Rocket Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Chciałem zapytać bo nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleść (nawet w Google) o stacjonowanie wojsk amerykańskich z "zimnych regionach", gdzie dokładnie stacjonowali, jakie jednostki i jakiego umundurowania używały. Mam nadzieje że wybrałem dobry dział :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Fearie Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Z tego co mi wiadomo to Neavy Seal Team Two jest szkolone do działań arktycznych więc może spróbuj poszukać coś o nich. Pewnie w otoczce znajdziesz coś o tym co Cię interesuje. Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 18, 2007 Author Report Share Posted October 18, 2007 Ciężko cokolwiek na ten temat znaleść. Może będzie prościej gdy zadam pytanie takie: Kiedy, gdzie i przez kogo były używane N2B jacket'y ? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
mwist Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Jednostki "oficjalnie" trenowane do tego typu działań to USMC i 10th mountain. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Nt. umundurowania zimowego US Army były już artykuły w pewnym czasopiśmie. Rocket, sprecyzuj może jaki okres Cię interesuje... Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 W MMS Komandos dokladniej. Nuery zdaje sie z początku roku. Wiec wycieczka do najbliższej biblioteki miejskiej do czytelni czasopism czeka. A zdaje się że taką podstawą to były kurtki M-56 potem M-65 a teraz wyparte przez EWCS'y czy cos w ten deseń. Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 19, 2007 Author Report Share Posted October 19, 2007 Chodzi o okres w kórym były używane kurtki N2b bo slyszalem ze wlasnie byly wykorzystywane glownie w zimnych miejscach stacjonowania USA :) Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Moze i byly uzywane ale raczej nie jako czesc regulaminowego umundurowania Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 N2B i N3B to kurtki z założenia dla USAF. Jesli chodzi o "zimne regiony", to zarówno USMC, Rangersi, jak i Army szkoli część swoich jednostek do takich działań. W Army - dla przykładu - 10th Mountain Div. Do działań w takim klimacie używane były zestawy Cold-Dry-Weather z systemów M51 i M65 oraz poszczególne wersje systemu ECWCS I i II, ostatnio zastępowane przez APECS oraz ECWCS III generacji. Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 19, 2007 Author Report Share Posted October 19, 2007 A jakie spodnie do takiej kurtałki N2B by ładnie sie spasowały, jakiś woodland czy coś z olive ? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Najładniej pasują takie Chłopie, czy do Ciebie nie dociera, że to NIE JEST kurtka dla wojsk lądowych? Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 19, 2007 Author Report Share Posted October 19, 2007 Dociera, dociera ale jakoś podoba mi się ta kurteczka - na zime jest w sam raz a i cena dośc atrakcyjna jak za kontrakt w super stanie z USA więc rozważam taką możliwość. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Spodziewasz się w Polsce -40 st C? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Dociera, dociera ale jakoś podoba mi się ta kurteczka - na zime jest w sam raz a i cena dośc atrakcyjna jak za kontrakt w super stanie z USA więc rozważam taką możliwość. To ją kup. A zamiast pytać o spodnie zastanów się jak na niej chcesz nosić oporzadzenie. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Może tylko chce żeby mu było ciepło, a tak w ogóle to jest pacyfistą... Nie zapomnij dokupić Mickey Mouseów do kompletu. Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 19, 2007 Author Report Share Posted October 19, 2007 Nie nie jestem - zamiast powiedzieć coś konstruktywnego to większosc z was tylko potrafi bąki puszczać... I za powyższe otrzymasz "ban warning". Pasuje? Królik Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 A tak ogólnie to Twój inny temat wisi kilka pięter niżej i tam dostałeś odpowiedź. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Rocket Posted October 19, 2007 Author Report Share Posted October 19, 2007 W takim razie może ktoś wypowie sie na temat ECWCS GEN III Primaloft ? Zaznaczam PRIMALOFT - coś dziwnego bez kamuflarzu, warto ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts