SoP-PeL Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 (edited) Spokojnie:P te nakładki kosztują taki majątek ... ( 6zł ostatnio na allegro:P :) Poza tym, zmacałem nowego AKM74 TMa Wam powiem... no nie robi rewelacji.... takie to jakieś - podobne do wszystkiego co juz jest... Wykonanie spoko - trochę trzeszczy plastik z przodu - jakieś zasłonki zrobili dziwne żeby między łożem a nakładką nie bylo prześwitu ( pytam się po kiego... ) system BB nie wygląda za najlepiej Wniosek - nie opłaca sie go brać - lepiej czekać na AIMSa Edited February 6, 2008 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 IMHO drewniana nakładka rury gazowej była by lepsza ;) Ale RPK niezły Po pierwsze: kwestia gustu; u mnie to zabieg celowy - jak dostanę karbowaną to założę; ale na razie nie ma ich w zasięgu. Podoba mi się z taką nakładką. ;) I odróżnia się od innych erpeków. Po drugie: mam nakładek w pip; w nakładce z zestawu drewienek producent radośnie wyciął prześwit od połowy tylko na sześciokątny "ciężarek" znany wszystkim z replik; więc nie chciałoby mi się dłubać tego pod rurę gazową z ostrego. A oryginalną nakładkę z rury i tak zdjąłem żeby założyć czarną. :twisted: BTW; TMa dyskwalifikują, jak dla mnie, już na starcie niestandardowe magi. Mam kilka ak, będę miał więcej ;) - nie zamierzam do każdego kupować innego systemu magazynków. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Popieram. A eRPeK śliczniusi... Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 - jak dostanę karbowaną to założę; karbowaną? znaczy taką z czarnego/śliwkowego plastiku....z prążkami? ja też chcę. Kałasznikow uzależnia....już mam kolejne projekty części i pomysły.... Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 Nie jeden tego szuka : ( Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 6, 2008 Report Share Posted February 6, 2008 karbowaną? znaczy taką z czarnego/śliwkowego plastiku....z prążkami? ja też chcę. Jeśli gdzieś znajdę dwie, to będę o Tobie pamiętał. ;) Kałasznikow uzależnia....już mam kolejne projekty części i pomysły.... Uzależnia. Ale nie zamierzam się leczyć. :twisted: U mnie części na następnego kałacha leżą od czasu początków pracy nad rpk. :lol: A jeszcze robię zastawę M91: W międzyczasie powstał Tabuk: A planuję jeszcze conajmniej dwa inne w tym roku. ;-) Kolekcja rośnie. BTW chwyt od Ciebie na erpeku wygląda już nieco inaczej... :twisted: Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 (edited) http://img219.imageshack.us/img219/7546/p1010094zv6.jpg http://img223.imageshack.us/img223/4826/p1010096gc1.jpg http://img223.imageshack.us/img223/7161/p1010097nj8.jpg http://img113.imageshack.us/img113/6477/p1010098pl9.jpg Prawie skończony, czekam tylko na Pso-1, granatnik GP-30 oraz dekiel pokrywy zamkowej bez żebrowania... Mam pytanie czy mógłby ktoś sprawdzić czy dekiel od cymy pasuje do BOYI'a? Pozdrawiam Pidzejfat Edited February 8, 2008 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Wygląda naprawdę fajnie, ale oczywiście w ramiach czepialstwa coś od siebie napiszę ;) 1. Data produkcji - nieco nie ta. Ale raczej tej ósemki nie zmienisz na dziewiątkę. Mógłbyś pomyśleć o zmianie body na to od Boyi'a, ale tam jest gwiazda Tuli, no i 91 (nie wiem czy już w 91 był 74M). 2. Taka ładna replika, a tak brzydki magazynek ;) Za długi, no i bułgar (10 i żebra). 3. Polecam zmianę paska na rosyjski. Wg mnie są wygodniejsze (bardziej miękkie) niż polskie, no i wygląda lepiej. Będąc na twoim miejscu pewnie też bym się tymi rzeczami nie przejmował, ale chciałem se napisać. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Kazik, to nie tantal. Tantal ma brzuszek(taki brzuszek jak beryl - a przynajmniej polski tantal tak ma p.s. ktoś jeszcze robi tantale? ) - a ten nie ma. Z tego co widzę to jest Star - ale nie wiem jaki on udaje:P Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 (edited) 1) z datą to wiem, ale body od boyi'a jest gorsze, szczególnie atrapy pinów... Pokrycie farbą też jest lipne. Nie chce wydawać nawet 150zł żeby tylko mieć dodatkową zabawę... Nie jestem aż takim purystą aby zmieniać datę oraz miejsce produkcji (aczkolwiek chciałbym) 2) Jakie w takim razie magazynki proponujesz? 3)Tak, pasek miałem zamiar zmienić, tylko muszę najpierw znaleźć... PS. w 1991r zaczęła się właśnie produkcja AK-74M :) Edited February 8, 2008 by pidżefjat Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 8, 2008 Report Share Posted February 8, 2008 Sop-Pel: Chodzi ci o magazynek? STAR robi magazynki wzorowane na bułgarskich, tak jak pisałem (dziesiątka w kółku i obecność żeberek). edycja: Pidżefjat: 2. G&P ma fajne midcapy czarne (brak żeberek, ale brak też oznaczeń fabryki). Za jakiś czas pewnie wyjdą czarne midcapy od VFC (zapewne z oznaczeniami, tak jak na ich "bakelitach"). Właśnie te najlepiej byłoby kupić, szczególnie że są też tańsze niż G&P. Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Co do nakładki na rurę gazową... Ja podumał i sdiełał sobie takie cuś: Może nie wygląda w 100% jak oryginał, ale lepiej niż gładka. :twisted: A, jak mówią, lepszy cyc niż nic. ;) Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Zdradź jeszcze tajemnicę jak to zrobiłeś :) Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 9, 2008 Author Report Share Posted February 9, 2008 Ładnie żeś Pan wydłubał, pytanie jak ? :P Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Hehe; potrzeba kilka złociszy, mocny klej i dobrze zaopatrzony sklep modelarski. :twisted: Oczywiście jeszcze gładka nakładka od 74rki. Co do kleju: to używam do takich zabaw klej żelowy RIKU, bo trzyma miodzio. http://riku.com.pl/produkty/Klej_cyjanoakr..._20g_,1554.html W sklepach modelarskich można dostać tzw. kształtki [profile] z tworzywa; płytki polistyrenu itp. Kształtki mają zwykle postać pasków tworzywa o długości 15-20cm, różnej średnicy i o różnym przekroju; półwałka, walca, prostokątnym itp. Więc kupiłem 4 paski o grubości poniżej milimetra, które są dość giętkie i 1 sztywny, grubszy tak na 1,5mm, na ranty, które ta nakładka od rpka ma po obu stronach u dołu [nakładka 74 takiego rantu nie ma] Karby na oryginalnej nakładce są dość wąskie, można takie znaleźć, ale ja wybrałem paski o szerokości 2,5mm. Bo łatwiej je przyklejać i konkretnie wyglądają. ;). Wykonanie: 1. Trochę kleju aplikować na długości 1-1,5cm paska i dokleić od dolnego brzegu nakładki. Jak wyschnie [błyskawicznie] - aplikować od wewnątrz paska na większej długości i przykleić wokół nakładki lekko "naciągając" pasek i dociskając. 2. Delikatnie naciąć pasek skalpelem przy przeciwległym brzegu nakładki i "ułamać" nadmiar paska. 3. Powtarzać doklejanie pasków w tej samej odległości od siebie - na całej długości nakładki. 4. Wyrównać pilnikiem końcówki pasków z brzegami nakładki. 5. Dociąć na długość nakładki dwa "ranty" z grubego paska/kształtki i przykleić od dołu do brzegów nakładki. 6. Pociągnąć całość sprayem - lakierem bezbarwnym. 7. Po wyschnięciu bezbarwnego - pociągnąć czarnym matem. I po robocie. :) Kształtki kosztują, przynajmniej u nas, od 1 do 3pln za sztukę, zależnie od wielkości i grubości. BTW: Zastawa M91. Prawie na ukończeniu; jeszcze tylko precka i gotowe. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 http://madonion.eu/wyswietl_produkt.php?id...48e7f9341ed1a4# A to ci psikus :D Widział ktoś na żywca? Suwadło niestety zmienione, mogli się postarać żeby była bateria w kolbie... No ale to ICS, ma sporo błędów, które dyskwalifikują ją w moim odczuciu jako "replikę"... Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Przecież od dawna było wiadomo, że go wprowadzają na rynek. Od poprzednika różni się tylko składaną kolbą. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Umm czy ktoś z was ma może kontakt z panem który robił DDRowskiego AK? A może ktoś z was ma dostęp do okładzin DDRowskich?:> Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 DDRa robił Flacha. A okładziny co jakiś czas pojawiają się na egunie. Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 A ja się zapytam - jakie body byście kupili robiąc AKM? I zakładając że Cyma nie wypuściła takiej zabawki? (niech to jasny szlag trafi Chinoli!) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 byle jakie...najlepiej porządne...metalowe albo najlepiej stalowe...ja miałem starego czarnucha z CA dorobiłem dupe komory zamkowej i już ;-) Jak cię stać to konwersje z RMW. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 W sumie to body SLR steel version jest dobre i AK74 z VFC no i można kupić body AKM z inokatsu na RMW Quote Link to post Share on other sites
Drakeus Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 A jeśli chciałbym robić AKMS? To jakie body i kolbę polecacie w normalnej cenie? (Czyli nie jakieś kosmiczne jak Inokatsu..) Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 11, 2008 Author Report Share Posted February 11, 2008 W sumie to body SLR steel version jest dobre Szczególnie ładne są amełykańske wybicia ;) Quote Link to post Share on other sites
yakarov Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 normalna cena? kolbę od AKMS. komorę od Elementa. mechanizmy z AKS. jeszcze jest kolba z kingsarmsa ale nie wiem ile kosztuje... men3L grawerunki można usunąć...akurat to jest najmniejszy problem a body jest ok. Nie wybrzydzajcie już z tymi trademarkami bo na innych emkach czy innych pierdółach tak jest i nikt się nie czepia... ja mam czarnuchy z ca i jakoś tego nie widać...zaszpachlowane..dupy dorobione... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts