Moses Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Czy GPS sprawdza sie podczas lesnych wypadow czy jest nadal na takim poziomie ze lepiej uzywac mapy i kompasu niz wydawac kupe kasy na gadzet? Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 zalezy dokladniej jak uzywac. Ja GPSu uzywam w pocket pc ale do zaznaczenia gdzie mam auto zeby do niego wrocic ;) GPSu takiego dedykowanego nie uzywalem wiec nie powiem, ale wydaje mi sie ze czasami szybciej jest uzyc kompasu... jesli np do pocket pc z gps'em udalo ci sie wgrac i zkalibrowac jakiesz sztabowki to chyba by bylo bardzo ciekawie, bo dzis przy czipach sirfstarIII sygnal lapiesz nawet w gestym lesie (lapie odbity sygnal), w miare szybko (jak juz miales przed akcja zafixowany) no i z dokladnoscia czesto ponizej 5m z akcji nie powiem bo nigdy nie mialem czasu w lesie uzyc go... Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 15, 2006 Author Report Share Posted December 15, 2006 jesli np do pocket pc z gps'em udalo ci sie wgrac i zkalibrowac jakiesz sztabowki to chyba by bylo bardzo ciekawie, bo dzis przy czipach sirfstarIII sygnal lapiesz nawet w gestym lesie (lapie odbity sygnal), w miare szybko (jak juz miales przed akcja zafixowany) no i z dokladnoscia czesto ponizej 5m A po Polsku mozna :wink: zalezy dokladniej jak uzywac. Ja GPSu uzywam w pocket pc ale do zaznaczenia gdzie mam auto zeby do niego wrocic No akurat mysle nie o znaczeniu trasy powrotnej do samochodu, ale do jako zamiennik mapy i kompasu Quote Link to post Share on other sites
WB Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Moim zdaniem jak do asg, to szkoda kasy. Silva i dobra mapa + trochę umiejętności powinno wystarczyć. Pozdrawiam Wojtek Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Tak jak napisał Superrzuf zależy jaki i do czego. Najprostsze do ASG się nie zdadzą. PPC albo mapowe bardzo fajne ale z pewnymi ograniczeniami, najlepszy byłby mapowy z kopasem, wtedy to wypas, jedyny problem to zwektoryzować mapy albo zdobyć gotowe, ale taki GPS jest już dość drogi. Chyba najlepszy rozwiązaniem jest PPC + Otterbox + Ozi Explorer. Ja tak używam i jest ok. Oczywiście zależy o czym mówimy - ja używam na terenach gdzie się chodzi po pare kilometrów, jeśli mam przejść kilkaset metrów szybszy będzie kompas. Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 16, 2006 Author Report Share Posted December 16, 2006 No raczej nie sadze, jezeli mialbym wydawac kase na taka zabawke, aby sluzyla do orientacji w terenie ktory znam na pamiec i nie jest wiekszy niz 1kmx1km (srednia miejscowka do strzelanek), chodzi mi raczej o cos takiego ze jak kiedys najdzie mnie potrzeba jakiejs dluzszej wedrowki, abym po kilku godzinach nie musial brnac do najblizszej wsi/miasteczka aby sie dowiadywac gdzie jestem, oprocz tego chcialbym aby w miare dokladnie okreslalo moja pozycje, co by bylo przydatne przy wiekszych grach na nieznanym terenie. PPC + Otterbox + Ozi Explorer - a w prostych slowach? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 PPC + Otterbox + Ozi Explorer - a w prostych slowach?Lucke, use google. Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 "PCC + Otterbox + Ozi Explorer" Masz w palmtopie, mapę topograficzna i zaznaczony punkt gdzie się znajdujesz. Jak dla mnie super sprawa. A widziałem to to u Foki. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 Ja tyz napatrzyłem się u Foczasa i teraz sam zaczynam :) Ale i tak w kieszeni patterna na wszelki wypadek dłuugo jeszcze będę trzymał kompas ;) Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted December 17, 2006 Author Report Share Posted December 17, 2006 A mozecie polecic jakies modele? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 17, 2006 Report Share Posted December 17, 2006 ASUS MyPal A636, ale teraz już trudny do dostania. A636N trochę gorzej wypada jeśli chodzi o niezawodność ale nadal jest godny polecenia. A poza tym to nie jest temat na to forum. Zapraszam na http://www.pdaclub.pl/forum/ Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted December 18, 2006 Report Share Posted December 18, 2006 A uzywal ktos Tomtoma na symbianie do nawigacji w terenie? jak to sie sprawdza? progs na swojej 6630 posiadam ale jeszcze nie inwestowalem w odbiornik gps. Interesuje mnie czy jest opcja ustawienia jakiegos markera w pkcie orientacyjnym (baza itp) aby bylo wiadomo gdzie sie jest w stosunku do tego pktu. No i jaki w miare rozsadny odbiornik gps na bluetooth mozecie polecic aby nie zrujnowac mojego budzetu i bateria w miare wytrzymywala. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 A uzywal ktos Tomtoma na symbianie do nawigacji w terenie? jak to sie sprawdza?Wogóle nie nadaje się. TomTom, MapaMap, Automapa, iGo itd to są programy do nawigacji drogowej, nie mają w sobie nic z map topograficznych. Mogą się przydać w sytuacji awaryjnej - kiedy zabłądzisz na dużym terenie i chcesz trafić np. do najbliższej szosy. Ale do nawigacji "bojowej" totalnie się nie nadają. Interesuje mnie czy jest opcja ustawienia jakiegos markera w pkcie orientacyjnym (baza itp) aby bylo wiadomo gdzie sie jest w stosunku do tego pktu.Co rozumiesz przez "marker"? Nadajnik sygnału GPS? pewnie sie da, tylko kogo na to stać? Zaznaczyć pozycję waypointem? Da się, ale mapa lasu jest po prostu zielonym plackiem bez dróg, przecinek, strumieni czy poziomic.Polecam OziExplorer. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 na symbianie (nokia n6670) uzywalem takiego oto prostego programiku "bluesky" http://my-symbian.com/s60/software/applica...mp;fldAuto=1031 do prostej nawigacji sprawdzil sie Quote Link to post Share on other sites
Kabzior Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 Dzięki za rady, jako że Ozi explorera nie ma na smartphony, zainstalowałem SmartCom GPS (narazie trial) i wyglada znosnie, jest kompatybilny z mapami z Ozi explorera. Teraz pytanko - czy da sie znalezc gdzies DARMOWE mapy topograficzne w znosnej rozdzialce? czy trzeba inwestowac w jakies packi w stylu PDA nawigator itp? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 Allegro Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 19, 2006 Report Share Posted December 19, 2006 http://geodezja.woj-pomorskie.pl/?dzial=164 Zadzwoń popytaj i kup jak coś zainteresuje ;) Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Palmtopy z Ozim + zewnetrzny moduł GPS fajna rzecz, ale delikatna. Ja używam najtańszego Garmina eTrex (tzw. żółtek) - jest pancerny. Ma jeszcze jedną zdecydowaną przewagę nad rozwiązaniami z palmtopami - można go skonfirgurawać tak, aby współpracował z mapami z przeróżnymi układami współrzędnych i siatek, nawet z tak egzotycznym jak nasz 1965. Sprawdzone, działa. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Palmtopy z Ozim + zewnetrzny moduł GPS fajna rzeczA jeszcze lepszy z wbudowanym modułem GPS :P Ma jeszcze jedną zdecydowaną przewagę nad rozwiązaniami z palmtopami - można go skonfirgurawać tak, aby współpracował z mapami z przeróżnymi układami współrzędnych i siatek, nawet z tak egzotycznym jak nasz 1965.W Ozim przy kalibracji mapy też ustalasz dowolny ukł odwzorowania. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Kwestia "układu" to tylko i wyłącznie sprawa oprogramowania. Na dzień dzisiejszy każde rozwiązanie jest OK byle działało ;) Jedno wiem na pewno nigdy więcej palmtopa z zewnętrzym odbiornikiem GPS na bluetoth !! A poza tym to i tak nigdy nie wlizę nigdzie choćbym miał całą stację nawigacyjno-meteorologiczną w plecaku bez najprostszego kompasu i mapy. Z dwóch powodów: 1) baterie 2) noc (używając czegokolwiek w nocy z podświetlanym ekranem nie dośc że ryzykujemy zdradzenie swojej pozycji, to jeszcze "załatwiamy sobie oczy na jakiś czas i "widzenie w ciemnościach" siada na 3xK6 :D Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 1. baterie możesz mieć zapasowe, 2. wiele urządzeń ma taki tryb wyświetlaczy "nocny" ;) 3. tani bluetooth to g.. bluetooth, 4. kompas i mapa to mus a GPS tylko wspomaga i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 1. baterie możesz mieć zapasoweDo PPC to bardzo drogie rozwiązanie. Lepiej kupić przejściówkę na baterie AA. wiele urządzeń ma taki tryb wyświetlaczy "nocny"Ale nadal dość mocno świecą. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 2. wiele urządzeń ma taki tryb wyświetlaczy "nocny" Jakoś u mnie w samochodzie jak sobie taki tryb zapodam to czuję się tak jakbym pod lampą parkował... Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Kto co lubi, ale przejściówki, zapasowe akumulatorki, moduły GPS, obudowy wodoszczelne i pancerne... Ja wolę mieć jedno urządznie i nie martwić się co je może uszkodzić. Do tego laminowana mapa i z głowy. 8-) Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 W moim wizardzie "nocne" działało ok. Co do baterii i "cygana" to nie koniecznie musisz mieć PPC jeżeli to ma być wspomagający zestaw kompas-mapa. Znam przynajmniej kilka "cyganów", które spokojnie chodzą na zwykłe AA. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts