Kamil_87 Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 Panowie, mam problem. Replika nie ma już gwarancji i pojawił się taki mankament. Replika na początku nie zaczeła podawać kulek, po chwili wogule nie było słychać pracy silnika, spust chodzi ale bez żadnego dźwięku. Po odczekaniu paru minut, silnik zaczyna pracować ,jednak wolniej i tak jakby nie mógł czegoś udźwignąć i potem znowu przestaje chodzić :/ Ludzie POMOCY !! Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 (edited) @Kamil_87 Jak dla mnie klasyczny objaw słabej baterii. Może być też jakieś zwarcie na gb, które powoduje rozładowanie batki. Naładuj batke albo podepnij inną. Jeśli to nie pomoże to rozkręć karabin - gwarancja nawet jak była to była mizerna, tak że nie ma co sie szczypać - wymontuj silnik i zobacz jak chodzi sam podłączony do batki. Możliwe że sie na szczotkach zakleszczył. jak umiesz możesz od razu szczotki przeczyścić i komutator lekko papierkiem drobnym przejechać - nie zaszkodzi a zawsze pomoże i wszelkie iskrzenia zlikwiduje. Jeśli mimo wszystko nadal nie będzie działać, to pisz, coś wymyślimy. Ja dziś na strzelaniu miałem taką awarie, że po "pomacaniu" kolbą drzewa, jakoś tak zeskoczył jeden z kabli ze styków silnika i moja ukochana giwera zamilkła w samym środku zażartego starcia :strach: Na szczęście oddział mnie wspomógł a ja pobawiłem sie w wesołego sanitariusza. A tak bajdałej to chciałbym dodać że moja m14 śmiga teraz na czarnej silikonowej gumce Systema. Jedyna przeróbka przy zakładaniu to skrócenie o 4mm długości gumki. Dystanser stockowy. Chodzi teraz jak marzenie, niech sie silikon Guarder w d... schowa! Edited July 1, 2007 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
Kamil_87 Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Zrobiłem tak jak kazałeś mendi, ale replika nie działa, jest nawet gorzej teraz wogule nie słychać pracy silnika, nawet przy innej batce, testowałem 3 rózne bateria i nic . Quote Link to post Share on other sites
tobi Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Rozdzielacz doszedł. Wszystko chodzi jak należy. Jest ogień pojedynczy. Quote Link to post Share on other sites
meczet Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Kamil_87@ Sprawdziłeś czy silnik działa sam gdy odłączysz go od obudowy GB? Może jakoś blaszka Ci odpadła czy cuś... Quote Link to post Share on other sites
tobi Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Postanowiłem, że zbiorę historię tuningu mojej czternastki w jednego posta. STAGE 1: - łożyska 6mm kulkowe Deep Fire - 75zł - gumka HU Guarder - 30zł Wymieniłem jeszcze sprężynę na 130% CA bo taką miałem w domu. Łożyska kulkowe zwiększyły znacznie rof. Chińska bateria zaczęła trzymać dwa hi-capy (wcześniej jeden). Oczywiście wszystko było wcześniej zaizolowane. STAGE 2: - silnik Systema Torque Up krótki - 185zł - bateria Sanyo 9.6V RC 4/5 SC 1600mAh - 149zł - kable 2.5mm sylikonowe - 10,90zł - wtyk typu Tamiya - 4,5zł Silnik musiałem wymienić ponieważ urwał się jeden z wtyków. Bateria, kable i wtyk kupione w sklepie modelarskim we Wrocławiu (ten z linków). Powinienem jeszcze wpisać pozłacane wtyki na kablach, które idą do silnika, kupione w elektronicznym. Drugi etap bardzo zwiększył rof. Nie mierzyłem dokładnie, ale magazynek miał duże problemy z podawaniem kulek. Przez tak ogromną szybkostrzelność zużyła się głowica cylindra tzn. rozpadła się na kilka części:) Przezroczysty plastik jest mało wytrzymały. Po wymianie zasilania zniknął problem podwójnych kulek. STAGE 3: - głowica cylindra V.7 Guarder - 79zł - cylinder typ 0 Deep Fire - 47zł - poliwęglanowa głowica tłoka z łożyskowaniem + SUPER O'ring Deep Fire (w linku alumiowa, bo nie ma już poliwęglanowych w ofercie) - 62zł - wzmocniona, uszczelniona dysza do M14 Deep Fire - 28zł - sprężyna 170% PDI - 20zł(kupiona od znajomego) Etap trzeci dał bardzo dobre sprężanie, podniósł zasięg, wzrosła celność. Niestety po krótkim czasie połamała się kostka stykowa. Byłem zmuszony dorobić nową, bo nikt nie robi zapasowych do M14. Po uporaniu się z kostką stykową zaczął padać tłok, było to do przewidzenia na sprężynie M120. Wytrzymał i tak bardzo długo jak na shit plastik. Najlepsze jest to, że stracił trzy zęby, a działał dalej:) STAGE 4: - gearbox M14 wzmocniony z łożyskami kulkowymi 7mm G&P - 316zł - popychacz