Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tavor w izraelskiej armii

Recommended Posts

Guest MaciekUkr

Doucz się i wróć, dobrze? Albo ostatecznie wyjaśnij o co chodziło (bo w tym co napisałeś, może przypadkowo, jest nieco prawdy).

Nie bardzo wiem, czy to sie odnosi do mojego postu, czy kolegi MAJORA762 8-)

Nie twierdze, iz jestem Alfa i Omega w kwestii izraelskiego przemyslu zbrojeniowego.

Jednak nie widze koniecznosci douczania sie w kwestii TAVORA 8-)

Sprawa jest jasna. Izrael potrzebuje pieniedzy na jego wprowadzenie. I dostanie je oczywiscie, jak zawsze...Wydaje sie to byc kwestia czasu. Z tym sie chyba zgodzimy 8-)

Maciek

Doucz się i wróć, dobrze? Albo ostatecznie wyjaśnij o co chodziło (bo w tym co napisałeś, może przypadkowo, jest nieco prawdy).

"Kolega" Major 762 zacytował Twoją REMOV wypowiedź z godziny 11:25, teraz już chyba wiesz w którym poście tak napisałeś? Nad merytorycznością tej jakże istotnej uwagi się nie wypowiadam.

"Kolega" Major 762 zacytował Twoją REMOV wypowiedź z godziny 11:25, teraz już chyba wiesz w którym poście tak napisałeś?

Ja doskonale wiem, komu odpowiadam, jeżeli nie cytuję czyjejś wypowiedzi, to oznacza, że odnoszę się bezpośrednio do tej, która znajduje się nad moją wypowiedzią.
Nad merytorycznością tej jakże istotnej uwagi się nie wypowiadam
Już wyjaśniam, majorowi762 IWI pomyliło się z IMI, dawnym producentem kbk TAR-21, przy czym, zastrzegłem się, że może to nie być do końca tak i mój rozmówca może błysnął - innymi słowy wiedział, że negocjacje z Barrettem zaczęto prowadzić jeszcze za czasów IMI, choć nie sądzę, aby jego wypowiedź miała taką głębię. Teraz jaśniej?

5,56-mm karabinek TAR-21 produkowany jest przez IWI, wydzieloną i sprywatyzowaną część IMI zajmującą się bronią strzelecką.

PS. Maciek, spokojnie ;)

Guest MaciekUkr

Zgodnie z obietnicą przesłam kilka zdjęć z TAVOR-em (głównie Brygada Givati).

Większość z 2006 roku (z tego co zauważyłem). Warto poszperać na neciku, jest tego sporo. Oczywiście na stronach anglojęzycznych.

http://youtube.markacadey.net/video/givati...a_team_pictures

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123751

http://www.flickr.com/photos/exothermic/1030026759/

http://www.idftacticallogic.com/gallery/di...um=3&pos=42

http://www.idftacticallogic.com/gallery/di...um=3&pos=45

http://www.idftacticallogic.com/gallery/di...um=3&pos=36

Ja pytałem konkretnie o zdjęcia Tavora z 2002, z 2006 to jest zatrzęsienie. Z 2002 nie widziałem do tej pory ani razu. Poza tym, gdzie na tych zdjęciach (pomijając pierwszy film, powtarzający to, co wrzuciłem na początku tego wątku) jest kbk TAR-21!? Piszesz o jednym, wysyłasz zdjęcia czegoś zupełnie innego.

Edited by REMOV
Guest MaciekUkr

Zgadza się, fotek z operacji Defensive Shield w tym zestawie nie. Poszukam i takich.

Zachęcam także do samodzielnego posufrowania. Gwarantuję ci, że jest tego więcej. I to z wcześniejszego okresu (niż 2006).

Nie szukalem zresztą zdjęć z tej szczegolnej operacji. Chodziło mi o pokazanie, że znacznie wczesniej przed zamieszczeniem twojego zdjecia pojawialo sie sporo zdjec z w/w bronią w akcji/w służbie/ podczas treningu.

Bo twoje zdjęcie także jest zdjęciem ze szkolenia brygady Givati.

A jeśli wśród tych zdjęć nie widzisz tej broni...no coz...przypatrz sie dobrze

Edited by MaciekUkr

Zgadza się, fotek z operacji Defensive Shield w tym zestawie nie. Poszukam i takich.

A ja tylko o nie pytałem, nie o zdjęcia z 2006. Te faktycznie można znaleźć łatwo i każdy sobie poradzi. Podkreślam, nie widziałem żadnych fotografii Tavora z 2002, choć według Ciebie podobno są spotykane i gdzieś tam je udało Ci się zobaczyć.
Guest MaciekUkr

Sorki REMOV...a bit of misunderstanding...jak to mówią Angole :???:

Przyznam się bez bicia (ku mojemu zaskoczeniu), że teraz mam problemy ze znalezieniem zdjęć z w/w

operacji...wszystko jest od 2003 'w górę'...ale podtrzymuję, że w czasie operacji na necie (i na BBC) widziałem TAR-21.

Ale, ażeby odzyksać honor, zrobię co w mojej mocy, żeby znaleźć fotki z 2002 :!:

Maciek

Guest MaciekUkr

Szukając zdjęć z 2002 skontaktowałem się z The Israeli Special Forces Database...

Pan Cohen z Izraela (editor) bardzo mile mi odpowiedział, że mają z tego okresu 'several photos of the Tavor during deployment'

z 'Terytoriów' (jak to ujął)...i przesłał mi ładny formularzyk.. dostęp prawie 120 dolarów rocznie lub 9.99 miesięcznie 8-)

no cóż..narazię sobie podaruję :-P

P.S. I co ciekawe dodał dlaczego trzeba płacić...cytuję jego e-mail :-P ...

Please note that by becoming an isayeret.com member you will not only gain instant access to the world's top resource on the Israeli Special Forces, but you will also support Israel, the IDF and the Israeli Special Forces, as you allow us to provide isayeret.com services in a heavily discounted price to Israeli teenagers, thus allowing them to make a more knowledgeable decision regarding their three years mandatory military service.

Sincerely,

Daniel Cohen, Editor

www.isayeret.com

sorry..ale USA jako sponsor powienien IDF wystarczyć :-P

Edited by MaciekUkr
Mam nadzieje, ze znasz rosyjski
Ja - owszem, ale Ty niezbyt. Operacja "Defensive Wall" była przeprowadzana od 23 marca do 10 maja 2002, a zdjęcia na tej stronie (które zresztą znam) są z lipca 2002. Poza tym, "Defensive Wall" było przeprowadzane na Zachodnim Brzegu, a pierwsze zdjęcie jest ze Strefy Gazy (sic!), dopiero drugie to Dżenin, ale znowu - data nieznana (powiedzmy, że pół punktu możesz za to mieć).
no i proszę...nie pisz mi już, że nie widzisz...że nie było...
Nadal nie podałeś żadnego zdjęcia kbk TAR-21 z czasów operacji do której nawiązywałeś. I powtórzę - nie widzę takowego zdjęcia.
na tym kończę mój skromy wkład w dyskusję na temat TAR-21
Moim zdaniem pudło, szukaj dalej. Edited by REMOV

Przeczytaj to, co napisałem jeszcze raz. Powoli. Zadajesz pytania, na które odpowiedzi są w wiadomości na którą odpowiadasz. I nie, nadal nie widziałem żadnego zdjęcia jednoznacznie pochodzącego z operacji "Defensive Wall" i obawiam się, że do tej pory nie udało Ci się takowego znaleźć.