Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Jak coś się spieprzy to będzie powód, żeby wymienić. W sumie Zbrojownia pakując do tuningowanych karabinków M120 MO, robi bardzo podobnie jak ja teraz, gdyż sprężyny MO mają zaniżoną wartość i w GB szaleją :D. Dla przykładu dodam, że w Ak74 CYMY (stock 330fps)na M100 MO i podobnych rzeczach(łożyska, guma, prowadnica) miałem 420 fps.

@Wolo

spoko podam, ale oby to nie było za szybko ;)

Edited by johny89
  • Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

MO są naprawde z kijowego drutu. Jest mocny na początku, potem się rozpręża. Mam 1 M100 MO, która pod koniec dawała jakies 80 m/s. Czyli kapinkę mało, prawda? IMO jedne z lepszych sprężyn na rynku, i tanich, to G&G. Dobry drut, zawsze ładnie spilowane końcówki, mocne.

No bateri nie udaje mi się rozładować 2000 kulek. Potrzeba ich około 3500.Rof jest duży, niebawem zmierze na chrono,aby nie podawać liczb z kosmosu.190% PJ co coś w okolicach 130m/s, w środku mam jeszcze zestaw cichych głowic systema, wzmocniony cylinder typ 0,prowadnice łożyskowaną, łożyska ślizgowe 7mm(niebawem kulki).Moc wystarczająca bo strzelało nawet 478fps, teraz ustatkował się na 450fps.

U mnie już ~~4500 przebiegu na TYM ftk + 7mm ślizgi CA, bo jak się gorzko przekonałem w G'iecie żółtym rączkom zachciało się montować 7mm "łożyska". Ząbki na komorze spiłowane, efekt strzykawki jest, wszystko przesmarowane ŁT-43, shimming zrobiony. FPS nie mierzone, ale wyraźna poprawa prędkości początkowej, spora zasięgu, no i puszkę po piwie na 0.2g przebija denko w każdym miejscu (ponad 400 stóp na sekundę - podobno, pomnę, że Deep Fire'a sprężyny dają ciut więcej, od sprężyn tej samej wartości innych producentów, cuś jak Guarder + obustronne łożyskowanie).

Rozbierałem teraz całość - bałem się o te chińskie XYZ, ale niepotrzebnie, zerowe zużycie. Boję się tylko o stockowy szkielet GB, bo całość bangla na 9.6V 1500mAh Firefox (podłączona z ominięciem bezpiecznika, okablowanie głośnikowe, przekrój 1,5mm) - daje bardzo ładny ROF, stąd obawa (płaska metalowa głowica tłoka).

Ogólnie repliczka daje teraz w kość przeciwnikom po drugiej stronie lufy - jest bardzo celna dzięki 509mm KM Head'zie, na kulkach .25g Guarder'a i gumce System'y, zasięg również bije wszystkie stocki, co ciekawe przy bezwietrznej pogodzie na zasięgu maksymalnym, rozrzut kulek to maks 30-40cm od lini celowania ( w miejscu gdzie opadają), na średnim wietrze już nie jest tak pięknie.

Edited by Gogin

No, mojemu kumplowi ten szkielet padł na M130 Systemy po 19 tys. na wakacjach, więc takiego mrozu nie było. A GB boli chyba dopiero od -10 stopni w dół. Szkielet i tak jeszcze miech i zostanie zastąpiony wzmocnionym DF'a - przy okazji wstawiania, napiszę czy jest konieczność jakichś przeróbek (podobno owy jest grubszy od zwykłego i ciężko go wcisnąć ;-) ). Tak czy na wspak jestem mile zaskoczony tymi XYZ zębatkami, najlepsza rzecz w chińskich GB...

Gogin jak ma się sprawa z silnikiem? Napisałeś, że daje ładny rof, ale na ile wytrzymuje Ci bateria? Masz może porównanie do tych silników PJtowych, ICS 3k Turbo czy może innych?

Na ostatniej strzelance wysypane 1000 kulkensów i bardzo lekki spadek ROF'u, ale -2 stopnie przez 6 h na dworcu ? Tak czy na wspak na następne spotkanie aku nie ładuje. Porównania nie mam, ale znajomemu markowe 8,4V, które śmiga pięknie na stockowych chinolach w L85A2 ICS'a żałośnie ciągnie na ustawieniu prowadnicy LOW (300fps) sprężynę, ale to podobno te prądożerne zębatki i kiepski shimming (co się dzieje z tym ICS'em)...

Ogólnie silnik jest dobry, z ominięciem bezpiecznika, mam nadzieję, że bateria nie da mu kopa, bo jeszcze zrobi rewolucję. Tak czy na wspak jestem zadowolony, wcześniej czy później, miejmy nadzieję jednak, że później silnik wymienię, szkielet również.

PS. Na M130 Systemy kumplowi w giecie zjechał się stockowy tłok po 500 kulkach, to samo żółty CA. U mnie po 10 k przebiegu na stocku, stockowy tłok jak nówka - leży na półce, ale ja nie wierze w jego "mocz". Zęby tych tłoków dosłownie się dojechały. Zębatka tłokowa nie mogła już w pewnym momenciem złapać tłoka - tłok był łysy ;-).

Edited by Gogin

Pewnie o tym wiesz, ale pomnę wszystkim, że jak pęka GB to często gęsto nie tylko sam szkielet pada, stockowy to loteria. Co do magów to nie wiem ludki co fajnego jest w tym adapterze na magi emkowe - ni to wygląda, ni nic. Low'y do G'iety to dużo lansu ;-).

Pierwsze strzelanie odbyło się dzisiaj. Zasięg ładny, ale dupa. 30-40 metr kulki skręcają w prawo. Gdy założę tłumik (35x200 SF) sytuacja jeszcze bardziej się pogarsza. Strzelanie odbyło się na .25g G&G. Pogoda bezwietrzna. Zdaje się, że albo gumka się przekręciła, albo co gorsze krzywa precka. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia innych tzn cięższych kulek. :|

Jakiej firmy precrura i guma ? Co do gumy, to sprawdź jak jest faktycznie ustawiona (lufę też sprawdź czy siedzi prosto w komorze, bo guma może być prosto, a lufa nie i zupa ;-). No i jeśli guma nowa to musi się dotrzeć. Na tych samych (G&G .25) i Guarderach mam zmierzony skuteczny ogień ok. 60 m(wszystkie kulki wchodzą w cel o średnicy 90 cm, zero wiatru). Ale ja mam 509mm KMH + teraz guma Systemy (Guarder wymiękł i pękł, ale to standard).

Tak czy na wspak, lepsze osiągi ma stockowe mp5k galaxy, od Twojej giety, więc masz problem, jeśli nic nie poskutkuje w/w...

Edited by Gogin

Panowie drodzy, kiedyś pisałem już, że mam za ciasną komorę w stocku i nie mieści mi się guma systemy do niej. Czas odmulić i to ogarnąć. Czy komora CA uratuje mnie? Czytałem, chyba nawet w tym temacie, że jest cieńsza i ma większe luzy - dla mnie bomba. A może w TO cudo zainwestować? Help mi pliz.

edit: bo jak czytam o tych Waszych osiągach i celności, to daje mi to motywację - na stokowej gumie precrura systemy najzwyczajniej nie działa :).

Edited by pin-king-pin

Było cuś coś, o tym, że komora CA nie pasuje do G'iety TM, do JG również - analogicznie. Jednakże ktoś coś podpiłował i śmigało - poszukaj. U mnie guma wchodzi baardzo ciasno, ale z olejkiem silikonowym na niej już nie stawia takiego oporu, malutkimi ruchami parę mm w jedną, raz w drugą stronę i pchaj do komory. Jeśli to nie pomoże to zostaje bawienie się w komorę CA...

Edited by Gogin