MarineSlupsk Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Dave, mu chodziło o konkretną jednostkę, którą miałbyś odwzorowywać a nie o to, że żadna jednostka tego nie używa. Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Z tego co wiem to helikonowa rzecz jest niestety komercyjną rzeczą. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 W "służbie" z tego co pamiętam są tylko Tru-Spec'i w MC z cywilnych ciuchów :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Helikony tez ale w panterę ;) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Racja :) Nawet na ich stronie jest o tym artykuł w PDFie :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 I co ciekawe wcale jakoś tragicznie nie wypadły Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Chciałbym zacząć od przedstawienia linków do sprzętu (munduru), o którym chce pisać. Oto linki (obyście na ocznie zobaczyli jak to wygląda) : http://www.e-militaria.pl...-helikon-nowosc spodnie oraz bluza http://www.e-militaria.pl...camogrom-nowosc Więc tak, jako, że jest to nowość w Krakowie z moich informacji wynika, że jest tego kilka sztuk nie więcej niż 5 (!?). Tkanina jak w opisie na stronach nie chcę się o tym rozpisywać. Ale jest bardzo mocna i wytrzymała w dotyku przypomina Codure. Zalety: - Wytrzymałość materiału. - Łatwość w eksploatacji tj. czyszczeniu i noszeniu (nie szeleści). - Bluza ma rękawy mundurowe, a jej główna część jest to termoaktywna tkanina, (co chyba ważne jest). - Odczepianie ze spodni jak i z bluzy ochraniaczy (są na rzepie). - Możliwość traktowania spodni jako „narzutki” na inne są one rozsuwane na zamku plastikowy na całej długości nogawki. - Rozpięcie nogawki niżej i opuszczenia spodni na buty swoisty „stop tup”, oczywiście nogawki można też upchnąć do spodni. Nie szeleszczą, co chyba ważne jest. - Zabezpieczone kieszonki poziome w okolicach krocza Np. na magazynek do pistoletu, batonik lub coś innego wąskiego. - Rzepy na bluzie do zaczepienia naszywek (w tym wypadku na rzepek). - Kamuflaż, który na nasze warunki leśne jest całkiem znośny i w zimie chyba też będzie dobry. - Bluza posiada dwie kieszeni na rękawie, do których można schować papierosy magazynek do „emki” lub telefon komórkowy. - Stójka w kołnierzu, przez co nie trzeba nosić chusty lub szalika - Rękawy w bluzie są rozpinane prawie do łokcia, a na nadgarstku możne regulować szerokość za pomocą rzepa. A teraz by nie było zbyt hura optymistycznie WADY : - CENA (! !) - Brak większej ilości kieszeni w spodniach są tylko, 4 (z czego dwie wąskie). -, Aby schować łapki trzeba rozpiąć spodnie od góry i wsunąć je do rozsuniętego zamka od nogawek (zamek jest otwierany w obie strony). - Pozostawianie małej ilości miejsca na pasie Np. do podpięcia manierki (szlufki są bardzo szerokie). - Ostatnią, jaką zauważyłem (poza zgadywanka…) jest trudność w dostępie do oporządzenia w takim samym kamuflażu. Zapewne główną wadą jest cena, ale niestety jak się pojawi coś nowego to z reguły jest drogie, ale miejmy nadzieję, że kiedyś nastąpi jej obniżka takowej. Więcej plusów i minusów nie stwierdziłem, ale jak się pojawią to na pewno pojawią to je opisze. Kamuflaż ten jest używany przez firmę BlackWater oraz pewne jednostki U.S. w Afganistanie. Ta informacja ostatnia dla tych, którzy chcą się czegoś dowiedzieć, kto tego używa. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Linki nie działają Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 http://www.e-militaria.pl/p-243/combat-tro...-helikon-nowosc http://www.e-militaria.pl/p-240/bluza-comb...camogrom-nowosc Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 bardzo mocna i wytrzymała w dotyku przypomina Codure. Toż to zwykły NYCO... Nie szeleszczą, co chyba ważne jest. Dziwnym nie jest przy tym materiale - Pozostawianie małej ilości miejsca na pasie Np. do podpięcia manierki (szlufki są bardzo szerokie). A kto nosi manierki na pasku w spodniach? To są szlufki na rigger albo rescue belt. Ostatnią, jaką zauważyłem (poza zgadywanka…) jest trudność w dostępie do oporządzenia w takim samym kamuflażu. Hmmm, Eagle, LBT, Tactical Tailor i wiele innych firm robi z Multicam'u. Kamuflaż ten jest używany przez firmę BlackWater oraz pewne jednostki U.S. w Afganistanie Nie. Oni noszą Multicam a to jest Camogrom. Quote Link to post Share on other sites
Laos Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 (edited) Jasne Mi chodziło Mi ogólnie o multicama. A CAMOGROM niestety jest chwytem komercyjnym. Tylko chyba R. Polko do jakiegoś zdjęcia miał multicama Dzięki za pomoc w poszukiwaniu oporzędzenia. Co do manierki to Ja tak nosze :) Edited December 22, 2008 by Laos Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 (edited) Jakieś fotki, Laos? :) Było już chyba w tym temacie albo podobnym - Suezu używa GROM, BOR, CBŚ. Multicamu np. DEA. Edited December 22, 2008 by michalll Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Jasne Mi chodziło Mi ogólnie o multicama. A CAMOGROM niestety jest chwytem komercyjnym. Tylko chyba R. Polko do jakiegoś zdjęcia miał multicama Dzięki za pomoc w poszukiwaniu oporzędzenia. Co do manierki to Ja tak nosze :) Megalomania? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Jakieś fotki, Laos? :) Było już chyba w tym temacie albo podobnym - Suezu używa GROM, BOR, CBŚ. Multicamu np. DEA. W Polsce w MultiCam mogliśmy zobaczyć np. Straż Graniczną. A w juesej także omfg D3lt4 oraz widziałem zdjęcia PJów w MC. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 Konkretnie mi chodzi o to jak w realu wygląda combat shirt helikona, fotki w MC przeglądam od dłuższego czasu i jako kamuflaż mi się niewątpliwie podoba :) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Panowie a wie ktoś z Was które z oporządzenia w MC najlepiej by pasowało do tego Camogrom ? Bo niestety fotki ze sklepów przekłamują :( Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 W innym temacie ktoś pisał że oryginalna cordura Crye jest bliższa kolorystycznie camogromowi niż np MC Truspeca lub Proppera. Wiec wszystko co szyte jest z takiej powinno być ok. Np Condor zdaje sie robi z cordury MC. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Condor zdaje się nie robi w ogóle z cordury. Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Z tego co widziałem na specopsie jest możliwość wyboru materiału i mają tam MC. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Wuki sugeruje się tabelką z oporzadzeniem w MC u gunsmoke'a gdzie ejst ewidentnie czapeczka condora i pisze: WSZYSTKIE PRODUKTY W TEJ TABELCE WYKONANE SĄ Z ORYGINALNEJ CORDURY OD WSZYSTKIE CZĘŚCI TEGO WYPOSAŻENIA TAKTYCZNEGO POSIADAJĄ LICENCJONOWANE METKI CP Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 (edited) Mundur o którym piszecie jest dostępny za dużo mniejsze pieniądze na ebaybanned, i wcale nie wierzę że jest to jakiś camogrom, tylko w chinach różne metki do tego przysyłają, ale żeby za 500 zł zdzierać to już lekka przesada. EDIT: nie spojrzałem na cenę bluzy :P przepraszam. Edited December 23, 2008 by Kosmo Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 23, 2008 Report Share Posted December 23, 2008 Nawet pomijając cenę, krój jest inny. Poza tym helikonowski multi ma wprasowane/nadrukowane loga camogrom. Mogą to szyć równie dobrze w fabryce Proppera albo Mil-teca - ale to jest co innego. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 U GunSmoke'a dostępne nowe mundurki od Helikona - ACU: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6882407 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 (edited) Ciekawe jaką będą się cieszyć popularnością, skoro używki oryginałów w bdb stanie można dorwać za połowę ceny helikona, a nówki w podobnej cenie. Edited January 20, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Apropos panowie jak jestesmy przy ACU to od razu zapytam jak dobierać rozmiar ACU. Bluze RAID Woodland noszę przy wzroscie 180 cm XL Long i jest co prawda odrobinę za dluga ale za to wygodniejsza po wpuszczeniu w spodnie niż XL Regular. Jakbym kupował bluzę w kroju ACU to moge spokojnie kupić juz Regular czy lepiej nzowu Longa jak wpuszczam bluze w spodnie? Wiem że pytanie może dość dziwne ale nie wiem jak na długość bluzy wpływają zmiany w kroju. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts