Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nowe umundurowanie Helikona "special forces"

Recommended Posts

Są na klacie z bocznym wejściem ale bez zamka. Tak to wygląda.

Średnio mi się to podoba. Jeżeli będę kupował coś w MC (TCU na razie nie ma tego kamuflażu), to chyba jednak bluzę wezmę od Miwo. Bo z tej jestem bardzo zadowolony.

Aczkolwiek przy spodniach zostanę Helikonowskich.

Czy TCU ma spodnie, czy to tylko bluza?

Jeżeli tak, to czym różnią się od SFU?

Od czego wzięli skrót TCU? - tactical combat uniform?

• Replies 627
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zgadza się TCU = Tactical Combat Uniform.

TCU to komplet umundurowania - spodnie i bluza.

Różnice pomiędzy TCU a SFU:

-Spodnie TCU do regulacji w pasie nie mają tasiemek po bokach jak to jest w SFU, a zamiast tego mają szeroką tasiemkę wszystą wewnątrz spodni, tak jak to jest w ACU. Reguluje się sciaskając i wiążąc.

-Ochraniacze na kolanach. We wczesnej wersji SFU było tylko wzmocnienie. W obecnej jest kieszeń na wkłady zapinana na rzep w dolnej części wzmocnienia. W TCU jest możliwość włożenia padów od wewnętrznej strony nogawki, nie ma zapięcia.

-Kieszenie cargo w SFU są zapinane na szeroki, mocny rzep. W TCU jest na jeden guzik i do tego kieszenie mają 3 małe przegródki w środku. Wcześniej w tym temacie pojawiały się zdjęcia tych kieszeni. Do tego cargo w TCU ma wszytą gumkę.

-Kieszenie z tyłu w SFU są zamykane na 1 rzep, nie mają patki, w TCU mają patkę i zapinane są na 2 guziki.

-Zwykłe kieszenie wpuszczane róznią się kształtem i do tego w TCU jest długie wzmocnienie o czym wspominałem we wcześniejszych postach.

-Małe kieszenie z przodu w SFU są wpuszczane i nie mają zamknięcia. W TCU są naszywane i zamykane są na rzep.

-TCU posiada D-ringa z tworzywa przy szlufce.

To mniej więcej tyle z tego co pamiętam. Jakby jeszcze coś Cie interesowało, to pisz. Najwyżej później porównam.

Eeee to ma działać nie wyglądać. Dla ładnosci to sie garnitur kupuje

Chyba w ostatnim Komandosie był test TCU. Sprawdzić czy jest artykuł i ewentualnie gazetkę kupić, bodajże niecałe 10zł. Ewentualnie przysiąść w Empiku i przeczytać.

to ma działać nie wyglądać

Prosiłem o zdjęcia a nie durne komentarze.

Bufiastość kurtki to plus do maskowania czyli działania.

Chciałem zobaczyć jak kurtka leży, czy rękawy są bufiaste, szerokie, czy długie przy przeciętnym człowieku itp itd.

I chciałbym wiedzieć, czy jest porównywalnie "bufiasta" jak DPM soldier 2005.

Prosiłem o zdjęcia a nie durne komentarze.

Bufiastość kurtki to plus do maskowania czyli działania.

Chciałem zobaczyć jak kurtka leży, czy rękawy są bufiaste, szerokie, czy długie przy przeciętnym człowieku itp itd.

I chciałbym wiedzieć, czy jest porównywalnie "bufiasta" jak DPM soldier 2005.

Komentarz taki jaka prośba. To na ile kurtka będzie obszerna zależy od rozmiaru jaki sobie dobierzesz. Komprende?

Czy zbytnia obszerność to plus czy minus to indywidualne preferencje.

Znowu popełniasz ten sam błąd i chcesz porownywać bluzę mundurową z parką.

Znowu popełniasz ten sam błąd i chcesz porownywać bluzę mundurową z parką.

Przepraszam, ale nikt mi nie odpowiedział czym się różni w zastosowaniach itp. ja ich używam tak samo raczej, nie widzę różnicy w tym czy to bluza czy kurtka i tak będę jej używał tak samo, może ktoś mnie w końcu doedukuje i powie jak i do czego używa się bluzy a do czego parki/kurtki.

To jest faken bluza mundurowa i ona nie ma być obszerna - wystarczy że będziesz mógł pod nią włożyć polar 100 i tyle. Ma być dosyć dopasowana i nie nosimy pod nią grubej odzieży ocieplającej. Kurtka jest zwykle większa, grubsza, bywa ze ma własną podpinkę i nosimy ją NA WIERZCHU całej odzieży - w tym jeśli okoliczności i przepisy tego wymagają także NA BLUZIE.

Jedyne sensowne zastosowanie jakie przychodziło mi do głowy, to na mocowanie smyczy podczepionej do przedmiotu noszonego w kieszeni na piersi (mała apteczka, organizer, może jakaś kompaktowa lornetka etc.). Ale jeżeli ktoś zna dedykowane zastosowanie, to tak jak sgt. Chaos chętnie się dowiem. Chociaż może to być jak z izolką, gdzie zastosowanie ograniczone jest tylko wyobraźnią użytkownika ;)

Kieszenie na ramionach i na tułowiu są raczej płaskie - i tak powinno być, nadmierne wypchanie pierwszych przeszkadza przy wkładaniu/zdjemowaniu plecaka, a drugie przeszkadzają pod kamizelką. Jeśli zamierzasz nosić dużo "w ubraniu" to wybierz smocka/parkę. Pamiętaj jednak że jeśli wypchasz nadmiernie odzież będzie przeszkadzała z oporządzeniem, które zasadniczo lepiej nadaje się do przenoszenia sprzętu. Są na sieci różne poradniki co i gdzie nosić w mundurze/kurtce - warto się zapoznać i zweryfikować samemu.

• 1 month later...

z kumplami zamówiliśmy w listopadzie 4 komplety tcu. najpierw miały być "niedługo", potem "pod koniec stycznia", a teraz, wg maila od helikona "w sezonie letnim". masz rację, małych rozmiarów już nie ma, zostały same XL i XXL w sklepach.

z kumplami zamówiliśmy w listopadzie 4 komplety tcu. najpierw miały być "niedługo", potem "pod koniec stycznia", a teraz, wg maila od helikona "w sezonie letnim". masz rację, małych rozmiarów już nie ma, zostały same XL i XXL w sklepach.

Zamawiałeś gdzie?

Helikon chyba nie prowadzi detalicznej, coś się zmieniło?

Ja swojego czasu na softshella XL w MC czekałem chyba 4 miesiące.

Wcześniej był problem z dużymi rozmiarami, w pierwszych dostawach po wprowadzeniu produktu wcale ich nie było.

na taktyczni.pl. szczerze mówiąc trochę jestem zawiedziony helikonem, takie przesuwanie terminów nie wygląda profesjonalnie. poza tym mają strasznie dziwną rozmiarówkę, sporo za dużą. poza tym jedne spodnie od nich przyszły mi z zaszytą kieszenią (sic!), tcu właśnie (ale i tak wróciły do wymiany bo sporo za obszerne były).

wiem że niegrzecznie odpowiadać samemu sobie (już nie mogę edytować), ale mam jeszcze ciekawe info.

pisząc ze sklepem, ustaliliśmy że zmieniamy 4 komplety z TCU na SFU, tak byśmy mogli wreszcie mieć jednakowe mundury. dziś dostałem mail, że część zamówionego SFU przyszło do sklepu, a druga część będzie dostępna razem z TCU, "na wiosnę". pewnie w innych sklepach jet podobna sytuacja. aha, bo może to istotne, wszystko co pisałem było o mundurach w polską panterkę (chociaż z woodlandami pewnie jest identycznie).

straciłem wiarę w tą firemkę, zero jakichkolwiek adnotacji na stronie www, przesuwanie terminów i dumne prezentowanie w katalogu czego-to-oni-nie-mają.

mam dość, nigdy więcej nawet guzika od nich nie kupię.

pozdrawiam.