zewn. 25.5mm.

Objętość ~32.5 cm3

Objętość robocza ~28 cm3

Dla przykładu lufa o dł. 630 mm (m700/psg-1) ma objętość ~17.8 cm3[...]

Dlatego uprzejmie proszę :mrgreen: , aby posiadacze zestawów bore up wykonali podobne pomiary. Podobno otwór w głowicy cylindra do zestawu b-u ma powiększoną średnicę wewnętrzną i ten wymiar też chciałbym poznać. Po prostu to nie wiem czy dla mnie zabawa w bore up jest warta świeczki, bo bardzo zależy mi na objętości, a różnica objętości rzędu 1cm3 jest dla mnie bez znaczenia.

Chciałbym się także dowiedzieć o sposobie montowania oraz wyglądzie lufy zewnętrznej w SLR105/AK74 CA/Cyma. Konkretnie interesuje mnie jej średnica zewnętrzna oraz średnica na zgrubieniu, długość zgrubienia od początku lufy, odległość 5mm otworu na zamontowanie lufy w body (liczone od początku) oraz odległość otworu na śróbkę przy przewodzie gazowym (liczone od początku). Generalnie - czy wszystko jest tak porozmieszczane jak w lufie zewnętrznej AK47 Marui(oczywiście abstrahując od jej długości) ?

Posted

O ile pamiętam rożnica objętości wynosiła coś 2,5 do 3,5 cm3 w stosunku do stocka. Z pamięci (mam nadzieję, że nic nie pomyliłem ;) ), mierzone na AK (zerówka), BU Systemy. Wymiarów nie jestem władny podać.

Natomiast inną kwestią są ew. własności zespołu głowica - cylinder (s.wydajności). Obawiam się, że najlepiej byłoby zagadnienie rozstrzygnąć empirycznie. ;)