do gearboxa V.7 Guarder - 49zł - rozdzielacz trybu ognia do M14 Guarder - 59zł - sprężyna 260% PDI - nie liczę jej bo miałem w domu - gumka wykonana z czarnego silikonu Systema - 28zł Gearbox to największy wydatek w całym tuningu. Dostajemy jednak wzmocniony tłok i środkową zębatkę. Rozdzielacz oraz popychacz są koniecznością. Kartowskie nie pasują do standardów TM. Przy wymianie GB trzeba się liczyć z przerabianiem kostki stykowej oraz zespołu spustu. Piny w kostce są w innym miejscu, a dziury na śruby i rozdzielacz też są przesunięte. Gumka HU Systemy jest nieporównywalnie lepsza od Guardera, szczególnie przy tak mocnej sprężynie. Rof - 16k/s. FPS - jak dorwę chrono to zmierzę. Zasięg i celność - jak się będę nudził to zrobię test:) W planach jest prec lufa, silnik Magnum oraz bateria Sanyo 9.6V RC SC 2400mAh. Mimo tego, że czas reakcji jest niezły, to zawsze może być lepszy:) Strzelam tylko na semi, mam wymontowany selektor. Liczę się z wymianą zębatek na Prometheusa bo w tej chwili mam założone dwie standardowe XYT, a środkową G&P. Quote Link to post Share on other sites
Kamil_87 Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 Wysłałem replike do serwisu. Poleciał silnik , szkielet gear box w jednym miejscu i łożyska. Od razu pytam, jaki jest najlepszy silnik pod tuning do 460 fps do M14 ?? Zastanawiałem się nad systemą, ale sam nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
oski Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 Może ktoś tu mi odpowie , co jest lepsze , M14 od KART'a czy M14 Od AGM'a ?? Quote Link to post Share on other sites
melon Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 A ja mam takie pytanie które może nadaje się do "zielonych", ale dotyczy tego karabinku. Jakbym wsadził do M14 AGMa preckę, hopsiupa Guardera i wsadził mocniejszą spreżynę, powiedzmy z 360-380 fps, to karabin dawałby radę na stockowe i nieco podkręcone firmówki ? Quote Link to post Share on other sites
oski Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 nie chce cie zmartwiać ale jeśli tu nikt nie odpowie to niestety masz do przeszukania 39 stron materiału.... Ludzie tam po 5 razy pisali co wymieniali i co działało a co nie. Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted July 9, 2007 Report Share Posted July 9, 2007 Jakbym wsadził do M14 AGMa A czy to jest kurde temat o AGMie czy Karcie, co ?! Quote Link to post Share on other sites
melon Posted July 10, 2007 Report Share Posted July 10, 2007 Racja, dopiero teraz zauważyłem w czeluściach forum temat o AGMie. Przepraszam za problem. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 11, 2007 Report Share Posted July 11, 2007 Była sobie M14 Kart, strzelała dobrze. Zrobiłem czyszczenie i smarowanie gb. 6 tys kulek i brak zużycia części. ALe po złożeniu repliki, na singlu są dwie kulki (nawet w porywach do 6).... Domyślam się że wina albo gumki hu albo popychacza (może gdzieś sie blokuje w gb i puszcza za dużo kulek z maga). Pasuje znów rozebrać... Eh kocham problemy z tą repliką... Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 (edited) Mendi! Ostatnio zauwazylem ze jak psikne do maga silikonem to przez pierwsze 5 do 6 strzalow to strzaly podwojne lub potrojne. Moim zdaniem to cos z gumka. PS. Sorry za brak znakow ale jestem w Niemczech... PS. 2 To co wreszcie y ta dysza? Edited July 12, 2007 by Drakeus Quote Link to post Share on other sites
outsider Posted July 12, 2007 Report Share Posted July 12, 2007 Mendi to wina gumki, a dokładnie jej "dzióbka", na którym zatrzymuje się kulka po wprowadzeniu jej do komory hop-up. trzeba odpowiednio ustawić gumke, nie za ciasno ani nie za luźno w komorze HU (tzn. nie dociskać za bardzo lufy w komorze). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 (edited) Heh cyrki z tymi gumkami, raz działają dobrze a raz nie. Trzeba raz dobrze złożyć i nie rozbierać już więcej :-F Oto lepszejsze troche zdjęcia mojej m14. http://menda36.fotosik.pl/albumy/228339.html#e Pewnie beszt dostane, ale nieźle się to nosi jako parasnajpe na zawieszeniu 3-punktowym. Edited July 14, 2007 by Mendi Quote Link to post Share on other sites
dreyko Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 Witajcie Prosiłbym kogoś o zrobienie fotki swojemu KARTowi z góry z odciągniętym zamkiem, ponieważ ta blaszka która osłania HU mi wypadła i nie wiem jak powinna wyglądać. Dodatkowo mam problem z przesuwającą się komorą HU, ucieka mi do przodu, podejrzewam że to wina właśnie braku tej blaszki ponieważ nie wiem jak ją założyć. Dodatkowo pojawił się problem podwójnej kulki ale to już wyeliminuje jakoś bo dużo o tym na forum jest. Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 blaszke zakładasz w ten sposób, że ta "zawinięta" część ma iść tam gdzie dźwignia odciągu zamka. Zakładasz i małym śrubokrętem płaskim dociskasz. Co do komory hu, to będzie ci latała jak zgubiłeś ta sprężynę dociskającą komore (na lugie) albo jak źle złożyłeś lufę. Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted August 11, 2007 Report Share Posted August 11, 2007 (edited) Po miesiącu znalazłem kostke stykowa do kupienia!!!! Wystarczyło wysłac maila do Taiwanguna :lol: Kupiłem 2 kostki za 10zł jedna + koszt przesylki!!(1 na zapas :-F ) Tylko na zamówienie, bo na stronie nie ma. Mam pytanko, czy zna ktoś jakąś strone gdzie można zamówic tuning? Bo na asgshopie byla taka opcja, ale teraz jest tylko do G&P i CA :???: PS Mendi, fajna fota :) Edited August 11, 2007 by K0T Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted August 11, 2007 Report Share Posted August 11, 2007 (edited) Czy ktoś już próbował magazynki od AGM jak się sprawują? Te low-capy na taiwanie na 60 kulek. A tuning dostaniesz wszędzie...zbrojownia, capri, specshop. Tylko ASGShop chbya nieprzyjmuje takich replik. Edited August 11, 2007 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 (edited) My tu nie gadamy o AGMie, to jest temat dla Kartów, a ty go nie masz :-F Mój plan tuningu na najbliższy czas: ---------- LUFA PRECYZYJNA: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1798 cena: 134.00 zł ---------- SZYNA MONTAŻOWA: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=846 cena: 129.00 zł ---------- LUNETA TASCO 3 - 9 X 32 ZOOM http://allegro.pl/item219665354_luneta_tas...i_celownik.html cena: 72.00 zł ---------- SPRĘŻYNA: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=300 - sprężyna M110 http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=881 - sprężyna M120 lub wyższa cena: 49.00 zł ---------- DYSZA: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1374 cena: 38.00zł ---------- ŁOŻYSKA KULKOWE 7mm: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1390 cena: 75.00zł ---------- SYLIKONOWA GUMKA HOP UP: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=304 - poniżej 400 fps http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=56 - powyżej 400 fps cena: 30.00 zł ---------- PROWADNICA SPRĘŻYNY: http://asgshop.pl/produkt.php?id=623 cena 67.00 zł ---------- razem - 564.00zł + ewentualny koszt przesyłki PS Naprawilem juz kabelek od silniczka... bylo trudno :-F Jeśli ktoś widział lepsze części niż te które ja chce kupic to gadac śmiało :D Edited August 12, 2007 by K0T Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 Nie polecam lunty Gamo. Mam taką samą, cholerni trudno ją wyregilować ( o ile się w ogóle da - u mnie strzela tam gdzie strzelało cały czas (jakieś pół metra od tarczy z 20m :-F), a żeby to zrobić, to trzeba zdjąć te nakrętki i tam dopiero jest miejsce na regulację... Trzeba niestety użyć czegoś płaskiego i długiego, na przykład śrubokrętu, bo nie da się tym kręcić z zewnątrz. Lepiej zainwestować już w trochę droższego Edenberga, albo w kolimator, najlepiej replikę Aim Pointa. Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted August 12, 2007 Report Share Posted August 12, 2007 Znasz jakąś stronke z tymi rzeczami? Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted August 13, 2007 Report Share Posted August 13, 2007 Allegro, użytkownik Irek, w Poznaniu, czyli blisko i z odbiorem osobistym - polecam. www.tarcza.pl - dobra stronka Quote Link to post Share on other sites
orzech Posted August 13, 2007 Report Share Posted August 13, 2007 A ja mam takie pytanie. Jakie trzeba zrobić modyfikacje żeby założyć do KART'a bądź AGM'a GB G&P ?? Wiem że rozdzielacz i odsyłacz to wymóg. A jak sprawa z np płytką selektora zespołem styku/spustu ?? Jakieś poważne modyfikacje trzeba robić ?? I czy do tego GB od G&P pasują części od G&G np kostka stykowa, płytka selektora , spust itd. Tobi wypowiesz się ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts