Ohtar Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Mam pytanko. Czy ktoś wie jaka jest szybkostrzelność teoretyczna pistoletu VP70? Chodzi mi o wersję strzelającą seriami. Od razu chciałbym uprzedzić, że sprawdzałem google, hkpro, world.guns.ru itp. - i mam wątpliwości co do 2000 strzałów na minutę. Móglby ktoś bardziej doświadczony to potwierdzić? Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Rzuć okiem na hkpro.com: wygląda, że choć to niewiarygodne, to jednak prawdziwe... When in burst mode, the cyclic rate of the VP70 is a blistering 2200 rpm. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted September 8, 2007 Author Report Share Posted September 8, 2007 Jak napisałem w poście - hkpro sprawdzałem. Jeden koleś się ze mną kłóci, że taka szybkostrzelność jest fizycznie niemożliwa do uzyskania. Quote Link to post Share on other sites
Puchatek Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Rzuć okiem na hkpro.com: wygląda, że choć to niewiarygodne, to jednak prawdziwe... Jak tak sprawdzam w różnych książkach, to wszędzie spotykam się z wartością 2000, a nie 2200 strzałów na minutę. Jeden koleś się ze mną kłóci, że taka szybkostrzelność jest fizycznie niemożliwa do uzyskania. Jak najbardziej jest możliwa do uzyskania, i to nie tylko w broni napędowej. Podobną szybkostrzelność miał w ogniu seryjnym HK G11, chociaż tam odpadała konieczność usuwania łusek. Ale taki np. 7,62mm km SZKAS strzelał z prędkością 1800 strz./min., a opracowano też wariant Ultra SZKAS o szybkostrzelności 4000 strz./min. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 AN94 ma szybkostrzelność 1800 szt/min (w serii 2 strzałowej) Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted September 9, 2007 Author Report Share Posted September 9, 2007 No dobra. Dzięki. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Rzuć okiem na projekt Metal Storm ;) Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Trzeba zaznaczyć że VP70 mógł strzelać seriami ,ale tylko z kolbą dostawną i tylko 3 strzałowymi. Pozatym konstruktorzy broni recznej bardziej się martwią jak obniżyc szybkostrzelność broni. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted September 10, 2007 Author Report Share Posted September 10, 2007 Rzuć okiem na projekt Metal Storm ;) Coś słyszałem, ale to nie jest chyba klasyczna broń palna. ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Klasyczna - nie; broń palna - tak ;) Quote Link to post Share on other sites
Hallor Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 A nie jest tak, ze burstem bron wali z max predkoscia (czyt. kazdy czy to PM czy karabinek ma takie nieziemskie rof'y), a na auto jest jakiś spowalniacz montowany do ZMNIEJSZENIA rof'u? :D Tak tylko kilka slow od laika. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 Niektóre bronie mają szybszą serię np. AN94 ale on był specjalnie do tego projektowany a taki Beryl już strzela z jednakową szybkostrzelnością. Czasami montuje się takie spowalniacze ale one znacznie komplikują konstrukcję i zwiększają zawodność. Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted September 12, 2007 Report Share Posted September 12, 2007 Aby nie montować spowalniacza(opóżniacza) w broni a zmniejszyć szybkostrzelność możemy:1 zastosować twardzszą sprężynę,2 zwiększyć masę zespołu ruchomego(zamek,suwadło) 3 zwiększyć drogę zamka(przedłużyć komorę zamkową) 4 zastosować wszystkie 3 sposoby łącznie. Quote Link to post Share on other sites
bobek28 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 No tak tylko że zwiększasz masę zamka i suwadła i masz większy podrzut Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 (edited) 2 zwiększyć masę zespołu ruchomego(zamek,suwadło) ...właśnie streściłeś zasadę krótkiego/długiego odrzutu lufy :ok: Gdy zamek jest zaryglowany i połączony z lufą, masa zespołu ruchomego jest większa niż samego zamka. Edited September 21, 2007 by Okruch Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts