Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Kolimator się przydaje. Osobiście mam zamontowany na szynie montażowej na rączce transportowej. Karabin ładnie wygląda i kolimator jest praktyczny, tylko trzeba go dobrze wyregulować, bo inaczej pupa zimna i nici z dobrego celowania.

Podaj kwotę jaka chcesz wydać na kolimator to coś się wybierze.

Jaką masz emke? A2 czy A4?

A ja mam taką lunetkę, tyle że innej firmy i szczerze mówiąc w życiu bym jej nie zamienił na żaden kolimator, który moim zdaniem tylko utrudnia celowanie miast go ułatwiać ( ale to może kwestia przyzwyczajenia ). A już nie wspomnę o jakieś lunecie tasco za 100zł - porażka...

Mając lunetę i strzelając na dystansie 30-40 m poprostu widzisz jak kulki lecą i możesz bez problemu korygować strzały tak by trafić. Tego nie da Ci żaden kolimator...

Edited by noah

Owszem, lepiej kulki widać przez lunetę, ale i bez niej widać kulki wystarczająco dobrze. Jedynie luneta nam pomaga w ocenie odległości na jakiej kulka jest.

Tak czy siak polecał bym kolimator, do emki może pasować kopia ACOG'a, cena poniżej 200zł. Na allegro można znaleźć kolimator z zieloną kropką (wcale nie taka zła) z możliwością dołączenia do niego soczewki powiększającej (jak dobrze pamiętam 2x). Chyba właśnie o tym mówię na przykład:

http://allegro.pl/item181732070_kolimator_...sklep_wawa.html

Luneta w ASG nie jest świetnym wyborem, kiedy często zdarza się celować "po kulkach". Ale nie da się zaprzeczyć, że daje klimat ;]

...kolimator, który moim zdaniem tylko utrudnia celowanie miast go ułatwiać...

Widząc przez kolimator masz większe pole widzenia i wiesz co się dzieje nie tylko przed sobą, ale także to co się dzieje obok siebie, bo nie musisz trzymać oka tuż za kolimatorem i możesz szybko wycelować i strzelić do przeciwnika, który się zbliża np. z boku.

Mając lunetę (...) widzisz jak kulki lecą i możesz bez problemu korygować strzały tak by trafić.

Na kolimatorku też widzisz i to dobrze i możesz nawet korygować, także bez problemów

możesz korygować strzały. Widzisz, że kulka przeleciała nad celem, to celujesz niżej i odwrotnie.

Tego nie da Ci żaden kolimator...

Założymy się?

Założymy się?

Już dałem przykład, poza tym orginalne ACOG'i mają też powiększenie 4x, a są kolimatorami.

Osobiście używam lunety o świetne około 15mm, lecz się już przyzwyczaiłem do niej, wcale taka trudna w obsłudze nie jest i nie trzeba sztywno oka przy niej trzymać (jak chociażby w g36 CA). Lecz tak czy siak polecałbym kolimator, po prostu lepszą skuteczność w ten sposób otrzymujemy. Lepsza skuteczność - nie chodzi tutaj o celność etc, lecz całokształt.

Już dałem przykład, poza tym orginalne ACOG'i mają też powiększenie 4x, a są kolimatorami.

Wydawało mi się że oryginalne ACOGi są po prostu lunetami o powiększeniu 4x, a nie żadnymi kolimatorami (w przeciwieństwie do ich ASG-owych kopii).

W temacie zaś to moim zdaniem przy zasięgu jakim dysponujemy kolimator sprawdza się o wiele lepiej a luneta bardziej się przydaje do wypatrywania wroga niż rzeczywistego celowania.

@kugelblitz - nie wszystkie, wiele jest ACOG'a wersji. Ale te, jak można by powiedzieć - najbardziej rozpowszechnione, owszem, są lunetami. Możliwe, że się mylę, bowiem zadaniem kolimatora jest umożliwienie sprawnego celowania mając oboje oczu otwartych, a przy powiększeniach może się to nie sprawdzać, lecz nie wiem - nie miałem okazji korzystać z kolimatora z powiększeniem. Z tego co widzę na stronie Trijicona to istnieją ACOG'i, kolimatory z powiększeniem w ich ofercie.

ACOG'i w realu nie są przecież kolimatorami, to lunety... Poza tym odległości, na jakich strzelają się prawdziwi wojacy są "troszkę" inne od naszych, a przecież też często używają kolimatorów...

Używają kolimatorów, bo są wygodniejsze, a nie ma żadnej reguły, aby wojacy nie mogli znaleźć się w mniejszym dystansie od przeciwnika.

Edited by GRSW_Szreder

@GRSW_Szreder Proszę, pokaż mi innego acoga (oryginał), niż lunetę. Tak z ciekawości.

Używają kolimatorów, bo są wygodniejsze, a nie ma żadnej reguły, aby wojacy nie mogli znaleźć się w mniejszym dystansie od przeciwnika.

Oczywiście, lecz zauważ, że sporo osób poleca lunety o dość dużym powiększeniu do airsoftu. Nawet ACOG'i mają bodajże powiększenie x4 (Elkeny chybateż, ale nie jestem pewnien). Według mnie lunety w przeciętnych elektrykach mijają się z celem. Inaczej oczywiście jest, jeżeli ktoś zmajstrował coś takiego, jak było kiedyś na forum, mianowicie: luneta do szczegółowego przyjrzenia się jakiejś części terenu, lecz do zwykłego strzelania - przyrządy celownicze. Taki patent widziałem na mp5'tce i według właściciela sprawdzał się dobrze.

http://www.trijicon.com/user/parts/product...mp;categoryID=3

Tutaj mamy, niech będzie, lunetę kolimatorową.

Co do kombinacji luneta + mechaniczne przyrządy, to sam mam takie coś u siebie w AUG'u. Zdarzyło mi się też obejrzeć na jednej ze strzelanek połączenie luneta + kolimator - też na mp5'tce, chyba nawet były w tym mechaniczne przyrządy zdatne do użycia.

Jak napisałem, luneta może i fajna, klimatyczna etc. etc., ale większą skuteczność z logicznego punktu widzenia daje nam kolimator.

bardzo długo używałem połączenia MP5 + luneta 3-9x40 na wysokim montażu niezasłaniającym standardowego celownika. Genialna sprawa.

Przy tym MP5tka nadal wyglądała zgrabnie (używałem też lunety 2-4x28).

Teraz na M15a4 carbine wole kolimator. Zresztąz MP5 też sie doskonale sprawdził tylko że moja eMka jest... mniej celna :) i juz luneta niewiele daje... Za to kolimator daje mi niesamowita szybkość wycelowania... z lunet strzelałem niezbyt często - używałem ich raczej do obserwacji terenu i rozpoznawania swojego/wroga (gram głownie w zielonej).

Zauważyłem ze pomimo trudności strzelania w prawą strone (kiedy kryje prawą strone kolumny - jestem praworęczny), dzięki kolimatorowi moge prowadzic skuteczny i celny ostrzał przeciwnika z lewej ręki... nie potrafie tego narazie na standardowych przyrządach ani lunecie. Przydaje się to bardzo w budynkach.

Osobiście też wole duże "światło" lunety - mneij niz 40 mi juz nie pasuje.

Do tego czasami mi sie zdaża grać w czarnej a wtedy - tylko kolimor.

A więc z mojej strony:

Luneta - tak, ale tylko jeśli możemy strzelać z normalnego celownika.

Bardziej uniwersalny w airsofcie - kolimator (jeśli grasz rownież i w czarnej).

Niestety w/w lunety nie miałem, choć o niej myślałem parokrotnie - wydaje mi się, że będzie miała za małe światło (x28 już bylo mi za mało). Jednak nie blokuje przeziernika więc może się sprawdzić.

Zastanów się jednak nad montażem nie zasłaniającym przeziernika i sprbój jakiejś lepszej lunety.

bardzo podoba mi się ten kolimator i jest w dobrej cenie (tak mi sie przynajmniej wydaje, a jesli nie to może mnie ktoś uświadomić) http://allegro.pl/item181732070_kolimator_...sklep_wawa.html, ale mam takie pytanie po co komu 11 stopni jasności?? Wydaje mi sie, że to trochę bezsensu, ale może myślę nie logicznie...

PS. Mam A2 i chyba zdecyduje się na kolimator zamiast lunety.

Edited by Kserkses

Ja miałem Guardera za 450 zeta i tego Walthera. Różnicy to ja specjalnie między nimi nie widzę (po zdrapaniu logo Waltera), poza tym, że Guarder ma gumkę w kolorze żywszej czerwieni.

Porównywałem ten koli z innymi i jest bardzo dobry. Krzyż jest ostry i wyraźny przy każdej odległości, wygląd więcej niż satysfakcjonujący.

@Kserkses: ten koli nie jest powalający. Akurat ja go nie używałem, ale Kmieciu używał i ta nakładka x2 podobno zniekształca obraz, tak, że nie bardzo daje sie ją używać.

Niezły jest natomiast kolimator G&P, replika Aimpointa na L-montażu, który można teraz kupić w sklepach po 189 zeta. Jedyne do czego w ogóle możnaby się przyczepić, to dośc spora kropa, taka jak w otwartych CA. Ale grałem z nim kilka miesięcy i nie przeszkadzało.

• 3 weeks later...

Witam ja mam M15A2 Rifle i chce zrobic snajpę. Moje pytanie jest następujące czy luneta 3-9x56 będzie ładnie pasować jak będzie zamontowana na tej rączce czy krzyżyk w lunecie będzie się dobrze pokrywał z kulkami no i jakie mocowanie do niej długie średnie czy niskie ?? AHA nie wchodzi w gre zamiana karabinu na A4. Prosze o pomoc

W przypadku realsteal stałe powiększenie 4x w ACOGach wystarcza do strzelania nawet na 300m także, tym bardziej wystarczy do ASG.

Sam mam lunetkę 2-6 na 32 od Tasco, na risie zamiast rączki transportowej sprawuje się bardzo dobrze. Powiększenie 2x jest bardzo dobre 3 i 4 również są niezłe. na 5 i 6 tak raczej średnio, w każdym razie polecam.

Na rączkę transportową zamierzam nabyć właśnie 4x20, jeśli kupię, to podzielę się spostrzeżeniami.

Widziałem tą lunetę (4x20) na rączkę M15 bodajże marki G&P – może i jest lepsza od tego, co montuje się w airsoftowych AUGach i G36, ale w porównaniu do lunet z prawdziwego zdarzenia jest kiepska.

Pirat zakupił ostatnio takie cudeńko: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1677

Nie jestem ekspertem do lunet, ale ta daje obraz lepszy, jaśniejszy, wyraźniejszy niż niektóre o obiektywie 56mm (zwłaszcza Tasco). Oczywiście nie patrzyłem nigdy przez optykę za kilka tysięcy złotych, ale czuję, że w celach Airsoftowych lepszej lunety niż ta się nie kupi.

Oczywiście nie pasuje ona zbytnio na chwyt transportowy M15 Rifle, bardziej do SPR.

Posiadam taką lunetke z G&P- i niezamieniłbym jej na żaden kolimator zwłaszcza że wcześniej używałem "ACOG"PS44 Waltera.W kolimatorze krzyż zasłaniał lecące kulki i na dystansie 40-50m niebyło widać jak się zachowóją, teraz to nieproblem nawet przy wietrze owielelepiej robi się poprawki podczas strzelania,i po dobrym zgraniu HU i lunety moja M-eczka trafia dokładnie tam gdzie chcę.