smiechu Posted September 29, 2007 Report Share Posted September 29, 2007 (edited) Jako kolekcjoner szukam firm posiadających koncesje na sprzedaż broni. Może znacie jakieś? Bo chodzi mi o kupno BRDMa. Edited September 29, 2007 by smiechu Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 29, 2007 Report Share Posted September 29, 2007 Z tego co wiem to BRDMa bez problemu możesz kupić sobie od AMW o ile trafisz na ofertę z tym "złomem". Żadna firma ne jest do tego potrzebna. Dodam że tak samo mozesz kupić sobie SKOTa, UAZa, Stara, Jelcza, i wiele innych pojazdów używanych w naszej armii. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Na BRDM'a potrzebna jest niestety koncesja. Przez jakąś afere ze kupili z demobilu i chcieli odsprzedac do Afganistanu. Szczegółów całej sprawy nie znam. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Oo to nie wiedziałem że taka paranoja Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Z AMW nawet kolby do Mosina nie chcą sprzedać bez koncesji. Można od nich kupować sprzęt, owszem, ale nie ciężki (czołgi, transportery, etc.) i nie części broni, nawet jeśli są to części nieistotne z punktu widzenia ustawy. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Nie jestem na bieżaco ale znam człowieka i jedną instytucję ( "instytucję" :mrgreen: fabryka lodów dokładniej) którzy kupili jeszcze jakieś 10 lat temu kilka BRDMów i SKOTA z AMW bez problemów z koncesjami. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted September 30, 2007 Report Share Posted September 30, 2007 Bo cyrk z koncesją zaczął sie kilka lat temu. I jest on dość głupi bo nie można kupic czegoś co jest legalne bez koncesji. A szkoda bo takiego BRDM'a albo SKOT'a fajnie mieć. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted October 1, 2007 Report Share Posted October 1, 2007 Jest firma w Poznaniu, Bielsku Białej i Brzegu kolo Opola. Szczegóły podam chętnym na PW. Zakup prosto z AMW jest prawie nierealny, bo wszystkie przetargi są obstawione i potrzebna jest koncesja. Na zakup sprzętu pozbawionego cech bojowych od firmy pośredniczacej, koncesji nie potrzeba. Na fakturze musi być adnotacja: "Pojazd kolekcjonerski, pozbawiony cech bojowych." Kolejnym ciekawym tematem jest rejestracja takiego pojazdu kołowego. Temat osobiście sprawdziłem, bo dokonywałem takiego zakupu wiosna zeszłego roku. Quote Link to post Share on other sites
smiechu Posted October 3, 2007 Author Report Share Posted October 3, 2007 Mógłbyś te dane napisać tu lub mi przesłać na PW? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts