HIREDGUN Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Jakie gogle, wy snajperzy preferujecie dla swojego fachu... białe, żółte, przyciemniane ? Czy posiadacie komplet wszystkich odcieni ? Jak sprawują się te odcienie w różnych warunkach. Piszcie Quote Link to post Share on other sites
Ineptus Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Korzystałem z żółtych, takich "na wieczór", ale dla mnie najlepsze są jednak białe, przezroczyste... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Białe rządzą :) Ciemnych nawet nie ma co zakłądać przy korzystaniu z lunety :) Quote Link to post Share on other sites
cromat Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Ciemnych nawet nie ma co zakłądać przy korzystaniu z lunety :) A nie widziałeś "Demonów Wojny"?? Przecież najlepszy polski snajper (Bogusław Linda) nosił czarne okulary do SWD... Nie no żarcik, tak serio serio to oczywiście, że najlepsze są białe okularki, żółte służą tylko do zwiększania kontrastu (czy jakoś tak) i do ASG się za bardzo nie przydają :/ Quote Link to post Share on other sites
Ineptus Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 żółte służą tylko do zwiększania kontrastu Dokładnie... Tak zwane "na wieczór". Dobrze się sprawują na nartach. Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Zólte dla mnei są najlepsze do lasu! Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Żółte świetnie widać z daleka... - Quote Link to post Share on other sites
NeOcRoN Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 A ja uzywam ciemnych Uvex-ów....dlaczego??.. 1) troszkę maskują twarz, gdyż jedno oko na wysokosci lunety masz odkryte, a ciemny punkt trudniej dojrzeć niż świcące jasnym światłem normalne szka...cała twarz pomalowana a okular sie swieci...dla mnie pomyłka... 2) w niczym mi nie przeszkadzaja w czasie celowania i w dodatku zapobiegaja refleksm słońca na szkle okularów, bądż gogli Ale to tylko moje spostrzeżenia, kazdy ma inny wzrok, ja widzę dobrze w ciemnych okularach i dlatego tylko takie preferuję... Quote Link to post Share on other sites
HIREDGUN Posted December 15, 2006 Author Report Share Posted December 15, 2006 a wedlug mnie czarne sa okropne bo swiatlo odbijane na ciemnym jest b. widoczne. Quote Link to post Share on other sites
Ineptus Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 a wedlug mnie czarne sa okropne bo swiatlo odbijane na ciemnym jest b. widoczne. Nie koniecznie. Niektóre okulary słoneczne, oczywiście odbijają światło, ale takie przyciemnione szybki, nie. Quote Link to post Share on other sites
Geralt_Bialy_Wilk Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 Używam klasycznych 'szkiełek' Uvex'a (mam Uvex no-gravity, nawet opisano je na WMSG, btw - polecam je gorąco ze względu na ich stabilność na łepetynie ;] ). Można w tych okularkach wymieniać szybki, ale ja pozostałem właśnie przy przeźroczystej... Słońce? Nie przeszkadza mi tak bardzo - mam dobry wzrok i nie mam problemów z oślepiającymi problemami... W ciemnicy też widzę... a faktycznie takie okulary są o wiele mniej dostrzegalne niż żółte, lub niż błyszczące ciemne, które odbijają światło. Co do malowania twarzy i jasnych okularów - twarz przecież malujesz całą, oprócz powiek, prawda? A okulary są przeźroczyste i nie odbijają promieni słonecznych - więc w czym problem? Oprawki są czarne, więc teoretycznie też ich nie widać. Dlaczego wybrałem okulary zamiast gogli? Po pierwsze - póki ich nie dotkniesz paluchem - nie zaparują, chyba, że dmuchniesz po nich mroźnym powietrzem w ciepłej temperaturze :P Generalnie raz w lecie mi zaparowały, bo chwyciłem szybkę palcami... wystarczyło wyczyścić. Poza tym, tego typu okulary są bardzo lekkie i praktycznie się ich nie czuje, naprawdę komfortowa sprawa. Do tego kiedyś używałem gogli narciarskich... Wiem, że militarne są trochę inne, ale mimo wszystko dziwnie mi się strzelało patrząc przez lunetkę. Wiele osób mówi, że im to nie przeszkadza, ale ja czułem się dziwnie, nawet biorąc pod uwagę, że mam lunetkę o 3-9x, 40mm i patrzę przez nią z odległości ładnych paru centymetrów - najwyraźniej to sprawa osobnicza. Do tego warto dodać cenę - gogle w zasadzie zaczynają się od 100zł... a już w miarę wypasione uvexy to zaledwie 60zł, nie mówiąc o tych najbardziej podstawowych za ok. 20zł. Ufff... Mam nadzieję, że ująłem wszystkie najważniejsze zalety :P Quote Link to post Share on other sites
oski Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 Według mnie najlepsze są białe szkła (w okularach) w goglach z resztą też z tą tylko różnicą że jeśli nie popsikasz anti-fogiem na google to bedą parować , lecz nie koniecznie trzeba kupywać anti-foga. Mój kolego powiedział że jak naplujesz na szybke gogli i wetrzesz to , to nie będą parowały.... nie wiem czy to prawda , nie sprawdzałem, ale mam zamar to zrobić :) choć nie chce mi sie wierzyć że to zadziała :P Quote Link to post Share on other sites
Geralt_Bialy_Wilk Posted December 21, 2006 Report Share Posted December 21, 2006 oski - co do różnych sposobów na parowanie gogli były już tematy... Plucie w szybkę? Działa, ale tylko w pewnym stopniu. Nurkowie tak robią z maskami - plujesz obficie w maskę (gogle), wcierasz czystym(!) paluchem a potem spłukujesz (nie wycierasz!) wodą. Co do masek do nurkowania - działa w 100%, wiem, bo nurkowałem swego czasu odrobinę. Co do gogli - trochę działa... ale generalnie wystarczy delikatnie dotknąć szybki z jednej albo drugiej strony i mamy po zabawie. Przy dużej wilgoci i wysokiej temperaturze (tropiki :P) paruje tak czy owak. Quote Link to post Share on other sites
Willowisp Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 Zólte dla mnei są najlepsze do lasu! Eee tam - nie zgodze sie. Zalezy od lasu. Dzisiaj kumple przeszli metr ode mnie nie widzac mnie wcale, pomimo żółtyh gogli... Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Jest takie powiedzenie - dużo sprzętu ale zero talentu... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Jest takie powiedzenie - dużo sprzętu ale zero talentu... To, że ktoś ma kasę i ochotę kupować dużo szpeju, to czyni z niego łajzę? :poddanie: Jeśli chodzi o gogle dla snajpera, to nie polecam żadnych. Najlepsze będą okulary - nie przeszakdzają, nie zawadzają a dobrze chronią. Kolor szybki to tylko i wyłącznie żółty - baaardzo poprawia kontrast, niektóre tkaniny pokazuje w innych, mniej naturalnych a przez to łatwych do odróżnienia, kolorach. A to, że widać je z daleko, to ejst kompletna bzdura. Jeśli koniecznie chcesz używać gogli, a nie okularów, to weź Bolle X800 - są małe i nie parują. Quote Link to post Share on other sites
barbie Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Nie chodzi to o zasadę, że tak jest zawsze. Napisałem to do konkretnej, jednej TEJ sytuacji. Eee tam - nie zgodze sie. Zalezy od lasu. Dzisiaj kumple przeszli metr ode mnie nie widzac mnie wcale, pomimo żółtyh gogli... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
mlody_one Posted March 27, 2007 Report Share Posted March 27, 2007 Zwykłe, białe szkło.. Nie 'zakrzywia' rzeczywistości... Jeśli trzeba (ostre słońce) to ciemne... Proste... Nie ma reguły... Quote Link to post Share on other sites
Ritter Posted March 28, 2007 Report Share Posted March 28, 2007 A to, że widać je z daleko, to ejst kompletna bzdura. Bo Ty tak uważasz? Kilkukrotnie w terenie leśnym zauważyłem ukrytego gościa tylko dzięki jego żółtym goglom/okularom. No ale to kompletna bzdura przecież... :wink: - Quote Link to post Share on other sites
OSKi-SNITF Posted April 18, 2007 Report Share Posted April 18, 2007 Ja mam swiss arms (te co mogą byc i goglami i okularami ) są przezroczyste i jak dla mnie bardzo dobre szczegolnie ze sam nosze okulary korekcyjne Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Ja używam gogli Bolle Comander i mogę powiedzieć że przezroczyste szybki są najlepsze. Te zółte i ciemne to ( dla mnie ) niepotrzebny bajer. Żółte widać z daleka, a ciemne przyciemniają obraz. Nie ma sensu bawić się w inne szybki niż przezroczyste. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 Bolle X800. Zwłaszcza, jesli ktoś ma niski montaż. Białe, bo z tych 60-70m trudno często wroga wypatrzyć ... Quote Link to post Share on other sites
Gimlox Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Wszystko zależy od oka. Okulary należy dobrać sobie metodą prób i błędów. Na co dzień używam żółtych i raczej nie jestem widoczny, ale to sprawa tego z kim się gra i tego jak odrobiło się lekcje z kamuflażu. Mam również białe ale tak naprawdę to nie ma wielkiej różnicy między białymi i żółtymi. Co do ciemnych okularów to szczerze nie polecam, szczególnie dla snajperów, jeżeli macie wroga pod słońce to pokombinujcie aby to on miał Was pod słonce. Gogli raczej nie polecam, nie pasują mi. Wolę okulary. Ponoć żółte są dobre "na wieczór" ale z doświadczenia wiem że widać w nich dobrze góra 5 min dłużej niż w białych, więc według mnie to sprawa "gustu" i wybór między białymi i żółtymi nie ma większego znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
Menelutor Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Większość doświadczonych graczy polega jednak na tradycyjnych rozwiązaniach, kolorowe szybki to troszkę chyba bajer. Dla fanów żółci zawsze pozostaje żółty coverek na lunetę, wtedy i wilk syty i owca cała. Quote Link to post Share on other sites
Wlodimir Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Gadacie pierdoły!!! Dla snajpera najlepsze są okulary lub gogle z siatką!!!.Od szybki światło się odbija i wypatrzą takiego snajpera z daleka!!! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts