Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Szukam: schematów, zdjęć wnętrza, planów, rysunków technicznych itp. dotyczących airsort'owych granatów 40 mm. Niestety nic nie mogę znaleźć.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, albo pokazać, jak są zbudowane mechanizmy takiej zabaweczki?

P.S.

Podobno ktoś z Arnie's rozkręcił i obfotografował taki granat, niestety za nic nie mogę się tam zalogować (e-mail z hasłem nie dochodzi).

Rysunek obrazujący konstrukcję granatu, który tam zobaczyłem, wygląda tak:

asg40mmgranadezk7.jpg

Niestety, jestem na tyle głupi, że nie mogę rozgryźć jak "chodzi" zawór (element nr 3): z tego co widzę, to musi on się cofnąć, aby otworzyć 'komorę' z gazem - ale co go cofa, skoro "spłonkę" wciska się w jego kierunku? Spręzynka?

Domyślam się, że schemat obrazuje naładowany (gotowy do strzału) granat - starczy tylko wcisnąć "spłonkę".

Czy znajdzie się ktoś, kto by mi "łopatologicznie" wyjaśnił, jak dokładnie działa mechanizm takiego granatu?

Kluczowym elementem są kulki (10.), blokują one górny element (3.) przed cofnięciem się pod wpływem ciśnienia gazu. Sprężyna zaś sprawia że elementy (3.) i (5.) odpychają się wzajemnie. Na elemencie (5.) jest przewężenie . Kiedy pod wpływem nacisku element(5.) przemieszcza się do przodu, kulki wchodzą w przewężenie i przestają blokować element (3.). Cofa się on do tyłu (nasuwa na element (5.)) pod wpływem ciśnienia gazu otwierając drogę do luf. To wszystko.

• 4 weeks later...
  • 1 month later...

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, a pytanie jest związane :)

Jakie granaty 40 mm są najlepsze? Czy jest duża różnica w jakości wykonania między dostępnymi w PL firmami? Strzelające iloma kulkami, jako ich użytkownicy, polecacie? Jaki jest generalnie zasięg strzału z granatnika i jak bqardzo się on różni między granatami? Czy w airsoftowej walce faktycznie używace granatników, czy są raczej na pokaz i dla klimatu?

Pozdrawiam, Makary

powiedzmy tak

rozwiązania najprostsze są najlepsze. i takie właśnie stosuje MadBull

przykład. CA=wysypujące się kulki zwalniające korek komory z gazem (jest ich 8 )

MB= tylko 4 kuleczki które się nie wysypują. do tego trzeba mniej siły by odblokować korek, a to pociąga za sobą z kolei to, że gaz rozpręża się szybciej, co w rezultacie daje większą prędkość i zasięg kulek.

pozdrawiam

Edited by Paton (Rat Killer)

Witam

Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami z granatami bazowymi:

Posiadam 78 kulkowy KA i od niedawna 48 kulkowy MB.

KA- nie jest to trwała rzecz strzeliłem z niego jakieś 50-70 rasy i się rozszczelnił :(. Udało mi się go jednak naprawić wymieniając uszczelkę tłoka (w poście dark_griph nr8 ) na oring kupiony w sklepie hydraulicznym, jednak po rozkręceniu stwierdziłem duże zużycie aluminiowego tłoka (u dark_griph nr3 ) - chyba ten granat już długo nie pociągnie. O trwałości MB nie mogę nie wypowiedzieć, za krótko go mam.

Porównując jak strzelają w zasięgu nie zauważyłem jakiejś większe różnicy, jednak w torze lotu - tu jest zupełnie co innego: z KA kulki lecą chaotycznie każda w inną stronę przez co duża ich część spada całkiem blisko. Z MB kulki wylatują równo jak po sznurku przez co z każdej lufy dolatują na prawie taką samą odległość (skupienie jest zdecydowanie większe).

Pozdrawiam

Edited by tompp1

Mam jeszcze pytanko z innej beczki skierowane do osób, które posiadają więcej niż jeden granat: jak przenosicie dodatkowy nabity granat na strzelance i czy taki granat podczas przypadkowego roszczelnienia (o co nie trudno) może uszkodzić np. kieszeń w kamizelce grenadiera?

• 3 months later...

od niedawna mam m203 i granat MadBulla XM108HP 108bb High Power i mam taki wixs że po każdym granat nie daje się napełnić gazem, muszę go rozkręcać poprawić te 4 kulki i skręcić żeby znowu działał, raczej to nie jest normalne i z moim doświadczeniem nie wiem czy granat jest zepsuty czy ja coś robie źle ;) bo raczej to nie jest normalne działanie owego granatu

link do granatu http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2019

Nie umiesz go przeładować.

Po załadowaniu gazem i wystrzeleniu, będziesz miał spłonkę lekko wciśniętą.

Weź śrubokręt czy jakiś inny bolec/szpikulec i dociśnij spłonkę, aż usłyszysz kliknięcie - powinna cofnąć się tak, że będzie na równi z tylną ścianką granatu.

W taki sposób przeładowujesz granat i możesz go ponownie napełnić gazem.

A i jeszcze jedno - nastepnym razem użyj przycisku "Szukaj", a nie pisz w pierwszym lepszym poście.

Przypuszczam, że gdyby używać w nich tylko propanu (GG), to wytrzymałyby dłużej, niż zwykłe granaty. W końcu, aby wytrzymać ciśnienie dwutlenku węgla, muszą być jakoś wzmocnione. Mam rację?

Jakkolwiek, jakby komuś 'brakowało mocy', to może nabijać je CO2 - wtedy ma sporo lepsze osiągi, niz przy uzyciu GG.

Jeśli chodzi o cenę, to granat z serii HP Madbull'a kosztuje 280 pln, a zwykły (tylko na propan) około 250 pln (zależy od pojemności). Myślę, że jak kogoś już stać na granatnik, to dopłacenie tych 30 pln nie sprawi problemu, a wytrzymałość (przy użyciu propanu) czy osiągi (przy użyciu CO2) są sporo wyższe.

No nawet, liczmy osiągi o 20% lepsze od "zwykłych Madbull'i". Różnica w cenie wynosi ~30 pln, czyli koło 13%...

Korzystając z okazji:

Adapter Madbull'a do 12g kaspuł CO2 ma manometr - on wzkazuje cieśnienie gazu w granacie, zgadza się?

I drugie pytanie, czy raczej wątpliwość: do jakiego momentu ładować granaty HP, aby się nie rozwaliły - aż manometr wzkaże "5"?

Edited by dark_griph
  • 1 year later...

To samo pytanie zadałem post wyżej... Nikt mi nigdy nie odpisał, więc prówbowałem różnych ustawień. Manometr ma zakres od 0 do 12. Największa wartość jaką kiedykolwiek mi wykazał była równa 8 i na takiej kilka razy ładowałem moje granaty. Działają mi one po dziś dzień bez większych problemów. Jedynie z czasem coś się dzieje z uszczelkami oraz górnym zaworkiem do ładowania i trzeba je wymienić.

Granaty mad bulla można ładować do maksa tj nawet do 12-13 (poza skalą) - tyle można uzyskać na butli paintballowej. Samym granatom nic się nie stanie tylko częściej trzeba wymienić uszczelkę w środku. Mój kumpel z teamu raz nabił nawet granat tak na 18 tylko, że wtedy jeden strzał i uszczelki na wymianę ale zasięg to było gdzieś z 80-100m. Wszystkim gały wylazły i nikt nie pomyślał o zmierzeniu tego. Granaty z serii HP baaardzo dużo wytrzymią.

Edited by _Arczi_