dark_griph Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 Szukam: schematów, zdjęć wnętrza, planów, rysunków technicznych itp. dotyczących airsort'owych granatów 40 mm. Niestety nic nie mogę znaleźć. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, albo pokazać, jak są zbudowane mechanizmy takiej zabaweczki? P.S. Podobno ktoś z Arnie's rozkręcił i obfotografował taki granat, niestety za nic nie mogę się tam zalogować (e-mail z hasłem nie dochodzi). Quote Link to post Share on other sites
krzys88 Posted December 6, 2006 Report Share Posted December 6, 2006 A szukałeś na www.madbullairsoft.com ? Tam powinieneś co nieco znaleźć... np.: MAD BULL M381 (18 Shots ) Grenade User Manual A co do Arnie's to ja też zastanawiałem się dlaczego nie przyszedł e-mail potwierdzający, a znalazłem go w folderze SPAM (skrzynka na o2.pl) Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted December 7, 2006 Author Report Share Posted December 7, 2006 Rysunek obrazujący konstrukcję granatu, który tam zobaczyłem, wygląda tak: Niestety, jestem na tyle głupi, że nie mogę rozgryźć jak "chodzi" zawór (element nr 3): z tego co widzę, to musi on się cofnąć, aby otworzyć 'komorę' z gazem - ale co go cofa, skoro "spłonkę" wciska się w jego kierunku? Spręzynka? Domyślam się, że schemat obrazuje naładowany (gotowy do strzału) granat - starczy tylko wcisnąć "spłonkę". Czy znajdzie się ktoś, kto by mi "łopatologicznie" wyjaśnił, jak dokładnie działa mechanizm takiego granatu? Quote Link to post Share on other sites
Irwin Posted December 9, 2006 Report Share Posted December 9, 2006 Kluczowym elementem są kulki (10.), blokują one górny element (3.) przed cofnięciem się pod wpływem ciśnienia gazu. Sprężyna zaś sprawia że elementy (3.) i (5.) odpychają się wzajemnie. Na elemencie (5.) jest przewężenie . Kiedy pod wpływem nacisku element(5.) przemieszcza się do przodu, kulki wchodzą w przewężenie i przestają blokować element (3.). Cofa się on do tyłu (nasuwa na element (5.)) pod wpływem ciśnienia gazu otwierając drogę do luf. To wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted January 6, 2007 Report Share Posted January 6, 2007 wczesniej w tym poscie było moje pytanie ,ale już sobie sam na nie znalazłem odpowiedź ;) post do skasowania Quote Link to post Share on other sites
makary Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu, a pytanie jest związane :) Jakie granaty 40 mm są najlepsze? Czy jest duża różnica w jakości wykonania między dostępnymi w PL firmami? Strzelające iloma kulkami, jako ich użytkownicy, polecacie? Jaki jest generalnie zasięg strzału z granatnika i jak bqardzo się on różni między granatami? Czy w airsoftowej walce faktycznie używace granatników, czy są raczej na pokaz i dla klimatu? Pozdrawiam, Makary Quote Link to post Share on other sites
AdRain Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 w zbrojowni znajduje się temat odnośnie granatników -.- i są tam wypisane testy na różnego rodzaju granatach można z nich wywnioskować, że najlepiej spisują się granaty madbulla 96 i 120 Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted February 7, 2007 Report Share Posted February 7, 2007 (edited) W zbrojowni przy opisie granatnika do G36 jest opis 5 granatów. Tam poszukaj, bo dość dobrze jest opisane co najlepiej kupić. EDIT: AdRain byłeś ciut szybszy :] Edited February 7, 2007 by Satanael Quote Link to post Share on other sites
Paton (Rat Killer) Posted February 9, 2007 Report Share Posted February 9, 2007 (edited) powiedzmy tak rozwiązania najprostsze są najlepsze. i takie właśnie stosuje MadBull przykład. CA=wysypujące się kulki zwalniające korek komory z gazem (jest ich 8 ) MB= tylko 4 kuleczki które się nie wysypują. do tego trzeba mniej siły by odblokować korek, a to pociąga za sobą z kolei to, że gaz rozpręża się szybciej, co w rezultacie daje większą prędkość i zasięg kulek. pozdrawiam Edited February 9, 2007 by Paton (Rat Killer) Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted February 14, 2007 Report Share Posted February 14, 2007 A co z granatami,ktorych nie było w teście Mosquito Molds , King Arms , VFc/gb tech ?? Quote Link to post Share on other sites
tompp1 Posted February 21, 2007 Report Share Posted February 21, 2007 (edited) Witam Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami z granatami bazowymi: Posiadam 78 kulkowy KA i od niedawna 48 kulkowy MB. KA- nie jest to trwała rzecz strzeliłem z niego jakieś 50-70 rasy i się rozszczelnił :(. Udało mi się go jednak naprawić wymieniając uszczelkę tłoka (w poście dark_griph nr8 ) na oring kupiony w sklepie hydraulicznym, jednak po rozkręceniu stwierdziłem duże zużycie aluminiowego tłoka (u dark_griph nr3 ) - chyba ten granat już długo nie pociągnie. O trwałości MB nie mogę nie wypowiedzieć, za krótko go mam. Porównując jak strzelają w zasięgu nie zauważyłem jakiejś większe różnicy, jednak w torze lotu - tu jest zupełnie co innego: z KA kulki lecą chaotycznie każda w inną stronę przez co duża ich część spada całkiem blisko. Z MB kulki wylatują równo jak po sznurku przez co z każdej lufy dolatują na prawie taką samą odległość (skupienie jest zdecydowanie większe). Pozdrawiam Edited February 21, 2007 by tompp1 Quote Link to post Share on other sites
tompp1 Posted February 21, 2007 Report Share Posted February 21, 2007 Mam jeszcze pytanko z innej beczki skierowane do osób, które posiadają więcej niż jeden granat: jak przenosicie dodatkowy nabity granat na strzelance i czy taki granat podczas przypadkowego roszczelnienia (o co nie trudno) może uszkodzić np. kieszeń w kamizelce grenadiera? Quote Link to post Share on other sites
mr-feta Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 mam takie troche lamerskie pytanie. Czy w spłonke granatu należu uderzuć czy wystarczy ją tylko nacisnąć? Quote Link to post Share on other sites
Paton (Rat Killer) Posted March 3, 2007 Report Share Posted March 3, 2007 Na spłonkę granatu można izolatką przykleić monetę 5 gr. Skutecznie zabezpiecza ona spłonkę przed przypadkowym wystrzałem. Jak rozszczelnia się uszczelka to gaz uchodzi powoli wiec przez takie rozszczelnianie nic sie nie stanie. Spłonkę wystarczy zdecydowanie wcisnąć na jakieś 5mm. Quote Link to post Share on other sites
SnorlaXgru Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 od niedawna mam m203 i granat MadBulla XM108HP 108bb High Power i mam taki wixs że po każdym granat nie daje się napełnić gazem, muszę go rozkręcać poprawić te 4 kulki i skręcić żeby znowu działał, raczej to nie jest normalne i z moim doświadczeniem nie wiem czy granat jest zepsuty czy ja coś robie źle ;) bo raczej to nie jest normalne działanie owego granatu link do granatu http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2019 Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Nie umiesz go przeładować. Po załadowaniu gazem i wystrzeleniu, będziesz miał spłonkę lekko wciśniętą. Weź śrubokręt czy jakiś inny bolec/szpikulec i dociśnij spłonkę, aż usłyszysz kliknięcie - powinna cofnąć się tak, że będzie na równi z tylną ścianką granatu. W taki sposób przeładowujesz granat i możesz go ponownie napełnić gazem. A i jeszcze jedno - nastepnym razem użyj przycisku "Szukaj", a nie pisz w pierwszym lepszym poście. Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted June 15, 2007 Author Report Share Posted June 15, 2007 (...) Jakie granaty 40 mm są najlepsze? (...) Od czasu kiedy padła odpowiedź na to pytanie, pojwiły się nowe granaty Madbull'a przystosowane do nabijania dwutlenkiem węgla. Przy jego użyciu kulki lecą dalej, niż na GG czy zwykłym propanie. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 (edited) Dalej, ale szybciej się zużywają. No i trzeba dokupić rzejściówkę do butli CO2, która też niemało kosztuje. Edited June 15, 2007 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted June 15, 2007 Author Report Share Posted June 15, 2007 Przypuszczam, że gdyby używać w nich tylko propanu (GG), to wytrzymałyby dłużej, niż zwykłe granaty. W końcu, aby wytrzymać ciśnienie dwutlenku węgla, muszą być jakoś wzmocnione. Mam rację? Jakkolwiek, jakby komuś 'brakowało mocy', to może nabijać je CO2 - wtedy ma sporo lepsze osiągi, niz przy uzyciu GG. Jeśli chodzi o cenę, to granat z serii HP Madbull'a kosztuje 280 pln, a zwykły (tylko na propan) około 250 pln (zależy od pojemności). Myślę, że jak kogoś już stać na granatnik, to dopłacenie tych 30 pln nie sprawi problemu, a wytrzymałość (przy użyciu propanu) czy osiągi (przy użyciu CO2) są sporo wyższe. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 "Sporo" to mocne słowo :) Są lepsze, fakt. Ale czy sporo? Nie bardzo :) Na pewno mniej awaryjne, ale osiągi mają powiedzmy - 20-30% lepsze. Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted June 15, 2007 Author Report Share Posted June 15, 2007 (edited) No nawet, liczmy osiągi o 20% lepsze od "zwykłych Madbull'i". Różnica w cenie wynosi ~30 pln, czyli koło 13%... Korzystając z okazji: Adapter Madbull'a do 12g kaspuł CO2 ma manometr - on wzkazuje cieśnienie gazu w granacie, zgadza się? I drugie pytanie, czy raczej wątpliwość: do jakiego momentu ładować granaty HP, aby się nie rozwaliły - aż manometr wzkaże "5"? Edited June 15, 2007 by dark_griph Quote Link to post Share on other sites
shenq Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 mam pytanko do jakiej wartości na manometrze można lądować granaty HP madbulla? Quote Link to post Share on other sites
dark_griph Posted October 24, 2008 Author Report Share Posted October 24, 2008 To samo pytanie zadałem post wyżej... Nikt mi nigdy nie odpisał, więc prówbowałem różnych ustawień. Manometr ma zakres od 0 do 12. Największa wartość jaką kiedykolwiek mi wykazał była równa 8 i na takiej kilka razy ładowałem moje granaty. Działają mi one po dziś dzień bez większych problemów. Jedynie z czasem coś się dzieje z uszczelkami oraz górnym zaworkiem do ładowania i trzeba je wymienić. Quote Link to post Share on other sites
shenq Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 ok dzięki, jak zarazie lądowałem do 6 i strzela nieźle Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 25, 2008 Report Share Posted October 25, 2008 (edited) Granaty mad bulla można ładować do maksa tj nawet do 12-13 (poza skalą) - tyle można uzyskać na butli paintballowej. Samym granatom nic się nie stanie tylko częściej trzeba wymienić uszczelkę w środku. Mój kumpel z teamu raz nabił nawet granat tak na 18 tylko, że wtedy jeden strzał i uszczelki na wymianę ale zasięg to było gdzieś z 80-100m. Wszystkim gały wylazły i nikt nie pomyślał o zmierzeniu tego. Granaty z serii HP baaardzo dużo wytrzymią. Edited October 25, 2008 by _Arczi_ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts