tzenth Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 (edited) Ogolnie to "A" znaczy Advanced i okresla stopien "zaawansowania" technicznego broni czyli tak jakby zrobionych poprawek. M16A1 jest nastepca M16VN uzywanego w Wietnamie. M12A2 posiada juz innego front gripa i zostalo kolejny raz zmodernizowane. M16A3 jest nowoczesniejsza wersja M12A2 tyle ze ma juz zdejmowana raczke transportowa i co najwazniejsze ma zablokowany tryb auto i zamiast tego posiada tryb burst 3 strzalowy. M16A4 jest full auto i rozni sie od poprzedniego modelu (oprocz kolejnej modernizacji) frontgripem z szynami RIS oraz mozliwoscia podpiecia granatnika M203 (o ile wczesniejsza wersja tego juz nie posiadala). Edited September 6, 2008 by tzenth Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted September 6, 2008 Report Share Posted September 6, 2008 M16A3 jest nowoczesniejsza wersja M12A2 tyle ze ma juz zdejmowana raczke transportowa i co najwazniejsze ma zablokowany tryb auto i zamiast tego posiada tryb burst 3 strzalowy. M16A4 jest full auto i rozni sie od poprzedniego modelu (oprocz kolejnej modernizacji) frontgripem z szynami RIS oraz mozliwoscia podpiecia granatnika M203 (o ile wczesniejsza wersja tego juz nie posiadala). oj, jeszcze poczytać powinieneś ;) A3 to tak jak powiedziałeś zmodernizowana wersja A2 ze zdejmowaną rączką i właśnie odblokowanym auto, A2 i A4 mają Bursta. M203 to i pod A1 mogłeś podpiąć o ile nie nawet pod VN. Risy wcale nie przesądzają, że jest to A4 :) Quote Link to post Share on other sites
Blacks Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Mam pytanie czy ta gumka podejdzie pod m16a3 2gen.? Z gory dzieki za odpowiedz. http://gunfire.pl/product-yid-1152189559-G...Up-Guarder.html Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted October 9, 2008 Report Share Posted October 9, 2008 Tak Quote Link to post Share on other sites
Ellyrion Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 (edited) Czy ktoś wie jaki przedni uchwyt z wersji A2 bedzie paslowal do M16A1 (chodzi o firme)? I co musialbym ewentualnie jeszcze wymienic, aby zalozyc nowy frontgrip? Znalazlem taki chwyt: http://www.taiwangun.com/shop,show,741. Bedzie pasowal? I czy mozna rozebrac go na czesci tak zeby dostac same okladziny przedniej lufy? Edited November 1, 2008 by Ellyrion Quote Link to post Share on other sites
Ber Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Witam wszystkich ! Jestem zainteresowany kupnem ww repliki. Jednakże czytając wszystkie te posty już sam nie wiem co robić ? Jedni Pisza ze fajna drudzy piszą ze do d... bo się rozlatuje po 4 miesiącach i sam nie wiem. Osobiście biegam teraz z mp5 k pdw [galaxy] i jak za ta cenę jestem z niej bardzo zadowolony jednak chce kupić coś nowego a moje fundusze to ok. 400-500 zl wybrałem sobie takie guny( M4A1 III generacja JG [JGF 6604], M16A2 [JGF6607], M16A1 [JGF6618], AK47 z CYMY [CM028], AKM [CM036] ) czy ktoś mi doradzi co wziąć lub cos innego z innej firmy za ta cene. Z góry dzięki za odpowiedzi ;) Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted November 1, 2008 Report Share Posted November 1, 2008 Dżingongi 3gen. są pancerne jak na chińczyki, ale z drugiej strony za mocne dla początkujących. Quote Link to post Share on other sites
Kuki71 Posted November 6, 2008 Report Share Posted November 6, 2008 (edited) Najlepiej odrazu zrobić Downgrade i kupić jakąś dobrą firmy spręzyne np. M100 ewentualnie M110.. Edited November 6, 2008 by Kuki71 Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Według mnie to jest szaleństwo tyle fps za taką cene, bo zdarzają się takie łosie co z tym wchodzą do budynków. A tak poza dyskusją chce ktoś może kupić JG? http://www.allegro.pl/item475356205_m4a1_jg_aeg.html cena to 140zł ale tam pisze 180 bo ceny nie umiałem zmienić Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Nie spamuj, to nie temat od ogłoszeń ! Quote Link to post Share on other sites
Pradi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Co byście wybrali na moim miejscu? Myśle nad JG M16A2 i JG M4A1. Co Wy byście wybrali na moim miejscu? PS. Czym się różni JG M16A2 i JG M16A3? Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 (edited) Z punktu widzenia repliki - A3 ma demontowalną rączkę transportową i pod nią RISa. A2 nie ma tego rarytasu. Co do dylematu M4 czy M16 - gdzie się strzelasz? Las to M16, budynki/CQB to M4. jak mieszany to się rodzi problem. Edited December 8, 2008 by Panocek Quote Link to post Share on other sites
Pradi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 (edited) Ja raczej strzelam się w lesie i na otwartej przestrzreni. Zaletą M16 jest długa lufa co ma zapewne wpływ na celność i skupienie. Od strony technicznej to 'flaki' tych obydwu replik są takie same nie licząc wcześniej wspomnianej lufy. W opisie pisze, że ma lufe 6.04 czyli z tego wynika, że wystarczy wymienić tylko gume HU. PS. Co to jest 'CQB'? :lol: Jestem zielony. :-F Edited December 8, 2008 by Pradi Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Różnica pomiędzy chińską lufą 509mm, a 363mm jest taka, że strzelając do stodoły z pierwszej lufy trafisz w lewe drzwi od stodoły, a tą drugą w prawe... tak na serio to długość lufy nie ma aż takiego znaczenia jakby się mogło wydawać, bierz to co Ci się bardziej podoba cqb/cqc to walka na krótkich dystansach, najczęściej w budynku Z m4 łatwiej się poruszać w budynkach. Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Tylko nie które emki JG z napisem cqb mają 430fps, ja miałem m4 jg i nie polecam, lufa robi swoje, czasami defekty jg były przydatne bo gdy strzelałem w grupe biegnących kulki leciały chmurką, przy g&p tego nie ma, a czasami żałuje Quote Link to post Share on other sites
Pradi Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 A lufa zamontowana standardowo w M16 i silikonowa gumka HU zdaja egzamin? Quote Link to post Share on other sites
Marecz Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) http://www.taiwangun.com/shop,show,1229 Myśle o tej Emc'e i dochodzę do wniosku że warto w niej zmienić na Metalowe Body ! Czy warto zmienić w niej Szkielet Gearboxa na 7mm z kulkowym ?? czy lepiej ze stalowym ?? Co by było pewnością na uniknięcie pęknięcia ! Czy lepiej zainwestować w http://www.taiwangun.com/shop,show,1146 ?? Edited December 9, 2008 by Marecz Quote Link to post Share on other sites
quba40 Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) Ja wczoraj zamówiłem dokładnie ten model i wymieniłem body na metalowe, oraz dodałem gumkę hopup systema. Jak przyjdzie i będę po pierwszym teście to dam znać jak się sprawuje ;) Miałem ten sam dylemat, jednak wybrałem JG ponieważ ma mniej FPSów (nie jestem zwolenikiem dużej liczby) oraz chińska tania preclufa lepsza niż żadna :P Edited December 9, 2008 by quba40 Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Marecz, czy chcesz zmieniać sprężynę? Quote Link to post Share on other sites
Prezes_____ Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 To jest stary jeden kij, tylko jedno ma metal body a drugie nie, lepiej body odrazu na metal wymienić bo plastik nie utrzyma zadługo tej całej risówy, wogule nie wiem jak ktoś to mógł wmontować, Quote Link to post Share on other sites
mag Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) @Marecz - różnica w cenie ~280 zł Metalowe body najtańsze ~ 180 zł Metalowa Komora HU ~ 80-120 zł Jak to podsumujesz to wychodzi jakieś 20 zł różnicy. Jeżeli chcesz metal body od razu, to IMHO nie warto kombinować. EDIT: Dodaj jeszcze gumkę HU systemy i masz ładny komplet ;) Edited December 9, 2008 by mag Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 IMO JG 3gen jest dużo lepsza od tych P&J/A&K Quote Link to post Share on other sites
mag Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Na jakiej podstawie tak sądzisz? Akurat PJ/A&K mają lepsze bebechy choćby metalowe łożyska zamiast plastikowych, kierunkowa "cicha" głowica tłoka i cylindra, łożyskowaną prowadnicę sprężyny. Ogólnie, to po wymianie gumki HU i ew. preclufy śmigają bardzo ładnie. Oczywiście nie bierzemy pod uwagę przypadków losowych, bowiem jak wiadomo w obu wypadkach może się trafić felerny egzemplarz. Quote Link to post Share on other sites
Marecz Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 (edited) Wybieram raczej zestaw JG z wymianą bo lepiej sie o nich mówi a egzemplarze P&J/Boyi znam tylko felerne ;p Zrobie jak kolega quba40 chodź zastanawiam się jeszcze czy m110 nie dać i czy warto komorę HU zmienić ?? czy lepiej pozbierać i później zainwestować w Komore Systema a puki co jechać na plastkiu z dobra GUMą!! Edited December 9, 2008 by Marecz Quote Link to post Share on other sites
Marecz Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Już wiem że kupie: http://www.taiwangun.com/shop,show,1228 lub http://www.taiwangun.com/shop,show,1229 i jeszcze do kupie do tego http://www.taiwangun.com/shop,show,242 <Kupując to dostajesz Metalowa komore HU w opisie napisane i na zdjeciu jest:) czyli jeszcze Gumke systema i za 500 - 550 masz JG :) wytrzymałe a nie pechową Boyi'e ! Dobry Interes myślę za ta cenę jak na początek !! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts