PPSB Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) SPC w Afganie pojawiały się od połowy 2010 jak się nie mylę, w 2012 z pewnością były już w większości jednostek. Kto nosił SPC a kto IMTV zależało od harakteru misji tak myślę. Piesze patrole za pewne obnosiły się z SPC (większa swoboda ruchu i mniejsza waga) a zmotoryzowane w IMTV(wygoda kosztem bezpieczeństwa) Chociaż szczerze wątpię aby w 2012 ktoś kusił się na IMTV z wyboru, ta kamizelka została prawie że znienawidzona przez Marines :icon_biggrin: Podpisy do zdjęć zostawiam oryginalne, nic nie zmieniałem. U.S. Marines carry a comrade wounded by an improvised explosive device (IED) to a waiting medevac helicopter, near the town of Marjah in Helmand Province on August 21, 2010. U.S. Marines with 1st Marine Division, 1st Tank Battalion, Delta Company, stop to give assistance to, 1st Marine Logistics Group (Forward) (1st MLG (FWD)), Combat Logistics Battalion 8 (CLB-8) as they repair a AMK-970 tanker during a convoy through Helmand province, Afghanistan on January 31, 2011. 1st MLG (FWD), CLB-8, provided security and maintenance for the convoy while in route to forward operating base Edinburgh. (U.S. Marine Corps Photo by Sgt. Brian A. Lautenslager/Released) Edited October 5, 2014 by PPSB Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Chłopaki, mam pytanie, szukam oryginalnego beanie. Można gdzieś u nas dostać? Na jebaju wysyłka zabija... Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Chłopaki, mam pytanie, szukam oryginalnego beanie. Można gdzieś u nas dostać? Na jebaju wysyłka zabija... usarmy.pl przypadkiem nie ma na stanie? Quote Link to post Share on other sites
PPSB Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 http://usarmy.pl/beanie-cap-o_143.html Dla leniwych. (Na allegro raz na X czas pojawiają się trochę taniej) Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Dzięki, akurat tego sklepu nie znałem, a już rozpatrywałem sprowadzanie z US :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 http://usarmy.pl/beanie-cap-o_143.html Dla leniwych. (Na allegro raz na X czas pojawiają się trochę taniej) Przez takich jak Ty leniwych jest coraz więcej :D Quote Link to post Share on other sites
Then Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 gunsmoke już nie ma? Po 50 zł chodziły. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 gunsmoke już nie ma? Po 50 zł chodziły. http://gunsmokearmyshop.pl/marpatzone/index.htm tak patrzę to i za 36zł w promocji jest :teethh: Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted October 21, 2014 Report Share Posted October 21, 2014 Tak, ale pytanie dotyczyło kontraktowych czapek, a te na gunsmoke chyba takie nie są. Quote Link to post Share on other sites
PPSB Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 A ja tak patrzę i mówię że gunsmoke sprzedaje condory a nie kontrakty ;) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 8, 2014 Report Share Posted November 8, 2014 Odezwij się na PW - będę miał parę takich czapek. Quote Link to post Share on other sites
sniper_tarzan Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Dzięki za info (tam wyżej). Kolejne pytanko. Czy znalazł się jakiś odważny na zbieractwo szpeju z roku 2012 (A-stan)? Podyskutowałbym na PW ;) Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted March 6, 2015 Report Share Posted March 6, 2015 A czy ktoś orjentuję się może czy używją fast'ów? Jeśli tak to w jakim kolorze/kamuflażu? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Używa MARSOC. Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 To może tak... Kogo mógłbym rekonstruować z: mundurem MARPAT leśnym, kamizelką AAV FSBE (jak już to jaki kolor?), kaskiem fast? Chodzi mi o to czy USMC używają takiego zestawu Quote Link to post Share on other sites
Tadzik_95 Posted March 25, 2015 Report Share Posted March 25, 2015 Nikogo. Jaką jednostkę chcesz robić? Jaki okres? Kupiłeś marpata i FASTa i próbujesz to teraz jakoś logicznie poskładać? Nie tędy droga. http://www.militaryphotos.net/ i lecisz z tematami, nikt cie nie będzie traktował poważnie jeśli nie zadałeś sobie trudu zdobycia nawet podstawowej wiedzy. Ale żeby Cię troszkę nakierować rzucę dwa hasła: Force Recon (odnośnie AAV) i MARSOC (odnośnie FASTa). Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Dzięki, rozumiem że strzeliłem gafę... :hahaha: jak już FORCE RECON to jaki kolor AAV? Quote Link to post Share on other sites
Tadzik_95 Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 https://www.google.pl/search?q=force+recon+aav&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=JVEUVaWUMOqoygORq4HwCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted March 26, 2015 Report Share Posted March 26, 2015 Woodland? Widziałem w CB i woodlandzie a słyszałem jeszcze że z rzadka olive drab Quote Link to post Share on other sites
BASYLON332 Posted March 29, 2015 Report Share Posted March 29, 2015 Dzięki, rozumiem że strzeliłem gafę... :hahaha: jak już FORCE RECON to jaki kolor AAV? To jeszcze powiedz jaki rok dokładnie chcesz rekować bo to jest bardzo istotne. Quote Link to post Share on other sites
PPSB Posted March 30, 2015 Report Share Posted March 30, 2015 (edited) To raz, a dwa to przypuszczam że Ci się podoba olive drab...ale nie, olive drab nie. A na koniec pomyśl że gdybyś się chciał decydować kiedyś na konkretną rekonstrukcję to pomyśl: Co tak na prawdę chcesz rekonstruować, z jakich lat, czy będziesz w stanie skompletować sprzęt i ile Cię to wyniesie. Bo to zaczyna się niewinnie: od biegania w kopiach i niby stylizacji, a potem zaczynasz sprzedawać chinole i kupować markowe kopie, a potem z markowych kopii zmiana na oryginalny sprzęt(tudzież: koszerny) i zamieniasz się w szpejo potwora :icon_evil: ... Pod warunkiem że spodoba Ci się rekonstrukcja sama w sobie. Bo to idze albo w tę stronę, albo pozostajesz muminem na zawsze :icon_biggrin: Mam nadzieję że post nie został odebrany obraźliwie bo nie miałem takiego zamiaru. :icon_wink: Edited March 30, 2015 by PPSB Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted April 1, 2015 Report Share Posted April 1, 2015 Chciałbym rekonstruować FR w latach 2000-2005, rozumiem że w takim wypadku zestaw MARPAT/WOODLAND AAV FSBE (woodland) będzie dobry? Istotne są też dla mnie: buty, ochrona oczu i kolor kominiarki i inne szpargały (koszulki i takie tam xD). No i co dokładnie zamontować na tą kamizelkę? Quote Link to post Share on other sites
PPSB Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Nie mój konik, ja gruntów robię z początku 2012. Wysłałem Ci w PW link do profilu gościa, który może Ci pomóc. A przynajmniej tak mi się wydaje ;) Quote Link to post Share on other sites
SIERRA DELTA Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 A czy orientuje się ktoś czy do takiego reko mogę nosić micha 2000 czy tylko LWH? Cofam... już wiem Quote Link to post Share on other sites
BASYLON332 Posted April 2, 2015 Report Share Posted April 2, 2015 Najlepiej będzie jak sięgniesz po zdjęcia jedsnotki z tego okresu dadzą ci najwięcej odpowiedzi na twoje pytania plus zawęż okres do jednego roku w okresie 2000 - 2005 bardzo wiele się zmeiniało. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts