poldeck Posted July 25, 2007 Report Share Posted July 25, 2007 Siema! Zaobserwowałem ostatnio na butli z GG pewne literko-cyferki:D. Mniej więcej było napisane tak: Contains: C3H8, C4H10. Czyli propan i butan... U kolegi na flaszce stało jak byk: Contains: CH4, C2H6. "Costam jeszcze co było składnikiem smarujacym". Czyli metan i etan. Pytanie moje: -oczywiste jest, że ze składnikami smarującymi jest dużo lepszy gaz, ale co z sama mieszaniną? Metan i etan są lzejsze, czy to może mieć jakiś wpływ na tempo rozprężania się a w efekcie na moc jaką osiaga nasz pistolec? Z góry dzięki za odpowiedź Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatin Posted July 26, 2007 Report Share Posted July 26, 2007 Jest jeszcze propan (98%), inne gazy (1,1%), oraz olej silikonowy (0,9%). Ja miałem o takim składzie, zakupiony na militaria.pl. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted July 26, 2007 Author Report Share Posted July 26, 2007 Pytanie brzmiało : "jaki najlepszy?" a nie co Ty kolego miałeś:P. Więc dalej czekam na odpowiedź... Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted July 26, 2007 Report Share Posted July 26, 2007 Oczywiście że lżejsze gazy się lepiej rozprężają. Czysta logika. A jeśli jeszcze mieszanka tych gazów zawiera środki smarujące to jasna sprawa iż Gaz nr2 jest lepszy. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted July 26, 2007 Report Share Posted July 26, 2007 Zamiast rozmyślać to niech ktoś zrobi testy na chrono :roll: Quote Link to post Share on other sites
jurijgagarin Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 nie każdy ma "chrono" ale gdzieś było o tym jak to zmierzyć w domowych warunkach :P polecam poszukać czegoś o kompie, mikrofonie i programie do edycji dźwięku. a najlepszy to będzie podgrzany gaz :P Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 Tak, siłe wystrzału słuchawkami ;), do czoła sobie przyłóż i strzel. Temat jest do dupy potrzebny jeśli nie macie takiego miernika. Przypuszczenia to zostawcie ludziom co sie na tym znają ;),a nie wymyślają swoje teorie. Quote Link to post Share on other sites
jurijgagarin Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 http://www.wmasg.pl/artykuly.php?artykul=45 masz i czytaj. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 Czytałem to już dawno, sądze tylko że chrono da lepsze efekty. I jak zaczynacie takie tematy to musicie mieć jakiś dostęp do tego typu sprzętu.Bo jedyne na czym sie potem taki temat kończy to wyssane z dupy przypuszczenia. Quote Link to post Share on other sites
jurijgagarin Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 to daj nam kase na chrono. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 Chodzi o to, że macie nie zabierać głosu w tematach które wymagają posiadania troche więcej jak wiedzy teoretycznej z kilku lekcji fizyki w liceum i mikrofonu ;) Quote Link to post Share on other sites
jurijgagarin Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 zrobił się mały offtop... no masz rację misza128, tutaj potrzeba mieć tez pojęcie o chemi z paru lekcji z liceum :D bo te gazy to chemia organiczna :D gdyby ten "domowy chronometr" byl lipny to by o nim nie bylo na wmasg.pl a on jest poparty komentarzami userów. nie jest jakims znawca tematu ale ten chronometr jest ok. Quote Link to post Share on other sites
_Misza_ Posted September 27, 2007 Report Share Posted September 27, 2007 Na wmasg są też opisy granatników które mają 200 m zasięgu lobem. Ten opis jest dobry, ale żeby sprawdzić RÓŻNICE w rozprężaniu gazu o innym skłądzie potrzebujesz DOKŁADNIEJSZEGO miernika. Druga sprawa to przypomnij sobie gdzie uczą o rozprężaniu gazu. I nie staraj sie bo ci nie wychodzi. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 Odswiezam, probowal ktos? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 chrono takie kupne nie jest dokładnym miernikiem, zacznijmy od tego. Pomiar na mikrofonach jest dokładniejszy. Ale nie o tym. Jest jeszcze kwestia nie tylko składników ale i ich proporcji. Od nich bardzo dużo zależy. Podejrzewam że te gazy będą miały bardzo podobne parametry. Obecność środków smarujących też nie jest raczej wyznacznikiem "co lepsze" (osobiście np wolę TOP gaz od ultrair bo zawiera mniej sylikonu i mniej paćka replikę). Bierz to na czym replika lepiej działa i już. Pewnie bez testów porównawczych się nie obejdzie. Quote Link to post Share on other sites
eso Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 (edited) Metan ma bardzo wysokie ciśnienie przy byciu cieczą (około 200 paru atmosfer) Więc nie możliwe jest by green gas go miał jako główny składnik bo butle by natychmiast rozerwało. Widać chińczyki nie miały lekcji chemi ;) U mnie było jeszcze lepiej -CH3 czyli alken a dobre jest to że meten nie istnieje. Szereg homologiczny alkenów zaczyna się od etenu C2H4 ;) Edited October 11, 2009 by eso Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 bo jak może być podwójne wiązanie między jednym atomem węgla a... Eee zaraz. :D Jeden węgiel czyli nie ma wiązania węgiel-węgiel? :D Quote Link to post Share on other sites
eso Posted October 11, 2009 Report Share Posted October 11, 2009 No się uśmiałem jak to przeczytałem na butli :D Widać braki w szkole :F Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts