Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] AKS-74U [BOYI]

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ponoć na akumulatorze G&P rof jest fantastyczny i wystarczy na grubo ponad 2000 kulek. Ja używam cały czas stockowego 8,4V 1100 mAh, ponieważ szybkostrzelność w granicach 650-700 strz./min jest zupełnie wystarczająca dla mnie, a batka pozwala na wystrzelenie ok. 1500 kulek, głównie na full auto . Jeśli zmienię baterię to na G&P na ogniwach 2200 mAh, ale 8,4V.

Nie. Wsio jest ładnie. Kolba ma trochę luzu, ale nie narzekam. Byle nie pękła ;) A jak pęknie, to po prostu dam ją przyspawać do body-nie zależy mi na możliwości złożenia kolby, po prostu podoba mi się AKSU. A że jest ze stali, do zespawać się da :)

A zatrzask być może był odlewany i to po prostu ślad po odlewie.

Replika wróciła wczoraj z gwarancyjnej naprawy (proponuje zobaczyć datę kiedy wysłałem, początek tego tematu). Wymienione dodatkowo łożyska na stalowe.

Na razie pięknie działa dalej.

Wróciła ze złamaną podstawą muszki, w miejscu gdzie są kołeczki i du.. z tego wszystkiego. Wie ktoś gdzie coś takiego można kupić? Dboje/VFC sprzedają swoje części?

Swoją drogą postanowiłem złamać już do końca jak ją zdjąłem i nie daje rady...więc shitmetal nie jest taki shit, ale ktoś w serwisie/transporcie musiał ostro wykur...ć.

Z innych nowości to midcapy P&Ja podają dobrze. Są u Krakmana.

Znajomy naprawił to jakimiś obejmami.

Uważajcie na tylni zatrzask kolby - jest o zgrozo ze znalu... nie wiem czemu akurat na tej, tak ważnej częśc,i musieli zaoszczędzić :(.

Kumplowi złamał się od zamaszystego zwykłego rozkładania i składania.

Mi dziś od solidnego upadku, niestety na karabin.

Pozostaje nam póki co granie ze złożoną kolbą lub wykombinowanie innego sposobu... (ma ktoś jakieś patenty?)

Witam

Jak się do cholery składa kolbę? :F Wciskam, przesuwam i robie inne cuda z tym kółeczkiem po lewej stronie body a to ni huhu.

Ile czasu ładować batkę?

Czy wam też zacina się suwadło zamka, przez co nie da się dostać do HU?

Czy wy też mieliście w zestawie całkowicie rozładowaną baterię?

1. Masz to też w instrukcji... :?

2. Ja ładuję koło 4 godzin, ale bardzo polecam w czasie pierwszego ładowania sprawdzanie co paręnaście minut temperatury. Ni-mh są bardzo podatne na przegrzanie. Jeżeli batka będzie gorąca (powyżej tych 45-50 stopni) to już się przegrzewa i trzeba natychmiast odłączyć.

Po rozładowaniu przy drugim cyklu powinna więcej "zmieścić".

"Na start" powinny być minimum 3 cykle - czyli formatowanie dla pełnego wykorzystania możliwości baterii.

3. Tak zacina się o otwór w cylindrze. Pozostaje niestety nauczyć się odpowiednio "przeładowywać" co by nie zachaczać.

Mi pomogło trochę delikatne przypiłowanie w paru miejscach suwadła wewnątrz.

4. Tak, też miałem rozładowaną baterię.

Edited by RED (Lone Wolf)

Co do przeładowywania ja polecam inny patent. Popsikać suwadło wd 40 od wewnątrz - WD40 zostawia taki fajny śliski hmmmm wosk(?) i suwadłu u mnie w AKS74 zasuwa jak szalone (ale fakt ja njie mam dziurki w cylindrze). Drugi sposób to bardziej ścisnąc sprężynę, która popycha to suwadło by wracało na miejsce. Ja na prowadnicy tej sprężyny (od strony tyłu gearboxa) zrobiłem hmmmm dystanser z taśmy izoalacyjnej owiniętej kilka razy wokół prowadnicy suwadła. Suwadło pięknie śmiga i dzwoni o body że hoho!

Co do lufy - nie da się zrobić tego inaczej niż kolega opisał wyżej.

Edited by RzezniQ

Witam!

Czy móby ktoś napisać coś na temat porównania celności tej repliki z dłuższą wersją (AKS 74N)

- może ktoś porównywał te repliki pod tym względem?!

Czy dało by się z tej repliki trafić ogniem pojedyńczym np. na dystansie 40 m. w kartkę A4 (stokowa wersja)?

Z góry dziękuję!

Edited by _MAK_

RzezniQ.

WD40 nie jest polecane do replik, ze względu na to, że niszczy gumowe elementy.

U Ciebie przez brak dziury w cylindrze może to nie będzie miało takiego znaczenia (choć i tak może Ci się z czasem jakoś do GB czy do HU dostać i ...... "au"), ale w AKS74U jak do cylindra dostanie się WD40 to może zniszczyć uszczelki tłoka i cylindra.

Odradzam używanie wd40 do replik ASG.

Wystarczy stary, dobry olej/smar silikonowy w małej ilości.

_MAK_

Kumpel ma AKS74N z sylikonową gumką HU Systemy.

Ja tymczasowo w AKS74U zwykłą Guarderowską (właśnie będę montował też sylikonową Systemy).

Przy niskich temperaturach miałem sporo gorsze osiągi (zasięg, celność, rozrzut), przez zamarzanie gumki HU.

Na ostatniej strzelance gdzie było już około 8 stopni różnica była nie w zasięgu, a w rozrzucie, który u mnie jest tak hmmm ok. 15% większy, wg mnie po prostu przez krótszą lufę.

Zdam relację po następnej strzelance już z gumką sylikonową Systemy.

Co do kartek A4 to aż tak dokładnych testów nie robiliśmy, ale nie spodziewałbym się cudów w stylu 100%.

Da się pewnie trafić, ale nie każdą kulką.

Na człowieka starcza w zupełności.

Edited by RED (Lone Wolf)

RzezniQ.

WD40 nie jest polecane do replik, ze względu na to, że niszczy gumowe elementy.

U Ciebie przez brak dziury w cylindrze może to nie będzie miało takiego znaczenia (choć i tak może Ci się z czasem jakoś do GB czy do HU dostać i ...... "au"), ale w AKS74U jak do cylindra dostanie się WD40 to może zniszczyć uszczelki tłoka i cylindra.

Odradzam używanie wd40 do replik ASG.

Wystarczy stary, dobry olej/smar silikonowy w małej ilości.

Nie wiem jak zaschnięty smar z dźwigni przeładowania miałby dostać się do jakiejś uszczelki,gumki ale napewno masz rację - WD40 do gumy nie służy i z powodzeniem można go zastąpić smarem silikonowym. Ja dziurki nie mam, WD40 ładnie zaschnął i wytworzył śliską powłokę i jak pisałem jest cacy. Z reszta użyłem minimalnej ilości i strachu nie ma.

15% jak na broń o lufie krótszej niemal że o połowę - to dość dobry wynik -

tak sądze ale jakoś trudno mi w to uwirzyć!

Byłbym bardzo dzwięczy gybyś mógł RED (albo ktoś inny jakby miał ochotę i pewne doświadczenie w tym temacie) opisać sprawę w ten sposób (tak orientacyjnie):

Mamy jakiś cel (np. ta kartka papieru, punkt lub coś innego) na dystansie 35-40 m (Zasięg pozostawiam do wyboru) Oddajemy kila strzałów kontrolnych i oceniamy wyniki:

1. Procentowo

- AKS 74N - ... % trafień (np. 70 %)

- AKS 74U - ... % trafień (np. 40 %)

2. Rozrzut (średni)

- AKS 74N - ... cm od celu (np. 20 cm)

- AKS 74U - ... cm od celu (np. 50 cm)

Wiem że ASG to nie jest strzelectwo sportowe żeby problem celności tak rostrząsać ale

takie informacjie bardzo by mi pomogły w dokonaniu wyboru między tymi replikami!

Chodzi o to czy (pominąwdszy inne aspekty) poręczność repliki rekompensuje w dużym stopniu jej mniejszą celność - tylkow łaśnie pytanie: o ile mniejszą!

Gdybym miał dostęp do obu tych replik taki test porzeprwadził bym we wasnym zakarsie!

Niestety nie mam takiej możliwości dlatego też zwracam się do Was!

Z góry dziekuje za odpowedzi i komentarze mniej lub bardziej konkretne!

Pozdrawiam!

Edited by _MAK_

Jedna uwaga ode mnie:

Jako że to mój pierwszy AK to od razu pomyślałem "czemu ten cholerny selektor tak lekko chodzi?".

Odpowiedzią był docisk wajchy selektora. I tu się zaczęły jaja...

Otóż po próbach wyginania przełącznika postanowiłem dokręcić tą śrubkę kombinerkami, by selektor chodził tak jak w normalnym AK- ok 4 kg. I tak kręciłem aż... ukręciłem. No cóż, zrobiło mi się ciepło i poleciało trochę przekleństw, ale udało mi się cudem wyjąć pozostały kawałek. Okazało się że pasuje tam zwykły wkręt bodajże 3,5mm drobnozwojowy, ok 1,3 cm długości. Pod niego dałem podkładkę sprężynującą i dokręciłem. Efekt- "realny" przełącznik, ale teraz trzeba dokręcać wkręt co parę zmian ognia bo kręci się razem z wajchą... Uważajcie na ten element i nie róbcie z AK nic na siłę. To nie prawdziwek... Pozdro, Kajor.

PS- Po 9000 kulek zero zużycia, spadku osiągów, itp.

Jako że to mój pierwszy AK to od razu pomyślałem "czemu ten cholerny selektor tak lekko chodzi?".

Można temu zaradzić robiąc inną rzecz - mianowicie wyginając dźwignie selektora ognia w lekki łuk wtedy bez dokręcania selektor będzie chodził ciężej i zostawiał piękną sznyte na korpusie.