argern Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Witam, Znalazłem w lesie coś takiego: http://img98.imageshack.us/img98/1226/80547200ia1.jpg Jest to samo drweniane łoże z metalową lufą. Niema zamka, spustu, mijesca na maga - nic. Czy jest to replika? A możę broń ćwiczebna? Wyglada na starą. Co to jest ? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Skoro nie ma miejsca na magazynek, na spust, na zamek to na 90% jakieś ustrojstwo treningowe. Jak stare hmm to tytlko ktoś kto siedzi w historii uzbrojenia i wojskowości byłby w stanie chyba ocenić. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 To nawet nie musi być wojskowy trenażer, być może ktoś sam sobie zrobił do latania po lesie, zamiast samego kija. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 To musi być jakiś starożytny prototyp AEGa. :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Myślę podobnie jak Foka. Pewnie jakiś ojciec wystrugał dzieciakowi, żeby miało czym bawić się z kolegami w wojnę. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 23, 2007 Report Share Posted June 23, 2007 Tyż możliwe ale fakt że używano tego typu "wynalazków" kiedyś do szkoleń. Ale może i to być "kij samobij" zrobiony rok temu przez kogoś w garażu ;) Quote Link to post Share on other sites
Johan_JK Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Witam Mieliśmy podone samoróbki do strzelania bateriami :wink: w lufe kładało sie petarde - odpalona, później baterie nawet R20 i czekaliśmy aż odpali :( ale to było jakieś 20 lat temu. Odradzam takie zabawy. Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 No właśnie ktoś by powiedział jak z awaryjnościa itp. Jestem ciekawy czy krakman mógłby wstawic M100 zamiast M110... I czy wtedy dało by rade batke 8.4V... Chodzi mi o to że żywotność przy M110 i bateri 9.4V mogła by byc nieco krótsza... I coś nie mam zaufania do 9.4V... To mogla być tzw. Bolcówka - spust z wygietego gwoździa, strzela na pasek gumy np z dętki, wygiętymi gwoździami. Sie miało sie wie :-F Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Zgadzam sie ze zdaniem kolegow, podobne wynalazki widzialem na wlasne ocza u rosjan i w NRD. Mozna je nawet kupic jeszcze na: http://www.recon-company.com/NVA_Dekoratio...ppe_Gebr.-1615- 1170-d.html Na samorobke jest jak dla mnie zbyt dokladnie wykonane. Quote Link to post Share on other sites
MATRON Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Kolba ładnie wyprofilowana ojciec synowi raczej wolałby dać coś mniej pracochłonnego, skłaniałbym się w stronę kłusownictwa tubylcy często to praktykują. Parę lat temu policja ogłosiła amnestię na posiadaną broń i miałem okazję przeglądać fotki tych wynalazków. W większości była to broń z II wojny światowej i samorÓbki do kłusowania niektóre wyglądały jak kawałek rury z zakrętką z jednej strony. Możesz łatwo sprawdzić wyciorem i szmatką czy do tego służyła. [Konsekwentnie stosuj polskie znaki!] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts