Nars1984 Posted October 10, 2007 Report Share Posted October 10, 2007 wiitam mam pytanie dosc dla mnie wazne... chce zakupic w niedalekiej przyszlosci kolimator do mojego G36C ale chcialbym kolimator z zoomem... czy zna ktos moze jakies ??? bo szukam po sklepach i nic :/ pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 http://allegro.pl/item251736876_kolimator_...szyne_22mm.html Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 (edited) Nie wiem, może się nie znam, ale kolimator chyba powinien byc bez zooma, bo jest używany na mały dystans, a zoom tak jakby zmniejsza pole widzenia. Tak właściwie to jaka kropka jest lepsza, zielona czy czerwona? (np do lasu) Edit. Przepraszam, tu da się ściągnąc tubus i jest zoom x1 :strach: Chyba taki kupie, bo narazie mam lunete 3-12x50 przy M4 8) Edited October 11, 2007 by K0T Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 zielonej w lesie raczej nie zobaczysz :/ Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 zielonej w lesie raczej nie zobaczysz :/ Kurcze... Bo ten kolimator na allegro jest fajny... Trzeba bedzie inny wybrac :cry: Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 W jednym z wątków o kolimatorach na tym forum ktoś sie wypowiadał i stwierdził, że dla niego w kolimatorze zielony znak celowniczy jest w lesie lepiej widoczny niż czerwony, więc może to zależeć od osobistych preferencji. Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted October 11, 2007 Report Share Posted October 11, 2007 W jednym z wątków o kolimatorach na tym forum ktoś sie wypowiadał i stwierdził, że dla niego w kolimatorze zielony znak celowniczy jest w lesie lepiej widoczny niż czerwony, więc może to zależeć od osobistych preferencji. Teoretycznie... to zielona kropka na zielonym tle raczej będzie mniej widoczna niż zielona na czerwonym... Jeszcze poszukam tego wątku chyba, że będziesz tak wspaniałomyślny i podasz mi link :-F Quote Link to post Share on other sites
kydrys Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 z tego co jest mi wiadomo kolor kropki ustawia się w zależności od pory roku. na wiosnę i w lecie w naturze przeważa kolor zielony więc należałoby ustawić maksymalnie kontrastową kropkę -> czerwoną. natomiast na jesień liście robią się żółte, pomarańczowe i czerwone, w związku z tym kropka czerwona staje się źle widoczna. wtedy ustawiamy zieloną. w cqb i w zimie problem nie istnieje. Quote Link to post Share on other sites
relevant Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Teoretycznie... to zielona kropka na zielonym tle raczej będzie mniej widoczna niż zielona na czerwonym... Jeszcze poszukam tego wątku chyba, że będziesz tak wspaniałomyślny i podasz mi link :-F Czego ja dla Ciebie nie robię :) Mów mi Wuju :) Wątek http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=30914&hl= post javelin cytat: "I powiem, że jak się tym bawiłem to bardziej mi przypadła do gustu kropka zielona. Była doskonale widoczna na tle zielonej roślinności, i jakaś taka przyjemniejsza dla oka" post Px cytat: "Jaskrawego zielnonego u nas w lasach ciężko się dopatrzyć, chyba że będziesz komuś celował po nowych lanserkich adidasach" post khakiprichi cytat "witam mam kolimator z kropką czerwoną/zieloną i po długim użytkowaniu śmiało moge powiedzieć że zielona plamka jest skuteczniejsza w lesie od czerwonej bardzo dobrze ją widac a co ważne nie zdradza jak czerwona.czerwona o zmroku w ciemnym lesie nie dość ze oślepia to widać ją ze sporych odległości.pozdrawiam" Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 20, 2007 Report Share Posted October 20, 2007 Też sie zastanawiam nad kupnem tego kolimatora. Przy tym co za tą cene możemy dostać na sklepach internetowych to cena jest śmieszna. Więc jak wszyskto pójdzie pięknie, to już wkrótce go kupię i bedzie gitara :D Quote Link to post Share on other sites
Link Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 Nie wiem dlaczego niektórzy nie widzą tej kropki. ;) Dla mnie w lecie jak sprawdzałem u kumpla wszystko było w jak najlepszym porządku, a mi nawet odpowiadało bardziej bo nie męczył mi się wzrok od czerwonej kropki. ;) Też sobie taki zakupię. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts