AwR_Max Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 Wiatm! Mam do was prosbe dotyczaca karabinku AK47 TM ! Mam zamiar kupic AK47 i prosze o opinie na temat Awaryjności tego oto karabinu ... Z góry dzieki !!! 8) Quote Link to post Share on other sites
The_PiotREX Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 Ja mam od 1,5 roku AK 47 TM i nie mialem zadnej awarii. ponadto od ponad pol roku mam w nim sprezyne 170% PDI i nadal nic sie nie zepsulo (przy czym wymienialem tylko sprezyne zebatki i lozyska czy jak sie to tam nazywa:) jedyne usterki to srubki od kolby ktore lubia wypadac :( Quote Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 mam kałasza ze składaną kolbą na nia trzeba uważac ponieważ jest dosyc deilkatna i kazde mocniejsze uderzenie może skońcyzć sie jej odpadnięciem a jeśli chodzi o mechanikę to jest git mój był używany w róznych warunkach piasek , kurz, deszcz, lekki przymrozek i nie robilo to wiekszego wrazenia Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 Mam od lata br, awaryjnosc ZERO. Nie radze brac wersji ze skladana kolba, z powodu opisanego powyzej. Minusem jest dosc skomplikowany proces rozbiorki, no ale jak nie powodow... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Ja tez posiadam Śliczne Ak :) i nie narzekam a mam go od zeszłej zimy ... deszcz, mróz, piasek czy upał działa bez zarzutów. Co do rozbierania to chyba Pikace nie miał na myśli AK rozbierałem AKs z kolega (pierwszy raz w życiu) i złożyliśmy go bez problemu (tzn. nie wyciągaliśmy silnika itp. ale po co to robić ??) tak samo ze zwykłym AK nie widzę jakiś specjalnych problemów w jego rozłożeniu. Pozdrawiam Cappuccio Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Jedynym chyba mankamentem serii AK jest lubiący wypadać dekielek od kolby dlatego trza go czymś przymocować na wszelki wypadek choć mi się to jeszcze nie zdarzyło. Jak narazie moje AK spisuje się na medal powiem, że jest to najlepszy AEG z jakim miałem narazie do czynienia a jest to już mój trzeci. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Capuccio, nie twierdze ze rozebranie Kalacha to jakis niewiarygodny wyczyn, tyle, ze jest to dosc pracochlonne, gdyz w modelu jest np sporo detali, roznych srubek i srubeczek. Zreszta chyba nie rozbierales innych elektrykow, bo przykladowo rozbiorka ICSowej MP5ki w porownaniu z tym jest czysta przyjemnoscia... Nie wspominajac o rozbieraniu prawdziwego AK... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Tu się musze zgodzić ze nie rozbierałem innego AEGa :))) Ale z tym nie miałem problemu, zresztą mam nadzieje ze AwR_Max nie będzie musiał go rozbierać. Pozdrawiam Cappuccio P.S. Tak na marginesie polecam lekturę http://wmasg.pl/zbrojownia.php?bron=21 tam jest w miarę szczegółowo model opisany. Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 przez rok uzytkowania nie było z moim AK żadnych problemów, teraz biega z nim kumpel z ekipy i nie słyszałem by narzekał Quote Link to post Share on other sites
AwR_Max Posted November 17, 2003 Author Report Share Posted November 17, 2003 Heh dzieki Chlopaki za informacje dotyczace AK'akusa 8) no juz zaczynam na niego zbierac to wlasciwie ma juz troche kasiory barakuje nie wiele 8) dzieki jeszcze raz 8) Mam nadzieje ze nie bede zalowal tego wyboru A co sadzicie o przerobke go w takjakby karabin snajperski oplaca sie czy nie ? Quote Link to post Share on other sites
PB_Aves Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 PB na dzień dzisiejszy ma 4 AK 47 TM - 3 Bety i jeden S. Jeśli będziesz miał jakikolwiek model ze stałą kolbą, zaklej stopkę kolby taśmą izolacyjną podczas strzelania. Zaklej śrubki, albo czymś zalakuj. Sam karabin nie sprawia żadnych problemów, ale wszelkie elementy przykrecone lubią się same odkręcać. Polecam Betę, bo jest wygodna do pomieszczeń, a osiągi ma identyczne z pozostałymi modelami z serii. Beta + długi magazynek to rozkosz dla oczu :) Pozdrawiam Aves Quote Link to post Share on other sites
Mathias Posted November 17, 2003 Report Share Posted November 17, 2003 Doskonala, bezawaryjna bron. Jedyny defekt wszystkich AK to czasami nie zaskakujacy selektor ognia. Jest to wada konstrukcyjna i nie zalezy od egzemplarza. Na szczescie zdarza sie to baaaardzo rzadko. Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 Mathias jak to wygląda u Ciebie bo u mnie raz kiedyś się zdarzyło coś takiego, że jak przełączyłem na full auto spust był tak jakby był cały czas na zabezpieczonym. To o to chodzi?? Beta + długi magazynek to rozkosz dla oczu Ooooooo tak tak tak tak :) ja mieć taka wersja ja być dumny, że ją posiadać :) fantastycznie wygląda ma, chłop racje :) Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 Czesc ! No niestety w AK jest faktycznie z tym bezpiecznikiem problem ale naszczescie rzadko to sie zdarza i przynajmniej u mnie tylko jak przelacze na SINGLE, wtedy zachowuje sie tak jakby byl zabezpieczony Pozdrawiam Cappuccio Quote Link to post Share on other sites
Szczep Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 hmmm... u mnie te blaszki od selektora sie ciut przypiekły i nie równo stykały co powoowaly ze czasem karabin odmawial posluszenstwa. W koncu przestal strzelac wogole. Po usunieciu przysmazenia papierem sciernym i przesmarowaniem wd-40 problem wsiokl. p.s. czepiasz sie navy 8) ^ -to specjalnie Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 problem co zrobil? ;) a na serio to do tego typu awarii zamiast WD40 polecam KONTAKT40. WD jest smarem i ma ulatwiac wspolprace czesci mechanicznych, natomiast KONTAKT jest jakims "syfem" poprawiajacym kontakt elektryczny miedzy dwoma elementami. uzywam go jak np w sluchawkach zaczynaja trzeszczec potencjometry itp i jest bardzo skuteczny :) Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 Zato WD-40 dobrze oczyszcza styki i usuwa z nich np. wylany elektrolit. Czasem nie tyle potrzeba poprawić kontakt elektryczny co poprostu coś oczyścić. Można np. najpierw coś wyczyścić WD-40 a potem przejechac KONTAKTEM40. Quote Link to post Share on other sites
PB_Aves Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 na szczescie rzadko to sie zdarza No niestety u nas zwłaszcza w jednym egzemplarzu zdarza się to dość często - ale zobaczymy jak Wasze rady pomogą :) Z dodatkowych uwag (z doświadczeń ;) ): warto zainwestować w większą baterię, a do tego trzeba modelu ze stałą kolbą (czyli nie S). Poza tym jeśli Ci się uszkodzi składana kolba, to będziesz miał masę kłopotów. Oszczędź ich sobie, kupując Betę Specnaz (to jest jeden karabin pomimo długiej nazwy), albo model ze stałą kolbą. Pozdrawiam Aves Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted November 18, 2003 Report Share Posted November 18, 2003 Beta + długi magazynek to rozkosz dla oczu Co prawda o gustach sie nie dyskutuje, ale nie odczuwam zadnej rozkoszy (a wrecz przeciwnie) patrzac na ta dziwne hybryde jaka jest beta specnaz. Zreszta miano replika tez tu raczej nie pasuje, bo mozna zrobic replike czegos co istnieje, a nie czegos co jest wyobraznia konstruktorow TM, heh... Quote Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 ze składaną kolbą nie ma problemu jeśli masz znaojmego majsterkowicza, moj znajomy naprawil kolbę tak ze nawet moje akrobatyczne popisy na ostatnim strzelniu nie spowodowały jej odpadniecia po prostu trza te śrubeczki wymienic na wieksze i po kłopocie składana kolba jest wygodna jesli przenosimy sie do budynku broń ulega wtedy znacznemu skróceniu Quote Link to post Share on other sites
wali Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 tak ale wtedy trzeba sie zaoparzyc w druga baterie i byc przygotowanym na awaryjna jej zmiane w trakcie gdy twoi kumple probuje organizowac supressive fire (jak to sie nazywa po polsku 8O ?) na przeciwnika, bo tobie znowu akumulator padl :lol: ale tak na serio to ja jak mialem ak47s, to musialem srednio po 4-5 godzinach zmieniac baterie Quote Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 powiem szczerze ze ja na strzelankach rzadko kiedy wykorzystuje całą baterie po prostu celuj e ;) i dzieki temu moze byc mniejsze zuuzycie ;) Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Jeszcze jedna sprawa w sumie malo istotna to latajaca muszka celownika. Sprawe zalatwia przykrecenie jej z podkladka z byle jakiej cienkiej tkaniny, choc u mnie byl to kawalek munduru. Ogolnie jedyna awaria u mnie bylo rozlaczenie sie stykow od akumulatora i przepalenie bezpiecznika, no i oczywscie odpadly srubki mi na starcie :lol: Ogolnie miła spluwa, wyglad wzbudza szacunek nawet u gosci ktorzy nie znaja sie na gnatach. Polecam krotki magazynek Hi Cap ulatwiajacy strzelanie z pozycji lezacej a do budynkow ten o zwyklej dlugosci ktory jest jednym z najbardziej pojemnych magazynkow Marui. Quote Link to post Share on other sites
Killerek WGRiW Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Co do kolby w AK47s to wykrakałem i sobie ją na ostaniej strzelance połamałem Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 14, 2005 Report Share Posted April 14, 2005 jestem posiadaczem tej repliki i wad jest naprawde mało, śmiało można polecić tę replikę każdemu kto chce mieć broń niezawodną i trwałą rodzaji magazynków jest do wyboru do koloru od lo-capa do hi-capa w wersji akm !! Ogólnie z przyjemnością polecam tą replikę!!!!! Yeee. Witamy młodego archeologa wnoszącego kaganek oświaty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts