espem Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 odświeżę temat i spytam. FireBurner pisał na poprzedniej stronie, że pomiar napięcia powinien być robiony przy podłączonym urządzeniu (np. żarówce), natomiast w rozladowywarce Darga widzimy przełącznik który odłącza żarówkę tak aby sprawdzić napięcie baterii bez obciążenia. więc pytanie, które już się pojawiło, jednak są niejako 2 odpowiedzi;] Pomiaru dokonujemy z obciążeniem, czy bez? Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Z obciążeniem Quote Link to post Share on other sites
steraf Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 Darg, do tego układu można dołożyć tranzystor i potencjometr. Koszt niewielki, a będzie można regulować prąd rozładowywania. Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted December 29, 2008 Report Share Posted December 29, 2008 nom, całość zamknie się w 5 zł ale to już by była sztuka dla sztuki. Zrobiłem to po to żeby szybciej rozładowywać aku bo ładowarką to idzie ruski rok... Quote Link to post Share on other sites
snip Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 Czy podłączenie akumulatora 8,4V do silniczka elektrycznego rozładuje poprawnie baterię - czy nadaje się do formatowania? Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 tak, tylko musisz mieć jeszcze woltomierz żeby wiedzieć kiedy rozłączyć baterię. Jeszcze tylko jakie napięcie potrzebuje ten silniczek? Bo akumulator musisz rozładować do około 7V i na tym woltarzu silnik musi jeszcze ciągnąć bo jak zdechnie przy 8V to nie rozładujesz baterii. Quote Link to post Share on other sites
snip Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 I jeszcze jedno pytanie: Jak podłączyć wtyk od aku do diody / żarówki? Wystarczy jakikolwiek metal? pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
blade Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 skomplikowane to trochę dla kogoś kto z prądami niemiał do czynienia Quote Link to post Share on other sites
kalus3 Posted May 27, 2009 Report Share Posted May 27, 2009 A co jeśli na mojej baterii (9,6V 1400 mAh; intellect; 8 ogniw) po strzelance jest mniej niż 1V na ogniwo? Mulitmer pokazuje 6,65V. Co prawda, wtedy nie jest obciążona żadną żarówką. Liczę na waszą szybką odpowiedź. Aha i jeszcze jedno. Jeżeli rozładuję mojego "intellecta" do 1V na ogniwo czy czas ładowania sie zmienia, czy też należy ładować ja według powszechnie znanego wzoru? Pozdrawiam kalus3. Quote Link to post Share on other sites
lustro55 Posted March 12, 2010 Report Share Posted March 12, 2010 Witam Mam pytanie: Jakie powinno być napięcie w pełni naładowanej baterii 8,4v (obciążonej w/w żarówką 12v/21w)? Quote Link to post Share on other sites
jumpstyler Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 W pełni naładowanej baterii 8,4v napięcie ma być 8,4v Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 W pełni naładowanej baterii 8,4v napięcie ma być 8,4v Bzdura i kłamstwo - Na stos!!! Jeżeli byś naładował baterie 8.4 na ładowarce mikroprocesorowej (porządnej a nie chińskim prostowniku) to na Woltomierzu wskaźnik będzie powyżej napięcia znamionowego "Każdej" baterii Quote Link to post Share on other sites
Snopek94 Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 (edited) Bzdura i kłamstwo - Na stos!!! Jeżeli byś naładował baterie 8.4 na ładowarce mikroprocesorowej (porządnej a nie chińskim prostowniku) to na Woltomierzu wskaźnik będzie powyżej napięcia znamionowego "Każdej" baterii Potwierdzam :D Nigdy batka naładowana na maxa nie będzie miała napiecia równego ze znamionowym :) Pozdrawiam Snopek :P Edited March 13, 2010 by Snopek94 Quote Link to post Share on other sites
mas1o Posted May 25, 2010 Report Share Posted May 25, 2010 Chcialem sobie zrobic taką niby rozładowywarkę z żaróweczki. Ale żadna nie chce swiecic. Moja batka to 8.4, z żarówkami (12v21w, 12w5w, 3.4v5w, 2x3.4v5w, pokazuje okolo 7.89v ale żadna żarówka nie świeci:/ O co moze chodzic? Quote Link to post Share on other sites
saper019 Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Nie jestem obcykany w elektryce dlatego sie pytam . Czy dobra by byla zarowka do niej 2 kabelki i wpiac baterie? Czy nie spalilo by mi zarowki i czy bateria by sie nie zepsula. A jeśli można tak zrobić to jaką żarówke dać itp? Quote Link to post Share on other sites
squadnik Posted October 10, 2010 Report Share Posted October 10, 2010 Nie jestem obcykany w elektryce dlatego sie pytam . Czy dobra by byla zarowka do niej 2 kabelki i wpiac baterie? Czy nie spalilo by mi zarowki i czy bateria by sie nie zepsula. A jeśli można tak zrobić to jaką żarówke dać itp? Na początku tego niedługiego wątku masz instrukcję jak zrobić bardzo prosty discharcher. Ja również się nie znam ale uważam, że chłopaki dobrze zaprezentowali sposób wykonania. Quote Link to post Share on other sites
Brat Vincenty Posted November 18, 2010 Report Share Posted November 18, 2010 Po strzelacne i po podłączeniu do świeżo zrobionej "domowej rozładowywarki" voltomierz pokazuje 5 V przy obciążeniu żarówką 12v21W ( bateria intellecta 8,4V , 7 ogniw). Replika na takiej baterii nadal śmiga . Czy powinienem już naładować baterię , czy nadal ją rozładowywać , póki replika ie będzie już strzelać ?? Quote Link to post Share on other sites
siwyeks Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Jestem zielony. Żarówka samochodowa + woltomierz, aku NiCd (ak 47(cyma)) Pytanie. Do jakiego stanu (na woltomierzu) rozładowywać baterie. Dziękuję Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 To masz 8,4V czy 9,6V? Przypuszczam, że 8,4. Jeśli tak, to rozładuj go do około 6,8-7V. Ta wartość musi być pokazana, rzecz jasna, pod obciążeniem. Quote Link to post Share on other sites
ASGier Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 (edited) Witam mam pytanie ile czasu powinienem rozładowywać baterię CM Baterry 8,4 1400 rozładowywuje albo przez silniczek lub mała diode lub żarówkę nie mam sprzętu pokazującego napięcie wieć pytam ile czasu powinno sie rozładowywac lub do jakiego momentu czyli az do zgasniecia silnika diody czy do słabeo chodu silniczka.? Z góry sory za jakies tam rzeczy napisane powyżej a le jestem zielony w asg kupiłem replike właśnie więc proszę o wyrozumiałość. Jest to nowa batka do AK CM.042-S który wczoraj do mnie doszedł Edited February 8, 2012 by ASGier Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Skoro nowa, to jej tak nie rozładowuj, bo od razu zajedziesz. Silniczek bez obciążenia, żarówka czy diodka wyciągnie z takiej baterii dużo więcej, niż potrzeba, zaś dobieranie odpowiednich parametrów silnika to przysłowiowe p-nie kotka młotkiem. Proces rozładowywania trzeba kontrolować, jak - o tym jest cały ten temat. Quote Link to post Share on other sites
HaryWalker Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 A jakby tak podłączyć wolnoleżący silnik od repliki? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted August 7, 2012 Report Share Posted August 7, 2012 Bardzo zły pomysł. Jakieś góra 10 minut i batka będzie rozładowana całkowicie, do tego dużym prądem który prawie na pewno ją uszkodzi. Quote Link to post Share on other sites
kelu89 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 Mam prośbę, jeśli ktoś może - wytłumaczyć mi to jak dziecku. Mam takie coś: http://imageshack.us/photo/my-images/191/86374397.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/195/10071822.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/6/17760781.jpg/ Możecie mi powiedzieć - jak zrobić z tego rozładowywarkę? jak to podłączyć - jak sprawdzić czy jest odpowiednie napięcie dla takiej baterii? Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 (edited) Brakuje Ci czegoś co wyładuje baterię np żaróweczki czy wiatraczka. W prawą rękę bierzesz kabelek czarny i wkładasz do "czarnego" gniazda w baterii, musi dotykać styków. drugi koniec podpinasz do odbiornika[żarówka, wiatraczek] drugi kabel czerwony podłączasz analogicznie tylko, że do czerwonego gniazdka. Teraz chwytasz w rękę multimetr, czerwoną sondą dotykasz czerwonego przewodu[oczywiście nie izolacji] a czarną sondą czarnego przewodu[też nie izolacji]. Przekręcasz pokrętło na V prądu stałego czyli w lewo, pozycja 20V. Czekasz aż rozładuje się do żądanego poziomu i rozłączasz układ. @Edit zauważyłem ze masz tylko czerwony przewód, przetnij na pól i podłącz jak wyżej Edited February 6, 2013 by Galithar Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts