kali Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 Szukałem, szukałem i nic nie znalazłem. Otóż kumpel kupił sobie ostatnio gore-tex WP. No i tu się pojawia moje pytanie, czym ma go impregnowac? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 Impregnatem do odzieży z gore. Do dostania wiele w sklepach turystycznych i górskich. Quote Link to post Share on other sites
kali Posted January 8, 2007 Author Report Share Posted January 8, 2007 Ok, dzięki. Ale pojawiło się kolejne pytanie. Otóż ja mam buty Kupczaki z membraną gore-texową. Jak dotąd je tylko najpierw czyściłem wodą, a po wyschnięciu pastowałem. Ale nie wiem, czy ze względu na gore nie powinienem robic jeszcze czegoś? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 Powinieneś. Do butów z gore masz specjalne środki. Źródło jak wyżej. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 Jak dotąd je tylko najpierw czyściłem wodą, a po wyschnięciu pastowałem. Zwykłą pastą do butów?! Broń Boże. Czytałem, że po takim zabiegu w zasadzie jest po całej oddychalności. Pewien nie jestem, ale wydaje mi się to całkiem logiczne. Ja polecam impregnaty "Nikwax" sam używam i czytałem, że jedne z najlepszych. Quote Link to post Share on other sites
kali Posted January 8, 2007 Author Report Share Posted January 8, 2007 Heh, Kupczaki i tak chyba w ogóle nie oddychają ;) są całe skórzane, więc używałem pasty do skóry. Ale może i źle robiłem? A ten Niwax to jak używac? Od wewnątrz, czy na skórę? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 Kup, przeczytaj ulotkę ;-) Osobiście polecam Nikwax Aqueous Wax. Impregnuje i pastuje but na czarno. Quote Link to post Share on other sites
kali Posted January 8, 2007 Author Report Share Posted January 8, 2007 Super, dzięki za info. Jutro skoczę do sklepu i poczytam o tym Nikwaxie Aqueous Wax. EDIT: Zmieniłem nazwę tematu, aby lepiej odzwierciedlał tok rozmowy. Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted January 9, 2007 Report Share Posted January 9, 2007 Jak dotąd je tylko najpierw czyściłem wodą, a po wyschnięciu pastowałem no to niedobrze takich butów sie nie pastuje bo to jakby wbrew logice :) i tak chyba w ogóle nie oddychają możliwe że tak jest i to nawet z Twojej winy Do butów z gore najlepiej użyć odpowiedniego impregnatu np. nikwax do obuwia z gore (tak najlepiej poprosić w sklepie turystycznym i bedzie ok) wyjdzie jakieś 30 zł i starczy na długo Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted January 9, 2007 Report Share Posted January 9, 2007 Heh, Kupczaki i tak chyba w ogóle nie oddychają ;) Mam Kupczaki i z dobrymi skarpetami, i z dobrym impregnatem świetnie oddychają, nie przemakają i są super wygodne. (< IMHO) Buty z Gore to nie wszystko, skarpety są równie ważne. Quote Link to post Share on other sites
kali Posted January 9, 2007 Author Report Share Posted January 9, 2007 Osz w przyrodzenie! Dzięki za wszystkie rady, chłopaki! Trochę dowaliłem z pastowaniem tych bucików ;) dobrze, że się zapytałem. No i kupiłem impregnat w Deihmannie (czy jak to sie pisze) do "Butów ze skóry i innych materiałów przepuszczających powietrze. Zmyłem pastę, popsikałem i... tu się zaczyna konflikt. Po zmyciu pasty wyszły na wierzch wszelkie przetarcia i uszczerbki skóry. Wiecie może czy można to jakoś zakryc/naprawic? Bo estetycznie to to nie wygląda... Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 Trzeba było posłuchać naszych rad i kupić nikwax, a nie coś tam z Deihmanna ;-) Nie miałbyś takich problemów. A jedno opakowanie wosku o którym Ci pisałem kosztuję poniżej 10zł. Quote Link to post Share on other sites
kali Posted January 19, 2007 Author Report Share Posted January 19, 2007 Damn... Nieważne... Ale już czuję różnice, dzisiaj je założyłem i po raz pierwszy chyba ani trochę mi się noga nie spociła. A było dośc ciepło na dworze. Ale muszę kupic Nikwaxa tak swoją drogą. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted January 19, 2007 Report Share Posted January 19, 2007 A tak BTW, to czy Bellevile ICW z wkładką ocieplającą (tym "bucikiem" dodatkowym ;) ) będą ciągle oddychały? A raczej czy powinny wciąż oddychać? A tak poza tym, to jaką skarpetę byście do nich polecili? Najlepiej, żeby była trochę grubsza, bo but nie jest dokładnie w moim rozmiarze, no i oczywiście taktyczna i anty-potliwa ;) Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Możesz wyjaśnić pojęcie taktycznej skarpety? Najlepiej pójdź do sklepu turystycznego, tam Ci doradzą co najlepiej włożyć na stopę. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Kup sobie turystyczne kierując się zasadą zero bawełny. Jak mają być grube na zimę odpuść włókno coolmax. Nie przestrasz się cen: 25-70 pln. Polecam Accapi, Bridgedale (za 40-50 złotych znajdziesz jakiś fajny model). Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Przepraszam, powinienem był wziąć słowo "taktyczne" w cudzysłów ;) Chodziło mi oczywiście o skarpety turystyczne, tzn. takie np. o jakich mówił Wukasz, porządne i bardziej dostosowane do noszenia w czasie wędrówek, niż zwykłe zimówki. Quote Link to post Share on other sites
Gabang Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Słuchajcie, a ten Nikwax to nie jest czasem jakaś forma wosku? Polecam poczytać www.ngt.pl Jeśli dobrze pamiętam, to akurat tego typu specyfik nie jest polecany do butów z Gore, jako że zapycha pory membrany. I to będzie koniec jego cudownych właściwości. Droższe buty (skóra+membrana) należy czyścić z zewnątrz środkami do skóry. Ale bardziej chodzi tu o nawilżenie samej skóry niż zapewnienie jakiejś impregnacji. Swego czasu moim butom tego zabrakło i popękały podczas wysychania (tzn popękała skóra, membrana jest nadal szczelna). To, że noga się poci jest normalne, dlatego warto przepłukać wnętrze buta co jakiś czas czystą wodą, aby usunąć nadmiar soli. Skarpety tylko turystyczne. Zwykłe pięknie przetrą membranę (sprawdzone). Wszelkie uszkodzenia zewnętrzne skóry są normalne. Nie za bardzo można je zamaskować (pomijając pastowanie). W ekstremalnych przypadkach słyszałem o klejeniu oderwanych kawałków skóry. Gabang Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 (edited) Zapycha? To po co na Gore jest warstwa PU? Chyba po to, żeby przed takimi zabrudzeniami/ zapchaniami chronić! Używam Nikwaxa od 3 lat i nigdy mi się membrana nie zapchała. A poza tym: Safe for use on Gore-Tex, SympaTex, Entrant, Ultrex, TriplePoint and all liner and shell fabrics. Edited February 2, 2007 by Drong Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 (edited) Gabang, radzę wpierw poczytać o produktach Nikwaxu, zamiast pisać, że się nie nadają do butów z membraną. Tak, jest to wosk, ale zapewniający oddychalność membrany. Edited February 2, 2007 by ORKAN_Hubert Quote Link to post Share on other sites
Gabang Posted February 2, 2007 Report Share Posted February 2, 2007 Dzięki za informacje. Swoje zweryfikowałem (weryfikuję) w toku użytkowania butów/odzieży z membraną. Popełniłem na początku parę bolesnych (finansowych)błędów, ale zabrałem się za lekturę różnych for i zweryfikowałem podawane informacje pod swoim kątem. Teraz jestem zadowolony. To co napisałem mogę z czystym sumieniem polecić innym. Pozdrawiam! Gabang Quote Link to post Share on other sites
makary Posted February 12, 2007 Report Share Posted February 12, 2007 A czym można sprać żywicę z kórtki GORE? Normalne pranie wytrzymała... :( Quote Link to post Share on other sites
Drong Posted February 12, 2007 Report Share Posted February 12, 2007 (edited) Żywicę ogólnie ciężko sprać z czegokolwiek. Poszukaj na ngt.pl tam było coś o praniu różnych syfów na membranowej odzieży. Edited February 12, 2007 by Drong Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 Ja mam pytanko. Mam Salomon'y Mid Extend z Gore XCR: I możecie mi powiedzieć, jak właściwie dbać o membrane? Jest tam trochę skórki, trochę jakiegoś sztucznego materiału i nie wiem jak i czym je impregnować. Mam skórzane Belleville i tam sprawa jest jasna, skóra to skóra, a w Salomonach w sumie nie wiadomo jak działać :???: Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted March 4, 2007 Report Share Posted March 4, 2007 NIKWAX "Taknina & skóra" najlepiej z aplikatorem w postaci gąbki. Ewentualnie podobny preparat do butów ze skóry i tkaniny :P Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts