_Arczi_ Posted February 11, 2007 Report Share Posted February 11, 2007 Jestem szczęśliwy/nieszczęśliwym (niepotrzebne skreślić) posiadaczem H&K G36C TM i właśnie go zaniosłem do ASGShopu na pożądny tuning. Wymienione będzie praktycznie wszystko w GB: szkielet G&P z łożyskami 7mm, zębatki Super Torque Up CA, sprężyna M130 Deep Fire, łożyskowana prowadnica sprężyny Deep Fire, wzmocniony tłok Deep Fire, zestaw cylindra bore-up Guarder. Docelowo karabin ma mieć 450fps. I tu mam kilka pytań: 1. Czy ktokolwiek robił juz taki dogłębny tunning tego karabinu. Chodzi o wersje TM i jaki miał rzeczywisty przyrost mocy. 2. Czy przy takim mocnym upgradzie wytrzymie to silnik, bo w ASGShopie przestrzegali mnie że może się sypnąć? Ale podobno nie jest to pewne. Ma ktoś w tej mierze doświadczenie? 3. Co z gumką hop-up? Gdzieś się doczytałem, że raczej powinna być wymieniona jeśli jest aż taki przyrost fps. Może poprostu źle podkręcać. 4. Kupować do tego lufe precke? W stocku karabin miał bardzo dobre skupienie. Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
cichyop Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 sluchaj ja mam co prawda CA g36k luzyska kulkowe 7mm ca tryby super t up ca tlok guardera poliwenglan do m160 bore up guardera lurzyskow prowadnice no i silnik systema magnum ktury ciagnie m150 guarderka zasilam go 9,6v 3300 ma g&p nimh wszystko dzial juz ponad 8 miechow i 0 problemow moja reda jezeli masz w planach wlazyc dluzsza lufa w przyszłości co ci duzo da! to odrazu kup cylinder odpowiedni do tego co chcesz ostateczie uzyskac, bo potem ci sie bendzie walal drugi na pulce... =] wiem bo straszy mnie po nocach ... wszystko co bym zmienil u siebie to boer up bym kupil deepa skrencalem ostatno sprzent z tym boreupem i uwazam ze jest szczelniejszy od guarderowskiego i lepiej wykonany, guarderowski musialem szlifowac pilnikiem bo byl niedokladnie wykonany i niemiescil sie odpowiednio w gb a deepa sa robione na cnc i wchodza idealnie, lecz sa troche glośniejsze od guardera (metalowa glowica =] ) a 2 rzeczą to dodaj pare zl o kup wszystkie zembatki helikalne =P chodza o wiele ciszej polecam!!! jak masz jakies pytania to pisz na PW... Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted February 25, 2007 Author Report Share Posted February 25, 2007 Dzięki za rady. Ja póki co nie planuje kupować dłuższej lufy, bo przy tej mam bardzo dobre skupienie. No chyba że się cos zmieni, to wtedy będe nad tym myślał. Gość z asgshopu powiedział m, że przy Hu z TM nie powinno być problemów z celnością. Co najwyżej wymienie gumke na silikonową. Boje się troche borków z DF, bo dość dają popalić gearboxowi. No i są głośne. Wtedy by nie pomogły nawet proponowane przez Ciebie zębatki helikalne żeby karabin wyciszyć :) Zresztą na chwile obecną na nie mnie nie stać bo i tak mocno już na ten upgrade sie wykosztowałem. :/ Później napisze jak już będe miał karabin w domu jak sie wszystko sprawdza. Narazie czekam na dostawe zębatek do asgshopu, bo coś ostatnio kiepsko u nich z dostawami towaru :( Przy dużo rzecza pisze, że brak :/ Quote Link to post Share on other sites
MAJCHER Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 Coz... U kumpla przy 420 fps spalily sie kable. Cale do wymiany. Ale on ma calkowity tuning z zebatkami. Na razie dziala po wymianie. U mnie 360 fps hmmm.... dziwna sprawa bo nikt nie wie o co chodzi. Po wyjeciu silnika z gearboxa i zlozeniu go z powrotem replika wystrzeli moze 40-60 kulek i potem przestaje strzelac, az do wyjecia silnika z gearboxa. Podejrzani to: kable, silnik, zebatki CA. Ale do tych problemow replika wystrzelila jakies 4-6 tys kulek no i juz wiekowa jest bo ma prawie 3 lata. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 najprawdopodobniej zebatka silnika 8) Quote Link to post Share on other sites
MAJCHER Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 Rozumiem, ze mowisz o mojej przypadlosci? Jesli tak to zupelnie o tym nie pomyslalem. A jakby ta uszkodzona zebatka miala wygladac? Raczej nie widzialem wylamanych zebow ale dokladniej tez sie nie przygladalem. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted March 1, 2007 Author Report Share Posted March 1, 2007 (edited) Dzisiaj odebrałem mój karabin z serwisu asgshopu (SUPER SKLEP - RESPECT). Oto co zostało zamontowane/wymienione: 1. Stockowy gearbox v3.0 od Tokyo Maruin zastąpiono wzmocnionym gearboxem v3.0 z 7mm łożyskami kulkowymi od G&P. 2. Bore-up z podwójnie uszczelnioną dyszą i wzmocniona głowica tłoka od Guardera. 3. Wzmocniony tłok Deep Fire. 4. Sprężyna M130 Deep Fire. 5. Mosiężna łożyskowana prowadnica sprężyny Deep Fire. 6. Zębatki Classic Army Super Torque Up. 7. Komplet kabli do G36 od Classic Army. 8. Rozdzielacz trybu ognia pojedynczego. 9. Przedni powiększony chwyt do G36C z Classic Army. 10. Bateria Sanyo RC 9.6V 3300 mAh Large przerobiona na wtyk mini. No i osiągi. Przy mnie gość strzelał "do chronografu" i średnio na kulkach 0,2 g wychodziło praktycznie idealne 450fps, ale... Były to strzelania przy ustawionym hop-upie tj. nie był on skręcony na zero, więc do tego wyniku trzeba dodać z 10 fps - słowa gościa z ASGShopu - co daje końcowo 460fps :). Donośności rzeczywistej jeszcze nie sprawdzałem, bo musze bateria naładować. Koszt tego wszystkiego ciut ciut powyżej 1300zł. :] (załatwiłem sobie upust). Później napisze jak karabin sprawuje się w warunkach bojowych. Edited March 1, 2007 by Satanael Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted March 31, 2007 Author Report Share Posted March 31, 2007 No i upgrade zakończony. Dokupiłem jeszcze precke KM Head 1950 363mm i schowałem ją w tłumiku. Gumki HU nie zmieniałem. Teraz mam na kulkach 0,2g 465-470 fps. Widać, że w tym karabinie drzemią wielkie możliwości jeśli chodzi o tuning. Jutro sprawdze go w boju. Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Jeśli mam być szczery, to nie w karabinie tylko w częściach wymienionych. Z TM niewiele chyba zostało. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 21, 2008 Author Report Share Posted October 21, 2008 Z TM zostało body, komora HU, gumka HU i silnik. Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Czyli nie za wiele :) A zespół HU dobrze działa przy tylu fps? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 22, 2008 Author Report Share Posted October 22, 2008 Dobrze to mało powiedziane. Już mam od tego czasu zrobiony drugi tuning bo pierwszy sie zjechał z 470 na 350fps. Wciąż jadę na stockowej gumce HU od TM. Obecnie ma ona przebieg jakieś 90.000BB. Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 90k bb? Niektórzy w Minimi nie mają takiego przemiału. A co poszło, że tak radykalnie moc spadła? Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 Jak to bywa, sprężyna się ubiła - tak przynajmniej Arczi na ostatniej strzelance opowiadał :) Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted October 22, 2008 Report Share Posted October 22, 2008 No spoko, ale aż tak? Przecież to nie MadOnion! Kurcze, może ci się kiedyś zębatki zablokowały i tak się ubiła wtedy, bo tak sama z siebie to nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 22, 2008 Author Report Share Posted October 22, 2008 No sprężyna się ubiła. Miałem springa z deep fire i one są miękkie. Teraz mam Guardera i to niebo a ziemia. A przemiał mam taki, bo robię za wsparcie w drużynie. Co ciekawe przy ostatnim serwisie oprócz wymiany springa musiałem tylko wymienić tłok, bo chyba kiedyś miałem zacinkę i ścieło połowę wysokości zębów na tłoku, karabin do końca strzelał. Pozostałe części wyglądają jak nowe, przynajmniej takie były słowa serwisanta z asgshopu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts