jogurt Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 Czy miał ktoś styczność z tym gore-tex'em? Mam zamiar sprawić sobie takie odzianie zarówno na wyprawy survivalowe jak i do użytku codziennego. Warto? Quote Link to post Share on other sites
togo Posted March 14, 2007 Report Share Posted March 14, 2007 posiadam takowy. Póki co bardzo sobie chwalę. Nie testowałem jeszcze w warunkach trudniejszych niż przeciętna zimowa pogoda (tej zimy!), ale za to podczas strzelanki. Obserwacje póki co: 1.tani w porównaniu do Woodlanda 2.Bardzo fajny krój -znaczy użyteczny (chociaż żona mówi, że mi ładnie :uśmiech: ) 3.suwaki zabezpieczone przed wodą 4.szeleszczenie na przyzwoitym poziomie 5.dobrze pracuje -oddycha 6.dobrze pracujepod oporządzeniem. mimo że nowy jest i trochę taki sztywny, to bez stresu zakładam na to chest-rigga i pas oporządzeniowy. 7.Wielkie suwaki-wywietrzniki pod ramionami-pachami z dwukierunkowymi suwakami ...więcej grzechów nie pamiętam... pytaj to sie postaram odpowiedzieć. togo. Quote Link to post Share on other sites
jogurt Posted March 15, 2007 Author Report Share Posted March 15, 2007 O to chodzi! Świetne konkrety! Jest to sprzęt z '97. Możesz mi powiedzieć jak trzyma się membrana, trzeba impregnować? Czy poziom nieprzepuszczalności gore-tex'u jest na takim samym poziomie jak w gore'owym szpeju US Army? Quote Link to post Share on other sites
togo Posted March 17, 2007 Report Share Posted March 17, 2007 krótko uzywam - raptem 3-4 wypady/strzelanki + trochę deski, więc trudno mi w pełni odpowiedzialnie odpowiedzieć, ale wyglada na bardzo solidny sprzęt. wygląda na podobną jakość,co w oryginalnym woodlandzie - spodnie (chyba ECWS czy jakoś tak to idzie). a- rozmiar- używam 120L, a mam 185cm, klata-ok.110cm, jest raczejobszerny. nie za duży ale nie obcisły. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 18, 2007 Report Share Posted March 18, 2007 Szybkie pierwsze wrażenia: - nowy jest sztywny jak cholera a nie trochę :) i jednak głośny (ale znośnie) - wzmocnienia z cordury na łokciach i klacie + - brak ściągacza w pasie - - czarna taśma ściągająca na kapturze, szczegół ale ... - brak druta w kapturze - - wszystkie kieszenie (4, dość duże) suche + Czyli obserwacje zbliżone do togo. Bardzo wygodna kurtka, drobne wady drugorzędne. Najważniejsze dla mnie to, że wygląda na bardzo mocne (jeżeli to gore, a większość twierdzi, że tak, to jest trójwarstwowe) i jest czyściutkie więc pranie w nikwaxach ładnie zregeneruje membranę jeśli ciut siadła (wątpię, wczoraj lało). Polecam. BTW. Jogurt każde gore, nawet za 1300 warto zaimpregnować odpowiednim środkiem. Choćby po to by łatwiej się czyściło co zapobiegnie zapchaniu membrany. Quote Link to post Share on other sites
jogurt Posted March 18, 2007 Author Report Share Posted March 18, 2007 (edited) Poszukiwałem rozmiarówki długości rękawów, jednak Specshop nie posiada takich danych. Czy ktoś duży (ok 190cm) może miał okazję mierzyć się na tej kurtce? Edited March 18, 2007 by jogurt Quote Link to post Share on other sites
V_G Posted March 23, 2007 Report Share Posted March 23, 2007 Mam taką , to nie jest goretex tylko trilaminat (coś podobnego do goretexu trójwarstwowego) , ale ogólne wrażenia są ok Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 23, 2007 Report Share Posted March 23, 2007 Skąd wiesz że to nie jest goretex trójwarstwowy? Fakt, że nie jest napisane o niczym nie świadczy. Na części amerykańskich ECWCS też nie jest. Quote Link to post Share on other sites
V_G Posted March 24, 2007 Report Share Posted March 24, 2007 An o dlatego że nazwa gore-tex jest nazwa zastrzeżoną i jeśli firma posiada licencje to musi wszywać wszywki (lub w kurtkach laminowane zabezpieczenia posiadają taki napis) Np. buty legi cudzoziemskiej już posiadają takie wszywki a kurtki tejże nie. Nie chcą płacić za licencje bo to podraża koszt produkcji ale na pewno to nie jest gore-tex, ale materiał zbliżony właściwościami. Nie ma takiej oddychalności jak gore. Ale za tą kasę spokojnie można polecić. Kurtki były robione przez Wintex Apparel GmbH lub wcześniej (ta sama firma) H.Winnen GMBH & CO KG na lewej wewnętrznej tronie powinny być wszywki. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 Oddychalność porównujesz z gore trójwarstwowym? Bo ja nie odczułem różnicy. Z tego co piszesz wnioskuję, że Amerykanie też nie stosują gore-tex. Nie jestem pewien, czy przy produkcji na potrzeby wojska wszywki itp. znaki towarowe są wymagane... w końcu w teorii niepotrzebna jest reklama (choć np. na niemieckich zielonych jest). Ja oczywiści nie twierdzę, że ten francuz to gore. Wydaje mi się tylko, że kategoryczne stwierdzenia w tym temacie nie mają podstaw. :) Zresztą wszystko to drugorzędna kwestia. Jest to membrana i jest dobra :) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Generalnie na wszystkich amerykańskich rzeczach z Gore widziałem metki firmowe Gore. Co do francuza to jest to inna membrana, ale tak samo trilaminat, z osobistych doświadczeń powiem że nieco gorszej jakości, wymagająca dużo częstszego impregnowania. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Zatem wniosek że część amerykańskich kurtek którejś tam generacji nie jest z gore bo metek nie ma. Ale cenna uwaga co do impregnacji. Nikwax znów zarobi. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Sorty US są z Gore-tex'u - taki jest wymóg specyfikacji wojskowej. Część nie ma oznaczeń na materiale, z jakiego powodu - nie wiem. Materiałowe metki są najczęściej w egzemplarzach przedseryjnych lub wczesnokontraktowych. Koniec tematu. Quote Link to post Share on other sites
JTF Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Witam wszystkich to mój pierwszy post więc pozdrawiam serdecznie!! Mam pytanie czy ktoś widział tą kurtkę na żywo http://www.militaryarea.pl/product-pol-115...x-CCE-kamo.html Zastanawiają mnie te suwaki na rękawach???Czy są zabezpieczone przed przemakaniem.Może ktoś był u nich w sklepie i ja widział??? Prosze o info. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Po stronie wewnętrznej amerykańskich goretexów (przynajmniej mojego, podobno II generacja) są "pieczątki" gore-tex - na materiale - oraz gore-seam - na podklejonych szwach. Ito zarówno na kurtkach, jak i spodniach. A wątek o kurtkach CCE i wątpliwościach dotyczących ich membrany juz był... Ale zakładam, że użyłeś opcji "szukaj"? Quote Link to post Share on other sites
JTF Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Tak użyłem opcji szukaj ale mi chodzi o ta kurtkę która jest w linku Czy ktoś ją oglądał osobiście. Quote Link to post Share on other sites
Max99 Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 Proszę o informację jaka jest Wasza ocena kurtki Gore-Tex CCE , niektórzy jak czytam mają ją od roku. Zastanawiam się nad jej kupnem bo na Specshopie jest w dobrej cenie. Resztę mam woodland ale z zdjęć raczej to dużo nie odróżnia się. Inna alternatywą jest woodland US lub Helikon ale to 100 PLN wiecej. Dziękuję za opinie Quote Link to post Share on other sites
Max99 Posted January 5, 2008 Report Share Posted January 5, 2008 Cześć! Dałem się namówić przez Panią z sklepu w Katowicach i po przymierzeniu Helikona ale w polskim kamo i chyba fastexa w woodlandzie, zmierzyłem CCE i kupiłem. Powiem tak, kurtka zrobiła na mnie wrażenie solidnością, lepiej zapinane wewnętrzne kieszenie bo na zamek a nie rzep, chowanym kapturem i ceną za zupełnie nową. Mam ją 3 tygodnie, przetestowałem w temperaturach od +5 do -12 , pod spodem bielizna termo i polar , chyba 200g. Zaliczyłem wejście piesze w śniegu na skrzyczne i nie przemokłem ani nie spociłem się. Kurtkę porównuję do kurtek narciarskich o parametrach 5000g i 10000g, mam takie i w nich niestety był efekt pocenia. To są moje wrażenia z używania CCE, zobacze jak z wytrzymałością np na czołganie i krzaki np wiosną, ale na razie polecam. :-P Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 Gdzie w Katowicach jest sklep o którym wspomniałeś ? Quote Link to post Share on other sites
Max99 Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 Sklep PENTAGON vis a vis dworca PKP, ul. Młyńska w bramie. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts