szalony jack pirat Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 JA niesądzę, żeby była większa niż 3fps ... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 JA niesądzę, żeby była większa niż 3fps ... Też tak myślę - mi największą średnią (zmierzoną) różnicą, jaką udało się uzyskać na innej długości lufy, to było 5fps. Co innego jeśli przesiądziesz się ze stocka na preckę - wtedy w połączeniu z jeszcze dłuższą lufą możesz dostać nawe +15fps Quote Link to post Share on other sites
darude111 Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Poza tym, lepiej chyba mieć ściągany tłumik, a nie że nie ściągniesz już bo wtedy lufa wystaję... Poza tym jak ktoś już ładnie napisał, według mnie również tłumik ma tłumić wystrzał a nie zakrywać lufę... Sam mam mały dylemat czy prowadzać lufę 509mm czy 590mm (ale chodzi mi o KM HEADa) i zakrywać go tłumikiem, czy lepiej zostawić sobie 509mm i cały tłumik będzie wytłumiał sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 14, 2007 Report Share Posted June 14, 2007 Zostaw krótszą lufę. W przypadku lufy 9 cm to niedużo (w przypadku "sprzętu" to już dużo ;) ) Quote Link to post Share on other sites
fedor Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Witam, mam CA36C i planuję wymianę lufy. Nasuwają mi się 3 rozwiązania: ekonomiczne - Systema 247mm - KM Head lub Prometheus 247 mm - Systema 363 mm + tłumik. Czy różnice w celności między rozwiązaniem 1 a pozostałymi warte są tych pieniędzy? Rozwiązanie 2 i 3 - koszty zbliżone (tani tłumik) - miał ktoś okazję porównać celność w obu przypadkach? Może macie jakieś inne propozycje? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Nie są warte przy takich długościach lufy. G36C jest kompaktowe i bardzo dobrze manewruje się nim w budynkach. Jeśli wstawisz tłumik na stałe, to stracisz tę kompaktowość. Wstaw Systemę 247mm - to są bardzo dobre lufy, dodaj gumkę Systemy i będziesz happy. Quote Link to post Share on other sites
MONKeyman Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 (edited) A ja mam pytanie - jedno z tych dziwnych. Czy będzie się czuło różnice po zamianie stockowej lufy w M4 G&P (długość - 363mm, średnia wewn. 6,04mm), na preckę KM Head o długości 455mm? Nadmieniam, że wiem, że trzeba będzie do tego kupić tłumik (nie zależy mi specjalnie na tłumieniu). Wiem, że stracę na poręczności (ale to replika do lasu) i wiem, że nie mało mnie to będzie kosztować (nikt nie mówi, ze ASG to tania zabawa:). Ale znowuż nie chcę wydawać 4 stów, żeby tylko zobaczyć, że nie ma większej różnicy. PS: Karabin na razie stock (360fps), ale może kiedyś wzrosnąć do ok 400:) Edited June 20, 2007 by MONKeyman Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Ponawiam w pewien sposób pytanie kolegi. Czy długość lufy idzie w parze z celnością? Czy różnica miedzy 509mm a 650 będzie duża? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Będzie duża, w obu przypadkach. Tzn przyrost fps nie będzie duży 3-10fps, ale mocno poprawi się skupienie, a przecież o to w preckach chodzi :) Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Do 650mm to trzeba mieć conajmniej przedłużony cylinder, a najlepiej i to i borka. Przy dobrym montazu celnośc się faktycznie zwiększa, ale przy kiepskim - oj bieda. Ja niestety mam np. kłopotu na MB 509mm, celnośc jest fatalnaa, męczę się z tym jakiś czas. Quote Link to post Share on other sites
fedor Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Poprawcie mnie proszę, jeżeli źle zrozumiałem: zwiększenie celności przy wymianie 247->363mm nie jest tak widoczne jak przy wymianie 363-> 455 i 509 ->650 ?? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Tak. Chociaż między 363->455 jest podobna. 247 to krótka lufa, szczególnie jeśli jest nieprecyzyjna, to jest kaszaniarska. Quote Link to post Share on other sites
sadam Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 gdybym chciał w g36c wymienić lufę ze stocka (247) na np 455 (km albo systema) to dużo by to zmieniło?? oczywiście zakrył bym wystającą część tłumikiem dźwięku. i 2 pytanie: jaka jest średnica wewnętrzna tłumika dźwięku?? chodzi mi o to, czy lufa będzie miała luz, czy będzie dotykać "wewnętrznej ściany tłumika" :-P :-P Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 gdybym chciał w g36c wymienić lufę ze stocka (247) na np 455 (km albo systema) to dużo by to zmieniło?? oczywiście zakrył bym wystającą część tłumikiem dźwięku. Na pewno poprawi się skupienie, ale przy zakupie takiej lufy licz się z tym, że musisz wymienić co najmniej cylinder. Stockowo jest Type 2 a dla lufy 455mm trzeba mieć Typ 0. Inaczej kulka będzie Ci zwalniać w lufie. i 2 pytanie: jaka jest średnica wewnętrzna tłumika dźwięku??chodzi mi o to, czy lufa będzie miała luz, czy będzie dotykać "wewnętrznej ściany tłumika" :-P :-P Lufa będzie miała na pewno luz. W środku tłumika dźwięku jest gąbka. Quote Link to post Share on other sites
sadam Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 cylinder oczywiście też bym wymienił (zapomniałem napisać :P) ale boję się, że te 20 cm wystającej lufy (ukrytej w tłumiku) będzie drgało, co wpłynie negatywnie na skupienie. (nie znam się na tym :P) czy coś takiego w ogóle występuje w replikach asg?? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 O te drgania sie nie martw. Mnie też lufa nie dochodzi do końca tłumika ani w żadnym jego miejscu nie opiera. A celność jest na lepszym niż zadowalającym poziomie. Mam lufe KM Head. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Miałem CA36C a w nim najpierw preckę 247mm Systema,po jakimś czasie wpakowałem KM-Head 407mm,tłumik 20cm,lufa dochodziła do 3/4 tłumika i muszę przyznać że zasięg wzrósł lekko ale skupienie poprawiło sie znacznie.Z jednej strony zabieg warty zachodu kiedy strzela się w lesie,z drugiej strony,oprócz baterii w frontgripie, do obciążenia dochodzi tłumik (nie wygodnie w ch**) no i tracimy wspomniana mobilność. Gdybym miał możliwość ponownego wyboru,został bym przy systemie,a kase przeznaczył bym na kolimator :wink: Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Pytanie z innej beczki: jaka musi być długość lufy, by w replice z +-400fps, cylindrem 0 uzyskać spadek do wartości bardziej akceptowalnej w CQB? 110mm wystarczy? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 29, 2008 Author Report Share Posted February 29, 2008 :< Może łatwiej będzie założyć ogranicznik prędkości...? Tak tylko sugeruję ;) Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted February 29, 2008 Report Share Posted February 29, 2008 Raczej 700mm. Zmień cylinder na 2 i liufe 509 to Ci spadnie do 330. Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 (edited) hellmans, sztuka w tym by gb był nie ruszany, a zmieniała się długość lufy - Steyr AUG i magiczne lufy o różnych długościach :-P No chyba, że zrobić w lufie otwór przez który będzie uciekać nadmiar powietrza. Edited March 3, 2008 by Panocek Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted March 4, 2008 Author Report Share Posted March 4, 2008 Prędkość spadnie najwyżej o jakieś 10 fps - na chłopski rozum... Quote Link to post Share on other sites
kipa Posted March 14, 2008 Report Share Posted March 14, 2008 Witam W jakim punkcie w Poznaniu można dokonać wymiany lufy i gumki HU? Jakie będą koszty tej wymiany? Chodzi o koszty samej wymiany. Gumkę HU [Guarder] kupię w Specshopie, a lufę precyzyjną [systema] na Taiwangun i przyniosę do danego punktu i każę wymienić. Do L85A1 ma być lufa 509mm, tak? Czy jest możliwość taka, żebym sam wymianił te części? Trudne to jest? Przepraszam za ilość pytań, ale kto pyta-nie błądzi. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted March 16, 2008 Report Share Posted March 16, 2008 http://www.asgshop.pl/hopup_lufa.php Kto szuka też nie błądzi. :roll: Quote Link to post Share on other sites
kipa Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Rozumiem, że z moją elka mam postąpić podobnie. Nie wygląda to tak źle. Ile mogą wziąć za wymianę wcześniej wyminionych elementów w jakimś punkcie? I gdzie w Poznaniu zajmują się takimi rzeczami? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts